Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ"
O Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος (Οικουμενικού Πατριαρχείου) μιλάει
για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Κολομβία
O Επίσκοπος Άσσου κ. Τιμόθεος (Οικουμενικού Πατριαρχείου) μιλάει
για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Κολομβία
Ἡ Ἀποστολική πόλις τῶν Πατρῶν ἑόρτασε τούς Τρεῖς μεγάλους Πατέρας καί
διδασκάλους τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας, Βασίλειον τόν Μέγαν, Γρηγόριον τόν
Θεολόγον καί Ἰωάννην τόν Χρυσόστομον.
Ἐπίκεντρο τοῦ ἑορτασμοῦ ἦτο ὁ Μητροπολιτικός Ἱερός Ναός Εὐαγγελιστρίας Πατρῶν, ὃπου λειτούργησε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος. Ἐκκλησιάστηκαν τά Σχολεῖα τῆς Ἐνορίας καί τό Ἐκκλησιαστικό Λύκειο Πατρῶν.
Συμμετεῖχαν στόν Ἐκκλησιασμό, ὁ Περιφερειακός Διευθυντής τῆς Ἐκπαιδεύσεως κ. Κωνσταντῖνος Γιαννόπουλος, ὁ Προϊστάμενος τῆς Πρωτοβάθμιας Ἐκπαιδεύσεως καί ὁ Πρόεδρος τοῦ Συλλόγου Δασκάλων, Διευθυντές Σχολείων τῆς Πρωτοβάθμιας καί Δευτεροβάμθιας Ἐκπαιδεύσεως, Δάσκαλοι καί Καθηγητές.
Τόν θεῖο λόγο ἐκήρυξε ὁ πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμ. π. Ἀμβρόσιος Γκουρβέλος, ἀναφερθείς στίς μεγάλες προσωπικότητες τῶν Ἁγίων καί σέ συγκεκριμένα στοιχεῖα τῆς ἁγίας βιοτῆς καί πολιτείας τοῦ καθενός.
«Οι Τρεις Ιεράρχες: διδάσκαλοι και εμπνευστές»
Ομιλία του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού στην πανηγυρική
εορταστική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του
Παραρτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων Αιτωλοακαρνανίας
Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, 30 Ιανουαρίου 2023
Αγαπητοί μου,
Με βαθιά συγκίνηση απευθύνομαι
προς εσάς, με αφορμή τον εορτασμό των τριών μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου
θεότητος. Η θεία πρόνοια με φέρνει ενώπιον σας, προκειμένου, για πρώτη φορά ως Επίσκοπος
και Ποιμένας της Τοπικής μας Εκκλησίας, να εορτάσουμε και, από κοινού, να
τιμήσουμε τρεις προσωπικότητες, οι οποίες, επί δεκαπέντε αιώνες, αποτελούν
σημείο αναφοράς σε επιστημονικό, πνευματικό, ποιμαντικό και παιδαγωγικό
επίπεδο.
Μιλώντας προσωπικά και με δεδομένη την πρόσφατη ανάδειξη μου στην Επισκοπική διακονία, δεν μπορεί παρά να συγκλονίζομαι, συνειδητοποιώντας το ύψιστο μέτρο, το οποίο οι τρεις φωτισμένοι Ιεράρχες έθεσαν ως Επίσκοποι και Ποιμένες του λαού του Θεού, αφενός θωρακίζοντας την αλήθεια της Εκκλησίας, μέσω του άρτιου και βαθύτατου θεολογικού λόγου τους, αφετέρου ιστάμενοι ως πνευματικοί πατέρες θυσιαστικής αγάπης, μέσω της διαρκούς φιλανθρωπικής μέριμνας για το ποίμνιό τους.
Εορταστική εκδήλωση στο Αγρίνιο
Την καθιερωμένη πανηγυρική εορταστική εκδήλωση προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών, προστατών των Γραμμάτων και της Παιδείας, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας 30ης Ιανουαρίου 2023, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και το τοπικό παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ).
Ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οι Τρεις Ιεράρχες: Διδάσκαλοι και Εμπνευστές». Αναφέρθηκε στην ευρύτατη επιστημονική κατάρτιση των Τριών Ιεραρχών που άγγιξε σχεδόν όλους τους τομείς του επιστητού και ιδιαίτερα στην θεολογική τους προσφορά και στην συμβολή τους στη θωράκιση της αλήθειας της Εκκλησίας, μέσω του άρτιου και βαθύτατου θεολογικού τους λόγου, αλλά και στην θυσιαστική τους αγάπη μέσω της διαρκούς φιλανθρωπικής μέριμνας για το ποίμνιό τους.
Στο Αίγιο ο Σύλλογος «Χαράλαμπος
Βιλαέτης»
Για την εκδήλωση της Σύσκεψης της Βοστίτσας του 1821
Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 29
Ιανουαρίου 2023 οι τετραήμερες εκδηλώσεις στο Αίγιο για να τιμηθεί η 202η
επέτειος από την Ιστορική Μυστική Σύσκεψη της Βοστίτσας, του Ιανουαρίου 1821.
Στις φετινές εκδηλώσεις έδωσε το «παρών» άγημα μελών και φίλων του Συλλόγου
Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», με παραδοσιακές φορεσιές και αυθεντικό
οπλισμό εποχής, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.
Η παρουσία προήλθε μετά από πρόσκληση του Συλλόγου ιστορικής αναβίωσης «Βοστίτσα 1821» και του πρόεδρου του κ. Λάμπη Ψυχογιάννη. Το βράδυ του Σαββάτου έγινε μεγάλη νυκτερινή πομπή στην κεντρική οδό Μητροπόλεως, με συμμετοχή εκατοντάδων αναβιωτών και μελών παραδοσιακών και χορευτικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Μετά το πέρας της πομπής δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους Συλλόγους που συμμετείχαν.
Την επομένη, το πρωί της Κυριακής, τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης με την παρουσία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο. Εκ μέρους του Συλλόγου «Χαράλαμπος Βιλαέτης» κατέθεσε ο πρόεδρός του κ. Φώτης Βερβίτας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι με παρέλαση στο κέντρο του Αιγίου, μέσα στις επευφημίες χιλιάδων πολιτών που έδωσαν το παρών. Τον Σύλλογο «Χαράλαμπος Βιλαέτης» συνεχάρη ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος και ευχήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία της περιοχής με την Ηλεία, για την ανάδειξη της Ιστορίας του 1821.
Τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος
Αγρινίου επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 30ης Ιανουαρίου 2023 ο
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός για να
ευλογήσει την βασιλόπιττα του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Κυριών της Ενορίας.
Τον Σεβασμιώτατο προσφώνησε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ελευθερία Ρόμπολα, η οποία παρουσίασε τις δράσεις του Συλλόγου και έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της προηγούμενης χρονιάς.
Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός μιλώντας στις κυρίες αναφέρθηκε στον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες μέσα στην Ενοριακή διακονία στηρίζοντας το φιλανθρωπικό, κοινωνικό και προνοιακό έργο της Εκκλησίας. Αναφέρθηκε στις γυναίκες που ακολουθούσαν τον Χριστό, αλλά και στο έργο των διακονισσών στη ζωή της Εκκλησίας.
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ
ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ
Τήν Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 τό βράδυ,
καί ἀπὸ ὥρας 830 ἕως 100 μεταμεσονύκτιον, θά τελεσθῇ Ἱερά Ἀγρυπνία ἐπί τῇ ἑορτῇ
τοῦ Ἁγίου Ἱερομάρτυρος Χαραλάμπους, στήν διάρκεια τῆς ὁποίας θά τεθῇ εἰς προσκύνησιν,
τεμάχιον Ἱεροῦ Λειψάνου τοῦ Ἁγίου.
Τῶν Ἱερῶν ἀκολουθιῶν, θά προστῇ, θά ἱερουργήσῃ καί θά ὁμιλήσῃ, ὁ πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος Ζώης, προϊστάμενος τοῦ Ἱ. Ν. Ἁγίων Θεοδώρων Δεμενίκων.
Τυφλός από παιδί βλέπει με το θεϊκό φως | π.
Θεόφιλος Παραϊάν | Σοφία Χατζή
Ο άγιος γέροντας της Ρουμανίας
διδάσκει τη Μετάνοια
Τυφλός από παιδί βλέπει με το θεϊκό Φως
Ραδιοπαραμυθία 04 &
05.04.2019 σε 2 εκπομπές
Μια εκπομπή της Σοφίας Χατζή, στο σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας 91.2 FM που μεταδίδεται τις εργάσιμες ημέρες, κάθε μεσημέρι στις 12:10 έως 13:00.
Επιμέλεια ήχου & μουσικής: Βαγγέλης Σφακιανάκης
Η Πάτρα ως κέντρο εμπορίου
σταφίδας - Η σταφιδική κρίση στην
Πελοπόννησο
Της Σοφίας Καυκοπούλου
Ολόκληρο τον 19ο αιώνα, αλματώδης
ήταν η αύξηση της σταφιδοκαλλιέργειας στην Πελοπόννησο. Μέχρι τις αρχές της
δεκαετίας 1860 η καλλιέργεια της σταφίδας είχε επεκταθεί σε 120.000 - 150.000
στρέμματα, που μέχρι τότε ήσαν ακαλλιέργητα και μετά τη προσάρτηση των Ιονίων
Νήσων στα 1864, προσετέθη και η δική τους παραγωγή.
Ο λόγος της προτίμησης του
λιμανιού της Πάτρας για την εξαγωγή της σταφίδας οφείλονταν στις υποδομές του
(μεγάλο βάθος που επέτρεπε την προσέγγιση μεγάλων ατμοπλοίων, δυνατότητα
συσκευασίας και αποθήκευσης της σταφίδας κ.λπ.), υποδομές που στερούνταν τα
άλλα λιμάνια, αλλά και στις διασυνδέσεις των εμπορικών οίκων της Πάτρας με τις
χώρες απορρόφησης της εξαγομένης σταφίδας. Επιπλέον, η Πελοπόννησος, διέθετε
πολλά οροπέδια τα οποία προσφέρονταν για καλλιέργεια σιταριού, βασικού
προϊόντος τότε για την διατροφή του ελληνικού λαού.
Η ζήτησή της σταφίδας όμως στην Ευρωπαϊκή αγορά ήταν μεγάλη και η αγροτική παραγωγή των Πατρών και της ενδοχώρας προσδέθηκε στη συγκυρία αυτή. Τα λιμάνια του Λονδίνου, Λίβερπουλ, Μασσαλίας, Τεργέστης, Άμστερνταμ και Οδησσού ήσαν ο προορισμός των πλοίων που έφευγαν φορτωμένα με σταφίδα από τα λιμάνια των Πατρών, Κατακόλου, Καλαμάτας και Ζακύνθου.
“Ὁ τιμουλκῶν σῖτον,
δημοκατάρατος”
Θανάσης Ν. Παπαθανασίου
Παραθέτω απόσπασμα από τον Μέγα Βασίλειο, μιας και σήμερα είναι των τριών Ιεραρχών. Μοιάζει με γράμμα προς τους διαχειριστές της επισιτιστικής κρίσης (ή της ετοιμασίας της επισιτιστικής κρίσης) και τα τσαλίμια τους για την μεγιστοποίηση του κέρδους με προφάσεις χίλιες δυο (υπενθυμίζω ότι περίεργες ανατιμήσεις είχαν σκάσει μύτη πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία). Και φυσικά δεν είναι τσαλίμια ατομικά! Ένα ολόκληρο, παγκοσμιοποιημένο σύστημα έχει αυτή την αθλιότητα ως κανονική του λειτουργία!
«Μην αυξάνεις τις τιμές ανεβάζοντάς τες μόλις ο κόσμος πέσει σε ανάγκη. Μην περιμένεις να λείψει το σιτάρι για να ανοίξεις τις σιταποθήκες σου. Όποιος ακριβαίνει το σιτάρι, έχει την κατάρα του κόσμου. Μην περνάς τον λιμό για χρυσάφι, και τις στερήσεις της κοινωνίας για δική σου καλοπέραση. Μην καπηλεύεσαι τις συμφορές των ανθρώπων, μην κάνεις την οργή του Θεού ευκαιρία να πλουτίσεις.
Ομιλία στο πλαίσιο του λαμπρού εορτασμού
της μνήμης των Τριών Ιεραρχών στο Φανάρι
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε στο Σεπτό Κέντρο της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023, η μνήμη των Τριών Ιεραρχών και «Προστατών των Γραμμάτων». Στην ομιλία του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στους τρεις Πατέρες και Οικουμενικούς Διδασκάλους της Εκκλησίας και στην προσφορά τους ιδιαιτέρως στην νεότητα και την παιδεία της, στην θεολογία, και στη δημιουργική σύζευξη ελληνικής φιλοσοφίας και Χριστιανισμού, επισημαίνοντας, χαρακτηριστικά, ότι “η μνήμη των Τριών Ιεραρχών δεν είναι αναφορά εις το παρελθόν, αλλά εις μίαν αεί ζώσαν εκκλησιαστικήν παράδοσιν θεωρίας και πράξεως, η οποία είναι ο δείκτης διά την πορείαν μας προς το μέλλον.”
Ο Παναγιώτατος, σε άλλο σημείο
της ομιλίας του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της σημερινής εορτής, και
στην ουσιαστική συμβολή της Εκκλησίας στα γράμματα και τον πολιτισμό.
“Ως γνωστόν, κατά το έτος 1841, η εορτή των Τριών Ιεραρχών εθεσπίσθη εις την Ελλάδα επισήμως ως «ημέρα των ελληνικών και χριστιανικών γραμμάτων». Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η προβολή της συνδέσεως αυτής της ελληνικής και χριστιανικής παιδείας εις το έργον των τριών μεγάλων Διδασκάλων.
H A.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης
κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Πέμπτης, 26 Ιανουαρίου,
συνοδευόμενος από τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ.
Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο
Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρέστη και ομίλησε σε εκδήλωση που
πραγματοποιήθηκε στο Ιταλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Πόλεως, με αφορμή την
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, κατά την οποία προβλήθηκε
αφιερωματικό ντοκιμαντέρ στη συμβολή του Πάπα Ιωάννη 23ου, για τη διάσωση πολλών
Εβραίων της Ευρώπης από τις ναζιστικές θηριωδίες, κατά την περίοδο που ο
αείμνηστος υπηρέτησε ως Αποστολικός Νούντσιος στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και σε
άλλες χώρες.
