Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Δεινοπαθεί η φράση: "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ" - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Εχθές και σήμερα δεινοπαθεί η φράση: τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ.

Μερικοί νομίζουν ότι με αυτή την φράση κλείνουν το στόμα της Εκκλησίας για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών ενώ άλλοι φθάνουν και στο σημείο να προτείνουν την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας ως φυσικής καταστάσεως από την Εκκλησία.

Γνωρίζουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο ειπώθηκε η φράση αυτή από τον Κύριό μας. Προσπάθησαν να τον παγιδεύσουν με πονηρία. Ρώτησαν αν θα πρέπει να πληρώσουν φόρους στον Ρωμαίο Αυτοκράτορα. Και ο Ιησούς απάντησε με σοφία.

Στο δηνάριο (νόμισμα της εποχής) υπήρχε η εικόνα του Αυτοκράτορα. Άρα το δηνάριο ανήκει στον Αυτοκράτορα και δώστε το πίσω αφού το ζητάει...

Ο άνθρωπος όμως είναι πλασμένος σύμφωνα με την εικόνα του Θεού. Δηλαδή ο άνθρωπος ανήκει στον Χριστό. Άρα οφείλουμε ως Χριστιανοί να ακολουθήσουμε την ερμηνεία του Αποστόλου Παύλου στην προς Ρωμαίους Επιστολή:

«Ο Θεός, αδερφοί, μάς έδειξε το έλεός του. Σας παρακαλώ, λοιπόν, να του προσφέρετε όλο τον εαυτό σας θυσία ζωντανή, άγια, ευπρόσδεκτη στον Θεό. Αυτή είναι η πραγματική πνευματική σας λατρεία. Μην προσαρμόζεστε στη νοοτροπία αυτού του κόσμου, αλλά να μεταμορφώνεστε συνεχώς προς το καλό, αποκτώντας το νέο φρόνημα του πιστού. Έτσι θα μπορείτε να διακρίνετε ποιο είναι το θέλημα του Θεού, το καλό και αρεστό στον Θεό και τέλειο.»

Συμπέρασμα: από τους εκτός δεν περιμένω να γνωρίζουν. Από τους εντός όμως περιμένω περισσότερη σύνεση και γνώση.

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: