Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Όταν συγκρούονται ιδεολογίες τήν πληρώνουν οι άνθρωποι! Κριτική επισκόπηση του δημόσιου εκκλησιαστικού λόγου για τον πρόσφατο νόμο - π. Βασίλειος Θερμός

Όταν συγκρούονται ιδεολογίες τήν πληρώνουν οι άνθρωποι!
Κριτική επισκόπηση του δημόσιου εκκλησιαστικού λόγου για τον πρόσφατο νόμο

πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός
Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων
Καθηγητής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας
 
Πάντα τόν απασχολούσε η περίπτωση των ευλαβικών γυναικών. 
Όπως ακριβώς και οι πολιτικοί, τρέφονταν κι αυτές με ψευδαισθήσεις. 
Έφταναν πολύ συχνά στον θάνατο σε κατάσταση ακατανίκητης
 αυταρέσκειας, χωρίς κανέναν οίκτο.
(Γκράχαμ Γκρήν, «Η δύναμη και η δόξα»)
 
Το δίλημμα και η απόφαση
 

Κατά την πρόσφατο περιπετειώδες διάστημα που προηγήθηκε της υπερψήφισης του νόμου για τον γάμο ομοφύλων, εξομολογούμαι ότι βρέθηκα σε δύσκολη και πιεστική θέση. Από τη μια, συνέπασχα με ολόκληρη την Εκκλησία για το περιεχόμενο του νέου νόμου. Από την άλλη, σοκαριζόμουν καθημερινά από τον εκκλησιαστικό λόγο ο οποίος εκφραζόταν δημοσίως.
Πήρα την απόφαση να αναστείλω συνειδητά τον εαυτό μου, όχι χωρίς δυσκολία, καθώς επιθυμούσε να διατυπώσει διαμαρτυρία για όσα αψυχολόγητα, αντιεπιστημονικά, και αθεολόγητα ακούγονταν. Με έκανε πίσω η σκέψη ότι κάποιοι θα νόμιζαν ότι ενοχλήθηκα επειδή οι δικές μου θέσεις δεν ελήφθησαν υπόψη στην επίσημη εκκλησιαστική αντίδραση, μια και έχω ασχοληθή συστηματικά με το θέμα τα τελευταία δέκα χρόνια: δύο βιβλία (που μεταφράζονται στα Αγγλικά για να κυκλοφορήσουν στην Αμερική) και επτά άρθρα. Θα απέδιδαν δηλαδή πικρία και ιδιοτέλεια στα κίνητρά μου, κάτι που νομίζω ότι θα μέ αδικούσε.
Έριξα λοιπόν το βάρος στην αντίθεσή μου προς τον νέο νόμο, η οποία εκφράσθηκε με δύο άρθρα (Καθημερινή, Άρδην) και μία εκπομπή (ραδιόφωνο ΕΡΤ). Για το ένα από αυτά τα άρθρα δέχθηκα επιθέσεις από υποστηρικτές του νόμου, κάτι καθόλου παράξενο. Και στο παρελθόν με είχε στοχοποιήσει το κίνημα λοατκι επειδή αποκαλύπτω τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις του.
Αλλά τώρα που κόπασε κάπως η φασαρία αισθάνθηκα ότι δεν επιτρέπεται να σιωπήσω, για λόγους συνειδήσεως και ευθύνης. Παραμερίζω τους ενδοιασμούς μου ως προς τυχόν υποψίες για τα κίνητρά μου, απλούστατα επειδή αγαπώ την Εκκλησία μου περισσότερο από όσο νοιάζομαι για την γνώμη των άλλων για μένα. Εγώ θα παρέλθω κάποια στιγμή όπως όλοι μας, μαζί με τα όποια έργα μας, αλλά το κρίσιμο διακύβευμα είναι να μπορεί να σταθή με επιτυχία η Εκκλησία μας στον σύγχρονο κόσμο. Και αυτό μέχρι τώρα δεν φαίνεται να συμβαίνει…
Όσο και αν κάποιοι θέλουν να τό αγνοούν, υπάρχει πολύς κόσμος, και εντός και εκτός Εκκλησίας, ο οποίος πληγώθηκε, πικράθηκε, απογοητεύθηκε, μελαγχόλησε, και θύμωσε με τον δημόσιο εκκλησιαστικό λόγο των τελευταίων εβδομάδων. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους γράφω, επειδή δεν αντέχουν να φαντάζονται πως Εκκλησία είναι μόνο ό,τι ακούσθηκε αυτόν τον καιρό, δηλαδή επειδή πιστεύουν πως υπάρχουν και άλλες φωνές. Και, όπως θα δήτε, υπάρχουν όντως. Και εκείνοι παρηγορούνται όταν ακούν και τις άλλες φωνές.
 
                                                   *
Πλήρης απουσία στρατηγικής και συνοδικότητας
 
Κατ’ αρχήν μια παρατήρηση σε επίπεδο οργάνωσης και προγραμματισμού.
Ήταν γνωστή η πρωτοβουλία «Εθνική Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ» ήδη από τον Μάρτιο του 2021, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο. Μάλιστα, η υπόσχεση του πρωθυπουργού για γάμο των ομοφύλων είχε ανανεωθή ως προεκλογική εξαγγελία το 2023. Συνεπώς η Εκκλησία μας εγνώριζε από καιρό ότι το μέτρο αυτό θα νομοθετηθή. Ποια προετοιμασία έκανε; Καμία!
Προφανώς θεώρησε τόσο αυτονόητη την μέλλουσα αντίδρασή της ώστε έκρινε ότι θα τήν διατυπώσει μόλις κατατεθή το νομοσχέδιο. Απλά είναι τα πράγματα: αφού γνωρίζουμε από τώρα ότι διαφωνούμε θα συντάξουμε την απάντησή μας όταν έλθει η ώρα. Αν και δεν αλλάζει κάτι ως προς το τελικό ‘δια ταύτα’, δηλαδή την αντίθεση στον γάμο ομοφύλων, δεν αναπτύχθηκε κανένας άλλος προβληματισμός για τις υπόλοιπες σημαντικές παραμέτρους: Πόσο γνωρίζουμε το θέμα για το οποίο διαφωνούμε; Με ποια επιχειρήματα θα εκφράσουμε τη διαφωνία μας; Ποια ορολογία χρησιμοποιούμε για να αντιπαρατεθούμε; Τι άλλο χρειάζεται να συνοδεύει τη διαφωνία μας; Πώς αποφεύγουμε παγίδες σε καιρούς τεταμένους και πονηρούς; Και εν τέλει, πόσο θα πείσει η διαφωνία μας τους καλοπροαίρετους;
Καμία ομάδα εργασίας δεν συνεστήθη, καμία συνοδική επιτροπή δεν επεξεργάσθηκε το θέμα ώστε να είναι εγκαίρως έτοιμη, κανένας πρεσβύτερος ή λαϊκός δεν αξιοποιήθηκε εν όψει αυτής της μεγάλης πρόκλησης που συνιστούσε ένας τέτοιος νόμος. Την τελευταία στιγμή ανατέθηκε η εισήγηση σε έναν μητροπολίτη, ενώ κάθε κληρικός εξέφραζε παράλληλα δημοσίως την ατεκμηρίωτη γνώμη του, με τελικό αποτέλεσμα την εικόνα που θα περιγράψω στη συνέχεια.
(Απλώς αναλογίζομαι εδώ και μελαγχολώ, ότι ο πάπας Φραγκίσκος είχε κηρύξει το 2014 ως έτος οικογένειας, συγκροτώντας κληρικολαϊκή ‘σύνοδο’ για να τό μελετήσει, αποτελούμενη από επισκόπους, πρεσβυτέρους, καθώς και λαϊκούς άνδρες και γυναίκες! Χωρίς να υπάρχει πίεση για κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ή απόφαση, μόνο για να μελετήσει τρόπους στήριξης και αναβάθμισης. Κατά τα άλλα, η Ορθοδοξία συνεχίζει να επαίρεται για την συνοδικότητά της…).
 
                                                   *
Κληρικοί ποικιλοτρόπως εκτιθέμενοι
 
Όσοι τοποθετήθηκαν κατά του νομοσχεδίου ήταν κυρίως μητροπολίτες. Λογικό, έχουν περισσότερη ευθύνη. Ο καθένας μίλησε σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του και τον χαρακτήρα του. Είναι ευλογία η ποικιλία, αρκεί να μην ξεφεύγουμε από τα όρια της αλήθειας και της ευπρέπειας. Πώς ήταν ο λόγος τους, λοιπόν; Σίγουρα σε αρκετές περιπτώσεις σωστός και νηφάλιος. Θα σταχυολογήσω εδώ, όμως, προβληματικά επιχειρήματα και ακατάλληλες στάσεις που υπέπεσαν στην αντίληψή μου. Οπωσδήποτε πολλά θα μού διέφυγαν.
 
