Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Ο Απόστολος Λουκάς εκοιμήθη στην Θήβα της Βοιωτίας - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

 Σύμφωνα με την παράδοση της Ανατολικής Εκκλησίας ο Απόστολος Λουκάς εκοιμήθη στην Θήβα της Βοιωτίας σε ηλικία 84 ετών.
Το λείψανό του μεταφέρθηκε τον 4ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκε στον Ναό των Αγίων Αποστόλων.
Τον 8ο αιώνα ένας πρεσβύτερος πήρε τα λείψανα των Αποστόλων Λουκά και Ματθαίου για να τα σώσει από τους εικονομάχους και τα μετέφερε στην Πάδοβα όπου υπήρχε τότε Ελληνική κοινότητα.
Το λείψανο του Αποστόλου Λουκά τοποθετήθηκε στο Μοναστήρι της Αγίας Ιουστίνας και αργότερα οι μοναχοί το έκρυψαν λόγω της επιδρομής των Ούγγρων.
Το λείψανο αποκαλύφθηκε με θαυμαστό τρόπο. Ο Απόστολος Λουκάς εμφανίστηκε σε οράματα σε αρκετούς ανθρώπους υποδεικνύοντας το σημείο όπου ήταν θαμμένο το λείψανό του. Στην περιοχή αυτή πολλοί αισθάνονταν ευωδία και γίνονταν θαύματα.
Το λείψανο βρέθηκε και οι Βενεδικτίνοι μοναχοί το τοποθέτησαν με τιμές μέσα στον Ναό της Αγίας Ιουστίνας. Αργότερα έφτιαξαν μία περίτεχνη μαρμάρινη σαρκοφάγο.
Το 1354 ο Αυτοκράτορας Κάρολος ο Τέταρτος της Βοημίας ζήτησε και πήρε το κρανίο του Αποστόλου και το μετέφερε στην Πράγα.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 1998 άνοιξαν την μαρμάρινη σαρκοφάγο και επιστήμονες εξέτασαν το λείψανο. Μάλιστα έφεραν και το κρανίο από την Πράγα.
Η Επιτροπή Επιστημονικής Έρευνας με επικεφαλής τον καθηγητή Vito Terribile Wiel Marin, διαπίστωσε ότι:
Ο σκελετός, σχεδόν εξ ολοκλήρου διατηρημένος, δεν είχε το κρανίο, τη δεξιά ωλένη και μερικά από τα μικρότερα οστά. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε περαιτέρω ότι το κρανίο που μεταφέρθηκε από την Πράγα ταιριάζει με τον επάνω αυχενικό σπόνδυλο (τον άτλαντα) του σκελετού της Πάδοβας, αποδεικνύοντας ότι τα δύο μέρη ανήκουν στο ίδιο άτομο.
Τα ανθρωπομετρικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο σκελετός ανήκε σε άνδρα ο οποίος πέθανε σε μεγάλη ηλικία (μεταξύ 70 και 85 ετών) και είχε ύψος περίπου 163 εκ.
Η εξέταση αποκάλυψε την παρουσία: οστεοπόρωσης, μιας πολύ σοβαρής αρθροπάθειας της σπονδυλικής στήλης (ιδιαίτερα στην οσφυϊκή περιοχή), και ενός πνευμονικού εμφυσήματος (που αποδεικνύεται από την καμπυλότητα των πλευρών). Τέτοιες βλάβες είναι χαρακτηριστικές για έναν άνθρωπο που πέθανε σε μεγάλη ηλικία.
Στις 17 Σεπτεμβρίου 2000 ο Επίσκοπος της Πάδοβας και ο Ηγούμενος της μονής της Αγίας Ιουστίνας δώρισαν μέρος του λειψάνου στον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμο, ο οποίος είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα το 1992.
Ολοκληρώνω με ένα συγκινητικό εύρημα των επιστημόνων. Βρήκαν ότι ο σχηματισμός των οστών των ποδών του Αποστόλου φανερώνει πως είχε περπατήσει πάρα πολύ στη ζωή του. Αυτό το εύρημα αποκαλύπτει σε εμάς τους σκληρούς αγώνες του Αποστόλου για την διάδοση του Ευαγγελίου του Χριστού. Αποτελεί ένα μεγάλο παράδειγμα για όλους εμάς!
«Ως ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων ειρήνην, των ευαγγελιζομένων τα αγαθά!» (Ρωμ.ι΄15)

 Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος


(φωτογραφία: Η μαρμάρινη σαρκοφάγος με το λείψανο του Αποστόλου Λουκά στην Πάδοβα)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θαυμάσιες πληροφορίες.
Άγιε του Θεού πρέσβευε υπέρ ημών.