Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας Α - Αιωνία Αυτού η Μνήμη.

 
 Σαν σήμερα 7 Ιουλίου 1972 εκοιμήθη εν Κυρίω
ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας Α΄.
( 25 Μαρτίου/6 Απριλίου 1886 - 7 Ιουλίου 1972)

Ο Πατριάρχης της Αγάπης, της Ειρήνης, του Διαλόγου και της καταλαγής!

Αιωνία Αυτού η Μνήμη.

«Εκεί όμως, ένθα εστρέφετο διηνεκώς η προσευχή του Πατριάρχου Αθηναγόρου, ήταν ο πόθος «υπέρ της των πάντων ενώσεως», ήταν η πορεία εις Εμμαούς. Ένα μέγιστο μέρος της λάμψεως των κηρίων, τα οποία καθ’ εκάστην εσπέρα και προ της κατακλίσεώς του ήναπτε στο Νάρθηκα του Πανσέπτου τούτου Πατριαρχικού Ναού, εφώτιζε αυτό το όραμά του, το όραμα της Πανορθοδόξου Αδελφότητος και της Παγχριστιανικής ενότητας. Αυτή η ιερά φλόγα διήνοιξε και εφώτισε τις οδούς του πρωτοβούλως προς Ανατολάς και Δυσμάς, σε τόπους καθαγιασμένους διά του Αίματος του Κυρίου και Μαρτύρων, σε τόπους Καθεδρών Αγιωτάτων και Μακαριωτάτων Αγίων Αδελφών, σε αγίες συνομιλίες «εν ψυχή συντετριμμένη και τεταπεινωμένη», «εις δρέψιν καρπών του Αγίου Πνεύματος».

Και αυτή η ιερά φλόγα μετουσιώθη επί των ημερών του σε παγχριστιανική ακτινοβολία  του Πανσέπτου τούτου Κέντρου. Πανορθόδοξες και Παγχριστιανικές Διασκέψεις και Συναντήσεις και Διάλογοι έφεραν την μεν Ορθοδοξία στα πρόθυρα συγκλήσεως της «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», το δε θέμα της Παγχριστιανικής συνδιαλλαγής εγγύς προς το θέλημα του Θεού.»
Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος (Γαλάνης)

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η μνήμη του είναι αιώνια γιατί τόλμησε να χαράξει μια πορεία νέα για την Ορθόδοξη Εκκλησία με βηματισμούς στον διάλογο και την προσέγγιση της Χριστιανοσύνης. Υπήρξε κορυφαία θεολογική προσωπικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός να τον συγχωρέσει για αυτά που έκανε στην Εκκλησία Του.

Ανώνυμος είπε...

Τον Αθηναγόρα τον έχει κρίνει θετικά η εκκλησιαστική ιστορία και το σύνολο της των Πατριαρχείων και των αυτοκέφαλων Εκκλησιών. Την άποψη των συντηρητικών την αποκρύπτει η Εκκλησιαστική συνείδηση.
Η μνήμη του Αιωνία!

Ανώνυμος είπε...

Πάντα θα υπάρχουν ‘’χριστιανοί’’ για να ρίχνουν το φαρμάκι τους στην Εκκλησία και στους ηγέτες της.

Ανώνυμος είπε...

Αθηναγόρας ο Μέγας, Αιωνία Του η μνήμη. Στις 7 Ιουλίου 1972 ο μέγας Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, ειλικρινής προμαχητής της Πανορθόδοξης ενότητας και όλων των Χριστιανών εγκατέλειψε την επίγεια ζωή του για την πατρίδα των ουρανών. Αιωνία του η μνήμη και την ευλογία του να έχουμε όλοι.

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός να τόν αναπαύσει.
Δέν χρειάζεται να τόν κρίνουμε εμείς. Η φράση ενός Αγίου ότι "αγάπησε άλλη γυναίκα" (εκκλησία), είναι αρκετή.

jean alatzo είπε...

Όταν θυμάμαι αρκετά παλαιότερα το μίσος,την κακία,τις άθλιες αντιδράσεις και τον κοινωνικό διχασμό μεταξύ Ελλήνων Ορθ/ξων και καθολικών σε μερικά Κυκλαδονήσια αλλά και αλλού ,με ρίψεις ψόφιων ποντικών, γατιών κλπ στους επιταφίους και τις λιτανείες ,από την μία εκκλ.ομάδα στην άλλη,μακαρίζω τον +Αθηναγόρα και όλους τους Ελλαδίτες και Φαναριώτες κληρικούς και θεολόγους που συνέβαλαν στον εξανθρωπισμό των σχέσεων.Ο εκκλ.ζηλωτισμός των "σεσωσμένων"και των "ου κατ΄ επίγνωσιν" ορθοδοξοαμυντόρων δεν έχει ανταπόκριση πλην των κάποτε αποκληθέντων ¨κεκρακτών". Όσοι δεν ειρηνεύουν εν εαυτοίς ας τους φταίνε και οι τρίχες τους.