 Ερωτηθείς κάποιος μητροπολίτης είπε: «H αγάπη της Εκκλησία είναι δεδομένη, όπως ακριβώς είναι και ο Χριστός. Και ο Θεός αγαπάει τους πάντες και τους αμαρτωλούς και τους δικαίους και όλους. Λοιπόν, είναι δεδομένη η αγάπη της Εκκλησίας, αλλά βεβαίως ασκεί ποιμαντική και στους ετερόφυλους και στους ομόφυλους».
Γιατί είναι δεδομένη η αγάπη της Εκκλησίας προς αυτή την ειδική κατηγορία ανθρώπων; Βοούν γύρω μας οι μαρτυρίες για έλλειψη ενσυναίσθησης, αδυναμία συνεννόησης, ενίοτε δε απόρριψη ή και τρομοκράτηση, εκ μέρους των ποιμένων. Μάλλον ήθελε να πει ο σεβασμιώτατος: «Η αγάπη της Εκκλησίας οφείλει να είναι δεδομένη και απροϋπόθετη». Εκκλησία δεν είναι τα κείμενα ή μια φαντασιώδης οντότητα, αλλά το ενδοϊστορικό κληρικολαϊκό σώμα του Χριστού με τα συγκεκριμένα μέλη.
Στην ερώτηση προς τον ίδιο αν εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι πορνεία ο πολιτικός γάμος, απάντησε: «Ναι, αυτή είναι η παράδοση της Εκκλησίας». Εδώ δεν χρειάζεται σχόλιο. Πρόκειται για θέμα επεξεργασμένο θεολογικά εδώ και πολλά χρόνια, ασχέτως αν κάποιοι επιμένουν να επαναλαμβάνουν κάτι ανυπόστατο.
Ερωτηθείς για το αν ένας ομοφυλόφιλος είναι λιγότερο πιστός από έναν ετεροφυλόφιλο είπε: «Μπορεί να πιστεύει. Αλλά εμείς λέμε, έχουμε ένα θεσμό. Ο θεσμός αυτός της Εκκλησίας έχει ορισμένα καθήκοντα τα οποία πρέπει να τηρεί κανείς. Επομένως, καθένας ο όποιος δεν τηρεί αυτά που λέει η Εκκλησία, είναι εκτός της μυστηριακής ζωής της Εκκλησίας… Όταν θέλει να είναι κανείς μέλος μιας παρατάξεως, πρέπει να τηρεί τις αρχές της παρατάξεως αυτής».
Είναι η Εκκλησία ‘θεσμός’ και ‘παράταξη’; Τα επιχειρήματά της περιορίζονται στην ανάγκη πειθαρχίας; Και τι ακριβώς θεραπεύει η Εκκλησία στο επίμαχο ζήτημα;
 
Άλλος μητροπολίτης ερωτήθηκε αν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στην Εκκλησία και απάντησε βροντωδώς «όχι»! Εδώ δεν γνωρίζουμε τι εννοούσαν οι δημοσιογράφοι. Αν είχαν κατά νουν το ευρύτερο σώμα της Εκκλησίας, φυσικά και υπάρχουν ομοφυλόφιλοι ως μέλη του. Αν εννοούσαν τον κλήρο (που είναι το πιθανότερο, λόγω της κληρικαλιστικής εκδοχής την οποία έχει ο κόσμος και την οποία συντηρούν οι ίδιοι οι κληρικοί), τότε η κατηγορηματική αρνητική απάντηση απλώς εκθέτει τον απαντήσαντα. Και τούτο διότι υπάρχει γύρω μας τέτοια αδιαφορία σχετικά με τις χειροτονίες ώστε δυστυχώς γίνονται κληρικοί και ομοφυλόφιλοι, όχι μόνο σοβαροί και εγκρατευόμενοι, αλλά ενεργοί και προκλητικοί, οι οποίοι δημιουργούν κατά καιρούς σκάνδαλα. Ίσως θα ήταν συνετό να μην είμαστε τόσο κατηγορηματικοί διότι ‘έχει ο καιρός γυρίσματα’…
 
Ένας άλλος μητροπολίτης δήλωσε ότι «ένας ομοφυλόφιλος δεν μπορεί να ανήκει στην Εκκλησία». Γιατί; Μήπως δεν υπάρχουν πιστοί ομοφυλόφιλοι; Ποιος εξ ημών μπορεί να έχει τέτοια εξουσία ώστε να απαγορεύσει σε κάποιον να ανήκει στο Σώμα του Χριστού;
Ένας πιστός ομοφυλόφιλος, ακούγοντας την παραπάνω δήλωση, μού έστειλε το εξής μήνυμα: «Ώστε δεν μπορώ να ανήκω στην Εκκλησία… Μπορούν όμως, κατά τον μητροπολίτη αυτό, να ανήκουν άνθρωποι με κενοδοξία και υπερηφάνεια, με σκληροκαρδία και φιλαυτία, την οποία οι Πατέρες χαρακτηρίζουν ως μητέρα όλων των παθών… Και ξέρετε κάτι; Μερικοί από αυτούς είναι ιερείς και επίσκοποι!»
Το μήνυμα αυτό είναι ενδεικτικό, όχι του πώς μάς βλέπει η κοινωνία εν γένει, αλλά πώς σκέφτεται και αντιδρά ακόμη και μερίδα της Εκκλησίας. Έχω ξανακούσει τέτοια σχόλια από πιστούς.
 
Άλλος μητροπολίτης: «Ομοφυλοφιλία δεν υπάρχει, είναι μια άτεχνη απομίμηση του ετέρου ρόλου. Έχουμε έναν άνδρα που κάνει τη γυναίκα και μια γυναίκα που κάνει τον άνδρα και αυτό έρχεται και τό θεσμοθετεί η πολιτεία». 
Ώστε δεν υπάρχει ομοφυλοφιλία! Στα ζευγάρια ομοφύλων υποδύονται ρόλους! Οι δηλώσεις αυτές φανερώνουν βαθειά άγνοια του ζητήματος, καθώς και σύγχυση του σεξουαλικού προσανατολισμού με την ταυτότητα φύλου.
Θα ήταν πολύ καλύτερα για όλους μας αν οι κληρικοί μας δήλωναν ότι αγνοούν το θέμα, αν παραδέχονταν την έλλειψη εξοικείωσής τους με αυτόν τον κόσμο. Τώρα καμώνονται ότι γνωρίζουν. 
 
Στη συνέχεια έχουμε την ανακοίνωση της Ιεραρχίας η οποία εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίασή της. Σε γενικές γραμμές τήν βρίσκω καλή και χωρίς προβλήματα, εκτός από την αναφορά της σε «σεξουαλικές επιλογές των ομοφυλόφιλων ενηλίκων». Πρόκειται για χαρακτηριστική φράση της παρωχημένης νοοτροπίας πως η ομοφυλοφιλία αποτελεί επιλογή. Η άποψη αυτή βασίζεται σε άγνοια και σε στερεότυπα του παρελθόντος - θα επανέλθω στη συνέχεια.
 
Η Εγκύκλιος που αναγνώσθηκε στους ναούς ήταν σε γενικές γραμμές προσεκτική, εκτός από το ότι επαναλάμβανε τα περί σεξουαλικής επιλογής. Ομολογώ ότι μέ διακατείχε κάποια αγωνία αφού τις μέρες εκείνες περίμεναν όλοι, δημοσιογράφοι και κίνημα, να δουν το περιεχόμενό της, αν τυχόν θα πρότεινε αλλαγή σεξουαλικού προσανατολισμού. Ο κίνδυνος μηνύσεων ήταν ορατός αλλά ευτυχώς απεφεύχθη.
Άστοχο βρίσκω, όμως, το επιχείρημα της Εγκυκλίου πως «η Εκκλησία είναι θεσμός αρχαιότατος, έχει διαχρονικές παραδόσεις αιώνων, συμμετέχει σε όλες τις κατά καιρούς δοκιμασίες του λαού, συνετέλεσε αποφασιστικά στην ελευθερία του, όπως φαίνεται από την ιστορία, την παλαιότερη και την πρόσφατη, και πρέπει όλοι να στέκονται με σεβασμό, τον οποίο κατά καιρούς διακηρύσσουν. 'Αλλωστε και όλοι οι άρχοντες, εκτός από μερικές εξαιρέσεις, είναι δυνάμει και ενεργεία μέλη της. Η Εκκλησία ούτε συμπολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται, αλλά πολιτεύεται κατά Θεόν και ποιμαίνει όλους. Γι' αυτό και έχει ιδιαίτερο λόγο που πρέπει να γίνεται σεβαστός».
Εδώ έχουμε δύο ειδών προβλήματα. Το ένα είναι ο διαρκής κουραστικός μηρυκασμός όσων προσέφερε η Εκκλησία στο έθνος, άρα πρέπει τώρα να σέβονται τη γνώμη της. Έχω ξαναγράψει ότι το επιχείρημα αυτό είναι τόσο σοβαρό όσο και το παράπονο της συζύγου ότι πρόσφερε τόσα πολλά στον γάμο της ώστε ο άνδρας της δεν επιτρέπεται να πάψει να τήν αγαπά. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι, αν θέλει να συνεχίσει να απολαμβάνει την αγάπη του συζύγου της, χρειάζεται να τήν ξανακερδίζει κάθε μέρα. (Και το αντίστροφο, φυσικά).
Το άλλο πρόβλημα αντανακλά την εσφαλμένη εικόνα την οποία η Σύνοδος διατηρεί για τον εαυτό της και την Εκκλησία εν γένει. Ποιος μάς είπε πως η Εκκλησία ποιμαίνει τους πολιτικούς; Ποιμαίνεται μόνο όποιος θέλει να ποιμαίνεται. Βρισκόμαστε προ πολλού σε μιαν ανοιχτή κοινωνία όπου η Εκκλησία αποτελεί έναν από τους πολλούς φορείς που τήν επηρεάζουν. Δεν υπάρχει τίποτε αυτονόητο πλέον, όσο και αν μάς δυσαρεστεί. Το να φανταζόμαστε ένα ‘συμβόλαιο’ το οποίο μόνο εμείς έχουμε στην πραγματικότητα υπογράψει και το οποίο στην φαντασία μας θα θέλαμε να έχει υπογράψει και το άλλο μέρος, υποδηλώνει βαρειά ανικανότητα να αντιληφθούμε την κατάσταση και φανερώνει την τάση μας να συγχέουμε τις επιθυμίες μας με την πραγματικότητα. Αυτό το έλλειμμα αυτοκατανόησης εξηγεί πολλές από τις σημερινές παθολογίες της Εκκλησίας μας, μερίδα του κλήρου της οποίας ζη ακόμη ψυχολογικά στο Βυζάντιο.
 
Στη χορεία των δηλώσεων εισήλθε και ηγούμενος σε τηλεοπτική συνέντευξή του. Ερωτηθείς για το νόμο, αφού διευκρίνισε πως η θέση του δεν είναι διαφορετική από την  θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος και χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός, συμπλήρωσε για τους ομοφυλόφιλους τα εξής εξωφρενικά:
«Δεν γεννιούνται. Αλλά κι αυτά τα κληρονομικά ακόμη, αν υπάρχουν, είναι δυνατή η Χάρις του Θεού να τά εκριζώσει όλα. Η Χάρις του Θεού θεραπεύει κατά πάντα τον άνθρωπο. Γι’ αυτό κι εμείς έχουμε περιπτώσεις που ήλθαν κάποια παιδιά και μάς πλησίασαν και μάς είπαν πως έχουν λογισμούς τέτοιους και πήγαν σε ψυχολόγους οι οποίοι τούς είπαν ‘τράβα όπως είσαι, παιδί μου’, σήμερα είναι επιτυχημένοι οικογενειάρχες και επιστήμονες, και μακαρίζουν την ώρα που συνάντησαν ανθρώπους πνευματικούς που τούς έβαλαν στην ορθήν οδόν… Είναι λάθος αυτό το πράγμα. Δεν σημαίνει ότι, αν κανείς δεχθή τέτοιον λογισμόν, είναι και τέτοιος. Πολλές φορές δεχόμεθα διάφορους λογισμούς. Οι λογισμοί είναι ουτοπία, δεν είναι πράξις. [Και προχωρεί σε περιγραφή των πατερικών σταδίων των λογισμών!]. Άρα μπορεί ο άνθρωπος με την παντοδυναμία της Θείας Χάριτος να τά βγάλει πέρα… Υπάρχει χάσμα μέγα από την θεώρηση της Εκκλησίας και την θεώρηση των δήθεν ειδικών».
Και βέβαια υπάρχει χάσμα, υπό την έννοια πως η Εκκλησία καλεί σε αγιότητα ενώ οι ειδικοί μόνο σε ψυχική ισορροπία. Αλλά εδώ ο ηγούμενος διαπιστώνει χάσμα και στην διάγνωση. Αποφαίνεται για την αιτιολογία της ομοφυλοφιλίας, δηλαδή για ζήτημα το οποίο εξόφθαλμα αγνοεί. Ουσιαστικά απευθυνόμενος στους ειδικούς είναι σαν να λέει: «Σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου αφήστε σε εμάς τους πνευματικούς την διάγνωση»!
Και η στάση του κορυφώνεται με μιαν αδιανόητη στρεψοδικία: μεταθέτοντας τεχνηέντως το ζήτημα του σεξουαλικού προσανατολισμού σε ένα ‘γήπεδο’ στο οποίο η Εκκλησία μόνο έχει λόγο, αυτό των λογισμών, πετάει έξω ολόκληρη την επιστημονική γνώση και αποφαίνεται ως εξουσίαν έχων. Από πού συνεπέρανε πως η ομοφυλοφιλία είναι απλώς ζήτημα λογισμών; Απλώς έτσι τό αποφάσισε ο ίδιος ώστε να ξεμπερδεύει με τα σταυρικά όντως ερωτήματα.
Στη συνέχεια αναλογίζεται τι θα πρέπει να πράξουμε με κάποια γυναίκα που θα γίνει άνδρας («η κορούλα θέλει να γίνει άνδρας διότι έτσι τής κάπνισε») και θα ζητήσει να μεταβή στο Άγιον Όρος, συμπληρώνοντας: «Είναι θέματα που αναφύονται με τη νομοθέτηση αυτή». Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Την παντελή άγνοια η οποία αποδίδει την αλλαγή φύλου σε βίτσιο, ή την σύγχυση η οποία συνδέει την δυσφορία φύλου με τον γάμο ομοφύλων;
 
Άλλος πρεσβύτερος κηρύττει, ή μάλλον ωρύεται, με πλήρη ιερατική στολή: ορίζει 4 χρόνια ακοινωνησία σε όσους ψήφισαν τον σημερινό πρωθυπουργό (επειδή «έκλεισε τις εκκλησίες»), κατηγορεί ως ηθικούς αυτουργούς του νέου νόμου «τον τριτοκλασάτο οικονομικό σύμβουλο και τον ξανθομπάμπουρα», για να καταλήξει: «φύγετε, θα σάς διώξει ο Θεός». Και παραμένει υπηρεσιακά ανενόχλητος, όπως ανενόχλητοι παρέμειναν και όσοι κληρικοί σαμποτάριζαν τα μέτρα κατά της πανδημίας και έγιναν ηθικοί αυτουργοί θανάτων. (Μόλις έμαθα ότι τού ασκήθηκε εκκλησιαστική δίωξη – αλλά όχι για το ‘κήρυγμα’ αυτό).
 
Όπως διαπιστώνουμε, δηλαδή, επικρατεί πλήρης ασυδοσία δημοσίων δηλώσεων, οι οποίες εκθέτουν τόσο τους ίδιους που τό αποτολμούν ‘ξυπόλητοι στ’ αγκάθια’, όσο και την Εκκλησία ευρύτερα.
 
                                                    *
Η εισήγηση στην Ιεραρχία
 
Καθώς η εισήγηση του μητροπολίτη Μεσογαίας στην Ιεραρχία υπήρξε μεγάλη σε έκταση, αναπόφευκτα γίνονται και πολλά τα σημεία στα οποία μπορεί να ασκηθή κριτική. Ίσως, όμως όπως θα φανή στη συνέχεια, να μην είναι το μήκος η μόνη αιτία…
Αναμφίβολα εκτιμούμε όλοι τον κόπο τον οποίο κατέβαλε και συμμετέχουμε στον ζήλο και στον πόνο του για το επίμαχο θέμα. Τα επαινετά σημεία της εισήγησης υπήρξαν πολλά: τόνισε την σοφία της κατασκευής του σώματος και την θεολογική αξία του εκκλησιαστικού γάμου, υπογράμμισε την σκοτεινή δύναμη του κινήματος λοατκι και τις καταστροφικές δράσεις του, επεσήμανε την περίεργη βιασύνη και επιμονή της κυβέρνησης, αποδόμησε το επιχείρημα περί ανάγκης υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια κ.ά. 
Δυστυχώς, όμως, είναι αρκετά και τα προβληματικά σημεία. Αντιλαμβάνομαι πως η εισήγηση θα συνετάγη υπό χρονική πίεση και υπό το βάρος του φορτισμένου κοινωνικού κλίματος. Οι παράγοντες αυτοί, όμως, δεν τήν τοποθετηθούν στο απυρόβλητο της κριτικής. Δεν θα σχολιάσω ένα-ένα τα κατά τη γνώμη μου σφάλματα, αλλά θα προσπαθήσω να ομαδοποιήσω τις αβάσιμες θέσεις και προτάσεις.
 
Κατ’ αρχήν, δεν ασχολείται κανένας νόμος με την ‘επιλογή σεξουαλικού προσανατολισμού’, όπως λέει η εισήγηση: και διότι δεν υπάρχει τέτοια επιλογή, αλλά και να υπήρχε πώς θα μπορούσε άλλωστε; Μόνο τα σχετικά με την ταυτότητα φύλου ρυθμίζουν οι νόμοι. Συνηθισμένη η σύγχυση αυτή μεταξύ των Χριστιανών.
 
Μια διαδεδομένη, και βαθιά παγιωμένη, εντύπωση πολλών πιστών είναι πως η ομοφυλοφιλία αποτελεί επιλογή. Να τονίσουμε απερίφραστα ότι αυτό είναι λάθος! Η ομοφυλόφιλη έλξη αναδύεται, δεν προκαλείται. Αυτό που εμπίπτει στην θέληση των ανθρώπων είναι η χρήση της, το αν θα προβούν σε ανάλογη ζωή.
Η εισήγηση εκλαμβάνει αυτή την εσφαλμένη αντίληψη ως βεβαιότητα και πάνω σε αυτήν οικοδομεί όλο της το σκεπτικό. Απορώ γιατί: δεν υπάρχουν ούτε ερευνητικά στοιχεία ούτε μαρτυρίες ομοφυλόφιλων που να φανερώνουν κάποια συνειδητή ψυχική διεργασία η οποία να γεννά την έλξη. Η αντιεπιστημονική αυτή αφετηρία παράγει σοβαρές παρενέργειες, τόσο θεολογικά όσο και ποιμαντικά.
Όσον αφορά στην δυσφορία φύλου, συνήθως ξεκινά κατά την νηπιακή ή παιδική ηλικία – και, φυσικά, ούτε και αυτή είναι επιλογή. Η μόνη περίπτωση ‘μεταδοτικής’ δυσφορίας φύλου αφορά σε μια υπο-ομάδα έφηβων κοριτσιών (έχω γράψει γι’ αυτήν), η οποία απέχει και πάλι από το να ονομασθή ελεύθερη.
 
Βρίσκω ακατάλληλο το επιχείρημα περί κρατών τα οποία αντιστέκονται στις επιδιώξεις του κινήματος λοατκι, αφού ταυτόχρονα αυτά αντιστέκονται και στην ελευθερία του λόγου και του τρόπου ζωής. Η σύμπτωση αυτή δεν είναι τυχαία. Άραγε δεν έχει κάποια σημασία ότι πρόκειται για κράτη στα οποία δεν έχουν ωριμάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία καταδιώκουν ποινικά την ομοφυλοφιλία φυλακίζοντας, και βασανίζοντας; Αυτές τις χώρες φέρνουμε ως υποδείγματα;
Δεν είναι εφικτό να προχωρήσει μια κοινωνία μπροστά χωρίς τα καλά στοιχεία της Νεωτερικότητας – και οι αναφερθείσες χώρες είναι σαφώς προνεωτερικές. Τέτοιες συγκρίσεις δημιουργούν την εντύπωση ότι επιθυμούμε τη δημοκρατία συμφεροντολογικά, μόνο όταν προστατεύει την Εκκλησία, και ότι ανεχόμαστε δικτατορικά καθεστώτα όταν εμφανίζονται (ψευδεπίγραφα) ως υπέρμαχοι χριστιανικών αξιών.
Ακόμη, το γεγονός ότι σχεδόν δεν υπάρχουν κράτη δημοκρατικά που προασπίζουν χριστιανικές αξίες δεν θα πρέπει να χρεωθή και ως αποτυχία του Χριστιανισμού; Δεν είναι φανερό ότι δεν κατάφερε να εμπνεύσει θετική επίδραση στο δίκαιο; Ή μάλλον, το αντίθετο: με την ιστορική συμπεριφορά του στο μακρινό παρελθόν ‘κατάφερε’ να υποκινήσει αντιχριστιανικές αντιδράσεις.
 
Η εισήγηση περιγράφει τις διαφορές των φύλων, με στόχο να τίς αποδώσει αποκλειστικά στην βιολογία, έτσι ώστε να θεωρούνται ως απαρασάλευτες. Για να τό επιτύχει αυτό καταφεύγει σε ουσιοκρατική περιγραφή, ως εάν τα γνωρίσματα των φύλων να αποτελούν αναλλοίωτα δομικά χαρακτηριστικά τους. Όμως, πρώτον, οι διαφορές αυτές των φύλων δεν είναι απόλυτες αλλά στατιστικές: στην πραγματικότητα κάθε άνδρας και κάθε γυναίκα διαπνέονται και από χαρακτηριστικά του άλλου φύλου. Ουσιαστικά δεν ισχύει ένα δίπολο, άσπρο-μαύρο, αλλά ένα συνεχές.
Δεύτερον, οι εν λόγω διαφορές δεν έχουν αποκλειστικά βιολογική αιτιολογία αλλά και ψυχοκοινωνική. Με άλλα λόγια, τα αγόρια και τα κορίτσια ‘εκπαιδεύονται’ από την ευρύτερη οικογένεια και την κοινωνία προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις: στα αγόρια υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή να είναι παρορμητικά, δεν επιτρέπεται εύκολα το κλάμα, δεν προτρέπονται να συμμετέχουν σε απλές δουλειές του σπιτιού, ενώ αργότερα συγχωρείται περισσότερο η απιστία κτλ. Τα κορίτσια ενθαρρύνονται να επικοινωνούν με πλάγιους τρόπους, να μην προβάλλουν δυναμικά την άποψή τους σε συζητήσεις, να μην εκδηλώνουν πρώτες το ενδιαφέρον για το άλλο φύλο, να ανέχονται καταπίεση ή και κακοποίηση ακόμη κ.ά.
Όλα αυτά (που εντελώς επιγραμματικά αναφέρω εδώ) συνιστούν το αποτύπωμα της κοινωνίας πάνω στα φύλα. Διαθέτουμε αρκετή γνώση πλέον σχετικά με την διαφοροποίηση του εγκεφάλου του εμβρύου κατά φύλο εξαιτίας των ορμονικών επιδράσεων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος  κονστρουξιονιστής για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν καθορίζουν τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά μόνο οι ορμόνες!
Πιθανολογώ ότι ο σεβασμιώτατος πιεζόταν από την επιθυμία του να καταδείξει τις διαφορές των φύλων απέναντι στο κίνημα λοατκι το οποίο μισεί την διάκριση των φύλων. Αλλά τα επιχειρήματά μας κατά του γάμου ομοφύλων δεν μπορούν να βασίζονται σε μονομερείς θέσεις. Ο αντίλογος στον κονστρουξιονισμό δεν είναι η ουσιοκρατία αλλά μια δημιουργική σύνθεσή τους, η οποία πηγάζει από έντιμη και προσεκτική παρατήρηση της πραγματικότητας.
 
Για να διατηρήσει συνδεδεμένες σεξουαλικότητα και τεκνογονία η εισήγηση προσκομίζει την αναλογία πέψης και γεύσης, ως αντίστοιχα σκοπού και μέσου. Αλλά το παράδειγμα είναι ανεπιτυχές. Όπως βεβαιώνει η εμπειρία μας, η τέρψη της γεύσης με ένα γλυκό και η ευφορία την οποία προκαλεί το (μετρημένο) αλκοόλ δεν γίνονται για την θρέψη αλλά εξυπηρετούν και άλλους σκοπούς: δημιουργούν ευχάριστη διάθεση, συσφίγγουν τους κοινωνικούς δεσμούς, γεννούν στάση ευγνωμοσύνης. Μήπως, λοιπόν, η σεξουαλική ηδονή δεν αποτελεί μόνο τέχνασμα για να αναπαράγεται ο άνθρωπος;
Η τόσο σημαντική ψυχική λειτουργία της σεξουαλικότητας (ψυχική σύνδεση του ζεύγους, ανανέωση και ενδυνάμωση, ευγνωμοσύνη προς τον Θεό: «παν κτίσμα Θεού καλόν, μετ’ ευχαριστίας λαμβανόμενον») απουσιάζει εντελώς από την εισήγηση, υποθέτω α) για να μην αποδοθή και στην ομόφυλη σχέση και β) για να αντικρουσθή ο ηδονιστικός χαρακτήρας του σύγχρονου κόσμου. Αλλά όταν πονά το κεφάλι η θεραπεία δεν είναι να τό κόψουμε…
 
Επίσης, τα έωλα αιτήματα του κινήματος λοατκι για επικύρωση κάθε συντροφικότητας δεν καταρρίπτονται μειώνοντας την ανθρώπινη ανάγκη για φυσιολογική συντροφικότητα, για την οποία ο μητροπολίτης Μεσογαίας δηλώνει ότι δεν τή θεωρεί κίνητρο του γάμου. Άλλη εντύπωση φαίνεται να έχουν οι Πατέρες. Αφορμώμενοι από το «ου καλόν είναι τον άνθρωπον μόνον» ανέπτυξαν πλήθος παρατηρήσεων για τα αγαθά της συντροφικότητας και της αλληλοβοήθειας. Για δε την σεξουαλικότητα μίλησαν με αξιοθαύμαστη γενναιοδωρία:
Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πιο στενός σύνδεσμος μεταξύ των συζύγων από την σαρκική επικοινωνία… Είναι φανερό πλέον ότι δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, δεν είναι εικόνα ενός γήινου πράγματος η ερωτική επιθυμία που αναπτύσσεται ανάμεσα στον άνδρα και στη γυναίκα… Ο Θεός αυτή την επιθυμία τήν προσφέρει στους συζύγους να τήν απολαμβάνουν χωρίς ενοχή, χωρίς ντροπή, και χωρίς φόβο. Απεναντίας δε να ευχαριστούν τον Θεό γι’ αυτό το δώρο που τούς προσφέρει».
Άγιος Αμφιλόχιος Ικονίου: «Ο Θεός ενέσπειρε την ηδονή μέσα στον άνθρωπο».
Άγιος Βασίλειος Αγκύρας: «Η ηδονή από τη συνουσία είναι απαραίτητο επακολούθημα του γάμου… Ο Θεός έβαλε στον άνδρα και στη γυναίκα έναν απερίγραπτο οίστρο για να συμπλέξει το κάθε μέρος με το άλλο».
 
Προκειμένου να αντικρούσει τις ακρότητες του κινήματος ο εισηγητής αποφαίνεται πως η ταυτότητα ορίζεται από αντικειμενικά κριτήρια. Αυτό ξεκάθαρα δεν ευσταθεί. Η έννοια της ταυτότητας (κάθε ταυτότητας, όχι μόνο φύλου) ανήκει στην επικράτεια και δικαιοδοσία της επιστήμης της Ψυχολογίας και συνίσταται στο υποκειμενικό αίσθημα. Και τούτο διότι ένα από τα γνωρίσματα της ψυχικής ταυτότητας είναι να παρέχει αίσθημα συνοχής και διάρκειας στον εαυτό.
Η βιβλιογραφία για την ταυτότητα ως αίσθηση του υποκειμένου είναι αχανής. Θα παραθέσω μόνο τον νομπελίστα Έρικ Κάντελ: «Ταυτότητα φύλου είναι η αίσθησή μας για το πού ανήκουμε στο φάσμα της σεξουαλικότητας… Εμπεριέχει τη βιολογική μας ανάπτυξη, τις συγκινήσεις και τη συμπεριφορά μας. Η ταυτότητα φύλου, λοιπόν, παρότι μπορεί να ποικίλλει σημαντικά από άτομο σε άτομο, είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής διαφοροποίησης φύλου του εγκεφάλου… Η ‘ασυμφωνία’ μπορεί να ανακύψει, διότι το ανατομικό φύλο μας και η ταυτότητα φύλου μας καθορίζονται ξεχωριστά, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές κατά την πορεία της ανάπτυξης» (‘Ο διαταραγμένος νους’).
 
Πιο πέρα η εισήγηση παρουσιάζει μετ’ εμφάσεως το πρώτο κεφάλαιο της προς Ρωμαίους επιστολής. Έχω γράψει επ’ αυτού στα δύο βιβλία μου σχετικά με τις ερμηνευτικές προϋποθέσεις των Παυλείων θέσεων, οπότε εδώ προσθέτω επιγραμματικά τα εξής.
Στην ομολογουμένως έντονη αυτή περικοπή η ομοφυλοφιλία συνδέεται με μια γενικότερη στάση ανταρσίας εναντίον του Θεού: ο αυτονομημένος άνθρωπος επαναστατεί συνειδητά και στρέφεται στα είδωλα («σεβάστηκαν και λάτρεψαν την κτίση αντί για τον Κτίστη»), οπότε ο Θεός τόν εγκαταλείπει στα ποικίλα πάθη του, μεταξύ των οποίων και η ομοφυλοφιλία. Η εντύπωση που ένας Χριστιανός αποκόμιζε από τους τότε ομοφυλόφιλους ήταν ότι επρόκειτο για αποβράσματα: η άστατη και προκλητική ζωή τους, καθώς και η παράδοσή τους στις απολαύσεις μέσα στην ειδωλολατρική συνάφεια στην οποία ανήκαν, δημιουργούσαν αβίαστα την αίσθηση ότι ως ομάδα αποτελούσαν κοινωνικό και ηθικό περιθώριο.
Ταυτόχρονα – κάτι πολύ σημαντικό – δεν υπήρχε καν στην προνεωτερική εποχή η έννοια της εφηβείας και της ψυχικής ανάπτυξης η οποία τήν συνοδεύει, μέσα στα πλαίσια της οποίας ανιχνεύεται σήμερα ο σεξουαλικός προσανατολισμός. Γενικώς δεν υπήρχε η παραμικρή υποψία για την ψυχική ενδοχώρα της σεξουαλικότητας, έλλειμμα το οποίο συνοδεύει ακόμη και σήμερα πολλούς κληρικούς που αξιολογούν την σεξουαλική συμπεριφορά επιφανειακά.
Ας προσέξουμε το εξής απόσπασμα από την εν λόγω περικοπή: «Είναι γεμάτοι από κάθε λογής αδικία, πορνεία, πονηρία, πλεονεξία, κακία. Είναι γεμάτοι φθόνο, φόνο, φιλονικία, απάτη και κακοήθεια. Κακολογούν και κατηγορούν ο ένας τον άλλο, μισούν τον Θεό, είναι κακοποιοί, υπερήφανοι, αλαζόνες, σκέφτονται μόνο πώς θα βλάψουν τους άλλους, είναι ανυπάκουοι στους γονείς τους. Άνθρωποι χωρίς σύνεση, δεν κρατούν τον λόγο τους, δεν έχουν στοργή, διαλλακτικότητα, και έλεος». Υπάρχει σήμερα κάποιος Χριστιανός, έστω και συντηρητικός, ο οποίος να θεωρεί πως οι ομοφυλόφιλοι αποτελούν την επιτομή όλων αυτών των θλιβερών παθών;
           Ο Απόστολος Παύλος προφανώς δεν γίνεται επιθετικός προς τους ομοφυλόφιλους, ακριβώς επειδή το κύριο θέμα του δεν είναι αυτοί. Αντικείμενό του είναι η νοοτροπία και η συμπεριφορά του ανθρώπου της αποστασίας εν γένει. Βλέποντας τι συμβαίνει γύρω του παρατηρεί πως οι διεφθαρμένοι της εποχής ανήκουν στους ειδωλολάτρες, οπότε περιγράφει τις πλούσιες πτυχές της διαφθοράς τους. Ότι αυτά τα πάθη καλλιεργούνται στο πλαίσιο μιας αποχαλινωμένης ειδωλολατρείας φαίνεται και στην Α΄ προς Κορινθίους όπου προσθέτει: «Και τέτοιοι ήσασταν κάποτε μερικοί· αλλά με την δύναμη του Κυρίου μας Ιησού και με την ενέργεια του Πνεύματος του Θεού καθαριστήκατε από την αμαρτία και γίνατε λαός του Θεού».
Έτσι λοιπόν, αν προσκαλέσετε έναν σημερινό ομοφυλόφιλο να διαβάσει το πρώτο κεφάλαιο της προς Ρωμαίους, αναμφίβολα θα δυσκολευθή να αναγνωρίσει σε αυτό τον εαυτό του. Και, φυσικά, ούτε εσείς οι αναγνώστες το έφηβο παιδί σας που μόλις σάς ανακοίνωσε ότι ελκύεται από το ίδιο φύλο…
Καθώς λοιπόν πολλοί Χριστιανοί σήμερα υπογραμμίζουν αυτούσιες τις διατυπώσεις του Αποστόλου Παύλου, αποκομμένες από τις ιστορικοκοινωνικές συνιστώσες, εξάγουν από αυτές λάθος συμπεράσματα.
 
Ως συνέπεια όλων των προηγούμενων θέσεων διατυπώνεται απερίφραστα η άποψη πως η ομοφυλοφιλία αποτελεί διαταραχή προς θεραπεία. Επιπλέον, εντελώς αυθαίρετα, ονομάζεται και ‘εκουσίως προκλητή’! Εδώ εγείρεται ένα δεοντολογικό ζήτημα.
Εάν η ποιμαντική πράξη και η πνευματική ζωή κατορθώνουν να επιτύχουν αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού, παρακαλούμε τον σεβασμιώτατο να μάς παράσχει τα επιχειρήματά του, τις αποδείξεις του, και τις παραπομπές του, ως εκδήλωση αγάπης και συμπαράστασης προς όλους τους κληρικούς οι οποίοι ποιμαίνουν. Επίσης χρειάζονται δημοσιεύσεις ή επιμορφωτικές ευκαιρίες στις οποίες θα παρουσιάζονται ανωνύμως πραγματικές περιπτώσεις ανθρώπων που άλλαξαν σεξουαλικό προσανατολισμό μέσω της πνευματικής ζωής. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις τα δεδομένα αυτά θα υποβληθούν στην βάσανο της επιστημονικής λογικής και μεθοδολογίας, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε α) αν όντως ήταν ομοφυλόφιλοι και β) αν όντως άλλαξαν. (Όχι αν εγκρατεύθηκαν, αυτό είναι εφικτό). Κάθε άλλος ατεκμηρίωτος ισχυρισμός αποπροσανατολίζει.
 
Ο μητροπολίτης Μεσογαίας (και πολλοί άλλοι μαζί του, δυστυχώς) αποδίδει αναξιοπιστία στον ισχυρισμό των ομοφυλόφιλων ότι αγαπούν ερωτικά, επειδή παρεισφρύει η σεξουαλικότητα. Εδώ έχουμε πολλαπλή σύγχυση.
Κατ’ αρχήν, κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα ενδέχεται να επιμολύνεται «από ανελευθερία και  ιδιοτέλεια» (έκφραση του ιδίου), όχι μόνο η σεξουαλικότητα. Η παραβολή των ζιζανίων μάς τό διδάσκει ξεκάθαρα. Μήπως και η επιθυμία να κορέσουμε την πείνα μας και να συντηρηθούμε στη ζωή μέσω της τροφής, δεν συμπλέκεται με την γαστριμαργία; Δεν περιέχουν «παρορμητισμό και ηδονικό αίσθημα» (έκφραση του ιδίου) ο εγωκεντρισμός, η υπεροψία, η εκδίκηση; Γιατί αυτή η ιδιαίτερη έμφαση στο σεξ;
Ο ομόφυλος έρωτας κινδυνεύει από ανελευθερία και ιδιοτέλεια όσο και ο ετερόφυλος. Γενικώς ο έρωτας είναι ανώριμος, όχι επειδή συνοδεύεται από σεξουαλική έλξη, αλλά επειδή δεν έχει μεταμορφωθή ακόμη σε βαθειά ώριμη αγάπη, κάτι που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Και αυτό ισχύει εξίσου και για τον ετερόφυλο έρωτα.
Οι παραπάνω κίνδυνοι δεν απειλούν μόνο την ερωτική μορφή αγάπης επειδή τάχα αυτή αντιδιαστέλλεται από τις άλλες μορφές λόγω της σεξουαλικότητας. Όλοι γνωρίζουμε ότι ανελευθερία και ιδιοτέλεια υπεισέρχονται σε κάθε μορφή αγάπης: πατρική, μητρική, υιική, αδελφική, φιλική, ακόμη και ποιμαντική. Δεν είναι το σεξ το πρόβλημα! Και τούτο διότι μήτρα της ανελευθερίας και της ιδιοτέλειας υπήρξε η πρώτη αμαρτία που έλαβε χώρα στον κόσμο, η υπερηφάνεια, από κάποιον που δεν είχε σώμα, τον διάβολο!
Το ορθό επιχείρημα της εισήγησης ότι δεν επιτρέπεται να επικαλούμαστε την ερωτική αγάπη για την μοιχεία, την εύκολη εναλλαγή συντρόφων, την παράλληλη πολυσυντροφικότητα κτλ. ευσταθεί για άλλο λόγο: επειδή οι μορφές αυτές σχέσης φανερώνουν ψυχικό και πνευματικό πρόβλημα του δήθεν ‘αγαπώντος’: ανικανότητα ή απροθυμία για δέσμευση. Υφίσταται εδώ έλλειμμα ψυχικής συνοχής, υπάρχει αντίσταση στην αυτοπειθαρχία και καλλιέργεια τις οποίες προωθούν η αφοσίωση και η πιστότητα, ο ναρκισσισμός ωθεί σε ‘κατανάλωση’ ανθρώπων, η δε ψυχική θραυσματοποίηση εκφράζεται με αντίστοιχη αποσπασματικότητα στις σχέσεις. Δεν είναι αυτή η περίπτωση για το ομόφυλο μονογαμικό ζεύγος.
Το άλλο σημείο σύγχυσης βρίσκεται στη λέξη ‘αντισταθμίζεται’. Αν αντιλαμβάνομαι σωστά, εδώ διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι τυχόν ανελευθερία και ιδιοτέλεια που υπεισέρχονται στην ετερόφυλη ερωτική σχέση λόγω του σεξουαλικού στοιχείου εξισορροπούνται επειδή η επαφή «δίνει ζωή»! Με άλλα λόγια, το ζευγάρι εξιλεώνεται (ως προς τα παρεμπίπτοντα ζιζάνια) δια της τεκνογονίας! Δεν θα ήθελα να σχολιάσω περαιτέρω, σήμερα ευτυχώς βρισκόμαστε πολύ μακριά από τέτοιες θέσεις.
 
Άλλη διαδεδομένη πλάνη είναι ότι στην ομοφυλοφιλία ταυτίζεται η αγάπη με την σεξουαλική έλξη, κάτι που δείχνει να αποτελεί και θέση της εισήγησης. Λάθος: η βεβαιότητα αυτή αποτελεί προκατάληψη η οποία στοχεύει στο να απαξιώσει τους ομοφυλόφιλους ως δήθεν σκλάβους στο σεξουαλικό πάθος. Οι ομοφυλόφιλοι ακολουθούν την ίδια πορεία όπως οι ετεροφυλόφιλοι: ερωτεύονται! Η ποιότητα του έρωτά τους ενδέχεται να είναι υγιής ή νοσηρή, όπως ακριβώς και των ετεροφυλόφιλων. Γι’ αυτό και αρκετοί είναι ικανοί για ώριμη και μακροχρόνια αγάπη. Άλλωστε, σε αντίθεση με τους μύθους που κυκλοφορούν γι’ αυτούς, αρκετοί δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για σεξουαλική ζωή, όπως και αρκετοί ετεροφυλόφιλοι.
Θα πρέπει να είναι ακραία ανόητος κάποιος για να αυταπατάται ότι όταν αισθάνεται σεξουαλική ορμή αγαπά. Η ταύτιση των ομοφυλόφιλων με πρωτίστως σεξουαλικά όντα υπηρετεί μεθόδευση, σίγουρα ανεπίγνωστη. Αποβλέπει στην κατασυκοφάντηση αυτής της ομάδας ώστε να απαξιωθή το μεταξύ τους ερωτικό συναίσθημα. Έτσι, παραμένοντας δήθεν ως αμιγώς σεξουαλικό πάθος, γίνεται στη συνέχεια η πρόταση να θεραπευθή μέσω της πνευματικής ζωής.
 
Ο μητροπολίτης Μεσογαίας πασχίζει να αποδείξει πως η ομοφυλοφιλία είναι ψυχική διαταραχή ώστε να έχει «την ελπίδα της ψυχιατρικής θεραπείας» (δική του έκφραση). Μη αποδεχόμενος την αποπαθολογικοποίησή της υποδεικνύει στην Ψυχιατρική τι να κάνει. Θα τόν παρακαλούσαμε να προσκομίσει τις ενδείξεις που διαθέτει πως η Ψυχιατρική μπορεί να θεραπεύσει την ομοφυλοφιλία.
Υπάρχει αντίφαση: από τη μια ζητά από την Ψυχιατρική να θεραπεύσει την ομοφυλοφιλία και λίγο μετά υπόσχεται ότι αυτό μπορεί να τό κάνει η Εκκλησία. Θα μάς βοηθούσε αν χαρτογραφούσε το πεδίο αρμοδιότητας του κάθε χώρου – τι πρέπει να κάνουν οι ψυχίατροι και τι οι κληρικοί – ώστε κι εμείς είτε να ωφεληθούμε είτε να αντιτάξουμε τα επιχειρήματά μας.
Βέβαια, το πώς η «διάχυτη κοινωνική αμαρτία» (δική του έκφραση) γέννησε την έλξη προς το ίδιο φύλο ενός παιδιού που ενίοτε δεν έχει καν εισέλθει στην εφηβεία ακόμη, ενδέχεται δε να μεγάλωσε σε χριστιανική οικογένεια (ενίοτε και ιερατική!), παραμένει αξιοπερίεργο.
 
Κλείνοντας, εκφράζω την απορία μου γιατί, μέσα σε 30 σελίδες, ο σεβασμιώτατος παραπέμπει μόνο σε άλλους 8 επισκόπους και σε 2 νομικούς. Δεν αξιοποίησε τον μόχθο και τις γνώμες ανθρώπων που έχουν γράψει ή μιλήσει υγιώς για τα επίμαχα θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, γνώμες οι οποίες θα ενίσχυαν τις θέσεις του. Ενδεικτικά, αναφέρομαι σε ανθρώπους όπως (ζητώ συγγνώμη αν μού διαφεύγει κάποιος) οι καθηγητές π. Αθανάσιος Γκίκας και π. Νικόλαος Λουδοβίκος, ο π. Βασίλειος Χαβάτζας, η παιδοψυχίατρος κ. Καλλιόπη Προκοπάκη, ο ψυχίατρος κ. Κλεάνθης Γρίβας, η ιατρός κ. Παναγιώτα Χατζηγιαννάκη, ο φιλόσοφος κ. Στέλιος Ράμφος, ο κ. Γιώργος Καραμπελιάς, ο κ. Γιώργος Ρακκάς, ο κ. Νικήτας Αλιπράντης, ο κ. Βλάσης Αγτζίδης, ο κ. Ευάγγελος Κοροβίνης, ο κ. Δημήτρης Καραδήμας (τούς αναφέρω εν αγνοία τους, εννοείται), ή Ορθοδόξων ξένων όπως ο π. Θωμάς Χόπκο και ο π. Μάρκος-Αντώνιος ντε Μποργκάρ, ή άλλων όπως ο Κριστιάν Φλαβινύ. Ο δημόσιος λόγος των παραπάνω έχει καταθέσει πληθώρα πληροφοριών και επιχειρημάτων, οπότε η κατοχύρωση της εισήγησης μέσω αυτών θα τήν ενίσχυε και ενδεχομένως θα τήν βελτίωνε. Αντ’ αυτού ο εισηγητής κατέφυγε μόνο σε δηλώσεις ιεραρχών, οι περισσότερες των οποίων ήταν κοινότοπες και τίποτε καινούργιο δεν προσέφεραν.
Γιατί; Μόνο ο ίδιος γνωρίζει.
 
