Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΣΥΜΕΩΝ Ο ΠΕΡΟΥΒΙΑΝΟΣ: Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ Κ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΣΥΜΕΩΝ Ο ΠΕΡΟΥΒΙΑΝΟΣ: Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ Κ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

(Ἀποσπάσματα ἀπὸ κείμενο τοῦ Χαράλαμπου Παπαδόπουλου στὸ kozanilife.gr)

1- Πολλές συνεντεύξεις του π. Συμεών υπάρχουν στην ιστοσελίδα «αέναη επανάσταση». Σε κάποια συνέντευξη πέρα από το «διάλεξε» που του έλεγαν οι γονείς του σε όλα τα πράγματα, λέει για τους γονείς του :

« Μ’ επηρέασαν χωρίς να μου επιβληθούν. Τρυφερά σεβόμενοι το παιδί τους κι εμπιστεύοντάς το στο Θεό, μου μετέδιδαν την αίσθηση ότι δεν ήμουνα δικό τους παιδί αλλά παιδί του Θεού». (Ἀκοῦτε οἱ γονεῖς;)

2- Να μην πω πόσο σεβόμαστε την ελευθερία των παιδιών μας οι γονείς στην Ελλάδα. Σιγά μη πούμε στο παιδί μας να διαλέξει αν θέλει να πάει στο Λύκειο ή να κάνει κάτι άλλο, σιγά μην το αφήσουμε να διαλέξει το επάγγελμά του, πως θα περνάει τα καλοκαίρια του, ποιες να είναι οι παρέες του, με ποια κοπέλα να τα φτιάξει …

Ποιος από εμάς θα τολμούσε να πει στο παιδί του αυτό που είπε στον π. Συμεών η Μητέρα του «παιδί μου αν μείνεις στο Περού τέτοιες αναζητήσεις που έχεις θα είσαι δυστυχισμένος. Γύρνα στον κόσμο μήπως βρεις αυτό που ποθεί η ψυχή σου». Και πούλησε προσωπικά της είδη για να του δώσει τα απαραίτητα χρήματα. Και ενώ αφού γύρισε όλο τον κόσμο χωρίς να βρει αυτό που ποθούσε και ήταν έτοιμος να επιστρέψει στο Περού, του γράφει η Μητέρα του να επιμείνει ακόμα λίγο και τότε ήταν που βρήκε στο Παρίσι τον Ορθόδοξο Μοναχό που του μίλησε για το Άγιο Όρος και άλλαξε όλη η ζωή του.

3- Ο π. Συμεών αγαπάει πολύ την Ελλάδα και χειρίζεται την ελληνική γλώσσα καλύτερα από πολλούς Έλληνες. Γράφει πάντα στο πολυτονικό και ποτέ στο μονοτονικό. Λέει : «Με το μονοτονικό εκτός του ότι δυσκολεύουν στην ανάγνωση, απογυμνώνουν τον λόγο από τα στολίδια του. Το στολίδι έχει πάντα, ως περιττό, έναν παραμυθητικό χαρακτήρα πολύ αναγκαίο για τον άνθρωπο, που από τη φύση του είναι ατελής, του λείπει η παραμυθία για την οποία πλάστηκε. Αλλά θέλουν ανθρώπους παραγωγικούς και όχι λυρικούς. Όλη η παιδεία που ακολουθούμε δεν έχει σχέση με τον ελληνικό λαό».

π. Εφραὶμ Τριανταφυλλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: