Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

ΔΥΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥ ΦΩΣ - ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

 

ΔΥΟ  ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ  ΧΡΙΣΤΟΥ  ΦΩΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  ΚΟΤΤΑΔΑΚΗΣ

     Στο μέτρο που η σχετική ανάρτηση είναι πραγματικό γεγονός και εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα εγγύς του Ναού των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Ναού με κορυφαίο συμβολισμό, έχουμε δυο χριστιανούς από διαφορετική θέση Χριστού φως ! 

        Συγκεκριμένα :

      Α.  Άνθρωπος ‘τελειωμένος’ από τα ναρκωτικά, χριστιανός ορθόδοξος από τα λεγόμενα του, λέει σε περαστικό, επίσης χριστιανό ορθόδοξο, που του έκανε μια μικρή εκδούλευση, και μετά κάθισε πλάι του. «Φίλε, μακριά από το Χριστό έτσι καταντάς»!!! Αυτό είναι ομολογία μετάνοιας, ήτοι Χριστού φως, ως η συνέχεια επιμαρτυρεί. «Όμως προσπαθώ εδώ και καιρό να κόψω τα ναρκωτικά για να μην Τον στενοχωρώ». Κρατώ αυτό το τόσο τρυφερό και εντελώς προσωπικό. «Για να μην Τον στενοχωρώ»!

     Η συνέχεια είναι αποκαλυπτική του όλου δράματος, και του μαρτυρικού αγώνα του συγκλονιστική. «Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω, αλλά επειδή μάλλον δε θα ζήσω πολύ, θέλω όταν θα πάω μπροστά Του, να του δείξω τον αγώνα μου, μήπως και με λυπηθεί»! Η συνέχεια θέλει περισσότερη προσοχή. «Πάω κάθε πρωί απέναντι -εννοεί το Ναό Κυρίλλου  & Μεθοδίου- και με κοιτάνε όλοι καλά-καλά επειδή νομίζουν ότι θέλω λεφτά».

Ατυχής, πλην συνήθης  αντιμετώπιση των … ευπρεπών χριστιανών, δηλαδή. «Όμως εγώ πηγαίνω μπροστά στην εικόνα για να ζητήσω βοήθεια να κόψω τα ναρκωτικά! Δεν ανάβω κερί, επειδή δεν έχω λεφτά! Και κάθε βράδυ πηγαίνω και λέω. Χριστέ μου… δεν τα κατάφερα … συγγνώμη. Ή λέω, σήμερα κάπως το πάλεψα, ευχαριστώ !!!»

     Τι να πει κανείς, παρά από τα Ευαγγέλια να συναγάγει ότι αντίστοιχες περιπτώσεις ο Χριστός δεν τις έχει αφήσει αναπάντητες. Αυτό είναι ευχή προσευχή. 

     Β. Από τον περαστικό χριστιανό ορθόδοξο επίσης εκτιμά κανείς κυρίως το ακόλουθο. «Με ρώτησε, αν μπορώ να κάτσω λίγο μαζί του, εκτός αν ντρέπομαι! Του απάντησα ότι θα ντραπώ, αν δεν κάτσω». Και κάθισε, και τον άκουσε, που θα πει και τον ένιωσε, και συν-έπαθε λίγη ώρα μαζί του -«Τις ασθενεί, και ουκ ασθενώ..» -Παύλος- και σε δεύτερο βαθμό όλα τα υπόλοιπα.

      Τι ωραίο πράγμα η αρετή στην πράξη, ο χριστιανός Χριστού φως, ιδιαίτερα στην καθημερινότητα τη σημερινή! Τόσο εμφανές, τόσο χειροπιαστό, αλλά όχι και τόσο συχνό αυτό! Αλλά αυτό είναι που μετράει ανησυχώντας για τους δικούς του ο Χριστός!

Αθανάσιος Κοτταδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: