Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Μερικές σκόρπιες σκέψεις… - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Μερικές σκόρπιες σκέψεις…

Όταν το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών μπήκε στις σκαλέτες των πρωϊνών και μεσημβρινών εκπομπών πολλοί πιστέψαμε πως γίνεται σχετική σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης ή κάποιου είδους ψυχολογικής προετοιμασίας.

Όμως η ίδια η κυβέρνηση μας εξήγησε με τρόπο εμφαντικό πως δεν πρόκειται να υπάρξει διάλογος. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Βουλή και θα υπερψηφιστεί είτε υπάρχουν διαφορετικές γνώμες είτε όχι.

Και εδώ αρχίζει να φαίνεται η απειρία και η άγνοια των εκκλησιαστικών σε αυτά τα θέματα και ιδίως της προπαγάνδας και της χειραγώγησης των πολιτών.

Η Εκκλησία παρουσιάσθηκε ως ο κύριος πολέμιος του νομοσχεδίου. Πέσαμε στην παγίδα. Και αυτή η προπαγάνδα κορυφώθηκε μετά την υπερψήφιση όταν τα διεθνή και εγχώρια media υποστήριξαν πως η κυβέρνηση κατάφερε να νικήσει την Εκκλησία.

Οι κληρικοί που συμμετείχαν σε τηλεοπτικές εκπομπές απέδειξαν πόσο απροετοίμαστοι και απαίδευτοι στα τηλεοπτικά είμαστε. Εκφράζουμε λόγο λες και είμαστε στο γραφείο του ναού και συζητούμε με τους συνεφημερίους ή στο σαλόνι μας και μιλάμε με τα πνευματικά μας παιδιά. Αφήνω στην άκρη τις προσωπικές εμμονές και τους φαντασιακούς κόσμους.

Δεν χρησιμοποιήσαμε τους λαϊκούς χριστιανούς επιστήμονες. Αφήσαμε να περάσει η προπαγάνδα πως οι ομοφυλόφιλοι γεννιούνται έτσι. Και όμως οι ερευνητές που έκαναν τις σχετικές έρευνες μόνο εικασίες κάνουν και ομολογούν πως δεν μπορούν να παράσχουν ισχυρές αποδείξεις. Συγκροτημένος επιστημονικός λόγος δεν μπορούσε να παρουσιασθεί στην τηλεόραση; Έπρεπε σώνει και καλά να βγαίνουν κληρικοί;

Κάποια στιγμή θα πρέπει να τα βρούμε οι εντός στο θεολογικό πεδίο. Διάβασα αυτές τις ημέρες διάφορες θεολογικές ερμηνείες περί ομοφυλοφιλίας. Είδα απίθανα πράγματα.

Ο νέος νόμος επηρεάζει σε κάτι την Εκκλησία; Όχι. Η Εκκλησία έχει τον δικό της ηθικό αξιακό κώδικα. Τους δικούς της κανόνες ζωής. Δεν μας επηρεάζουν τα νομοθετήματα της όποιας πολιτείας. Ως Χριστιανοί χρησιμοποιούμε το Ευαγγέλιο ως όπλο εναντίον της αμαρτίας και όχι των ανθρώπων. Σεβόμαστε τις επιλογές όλων αλλά δεν μπορούμε να μην δείχνουμε με τρόπο ευγενικό την αλήθεια του Χριστού και την ελευθερία από την δουλεία στην αμαρτία.

Πολλοί λαϊκοί παρότρυναν τους κληρικούς να αντιδράσουν σθεναρά. Λάθος μέγα… Το θέμα είναι πολιτικό. Αν θέλετε σθεναρή αντίδραση τότε ακολουθήστε την συνείδησή σας και αντιδράστε ως υπεύθυνοι πολίτες. Δεν έχω πολλές ελπίδες. Το γνωρίζει και η όποια κυβέρνηση. Πουλάμε αντίδραση σε νομοσχέδια που τραυματίζουν την χριστιανική συνείδησή μας αλλά όταν έρχεται η ώρα των εκλογών πηγαίνουμε άβουλοι και ψηφίζουμε αυτούς που βρίζαμε. Και αυτό γιατί τελικά τα προσωπικά οφέλη είναι πάνω από την χριστιανική συνείδησή μας…

Αυτά, και τω Θεώ δόξα…

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η τελευταία παράγραφος του Σεβασμιωτάτου είναι πολύ σωστή. Εκεί βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος.
Οι Κληρικοί θα πρέπει να εκπαιδευσουν τον λαό να ψηφίζει με κριτήριο το Εκκλησιαστικό φρόνημα καί την συνείδηση του, μακριά από ωφελιμιστικά κριτήρια καί προσωπικά συμφέροντα.
Αν αυτό εμπεδωθεί καί γίνει συνήθεια, οι πολιτικοί θα σκέπτονται πολύ, πρίν νομοθετήσουν απαράδεκτους νόμους, διότι θα τούς περιμένει η τιμωρία στις επόμενες εκλογές.
Τώρα που ψηφίζουμε πάλι τους ίδιους, ισχύει για εμάς η φράση που αποδίδεται στον Albert Einstein,
"Ο ορισμός της παράνοιας είναι να επαναλαμβάνεις συνεχώς την ίδια πράξη καί να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα".

Ανώνυμος είπε...

Αφήσαμε να περάσει η προπαγάνδα πως οι ομοφυλόφιλοι γεννιούνται έτσι.

Τι εννοείτε Σεβασμιώτατε; Έχετε κάποια διαφορετική επιστημονική άποψη; Δηλαδή το παραπάνω είναι απλώς προπαγάνδα;


Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Mε εξαίρεση μία φράση μέσα στο κείμενο και επίσης την τελευταία πρόταση, τα υπόλοιπα με εκφράζουν πλήρως. Όχι εμένα δηλαδή, αλλά την κοινή λογική, που απουσιάζει παντελώς στις ημέρες μας.
Δυστυχώς, σχεδόν από τότε που η χριστιανική θρησκεία, από "οδός" έγινε πολιτειακή συνιστώσα, η μίξη του εκκλησιαστικού με το πολιτικό είναι καθημερινή πραγματικότητα.