“Οι θρησκευτικές διαφορές δεν πρέπει να δημιουργούν σύγκρουση μεταξύ των ανθρώπων. Θα πρέπει να χρησιμεύουν στον εμπλουτισμό της ανθρωπότητας. Και ο διαθρησκειακός διάλογος στοχεύει ακριβώς στη μείωση της δυσπιστίας και στην εξάλειψη των στερεοτύπων που δημιουργούνται διά μέσου της ιστορίας.
Μαθηταί ἄριστοι
Του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου
Σήμερα, ἀγαπητοί μου, εἶνε ἑορτή· ἑορτὴ τῶν γραμμάτων. Ὄχι ἁπλῶς τῶν
γραμμάτων, ἀλλὰ προσθέτω· τῶν ἑλληνικῶν γραμμάτων· προσθέτω ἀκόμη μία λέξι· ἑορτὴ
τῶν χριστιανικῶν ἑλληνικῶν γραμμάτων. Ἐκπρόσωποι τῆς Χριστιανικῆς Ἑλληνικῆς
παιδείας, ποὺ ἐνσαρκώνουν ὅσο κανείς ἄλλος τὰ ἱδανικά της, εἶνε οἱ Τρεῖς Ἱεράρχαι,
οἱ προστάται τῶν χριστιανικῶν ἑλληνικῶν γραμμάτων. Παντοῦ τὸ ἔθνος μας, στὴν Ἑλλάδα
καὶ στὸν ἀπόδημο Ἑλληνισμό, ὅπου ὑπάρχει ἑλληνικὴ παροικία, τιμᾷ ἀνέκαθεν τὴν ἱερὰ
μνήμη τους.
Πολλὲς φορὲς μιλήσαμε γι᾽ αὐτούς. Τώρα
τὸ θέμα μας θὰ εἶνε, οἱ Τρεῖς Ἱεράρχαι ὡς πρότυπα – ὑποδείγματα μαθητῶν.
* * *
Κανένας σοφός, ἀγαπητοί μου, δὲν γεννήθηκε σοφός. Κάθε ἄνθρωπος ποὺ ἔρχεται στὸν κόσμο κολυμπᾷ στὴν ἄγνοια, ἀγνοεῖ τὰ πάντα. Σιγὰ – σιγὰ ἀποκτᾷ γνώσεις, γίνεται σοφός, φτάνει στὸν κολοφῶνα τῆς σοφίας μὲ μεγάλο κόπο. Γιὰ νὰ γίνῃ κανεὶς ἐπιστήμονας, εἶνε ἀπαραίτητα δύο πράγματα· εὐφυΐα καὶ παιδεία.
Μέ λιτό καί ἀπέριττο τρόπο γιορτάσθηκε καί
φέτος, τήν Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023, ἡ ἐπέτειος τῆς Μάχης τῆς Κονίτσης, στόν Ἱερό
Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Νικολάου στήν Κόνιτσα. Τό σύνολο τῶν ἐκδηλώσεων
διοργάνωσαν – ἀπό κοινοῦ – γιά μιά ἀκόμη φορά – τό Παράρτημα Ιωαννίνων τῆς Ἑνώσεως
Ἀποστράτων Ἀξιωματικῶν Στρατοῦ (Ε.Α.Α.Σ.) καί ἡ Ἱερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως,
Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης.
Τό πρωΐ, τελέσθηκε ὁ Ὄρθρος καί ἡ Θεία Λειτουργία μέ τήν συμμετοχή Ἱερέων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως και, στήν συνέχεια, τό Ἀρχιερατικό Μνημόσυνο – χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΟΥ – ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν ἡρωϊκώς ἀγωνισαμένων καί ἐνδόξως πεσόντων κατά τήν προάσπιση τῆς Κονίτσης. Ἡ ὁμώνυμη Μάχη, ξεκίνησε τά χαράματα, ἀνήμερα τῶν Χριστουγέννων τοῦ 1947, μέ τήν ἐπίθεση τῶν ἀνταρτῶν τοῦ Δημοκρατικοῦ Στρατοῦ Ἑλλάδος (Δ.Σ.Ε.) τοῦ Μάρκου Βαφειάδη, ἑναντίον τῶν μικρῶν στρατιωτικῶν τμημάτων καί τῶν ἡρωϊκῶν κατοίκων τῆς πόλεως, καί ὁλοκληρώθηκε ἀνήμερα τῶν Θεοφανείων μέ τήν ὁριστική νίκη τῶν Ἐθνικῶν Δυνάμεων.
Όπως κάθε ένας από εμάς έχει την ονομαστική του εορτή
έτσι και η Εκκλησία μας εορτάζει τρεις πολύ σημαντικούς Ιεράρχες. Τον Μέγα
Βασίλειο, το Γρηγόριο Θεολόγο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο. Ο καθένας έχει τη
δική του γιορτή, αλλά και τους τρεις μαζί τους γιορτάζουμε στις 30 Ιανουαρίου,
γιατί έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά: Ζούσαν απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες,
αφιέρωσαν τη ζωή τους στους φτωχούς και δυστυχισμένους συνανθρώπους τους, ήταν
και οι τρεις μορφωμένοι. Αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων
Ελλήνων.
Έγιναν μεγάλοι – πολύ μεγάλοι- δάσκαλοι. Ο απλός λαός τους αγαπούσε και τους εκτιμούσε για τη σοφία τους και την καλοσύνη τους. Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης. Η Εκκλησία τιμά τους Τρεις Ιεράρχες ως προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων. Η σύνδεση της ελληνικής παιδείας με τη χριστιανική πίστη είναι η αιτία που αναδείχτηκαν σε προστάτες των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και ολόκληρης της πνευματικής ζωής του λαού μας, καθώς έδωσαν ορθό νόημα και υγιή κατεύθυνση στην ερμηνεία του αρχαίου κλασσικού κόσμου.
Το Πρόσκαιρο και το αιώνιο στη ζωή των Τριών
Ιεραρχών
Πανοσιολογιωτάτου
Αρχιμανδρίτου κ. Αστέριου Χατζηνικολάου*
Ὁ Ὀρθόδοξος κόσμος τιμᾶ τούς τρεῖς
μεγίστους φωστῆρας τῆς Τρισηλίου Θεότητος. Τούς γιορτάζει σ’ ὅλη τήν οἰκουμένη,
διότι εἶναι διδάσκαλοι οἰκουμενικοί. Λάμπουν σάν ἀστέρες πολύφωτοι στό νοητό
στερέωμα τῆς Ἐκκλησίας. Οἱ μορφές τους, αἰῶνες τώρα, δέν ἔχουν χάσει τίποτε ἀπό
τή λάμψη τους. Ἀντίθετα, στούς σκοτεινούς καιρούς μας, λάμπουν περισσότερο καί
φωτίζουν τούς δρόμους μας.
Ἐλάχιστοι στήν ἱστορία τῆς Ἐκκλησίας
μας ὀνομάσθηκαν μεγάλοι, ὅπως ὁ Μέγας Βασίλειος. Μόνον τρεῖς ἅγιοι πῆραν τόν
τίτλο τοῦ Θεολόγου, ὅπως ὁ ἅγιος Γρηγόριος. Καί κανείς ἄλλος δέν ὀνομάσθηκε
Χρυσόστομος ἐκτός ἀπό τόν ἅγιο Ἰωάννη.
Εἶναι ἀπό τούς πρώτους οἱ πρῶτοι,
οἱ πιό μεγάλοι ἀπό τούς μεγάλους. Εἶναι οἱ πλατιά καί πολύπλευρα μορφωμένοι, οἱ
πολυγραφότατοι συγγραφεῖς, οἱ ἀξεπέραστοι ρήτορες, οἱ ἀκούραστοι κοινωνικοί ἐργάτες,
οἱ ἀνιδιοτελεῖς ποιμένες τῆς Ἐκκλησίας, οἱ βαθεῖς μελετητές καί γλαφυροί ἑρμηνευτές
τῆς Ἁγίας Γραφῆς, οἱ ἀξιοθαύμαστοι ἀσκητές, οἱ μεγάλοι ἅγιοι τοῦ Θεοῦ.
Στήν ὁμιλία μας αὐτή θά
μελετήσουμε τό πέρασμά τους ἀπό τή ματαιότητα τοῦ πρόσκαιρου κόσμου στήν αἰωνιότητα
τῆς βασιλείας τοῦ Θεοῦ. Γιά νά δοῦμε τό μήνυμα, πού μέ τή δική τους ἐπιλογή καί
τήν ἁγία ζωή τους στέλνουν στόν κόσμο μας σήμερα.
Α. Λαμπρή κατά κόσμον πορεία
Εὐγένεια καταγωγῆς, ὑψηλή κοινωνική θέση, περιουσία, σπάνια εὐφυΐα, δυνατότητα σπουδῶν ζηλευτῶν καί πόθος μορφώσεως, εἶναι κοινά χαρακτηριστικά τῆς ζωῆς καί τῶν τριῶν.
Έφυγε σχεδόν ξαφνικά από την ζωή
ο Θεόδωρος Λ. Θεοδώρου
Η Κλήρου την Παρασκευή βυθίστηκε στο πένθος. Έχασε έναν από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους της. Ήταν ένας γνήσιος ευπατρίδης, σπουδαίος άνθρωπος γεμάτος αισθήματα, μια ξεχωριστή προσωπικότητα, διακριτικός, ευγενής, ειλικρινής, τίμιος, ηθικός, άριστος οικογενειάρχης. Αγωνίστηκε με όσες δυνάμεις είχε για τις ιδέες του, για αρχές και αξίες με τις οποίες είχε μεγαλώσει από τον πατέρα του Λάμπρο και την μητέρα του Ελένη.
Με την σύζυγό του κ. Ντίνα δημιούργησαν μια υπέροχη οικογένεια, ένα αγόρι τον Λάμπρο ανώτερο αξιωματικό στο στρατό, και δύο κορίτσια την Βασιλική και την Μαριλένα, αγαπούσε τα παιδιά του, λάτρευε τα εγγόνια του.
Γεννήθηκε στη Μακράσυκα της Αμμοχώστου, σπούδασε στην Αθήνα, και έζησε στην Κλήρου της Λευκωσίας.
Τον γνώρισα όταν με την σύζυγό του κ. Ντίνα επισκέφθηκαν τον αδελφό του Γιώργο στην Πάτρα. Χαιρόσουν να τον ακούς, γιατί είχε πολλά να σου πει, και να διδαχθείς από τις εμπειρίες και τα βιώματα της ζωή του. Τον έβλεπα στην Κύπρο, ήταν πάντα προσηνής, χαρούμενος, με μια αρχοντιά μοναδική και ανεπανάληπτη.
«Μάλλον ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ παιχνίδι – Συζήτηση για τα φαινόμενα
βίας μεταξύ των νέων».
Κυριακή ΙΖ' Ματθαίου
(Χαναναίας)
«Το σκυλί του Κυρίου»
π. Θεοδόσιος
Μαρτζούχος
κεφ. 15, στιχ. 21-28
Είχε ο Χριστός μια αδιέξοδη και ατελέσφορη συνάντηση με γραμματείς και
Φαρισαίους. Δεν κατανοούσαν το ότι η τήρηση των εντολών του Θεού δεν
εξαντλείται στην εξωτερική συμμόρφωση, αλλά ότι τα εξωτερικά είναι απόληξη και
έκφραση του ψυχικού ταυτισμού μας με την εντολή.
Τους επανάλαβε ο Χριστός τον Προφ. Ησαΐα: «Ο λαός αυτός με τα λόγια μόνον
με αγαπά. Η καρδιά τους είναι πολύ μακριά από εμένα. Τυπολατρικά με σέβονται με
ανόητες ανθρώπινες παραδόσεις». Χρειάστηκε να εξηγήσει ακόμα και στον Πέτρο,
ότι τον άνθρωπο δεν τον μολύνει εξωτερική συνθήκη (θα λέγαμε σήμερα… ταυτότητα,
bar code, τσιπάκια κ.α) αλλά η ποιότητα του περιεχομένου της καρδιά του. Αυτά
είναι που μολύνουν τον άνθρωπο… το να φάει με άπλυτα χέρια δεν τον μολύνει
(Ματθ. 15, 20).
Μετά από αυτές τις συναντήσεις και τις επεξηγήσεις, (…απελπισμένος ίσως;) πήγε ο Χριστός στην περιοχή της Τύρου και Σιδώνος. Δύο ειδωλολατρικές πόλεις. Εκεί είχε μια απρόοπτη συνάντηση με μια γυναίκα που τον πλησίασε και άρχισε να τον παρακαλεί φωνάζοντας.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΑΝΑΝΑΙΑΣ
π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ
Ἡ Χαναναία ἐβγῆκεν ἀπό τά σύνορα ἐκεῖνα,
εἰς τά μέρη Τύρου καί Σιδῶνος καί ἐφώναξε δυνατά καί εἶπε: «Ἐλέησον με, Κύριε, ἔνδοξε
ἀπόγονε τοῦ Δαυίδ. Ἡ θυγατέρα μου κατέχεται ἀπό δαιμόνιο· καί ὑποφέρει φριχτά, ἐγώ
δέ ὡς μάνα φριχτότερα. Κύριε, ἐλέησόν με τήν ἁμαρτωλή καί ταλαίπωρη καί δῶσε
τήν Χάριν Σου· μή μέ ἀφήσεις παραπάνω νά πειρασθῶ ἀπ΄ ὅ,τι μπορῶ. Θεωρῶ τόν ἑαυτό
μου πιό ἁμαρτωλό ἀπ’ ὅλους τούς ἀνθρώπους. Αὐτό μοῦ λέει ὁ λογισμός μου». [1]
Καί ὅταν, σεβαστή γερόντισσα, αὐτός
ὁ λογισμός πολυκαιρίζει, συνήθως ἀκολουθεῖ στήν διάνοια κάποια ἔλλαμψη ὡς ἀκτίνα
Φωτός. Κατ’ αὐτόν τόν τρόπον, μέ αὐτήν τήν στάση ἐνώπιον τοῦ Χριστοῦ, ἑτοίμαζε
τήν καρδιά της γιά τήν μητέρα τῶν μαχῶν, ἡ Χαναναία.
