Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Ο θυμός στο γάμο - π. Βασίλειος Θερμός

Ο θυμός και η οργή διαθέτουν εντελώς διαφορετικό κίνητρο στις ποικίλες προσωπικότητες: σε έναν εξαρτημένο ή οριακό χαρακτήρα εκδηλώνονται όταν αυτός διαπιστώνει πραγματική ή φανταστική εγκατάλειψη, ενώ σε έναν ψυχαναγκαστικό εμφανίζονται όταν αισθάνεται ότι δεν είναι σε θέση να έχει τον έλεγχο των άλλων και ότι δεν συμπεριφέρονται με τον τρόπο τον οποίο προσδοκά. 
 
Σε κάποιον είναι απλώς ένα σημάδι υπερβολικού άγχους ή αρχόμενης κατάθλιψης, σε άλλον έκφραση της τελειομανίας του, σε άλλον όμως αποτελεί σύμπτωμα μνησικακίας (κυρίως μάλιστα σε ζευγάρια).Κάποιοι άνδρες και κάποιες γυναίκες με έντονο μόνιμο άγχος έχουν ξεσπάσματα θυμού όταν οι διπλανοί τους δεν λαμβάνουν υπόψη αυτό το στοιχείο τους και τους φορτίζουν μιλώντας άκαιρα ή υπερβολικά ή αψυχολόγητα.
 
Έχουν υπάρξει ορισμένοι/ες που ανακουφίστηκαν και απαλλάχτηκαν από τον θυμό όταν βρήκαν σύντροφο που τους αντιμετώπισε με τέχνη: ήξερε να περιμένει πότε θα έλθει η κατάλληλη στιγμή να μιλήσει, διέθετε αποθέματα γλυκύτητας και υπομονής, έσβησε καταιγίδες πρίν κάν εκδηλωθούν. 
 
Το παράδειγμα αυτό είναι ένδειξη του πνευματικού χαρακτήρα του γάμου: η αλληλοβοήθεια του ζευγαριού για τον αγιασμό του άλλου δεν είναι θεωρητική ευχή• υλοποιείται μέσα από απλές πράξεις της συγκεκριμένης καθημερινότητας, οι οποίες εν τέλει μειώνουν τις αμαρτίες!
 
Ίσως, με πνευματικά κριτήρια, νοσηρός να είναι ο γάμος εκείνος που ο καθένας από τους συζύγους γίνεται άθελά του αίτιος να αυξάνονται οι αμαρτίες του άλλου!
 
π. Βασίλειος Θερμός 
-----
* Το βλέμμα στην ενδοχώρα- εκδόσεις Γρηγόρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: