Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Ένας φιλήσυχος επίσκοπος και οι φιλοπόλεμοι των χριστιανικών οργανώσεων - Ελευθέριος Βάσσος

Ένας φιλήσυχος επίσκοπος και οι φιλοπόλεμοι των χριστιανικών οργανώσεων
 
Στην δική μας έχεις πόλη ζήσει κι εσύ. Η Λάρισα στη θερινή της ασφυξία δύοντας η χιλιετία. Μια εξόρμηση η αφορμή. Το προσκύνημα. Ο χάρτης καθοδηγεί της ψυχής, καθώς πλέουμε στο αεράκι του Παγασητικού για του Παπαδιαμάντη την αυλή. Η Παναγιά της Σκιάθου σεμνή, σαν και του λόγου σου Δεσπότη μου. Με τη ματιά σου σαν τάμα, διασχίζει την καρδιά στην πιο απόκρημνη πλαγιά. Στην ιπποτική σου πατρότητα, νησί η σοφία σου, με πάνλευκους υάκινθους. "Να χαρείς", μου είπες, "το αξίζεις". Άφηνες πάντοτε χώρο για να εκπλαγώ, να ξανοιχτώ, καθώς μια φωτογραφία βαστά του παραδείσου το ανάγνωσμα. Ενώ σαλπίζει η επιστροφή και σαπίζει η ερημιά, μες στα κύματα της στεντόρειας δοτικότητας.
 
Έχω δει πολλά. Πέρασες πολλά. Τόσοι βοριάδες καταπάνω σου, στο αρχιπέλαγος της αφροσύνης τους. Τόση βίαιη αυταρέσκεια ξεκλειδώθηκε από το αμπάρι της ψυχής τους. "Οργανωσιακά" σχήματα, της εκκλησίας πλήγματα. Κι εσύ φιλήσυχος, ν' αντέχεις. Κι εσύ φιλάδελφος, για όλους.
Επίσκοπέ μου Ιγνάτιε, ποιες πινελιές να σχηματίσουν των τρόπων τη λεπτότητα; Την αγκυροβολιά της έγνοια σου; Την καλοσύνη που ανασαίνει ακόμη; Τ' άκουσμα τ' αγγέλου στη φωνή σου; Το ταξίδι μας σμιλεύοντας το χρόνο; Ευγνωμοσύνης άγγιγμα, θωρώ. Που δίχως να σκεφτείς, το ζεις. Αβίαστα. Η αναπάντεχη αγάπη σου είναι. Αφεύγατη.

Ελευθέριος Βάσσος
θεολόγος - φιλόλογος 

(στη μνήμη Ιγνατίου Λαρίσης, 1946-2018)

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην είστε με το ένα μέρος. Ο Θεολόγος αδικήθηκε κατάφορα από την Δικτατορία Ιωαννίδη. Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, καθηγητή Χρήστου. Καταδικάστηκε χωρίς απολογία. Οι δύο Θεολόγος και Ιγνάτιος έπεσαν θύματα του Σεραφείμ Τίκκα. Τώρα είναι και οι δύο μπροστά στον Κριτή ας τους αφήσουμε με ειρήνη να συλλειτουργούν στο Επουράνιο Θυσιαστήριο.
Το κακό το προξένησε ο «όχλος» και των δύο πλευρών που κομμάτιασαν την ενότητα Εκκλησίας.
Αιωνία τους η μνήμη.

Ε. Β. είπε...

Είναι αστείο να απαντώ σε ανώνυμες ψευτιές.
"Όχλος" ήταν μόνο όσοι μαχαίρωσαν το σώμα της εκκλησίας κι αυτοί ήταν μόνο οι οπαδοί του Θεολόγου. Μόνο αυτοί δημιούργησαν έκτροπα. Αυτοί μόνο κομμάτιασαν την ενότητα της εκκλησίας.
Επειδή υπάρχει και Θεός, αφήστε τη δολιότητα και τις χαλκευμένες ατάκες.

Ελευθέριος Βάσσος

Ανώνυμος είπε...

Ο «όχλος» είναι Ευαγγελική λέξη. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δύο παρατάξεις της Λάρισας. Η μεριά σας όπως κρίνω και οι άλλοι.
Οι οργανώσεις ποιο ρόλο έπαιξαν; Ο π. Ιγνάτιος Ιεροκήρυκας και ο κ. Αθανασόπουλος Ιεροκήρυκας των δύο κινήσεων δεν έλαβαν μέρος. Σε τί σας φταίνε οι οργανώσεις όπως σας αρέσει να λέτε.

Ανώνυμος είπε...

Η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών της Λάρισας τάχθηκε με την πλευρά του δικαίου, δηλαδή την αποκατάσταση της κανονικής τάξης με την επαναφορά στο θρόνο της Λάρισας του λαοφιλούς και αγίου μητροπολίτη Θεολόγου και όχι με τον αντικανονικό μοιχεπιβάτη Ιγνάτιο.
Να αφήσει τα "βαρύγδουπα" ο συντάκτης του άρθρου και το υφάκι με το οποίο γράφει.

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Όσο ήταν επίσκοπος ο Ιγνάτιος εξέδιδε το περιοδικό "Τάλαντο". Σε αυτό υπήρχαν και δικά του κείμενα, κατά κύριο λόγο βιωματικά. Ο τρόπος γραφής του απαράμιλλος. Από τα όμορφα αυτά χρονογραφήματα, μπορούσε κανείς εύκολα να συνάγει ότι ο Ιγνάτιος προερχόταν από τα φτωχά στρώματα του λαού μας. Μπορούσε επίσης εύκολα να συνάγει την απλότητά του και την καλοσύνη του. Αυτόν τον άνθρωπο, οι αντίπαλοί του, τον εμφάνισαν περίπου ως αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης! Τι αδικία!!
Ευκαιρία κάποιος θαρραλέος αρθρογράφος να αναζητήσει και να βρει στα ήδη υπάρχοντα έγκυρα βιβλία περί αυτών, τι φρονούσαν περί των δώδεκα, οι Άγιοι Παϊσιος, Πορφύριος και Ιάκωβος και να μας τα παρουσιάσει, διότι έχουν ιδιαίτερη αξία και βοηθούν στην ορθότερη εκτίμηση των σχετικών με αυτούς ιστορικών γεγονότων.

N. K. είπε...

@ 8.35
οταν λεμε συντριπτικη πλειοψηφια τα - ας πουμε 200 ατομα - σε μια πολη 200.000, τοτε καταλαβαινουμε την αξιοπιστια του σχολιαστη

Ανώνυμος είπε...

Χιλιάδες ήταν οι άνθρωποι που τάχθηκαν με την πλευρά του μακαριστού Θεολόγου κύριε Νούση και το είδες και το ξέρεις πολύ καλά. Μια χαρά τα λέει ο 8:35 και όπως έγιναν . Μόνο όποιος είναι άσχετος με την πραγματικότητα ή εξυπηρετεί σκοπιμότητες μιλάει για 200 άτομα.

N. K. είπε...

Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετώ;

N. K. είπε...

Απλα μετά από χρόνια βλέπω πιο νηφάλια τα γεγονότα. Και χίλιοι να ήταν οι υποστηρικτές, σε μια τέτοια πόλη δεν συνιστούν τη συντριπτική πλειοψηφία...