Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Χριστοδούλου Μπίθα, ΑΓΙΟΙ… ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ,

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Χριστοδούλου Μπίθα,

ΑΓΙΟΙ… ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ,
των εκδόσεων Εν πλω, 2022
 
Γράφει ο Σωτήριος Ν. Κόλλιας,
  Δρ. Θεολογίας ΕΚΠΑ

 

Μέσα από την πληθώρα πνευματικών βιβλίων που ξεχωρίζουν αυτή την περίοδο, δεν μπορεί να μην γίνει ξεχωριστή μνεία σε ένα βιβλίο που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση καθώς αναφέρεται σε ένα θέμα που κανένας δεν «τόλμησε» μέχρι τώρα να αγγίξει: Στους Αγίους της διπλανής πόρτας!

Έχουμε συνηθίσει να αναγνωρίζουμε ως Αγίους κυρίως μοναχούς και ιερείς, κατά βάση άγαμους, οι οποίοι καθοδήγησαν ορθά μέχρι το τέλος της ζωής τους ανθρώπους, που βρέθηκαν κοντά τους. Μία απλή έρευνα στους Αγίους οι οποίοι αγιοκατατάχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες θα πιστοποιήσει τα ανωτέρω. Και σαφέστατα αυτοί οι αναγνωρισμένοι Άγιοι της Εκκλησίας μας προσέφεραν με την αγάπη, τη μετάνοια και τις αρετές τους τον εαυτό τους ως πρότυπο προς μίμηση για την κοινωνία μας! Όμως, εάν είμαστε ειλικρινείς, όσοι ζούμε μέσα στον κόσμο με τα ποικίλα προβλήματά του, με οικογενειακές μέριμνες, με απαιτητικά επαγγέλματα, με υποχρεώσεις ανυπέρβλητες, δύσκολα μπορούμε να ταυτιστούμε με τους μοναχούς όσο αγιασμένοι κι αν είναι, απλούστατα διότι δεν ζούμε κάτω από τις ίδιες συνθήκες!  

Έχοντας στο μυαλό μας μόνο ως Αγίους ασκητικούς ανθρώπους που υπήρξαν στη ζωή τους μοναχοί δυστυχώς πολλές φορές παραθεωρούμε όλους εκείνους τους αγωνιζόμενους ανθρώπους που υπάρχουν παντού γύρω μας στον κόσμο και είτε είναι κληρικοί (έγγαμοι ή άγαμοι) που αναπαύουν κάτω από το πετραχήλι τους χιλιάδες κουρασμένες ψυχές, είτε είναι λαϊκοί που στηρίζουν, που βοηθούν, που ξεβολεύονται, που με ευγένεια, υπομονή και αγάπη έχουν γίνει μικροί απόστολοι του Χριστού για τον πλησίον τους. Η σωτηρία και η αναγέννηση του ανθρώπου δεν είναι, συνεπώς, υπόθεση εξωτερικής εμφάνισης ή εξωγενών καταστάσεων, αλλά τήρησης της θείας βούλησης, καρπός πόνου και πνευματικού αγώνα.  

Μέσα από το νέο πόνημα του π. Χριστoδούλου Μπίθα με τίτλο «Άγιοι… δίπλα μας» και υπότιτλο «Συναξάρια καθημερινών ανθρώπων» γνωρίζουμε σε δέκα μικρές ιστορίες για εν δυνάμει αγίους που ζουν δίπλα μας, ανακαλύπτουμε την πορεία της ζωής τους, συνοδοιπορούμε στα σκοτάδια της ψυχής τους και αναδυόμαστε κι εμείς μαζί τους στο φως της ελπίδας του Χριστού.

Με λόγο που ρέει σαν γάργαρο νερό, φωτίζονται αληθινές ιστορίες ανθρώπων που χαμένοι στα προβλήματα του κόσμου μετά από ταλαιπωρίες και απογοητεύσεις, πόνο δυσβάσταχτο και ψυχικές κακουχίες αγωνίζονται να πλησιάσουν τον Θεό, να ακολουθήσουν μια πορεία σταυραναστάσιμη και να πορευτούν το δρόμο της μετάνοιας, της δοξολογίας και της αγιότητας. Ενδεχομένως να μην αναγνωριστούν επίσημα από το πλήρωμα της Εκκλησίας, καθώς αυτό βρίσκεται μόνο στο σχέδιο του Θεού, όμως μέσα από τις περιπέτειες της ζωής τους μπορούμε εύκολα να συνταυτιστούμε μαζί τους και να μιμηθούμε τον αγώνα τους. Εξάλλου τα άγραφα των ανθρώπων τα γράφει στο βιβλίο Του ο Θεός!

Βουτώντας μέσα στις 206 σελίδες του βιβλίου, γνωρίζουμε ανθρώπους που πέρασαν από ταλαιπωρίες του βίου, είτε έγγαμοι με παιδιά, είτε με επαγγέλματα με υψηλές ευθύνες, είτε μέσω μιας προσωπικής αναζήτησης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Θεού, Τον εμπιστεύτηκαν, εφάρμοσαν τις αρετές στη ζωή τους και έγιναν για τους συνανθρώπους τους έμπρακτα ευαγγέλια.

Το βιβλίο μας εκπλήσσει ευχάριστα καθώς διαβάζοντας αυτό το μικρό συναξάρι αγιότητας καθημερινών ανθρώπων που ζουν δίπλα μας, υπάρχει και η περίπτωση σε κάποια ιστορία να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: