Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

Είναι ένα καθήκον που ...μερικές φορές ακόμη και ενάντια στην κοινή επίκριση - Δημήτρης Μητρόπουλος

Εκείνος, που –όπως εγώ– περιπλανιέται χρόνια και χρόνια μέσα στο δάσος της μουσικής, και που του δόθηκε το προνόμιο να υπηρετεί σαν φύλακας των γιγαντιαίων δέντρων, έχει χρέος όχι μόνο να φροντίζει για τα δέντρα αυτά, αλλά επίσης να αφιερώνει χρόνο, προσπάθειες και στοργή για εκείνα που ακόμη αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους κάτω από τον ήλιο. Είναι ένα καθήκον που πρέπει να αναλαμβάνει κανείς με ενθουσιασμό, μερικές φορές ακόμη και ενάντια στην κοινή επίκριση.
Δημήτρης Μητρόπουλος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο μακαρίτης Δημήτρης Μητρόπουλος, όταν αναφέρεται σε νέα δένδρα που χρειάζονται φροντίδα, εννοεί τα έργα συνθετών του 20ου αιώνα, τα οποία άλλοι μαέστροι απέφευγαν να συμπεριλαμβάνουν στις συναυλίες τους, επειδή ακούγονταν δύσκολα καί ασυνήθιστα στα αυτιά των Αμερικανών καί Ευρωπαίων ακροατών.
Ο Μητρόπουλος όμως εκτός από τούς συνηθισμένους Μπετόβεν, Μότσαρτ, Χάυντν, κλπ., (τα "γιγαντιαία δένδρα"), παρουσίαζε στις συναυλίες του έργα των Μάλερ, Προκόφιεβ, Στραβίνσκυ, Σαίνμπεργκ, Σοστακόβιτς, κάνοντας τα με το ταλέντο που είχε, προσιτά στο κοινό.
Αυτά ήταν τα νέα δένδρα, που χρειάζονταν φροντίδα.