Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Π. Χαλκιόπουλος - 50 χρόνια Ιερωσύνης

Πρωτοπρεσβύτερος 
π. Δημήτριος Π. Χαλκιόπουλος
50 χρόνια Ιερωσύνης

 Είναι στιγμές στη ζωή του καθενός μας που ξεχωρίζουν. Στιγμές που οριοθετούν και σηματοδοτούν την επί γης πορεία μας. Στιγμές κατά τις οποίες η Πρόνοια του Θεού επιφυλάσσει για κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα για κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό την ιδιαίτερη κλίση και χάρη της Ιερωσύνης.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ξεχωριστή ευλογία του Θεού και κορυφαία τιμή, για τον π. Δημήτριο Π. Χαλκιόπουλο διότι έχει αξιωθεί επί πενήντα ολόκληρα χρόνια, να στέκεται ενώπιον του ιερού Θυσιαστηρίου, να ιερουργεί τα μυστήρια της πίστεως, και να διαποιμαίνει με αρκετό ζήλο και αυταπάρνηση την Ενορία του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Πατρών, που ο Κύριος Ιησούς δια του Επισκόπου Του του εμπιστεύθηκε προ πολλών ετών.

Για πενήντα χρόνια ο π. Δημήτριος εργάζεται ως καλός εργάτης στον αμπελώνα του Κυρίου. Είναι παρών κάθε ώρα και ανά πάσα στιγμή στον Ιερό Ναό. Επί μακρά σειρά ετών είχε στους ώμους του το βάρος των διοικητικών ευθυνών της Ενορίας, στην οποία μετετέθη όταν πρωτοδημιουργήθηκε.

Αυτό που αντίκρυσε ήταν ένας μικρός ναΐσκος, δίχως όρια ενορίας και χωρίς ενορίτες, παρέλαβε μια ενορία στα χαρτιά, και εκ του μηδενός με τις πρωτοβουλίες του, και την συμπαράσταση των επιτρόπων και των ενοριτών, παρέδωσε ένα υπέροχο ναό σε νέα χέρια για να συνεχίσουν.

Ακούραστα και αγόγγυστα υπηρέτησε εκτός από την ανέγερση του πρώτου προκατασκευασμένου ναού, και μετέπειτα του υπάρχοντος σήμερα, το φιλανθρωπικό ενοριακό έργο της, και προσπάθησε με κάθε τρόπο ν᾽ ανακουφίσει βοηθώντας κάθε αναγκεμένο συνάνθρωπό μας. Ως Θεολόγος δεν δίδαξε μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καλός εκπαιδευτικός, αλλά κήρυττε στο ναό καλλιεργώντας τις ψυχές των ενοριτών του, και επιτελούσε σπουδαίο ιεραποστολικό έργο με κατηχητικά, φιλικούς κύκλους και ομιλίες.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος εγκωμιάζει το μέγα αξίωμα της Ιεροσύνης ως εξής:
«Ω θαύμα παράδοξον! ω δύναμις άρρητος! ω φρικτόν μυστήριον το της ιερωσύνης˙ νοερά και αγία σεμνή και αμώμητος, ην Χριστός τοις αξίοις ελθών εδωρήσατο. Προσπίπτω και δέομαι δάκρυσι και στεναγμοίς, ίνα εσοπτρίσωμαι εις τουτον τον θησαυρόν της ιερωσύνης, τοις αυτόν φυλάττουσιν αξίως και οσίως...»

Η περιγραφή του καλού και άξιου ποιμένα, μας δίνει την εικόνα του αληθινού ιερουργού. Του Ιερουργού που θέτει την ψυχή του υπέρ του ποιμνίου του.

Ο π. Δημήτριος στα πενήντα αυτά χρόνια είναι:

-ένας σπουδαίος ιερέας,
-ένας πνευματοφόρος Πατέρας,
-ένας υποδειγματικός οικογενειάρχης,
-ένας άνθρωπος της προσφοράς.

Τον ευχαριστούμε, γιατί όλα αυτά τα χρόνια με φώτιση Θεού, με υπομονή, με τέχνη, με αγάπη, με ανεκτικότητα, ως έμπειρος οδηγός, ως ικανός κυβερνήτης, ως καλός ιατρός και άγρυπνος ποιμένας, καλλιεργήσατε το χέρσο της ψυχής των ενοριτών και των πνευματικών του παιδιών και καθοδήγησε τα βήματά τους στα ίχνη Εκείνου.

Ευχηθείτε π. Δημήτριε, ο σπόρος που απλόχερα σεις σπείρατε στις καρδιές τους, επί πενήντα χρόνια να μη συμπνιγεί, αλλά να βγάζει ρίζες βαθιές.

Σας γνωρίζω σεβαστέ μου π. Δημήτριε από την μικρή αλλά ουσιαστική διακονία σας στην Αγία Παρασκευή (άνω πόλεως Πατρών) και μπορώ να ομολογήσω ότι υπήρξατε άξιος της ιερωσύνη σας, και με κόπους πολλούς μοχθήσατε «άχρις ού μορφωθή ο Χριστός» στο περιβάλλον σας.

Ο Θεός να σας έχει καλά, να σας ενισχύει και να συνεχίστε την διακονίας σας την ιερατική επάξια στην Εκκλησία του.

Αναστάσιος Κ. Κωστόπουλος

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ιερέας ταπεινός, ηπίων τόνων, άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων, των πράξεων και όχι της επιδείξεως. Πρόσφερε στην ενορά μας και γενικά σε όλη την Πάτρα ένα περίτεχνο Ναό.
Να ζει με υγεία για να συνεχίζει την προσφορά του.

Ανώνυμος είπε...

Από τους κληρικούς της παλιάς γενιάς με ευγένεια.

Ανώνυμος είπε...

Να τιμάς και να μας θυμίζεις τους καλούς κληρικούς μας κ. Κωστόπουλε που χωρίς δημοσιότητες επί χρόνια πολλά πρόσφεραν στην ενορία τους και στην Εκκλησία. Θα ήταν καλή ιδέα να παρελάσουν εδώ ιερείς που τους γνωρίζουμε αλλά ο κόσμος δεν γνωρίζει το έργο και την προσφορά τους. Γράψτε σας παρακαλώ και για άλλους.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Τάσο που μας παρουσιάζεις κληρικούς σεμνούς που πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν στην αγία μας Εκκλησία.
Ο π. Δημήτριος είναι ένας αφανής εργάτης που συνειδητά επέλεξε το «λάθε βιώσας» και προσφέρει ζώντας εν κρυπτό στην αφάνεια, απαρατήρητος, μακριά από τη δημοσιότητα και χωρίς να αυτοπροβάλλεται από fb, εφημερίδες, εκκλησιαστικούς ιστότοπους.
Ας ενστερνιστούν την ζωή του και την προσφορά τους και να τον μιμηθούν και άλλοι ιερείς.
Ευχές π. Δημήτριε να ζεις και να Λειτουργείς για πολλά χρόνια.
Άξιος!

Ανώνυμος είπε...

Και μόνο η οικοδόμηση του ναού του Αγίου Διονυσίου μιλάει για την αγάπη του προς την ευπρέπεια του οίκου του Θεού. Τον είχα Θεολόγο ήταν καλός στην διδασκαλία και μας αγαπούσε τα παιδιά όλα. Φιλόστοργος ιερέας που μας κατακτούσε τον σεβόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Έχει αφήσει καλό αποτύπωμα ο παπά-Δημήτρης όπως μου λένε οι γονείς μου από την εφημερία του στον Ψαθόπυργο. Φρόντιζε πάντα να κάνει κήρυγμα. Είχε επαφή με τον κόσμο. Συζητούσε και τους βοηθούσε να λύσουν προβλήματα. Έδωσε μεγάλη σημασία στα κατηχητικά και για την κατά Χριστό μόρφωση των Ψαθοπυργιωτών με τους κύκλους μελέτης Αγίας Γραφείς που φρόντιζε να τους αυξάνει σε κόσμο. Συχνά έφερνε τον ιεροκήρυκα π. Χριστόδουλο Παπαγιάννη που όλοι που έχουν κάποια ηλικία τον μνημονεύουν ως μια φωτισμένη μορφή με κηρύγματα που έκαναν αίσθηση τότε και ως μοναδικό πνευματικό με αγάπη καλοσύνη και κατανόηση.

Ανώνυμος είπε...

Τα πενήντα χρόνια είναι σημαντικός σταθμός. Άλλοι στα 30 παίρνουν σύνταξη. Αυτός 50 χρόνια και λειτουργεί και προσφέρει. Δεν τον γνωρίζω αφού δεν είμαι από Πάτρα. Όμως όπως τον παρουσίασε ο κ. Ιστολόγος, τον θαύμασα για τα θαύματα που έχει κάνει. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον και έψαξα στο διαδίκτυο. Δεν βρήκα καμιά αναφορά εκτός από μια από κάπου που λειτούργησε. Πήρα σήμερα μια εφημερίδα εκκλησιαστική της Πάτρας ηλεκτρονικά, την έψαξα τίποτα δεν είδα. Αυτό τον τιμάει περισσότερο, γιατί τις διακονίες του δεν τις κάνει για να προβληθεί. Σήμερα μας έχουν συνηθίσει αλλιώς, μια εικόνα τοποθετούν στον ναό και να οι φωτογραφίες στο διαδίκτυο δίνουν και παίρνουν.
Η αμοιβή σας θα είναι μεγάλη γιατί οι δόξες που δεν απολαύσατε εδώ θα δοθούν πλουσιοπάροχα στον Ουρανό. Να έχετε υγεία και δυνάμεις π. Δημήτριε και όσο οι δυνάμεις σας το επιτρέπουν να είστε μάχιμος ιερέας.
Ν. Τ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι άξιος, είναι ταπεινός, λέει λίγα και να κάνει πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός να σας ευλογεί π. Δημήτριε, να σας χαρίζει υγείαν κατ’ άμφω ακλόνητον, πάντα τα ουράνια δωρήματα Αυτού, πάσας τας ημέρας της ζωής σας.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαίος κληρικός με μεγάλη προσφορά όχι μόνο στα εκκλησιαστικά αλλά στην κοινωνία. Είναι άνθρωπος πραγματικός του Θεού.