Πίστεψε βαθιά μέσα στήν ψυχή της, πώς ὁ σαρκωθείς Θεάνθρωπος γίνεται τά πάντα γι’ αὐτούς πού συντονίζουν τίς πνευματικές τους κεραῖες μ’ αὐτές τοῦ Ἰησοῦ, ἤτοι τοῦ θελήματός Του. Ὁ Χριστός τόνιζε πάντοτε ὅτι εἶναι πρᾶος καί ταπεινός τῇ καρδίᾳ· ἡ ἐντολή εἶναι ξεκάθαρη καί ἀπευθύνεται πρός ὅλους.
Ἡ μονάκριβη ψυχή μας πάσχει, δαιμονίζεται!
«Ἐλέησόν με, Κύριε, υἱὲ Δαυΐδ· ἡ θυγάτηρ μου κακῶς δαιμονίζεται» (Ματθ.
15,22)
Του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου
Κάθε φορά, ἀγαπητοί μου, ποὺ γίνεται θεία λειτουργία διαβάζεται ἀπαραιτήτως
Εὐαγγέλιο. Ὅπως δὲν νοεῖται θεία λειτουργία χωρὶς τὴν Θεία κοινωνία, ἔτσι δὲν
νοεῖται καὶ χωρὶς τὸ Εὐαγγέλιο καὶ τὸ ἀνάλογο κήρυγμα. Ἀναγκαῖο τὸ Εὐαγγέλιο σὰν
τὸ φῶς τοῦ ἥλιου· χωρὶς αὐτὸ δὲν ὑπάρχει πνευματικὴ ζωή.
Λίγοι δυστυχῶς τὸ διαβάζουν στὸ σπίτι.
Καὶ στὸ ναὸ ἀκόμα ἀκούγοντάς το δὲν ὠφελούμεθα ὅσο ἔπρεπε. Πολλοί, ἂν τοὺς ῥωτήσῃς
βγαίνοντας ἀπὸ τὴ λειτουργία, τί εἶπε σήμερα τὸ εὐαγγέλιο, δὲν θὰ σοῦ ποῦν
τίποτα· λὲς κ᾽ εἶνε κινέζικα, γιαπωνέζικα. Γιατί ἆραγε;
Δὲν τ᾽ ἀκοῦμε μὲ πίστι Θεοῦ, μὲ
προσοχή, μὲ κατάνυξι. Στὴ ῾Ρωσία γονατίζουν, προσεύχονται, δακρύζουν, καὶ
στὸ τέλος τοῦ ἀναγνώσματος ὅλοι μαζὶ λένε· Δόξα σοι ὁ Θεός! σ᾽ εὐχαριστοῦμε, Κύριε,
ποὺ μᾶς ἀξίωσες νὰ τ᾽ ἀκούσουμε πάλι. Ἂν τ᾽ ἀκούγαμε μὲ πίστι καὶ κατάνυξι,
καὶ μία μόνο λέξι του θὰ μᾶς δίδασκε.
Τὸ σημερινὸ εὐαγγέλιο (βλ. Λουκ.
15,21-28) μιλάει γιὰ μιὰ γυναῖκα, τὴ Χαναναία. Ὅπως λοιπὸν βλέπουμε τὸ πρόσωπό
μας στὸν καθρέφτη, ἔτσι ἐλᾶτε νὰ καθρεφτιστοῦμε ἀπέναντί της.
Καθώς τα χρόνια περνούν, η
οικογένεια των Εκδόσεων Έαρ μεγαλώνει και ανθίζει! Ένα εγκάρδιο
πρωτοχρονιάτικο αντάμωμα ήταν η ευκαιρία για να συναντηθούμε όλα τα μέλη της
από κοντά, κάποια ίσως και για πρώτη φορά μετά από τα χρόνια της πανδημίας!
Η βραδιά ξεκίνησε γλυκά με μουσικές μελωδίες από τον κ. Μανώλη Παλιάκη και τον κ. Παναγιώτη Καφετζόπουλο και έναν αβραμιαίο μπουφέ, τριγύρω από τον οποίο δόθηκαν αφορμές να γίνουν εποικοδομητικές συζητήσεις, νέες γνωριμίες και… εκ του σύνεγγυς αναγνωρίσεις!
Ξέρετε τι είναι να συναντάς από κοντά τον συγγραφέα του αγαπημένου σου παιδικού βιβλίου; Ή την εικονογράφο που με κάθε εικόνα της έχεις ταξιδέψει σε κόσμους μακρινούς; Τέτοιες εκπλήξεις αναπάντεχης χαράς μάς επιφύλασσε η ολιγόωρη συναναστροφή όλων των συνεργατών της οικογένειας των Εκδόσεων Έαρ, συγγραφέων και εικονογράφων, γραφιστών και επιμελητών, τυπογράφων και μεταφραστών!
Αμηχανία.
Πρωινή εξόρμηση στο κέντρο της χώρας. Φορτηγό γεμάτο σακιά ρύζι. Κούραση, ζεστή, λακούβες, ζαλάδα και οι παράγκες ξεπροβάλουν. Κόσμος τρέχει κατά πάνω μας. Γνώριμη αίσθηση. Αγωνία για να μοιράσουμε δίκαια, μη φύγει κανείς δίχως να πάρει μην υπάρξουν εντάσεις για ένα κιλό ρύζι. Η πείνα κάνει τον άνθρωπο να σβήνει πολλά από αυτά που μυρίζουν ευγένεια. Κατεβήκαμε από το όχημα, ανοίξαμε την πόρτα και εμφανίστηκε το φορτίο. Παγωμένη ατμόσφαιρα. Ούτε φωνές, ούτε σπρώξιμο, ούτε τίποτα. Σάστισα. Ρωτώ τον πρόεδρο τι συμβαίνει. "Τίποτα!", απάντησε. "Και τότε γιατί δεν πλησιάζει κανείς;", Συνεχίζω εγώ. "Διότι, εδώ και μήνες το ρύζι είναι άχρηστο τρόφιμο, δεν υπάρχει νερό για να βράσει!". Αμήχανη σιωπή. Τηλεφώνημα στην υδροφόρα να σπεύσει στην περιοχή.
Ὁ Ἃγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος θεμελιώνει τὴν ἐκκλησιολογὶα του,
δηλαδὴ τὴν περὶ τῆς Ἐκκλησίας διδασκαλία του, στὸν Ἀπ. Παῦλο, ὁ ὁποῖος
προσδιορίζει τὴν Ἐκκλησία ὡς «τὸ Σῶμα τοῦ Χριστοῦ» ποὺ ἔχει μοναδικὴ Κεφαλὴ της
τὸν ἴδιο τὸν Χριστό.
Ἡ εἰκόνα αὐτὴ τῆς Ἐκκλησίας ὡς τοῦ
Σώματος τοῦ Χριστοῦ τονίζει δύο ἀπὸ τὶς θεμελιώδεις ἰδιότητές της, οἱ ὁποῖες εἶναι
ἀδιάρρηκτα συνδεδεμένες ὡς «ἡ ἐν ἀληθείᾳ ἑνότητα». Ὁτιδήποτε καὶ ὁποιοσδήποτε
ἀμφισβητεῖ ἢ προσβάλλει τὴν ἐκκλησιαστικὴ ἑνότητα καὶ τὴν ἀλήθεια ποὺ αὐτὴ ἐκφράζει
δὲν μπορεῖ νὰ παραμένει μέλος τῆς Ἐκκλησίας
ἀλλὰ, ἐκβάλλεται ἀπὸ τὸ Σῶμα.
Ἔτσι κατανοοῦμε τὴν ἔνταση μὲ τὴν
ὁποία ὁ Ἰω. Χρυσόστομος, ὅπως καὶ ὅλοι οἱ Πατέρες μέσα στοὺς αἰῶνες, εἶναι
κατηγορηματικὰ ἀντίθετοι καὶ ἀναφέρονται μὲ τὰ σκληρότερα λόγια γιὰ τὴν αἵρεση
καὶ τὸ σχίσμα.
Ἡ μὲν αἵρεση ἀλλοιώνει καὶ τελικὰ καταστρέφει τὴν ἐκκλησιαστικὴ ἀλήθεια, ἐνῶ τὸ σχίσμα προσβάλλει τὴν ἐκκλησιαστικὴ ἑνότητα. Ἀμφότερες βέβαια οἱ καταστάσεις ὁδηγοῦν τοὺς ἐμπνευστὲς καὶ τοὺς ὀπαδοὺς τους ἐκτὸς Ἐκκλησίας, στὴν ἀπώλεια. Εἶναι χαρακτηριστικὴ ἡ φράση τοῦ ἱεροῦ Χρυσοστόμου «τοῦ εἰς αἵρεσιν ἐμπεσεῖν τὸ τὴν Ἐκκλησίαν σχίσαι οὐκ ἔλαττον ἐστὶ κακὸν»[2], ποὺ ὑποδηλώνει ὅτι ἡ προσβολή τῆς ἑνότητας τῆς Ἐκκλησίας εἶναι σοβαρότατο ἐκκλησιαστικὸ ἔγκλημα. Μάλιστα, γιὰ νὰ τονίσει τήν σοβαρότητα τοῦ σχίσματος φτάνει στὸ σημεῖο νὰ πεῖ ὅτι «οὐδὲν οὕτω παροξύνει τὸν Θεόν, ὡς τὸ Ἐκκλησίαν διαιρεθῆναι… οὐδὲ μαρτυρίου αἷμα ταύτην, ἒφησε, δύνασθαι τήν ἁμαρτίαν ἐξαλείφειν»[3] . oὒτε τὸ αἷμα τοῦ μαρτυρίου δὲν ἐξαλείφει τήν ἁμαρτία τοῦ σχίσματος!