Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Δέντρο ή καραβάκι; - Μαρία Νουβάκη-Κωνσταντίνου

Εσείς τι θα στολίσετε φέτος στο σπίτι σας; Δέντρο ή καραβάκι; Μήπως η απάντηση εξαρτάται από το… πού είναι το σπίτι σας;

Η Ελλάδα μας, ως νησιωτική χώρα, έχει από παλιά μεγάλη παράδοση στη ναυτιλία. Η θάλασσα και τα καράβια της έπαιζαν πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή των Ελλήνων. Καπετάνιοι και ναύτες, ψαράδες και βουτηχτάδες, γεροναυτικοί και καραβοκύρηδες θαλασσοδέρνονταν όλο τον χρόνο μες στη θάλασσα και ανυπομονούσαν να γυρίσουν στο νησάκι τους για να να περάσουν λίγο χρόνο με την οικογένειά τους.

Εκεί τους περίμενε η ανοιχτή αγκαλιά των δικών τους που είχαν καιρό να τους δουν, η χαρά στα μάτια φίλων και συγγενών, που είχαν πεθυμήσει, και η θαλπωρή του ζεστού σπιτιού τους, όμορφα φροντισμένο για να τους υποδεχθεί. Μέσα σε αυτό, κύρια θέση είχε το στολισμένο καραβάκι, βασικό στολίδι στις νησιωτικές περιοχές της πατρίδας μας.

Στις υπόλοιπες περιοχές, στην ηπειρωτική Ελλάδα, στους κάμπους και στα ψηλά βουνά, οι κάτοικοι ασχολούνταν όλο τον χρόνο με τη γη και τους καρπούς που απλόχερα τους έδινε. Ανάμεσα στα χρυσαφένια χωράφια, στα φορτωμένα δέντρα, στους πλούσιους μπαχτσέδες, περίμεναν τον χειμώνα πώς και πώς να τελειώσουν με τις εργασίες τους. Να πάνε στο ζεστό σπιτάκι τους, δίπλα στο πυρωμένο τζάκι, με τα γέλια των παιδιών και των εγγονών να γεμίζουν τον χώρο και να ξεκουράζουν το ταλαιπωρημένο σώμα.

Κεντρική θέση στα σπίτια της ηπειρωτικής Ελλάδας είχαν τα Χριστούγεννα τα κλαδιά των δέντρων, φορτωμένα με τους πλούσιους καρπούς της γης και στολισμένα με όμορφες κατασκευές απ’ τα παιδιά. Πορτοκάλια και μήλα, φουντούκια και καρύδια μπλέκονταν με πολύχρωμες κλωστές και οι φωτεινές φλόγες του τζακιού έριχναν σε όλα το χρυσό τους φως κάνοντάς τα να είναι γιορτινά!

Μαρία Νουβάκη-Κωνσταντίνου

Πηγή: Δέντρο ή καραβάκι; - Εκδόσεις Έαρ

 

Η κ. Μαρία Νουβάκη - Κωνσταντίνου είναι συγγραφέας.

Από τις εκδόσεις Έαρ κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες το βιβλίο της Ημερολόγιο Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων". Πρόκειται για ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης των γιορτών με 37 δραστηριότητες, μία για κάθε μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: