Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Εγώ δεν ξέρω να συγχωρώ. - Οριάνα Φαλάτσι

 

 Εγώ δεν ξέρω να συγχωρώ.
Ούτε να συγχωρώ, ούτε να ξεχνάω.
Ίσως αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα μου όρια
και το πιο θλιβερό. Και ακόμα λιγότερο από οτιδήποτε άλλο
δεν ξέρω να συγχωρώ κυρίως όταν μια πληγή μού προκληθηκε
από ανθρώπους από τους οποίους περίμενα,
στοργή, τρυφερότητα, ή για τους οποίους
έτρεφα αθώες ψευδαισθήσεις.
Δεν υπάρχει ένοχος άντρας ή γυναίκα
απέναντι μου, που να μην κατέληξε
στη Σιβηρία των αισθημάτων μου.

Οριάνα Φαλάτσι


Η Οριάνα Φαλάτσι (Oriana Fallaci) ήταν Ιταλίδα δημοσιογράφος. Έχει πάρει συνεντεύξεις από τα πιο ισχυρά και διάσημα πρόσωπα των δεκαετιών 1960 και 1970 οι οποίες έχουν εκδοθεί σε βιβλίο με τίτλο "Intervista con la storia".
Γεννήθηκε στη Φλωρεντία 29 Ιουνίου 1929  -  Πέθανε στη Φλωρεντία στις 15 Σεπτεμβρίου του 2006.
Η Φλωρεντία είναι η πόλη την οποία αγαπώ, την γνωρίζω, την έχω περπατήσει σε κάθε γωνιά της,  και έχω από αυτήν υπέροχες στιγμές.  Τώρα  ζουν συγγενικά μου πρόσωπα, τα οποία μετά από χρόνια λόγω της πανδημίας, και άλλων απασχολήσεων την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκα, φεύγοντας για λίγο από την Δυτική πλευρά της Ρώμης. Τα λόγια αυτά της Φαλάτσι μου τα υπενθύμισε η θεία μου Αντωνία (Antonietta). Α.Κ.Κ.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ούτε εγώ συγχωρώ. Την συγχώρεση και τα στραβά μάτια οι άνθρωποι με την αγνωμοσύνη αυτοί την βλέπουν ως αδυναμία για να μην πω ως βλακεία.

Ανώνυμος είπε...

Όσοι το διαβάσουμε θα το καταδικάσουμε αφοριστικά. Λίγοι όμως μπορούν να ρίξουν πέτρα εναντίον των λόγων αυτών. Μέσα σε πολλούς από μας υπάρχει αυτή η πραγματικότητα. Όσοι ζουν το Ευαγγέλιο είναι άξιοι να πουν κατά αυτών των λόγων. Πρώτος που αναλαμβάνω ευθηνή είμαι εγώ που σχολιάζω. Στη ζωή μου όμως έχω ζήσει την Σιβηρία άλλων που με διέγραψαν χωρίς σπλάχνα οικτιρμών και συνεχίζουν να κοινωνούν ανερυθρίαστα.
Ηλίας

Ανώνυμος είπε...

Ας βγουν οι σύγχρονοι συνάδελφοι Φαρισαίοι να καταδικάσουν τα λόγια αυτά της μακαρίτισσας. Ας κάνουν μια βουτιά στην ζωή τους, την χθεσινή και την σημερινή, και μετά ελεύθερα ας καταδικάσουν. Να αφήσουνε τα λόγια και την ζωή των Αγίων και να καθρεφτιστούνε στο είναι τους. Κάθε ένας από μας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του.
Το κείμενο δείχνει την πραγματικότητα της ζωής μας όσο και αν δεν το παραδεχόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Κρυφές ανομολόγητες αλήθειες.

Ανώνυμος είπε...

Για σου Αναστάσιε με τα ωραία σου «σε πάω» όπως έλεγε και ο Χριστόδουλος μας. Αν και άλλοι τώρα θα σε στέλνουν στην κόλαση επί σκανδαλισμού.
Σαν δεν ντρέπονται.

Ανώνυμος είπε...

" Όταν συγχωρούμε δεν το κάνουμε για τους άλλους, αλλά για μας τους ίδιους. Η συγχώρηση έρχεται όταν κλείνουμε υποθέσεις που μας έθιξαν ή μας ενόχλησαν και όλα όσα αυτές μας προκάλεσαν, έτσι ώστε η θύμισή τους να μη μας ταλανίζει ξανά και ξανά. Θα μπορούσε μάλιστα να μας απελευθερώσει, με αποτέλεσμα να υιοθετήσουμε μια νέα συμπεριφορά προς όλους".
Μπέρνχαρντ Σλινκ
Ιφ

Ανώνυμος είπε...

Μα αν δεν συγχωρώ πώς περιμένω από το Θεό να με συγχωρήσει;
Τί ζητάμε στο Πάτερ ημών; "Και άφες ημίν τα οφειληματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών".
Το γνωρίζουμε όλοι πως αυτό είναι φοβερά δύσκολο απέναντι σε κάποιον που μας έχει πικράνει με τη συμπεριφορά του και μας έχει αδικήσει.
Πράγματι, πώς να τον συγχωρήσουμε;
Άλλο όμως να ομολογούμε τη δυσκολία αυτής της θεάρεστης και σωτήριας πράξης και να ζητάμε τη βοήθεια του Θεού γι´αυτό και άλλο να λέμε ρητά και απόλυτα "δεν συγχωρώ και δεν ξεχνώ".
Αυτό σίγουρα καταντά οδυνηρό μαρτύριο της ψυχής και πικρός αναβρασμός της συνείδησης.
Είναι σκλαβιά και υποδούλωση σε ένα αυτοκαταστροφικό πάθος τη μνησικακία που σταδιακά μας οδηγεί και στην αναζήτηση εκδίκησης.
Πάση θυσία πρέπει να κάνουμε προσπάθειες να το ξεπεράσουμε αυτό το "θλιβερό όριο", και σε συνάρτηση με την ανάρτηση ας ζητήσουμε εκ βάθους ψυχής από τον φιλεύσπλαχνο Κύριο το "Θεός σχωρέστη" γι´αυτή την αξιολύπητη ψυχή.
Χ.Ο.

Ανώνυμος είπε...

Ως χριστιανός διαφωνώ ως άνθρωπος που είμαι πολλές φορές συμφωνώ. Η ανθρώπινη φύση μου υπερέχει.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που το σκέφτομαι έχει δίκιο. Ο Μόσχας Κύριλλος έχει τοποθετήσει στην Σιβηρία τον Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο. Ούτε στην προσευχή του δεν λέει το όνομά του. Αυτό σε τι διαφέρει από όσα λέει η κυρία αυτή. Τουλάχιστον ο Βαρθολομαίος λέει το όνομά του μήπως και αλλάξει γνώμη ο Κύριλλος. Σε ποιους λοιπόν τα πουλάνε αυτά οι άγιοι Πατέρες. Εμένα ο πνευματικός μου μου λέει να προσεύχομαι γιαυτόν που με αδίκησε στην περιουσία και να κάνω αγάπη μιλώντας του. Οι άγιοι δεσποτάδες που μας διδάσκουν τι κάνουν. Εύχομαι να μετανοήσουν οι Κήρυκες του Θείου λόγου για να με διδάξουν όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Στην ενορία μου είναι δύο εφημέριοι δεν λένε καλημέρα και μετά τοι υποκριτές αγκαλιάζονται στην Λειτουργία μου έρχεται να κάνω εμετό γιαυτό πάω αλλού. Αυτά για όσους διαφωνούν γιατί να διαφέρω εγώ από αυτούς. Όλοι μαζί στην κόλαση θα είναι καλά μαζί με τους ποιμένες μας και μείς τα προβατάκια.