Η εισήγηση στην Ιεραρχία υπήρξε το τελικό επιστέγασμα μιας διανοητικής πορείας του ομιλητή, η οποία είχε δώσει και άλλα δείγματα στο παρελθόν. Το 2017 έδωσε ομιλία στα Χανιά, της οποίας αγνοώ τον τίτλο, αλλά της οποίας απόσπασμα κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο. Πρόσφατα καθηγητής θεολόγος της Κύπρου προέβαλε το απόσπασμα σε μαθητές Γ’ Λυκείου, γεγονός το οποίο οδήγησε σε διαμαρτυρία μια Βουλευτή. Ευτυχώς το Υπουργείο Παιδείας κάλυψε τον εκπαιδευτικό, αφού είναι εντελώς νόμιμη και αποδεκτή η χρήση πρόσθετων οπτικοακουστικών ντοκουμέντων στην διδασκαλία.
Το πρόβλημα του βίντεο, όμως, βρισκόταν στο περιεχόμενο. Μια κοπέλα παρατηρεί: «Οι ομοφυλόφιλοι είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι, ως ψυχικά πλάσματα, που θα μπορούν να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, να γίνεται ένωση, συγκατάβαση, να έρχεται ο ένας στη θέση του άλλου, και να μιμούνται έτσι την αγιότητα του Χριστού… σε ψυχικό επίπεδο». Ο ομιλητής τήν διακόπτει λέγοντας: «Μέ μπερδεύεις». Και κατόπιν μεταθέτει το ‘παιγνίδι’ σε άλλο ‘γήπεδο’:
«Το να πώ ‘αυτός είναι ομοφυλόφιλος’ είναι λάθος. Το να πω, όμως, ‘αυτός ο άνθρωπος νομίζει ότι είναι αυτό’ είναι άλλο. Αυτό που έχει κάνει όλο το σύστημα σήμερα είναι να πιστέψουν ότι έτσι γεννιέσαι, ή έτσι γίνεσαι σε μια πολύ μικρή ηλικία και δεν ξεγίνεσαι… Δεν δέχομαι έτσι μέσα μου ότι κάποιος είναι ομοφυλόφιλος». Και συνεχίζει απαριθμώντας τη δύναμη του λοατκι λόμπυ.
Αυτό που χωρίς δυσκολία αντιλαμβάνεται κανείς είναι ότι παρακάμπτει το καίριο σημείο το οποίο η κοπέλα έθεσε, την ύπαρξη συναισθηματικά υγιών ομόφυλων ζευγαριών – και το οποίο είναι τόσο διαδεδομένο – επειδή ανέτρεπε αυτό που ο ίδιος θέλει να πιστεύει για την ομοφυλοφιλία. Δεν ταίριαζε με το σχήμα το οποίο έχει κατασκευάσει, γι’ αυτό και αρνήθηκε πως υπάρχει καν η ομοφυλόφιλη ταυτότητα, ισχυριζόμενος ότι δεν επιτρέπεται να δηλώνει κάποιος ‘είμαι ομοφυλόφιλος’. Δεν είναι, τόν έκανε το κίνημα. Κάτι σαν τους λογισμούς που ανέφερε εκείνος ο ηγούμενος…
Όταν δεν αντέχουμε την πραγματικότητα όπως είναι, τήν ανακατασκευάζουμε στην φαντασία μας. Πλάθουμε τον αντίπαλο όπως θέλουμε, δηλαδή, προκειμένου κατόπιν να τόν ακυρώσουμε με τα εννοιολογικά μέσα που διαθέτουμε. Το είδος των όπλων μας διαμορφώνει και την αντίληψη για τον άλλον. Γι’ αυτό, όταν ο συνομιλητής μάς καλεί σε άλλο πεδίο από αυτό που έχουμε εμείς προετοιμάσει, μάς ‘μπερδεύει’…
 
Το 2018 ο ίδιος κλήθηκε ως αποκλειστικός ομιλητής σε ημερίδα κληρικών από όλη την Ελλάδα με θέμα «Ταυτότητα φύλου». Ανάλωσε τον άφθονο χρόνο που είχε στην διάθεσή του α) για να περιγράψει το μεγαλείο της ένωσης των δύο φύλων εν Χριστώ και β) για να διεκτραγωδήσει τον σύγχρονο ηθικό ξεπεσμό της κοινωνίας. Είπε θαυμάσια πράγματα, αλλά μάλλον περιττά για την περίσταση και το ακροατήριο. Τίποτε διαφωτιστικό δεν ανέφερε για το κύριο θέμα.
 
Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως, ενώ η εισήγηση περιέχει πολλές σωστές και αξιοποιήσιμες θέσεις, φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τις απόψεις και την εν γένει στάση του μητροπολίτη Μεσογαίας ειδικά γύρω από τα θέματα σεξουαλικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, και ταυτότητας φύλου. Συνοπτικά, συναντούμε εσφαλμένες θέσεις ως αφετηρίες, ασυνέπεια και λογικά άλματα, λήψη του ζητουμένου, αποφάνσεις αντί για διερεύνηση, επεκτατική τάση σε άλλους επιστημονικούς χώρους, παρανάγνωση των επιστημονικών δεδομένων.
Είναι κρίμα, αφού κατά κοινή ομολογία πρόκειται για επίσκοπο με σημαντική προσφορά διδαχής και πλούσια ποιμαντική δραστηριότητα (σε ορισμένους τομείς πρωτοποριακή, όπως η ανακουφιστική φροντίδα), αλλά επίσης διότι έχει συνεισφέρει καθοριστικά στη διαμόρφωση της βιοηθικής συνείδησης της Εκκλησίας μας με έργο αξιοζήλευτο και υγιείς θέσεις, για το οποίο τού είμαστε ευγνώμονες (και το οποίο έχω διδάξει εγώ προσωπικά στους φοιτητές μου στο μάθημα Χριστιανικής Ηθικής και Βιοηθικής).
Και διερωτάται κανείς εδώ: αν ένας τόσο μορφωμένος επίσκοπος διατυπώνει τόσο αναχρονιστικές, προκατειλημμένες, και αβάσιμες εν τέλει απόψεις, τι να περιμένει κανείς από τους υπόλοιπους μητροπολίτες οι οποίοι κατά τεκμήριο είναι αδαείς περί το επίμαχο θέμα; Γνωστός μου μητροπολίτης μού διηγείτο ότι εξηγούσε σε άλλον μητροπολίτη πως η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί επιλογή και εκείνος τά έχασε: «Τι μού λέτε; Αλήθεια;».
Αυτή είναι η κατάστασή μας. Χρειάζεται να παραδεχθούμε πως επικρατεί βαθειά άγνοια στους κληρικούς μας, όλων των βαθμών. Οι περισσότεροι επίσκοποι και ιερείς μας δεν έχουν διαβάσει περί του θέματος, δεν έχουν προσωπικά γνωρίσει ομοφυλόφιλους και διεμφυλικούς, δεν έχουν συζητήσει μαζί τους, και φυσικά δεν έχουν ποιμάνει τους πιστούς εξ αυτών. Έτσι μεταφέρουν από το παρελθόν στερεότυπες και προβληματικές απόψεις, αυτές τις οποίες η ευρύτερη κοινωνία διέθετε πριν αυξηθή η επιστημονική γνώση και προκόψει ο θεολογικός προβληματισμός. Το ότι ενίοτε συμβαίνουν ακραία περιστατικά, όπως εκείνου του εφημερίου ο οποίος έδιωξε με σκαιότητα διεμφυλικό άτομο από το συσσίτιο, είναι καρπός της ευρύτερης άγνοιας: ‘ξεφεύγουν’ οι λίγοι όταν αγνοούν οι πολλοί.
Σαφώς η ομοφυλοφιλία δεν δικαιώνεται θεολογικά αφού πουθενά δεν μπορεί να θεμελιωθή ως συμβατή με το σχέδιο του Θεού. Όπως πάντοτε, όμως, έτσι και εδώ, όταν υπάρχει ανεπαρκής γνώση και κατανόηση των φαινομένων, το κενό σπεύδει να καλύψει η ηθικολογία.
 
                                                      *
Αντιδράσεις προς τον επίσημο εκκλησιαστικό λόγο
 
Το κείμενο αυτό θα ήταν ελλιπές αν δεν περιελάμβανε, έστω και δειγματοληπτικά, αντιδράσεις άλλων στις δημόσιες δηλώσεις στις οποίες άσκησα ήδη κριτική. Δεν θα αναφερθώ στις επικρίσεις από κοσμικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, διότι η αφετηρία τους είναι διαφορετική. Θα περιορισθώ σε αντιδράσεις πιστών και συμπαθούντων.
Σχετικά με την εισήγηση στην Ιεραρχία αξιοπρόσεκτη υπήρξε η ανάρτηση του γιατρού Γιώργου Κρανιδιώτη, αλλά ξεχώρισα επίσης και την ευθύβολη οξυδέρκεια που χαρακτήριζε την κριτική του καθηγητή Χαρίδημου Τσούκα, ο οποίος μάς υπενθύμισε την αναπόδραστη ανάγκη της ερμηνείας των βιβλικών κειμένων.
Δεν μέ εξέπληξε ότι από την επομένη κιόλας της Ιεραρχίας δέχθηκα θύελλα μηνυμάτων κληρικών και λαϊκών οι οποίοι διαμαρτύρονταν, θλίβονταν, και αγανακτούσαν για όσα είχαν ακουσθή. Τα μηνύματα αυτά συνέχισαν να καταφθάνουν τις επόμενες μέρες, και μετά την ανακοίνωση της Συνοδικής Εγκυκλίου. Κεντρικός άξονας των ενισταμένων ήταν α) ότι ο δημόσιος εκκλησιαστικός λόγος περιείχε επιστημονικά και θεολογικά λάθη, β) πως υπήρχε πλήρης απουσία ποιμαντικού λόγου για τους ομοφυλόφιλους. Κληρικοί μάλιστα διερωτώντο πώς θα χειριστούν την απογοήτευση των ομοφυλόφιλων τους οποίους ποίμαιναν. Προσοχή: όχι επειδή η Ιεραρχία απέρριψε τον γάμο τους, αλλά για όλα τα υπόλοιπα. Κανείς από τους διαμαρτυρόμενους κληρικούς που άκουσα δεν υποστήριζε τον γάμο ομόφυλων προσώπων.
Σταχυολογώ λοιπόν κάποια μηνύματα αυτούσια:
 
Από ιερέα της Αθήνας: «Απουσία ποιμαντικής μέριμνας για το θέμα των ομοφυλοφίλων αλλά και τελικά για το τι συμβαίνει με το θέμα της ομοφυλοφιλίας και της επιθυμίας γενικότερα. Πρέπει να γίνουν ίσως κάποια σεμινάρια και να συζητηθούν τέτοια θέματα σε ανοιχτό διάλογο με επιστημονικούς και πνευματικούς φορείς, διότι έχουμε χάσει το τρένο της ιστορίας».
 
Από ιερέα της επαρχίας: «Η εισήγηση ήταν μια γλωσσική μεταγραφή του... ‘Ζητήματος της Τεκνογονίας’ του π. Σεραφείμ Παπακώστα!».
 
Από ιερέα της Αθήνας, εκπαιδευτικό: «Εκείνες τις μέρες ντρεπόμουν τα παιδιά του λυκείου».
 
Από ιερέα της Αθήνας: «Μέ θλίβει πολύ το ύφος και το ήθος των ανακοινώσεων πολλών μητροπολιτών. Αφού στην αρχή αναφέρουν υποκριτικά πως αγαπούν τους αμαρτωλούς, στην συνέχεια επιδίδονται σε ένα λαϊκίστικο υβρεολόγιο που μόνο την αγάπη του Χριστού δεν φανερώνει. Πέρα από το ότι προκαλούν την οργή ή την λύπη των χιλιάδων ομοφυλόφιλων (ήδη μού τό έγραψαν/είπαν κάποιοι που έρχονται στην εξομολόγηση) και βέβαια όσων τούς υποστηρίζουν,  αναλογίζομαι πόσοι νέοι θα στρέψουν για μία ακόμη φορά την πλάτη τους στην Εκκλησία».
 
Από ιερέα της επαρχίας: «Διέκρινα περισσότερο το ενδιαφέρον τους να δώσουν απάντηση προς τους ακραίους φανατικούς παρά μια ποιμαντική μέριμνα προς τους ομοφυλόφιλους».
 
Από ιερέα της Αθήνας: «Όλοι πια τά ξέρουμε όλα; Θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί ηθικισμοί και χαρακτηρισμοί άτοποι που αυτό περιμένουν όλοι για να βασίσουν τα επιχειρήματά τους... Δεν φαίνεται να έχουν καν συναίσθηση ότι τα λόγια τους απευθύνονται σε ανθρώπους».
 
Από ιερέα της Αθήνας: «Διαβάζοντας τις απόψεις μητροπολιτών, ηγουμένων, και ιερέων, προσωπικά δεν έχω να καταθέσω τίποτε άλλο από την πεποίθηση μου ότι δεν μπορούν, ούτε πρόκειται να ακούσουν. Ντρέπομαι για την στάση τους απέναντι σε αυτούς τους οποίους θα έπρεπε να καλούν στον Χριστό».
 
Από ιερέα της Αθήνας: «Ο λόγος του εκκλησιαστικού θεσμού είναι καθεστωτικός. Αυτό φαίνεται πολύ απλά από την ολοσχερή σχεδόν καταφυγή στο νόμο. Φαίνεται και από τις εγκυκλίους. Είναι νομικά κείμενα με πινελιές ποιμαντικού ενδιαφέροντος. Αυτό ένιωσα και με το τελευταίο κείμενο της Συνόδου που  κληθήκαμε να διαβάζουμε στους ενορίτες μας. Ο συγγραφέας του κειμένου ζητούσε τον απόλυτο σχεδόν σεβασμό της γνώμης της Εκκλησίας, της Συνόδου για να είμαστε ακριβέστεροι, επειδή η Εκκλησία στο παρελθόν αγωνίστηκε υπέρ της ελευθερίας του λαού. Όλα φαίνεται να τελείωσαν το 1828 με αναλαμπές το 1912-13 και το 1940-1944. Τα επιχειρήματα ήταν κατά βάση σωστά, αλλά αυτό που είδα, σε ακόμα μια επανάληψη, είναι μια διελκυστίνδα ανάμεσα στους εκκλησιαστικούς κύκλους και στο κράτος με έπαθλο την περαιτέρω απόκτηση προβαδίσματος δύναμης σε βάρος του άλλου. Επικράτησε και πάλι η ρητορική της δύναμης και (συχνά) του μίσους.
Ο θεσμός του Γάμου δεν κινδυνεύει. Αλώθηκε όμως η σημασία του. Δυστυχώς περίτρανα φάνηκε η απουσία ποιμαντικής. Ο εκκλησιαστικός λόγος αναφέρεται στο γάμο ως θεσμό. Σπάνια ως μυστήριο που αγκαλιάζει ανθρώπινες σχέσεις. Σπανιότερα, αν όχι ποτέ, δεν προστάτεψε την έννοια. Αν είχα χρόνο θα τό αποδείκνυα πολύ εύκολα αναζητώντας τα φυλλάδια μητροπόλεων, ενοριών, και οργανώσεων. Ο γάμος κατανοείται ως θεραπευτικός κλίβανος των σεξουαλικών σχέσεων, ως θεσμός που συγκροτεί την κοινωνία, ή ως θεσμός που είναι ιερός και απαραίτητος για την προκοπή των ανθρώπων στην καλύτερη των περιπτώσεων. Στην κατήχηση οι ανθρώπινες σχέσεις, το  φύλο, ο γάμος, και η οικογένεια αποτελούν ταμπού.
 Η Ιερά Σύνοδος ως όργανο απλά δεν έχει να πει τίποτα. Ούτε πρόκειται διότι δεν ασχολούνται σοβαρά.
 Ακόμα μια φορά δεν έγινε σοβαρή συζήτηση ανάμεσα επισκόπους και ιερείς. Μετά από την αμυντική έως φανατική αντίδραση του θεσμού θα επανέλθουμε στις περιφορές λειψάνων και εικόνων. Παρόλα αυτά κάποιοι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ύπαρξη θεολογικού λόγου που θα διαλέγεται με το σήμερα, θα θέτει κριτήρια και άξονες, και θα προσπαθεί να ανοίγει παράθυρα για να αναπνέουμε και ορίζοντες για να σκεφτόμαστε ελεύθερα. Κάποιοι επίσης θα προσπαθούμε να ποιμαίνουμε με την βοήθεια του Θεού και να κατηχούμε όπως είναι αυτό δυνατό, σε πείσμα της αφασίας. Ούτε οι πρώτοι είμαστε και σίγουρα ούτε οι τελευταίοι.
Ευχαριστώ τον Θεό που σέ στηρίζει και μπορείς να αγωνίζεσαι και δεν είμαστε ακόμα περισσότερο μόνοι».
 
Θεωρώ περιττό να υπομνηματίσω αυτές τις δηλώσεις. Θα ήθελα μόνο να διαβεβαιώσω τους μητροπολίτες μας πως υπάρχουν πολλοί σαν αυτούς τους κληρικούς. Δυστυχώς φαίνεται να αγνοούν εντελώς την βάση. Τό είχα γράψει και παλαιότερα, ότι αποτελεί μεγάλο δυστύχημα η αποξένωση των επισκόπων μας από τον κλήρο τους. Μοιάζει σαν να μην έχουν ιδέα, ούτε για την ποιότητα κάποιων ιερέων, ούτε για τις διανοητικά εποικοδομητικές διεργασίες και συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα, αλλά ούτε και για την βαθειά αποθάρρυνση και παραίτηση από την οποία πολλοί κληρικοί μας πάσχουν ή για τον θυμό από τον οποίο αρκετοί διακατέχονται.
 
 *
Δι’ ευχών…
 
Είναι προφανές ότι στο λογοτεχνικό παράθεμα της αρχής η παρομοίωση δεν αναφέρεται μόνο σε γυναίκες. Εφαρμόζεται δυνητικά σε όλους τους ευλαβείς οι οποίοι ‘υπνοβατούν’. Επίσης σπουδαία βρίσκω και τα περί αυταρέσκειας: χαρακτηρίζει όλες τις ιδεολογίες...
Το επίμαχο ζήτημα έφερε στο προσκήνιο δύο συγκρουόμενες ιδεολογίες. Από τη μια, του κινήματος λοατκι, από την άλλη της αμυντικής και φοβικής (εν μέρει και ακροδεξιάς) πλευράς της κοινωνίας. Στην οποία, δυστυχώς, προσχώρησαν οι περισσότεροι κληρικοί. Δεν κάνουμε θεολογία και ποιμαντική, αλλά ιδεολογία πλέον. Και τήν πληρώνουν οι άνθρωποι…
Αν και η αιτιολογία της ομοφυλοφιλίας είναι πολύπλοκη, όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότερο καθίσταται εμφανής ο βιολογικός παράγοντας (πχ βλ. το βιβλίο του Μπαλταζάρ ‘Η βιολογία της ομοφυλοφιλίας’). Το ίδιο και με τη δυσφορία φύλου. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν αναγνωρίσουμε αυτή την πραγματικότητα, βρισκόμαστε αυτομάτως ενώπιον τραγικών ερωτημάτων, τα οποία προορίζονται να μείνουν αναπάντητα σε αυτήν εδώ τη ζωή. Γιατί να συμβαίνει αυτό σε κάποιους χωρίς να φταίνε; Πώς αντιμετωπίζονται τέτοιες σταυρικές καταστάσεις; Η απάντηση είναι ότι αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο καλούμαστε να ενεργούμε σε κάθε είδους σταυρικό ερώτημα: μόνο αν η Εκκλησία και η Θεολογία θελήσουν να συσταυρωθούν μαζί με τα συγκεκριμένα πρόσωπα
Δεν είναι καθόλου εύκολο. Προϋποθέτει ξενιτεία από τα αυτονόητά μας, άρνηση να καταφύγουμε σε ψυχικό αποκούμπι, έξοδο στην αγωνία του κόσμου, ασκητική αποχή από την εύκολη ρητορεία, βαθύτατη ενσυναίσθηση, αναγνώριση της ελευθερίας του Χριστού να σαρκώνεται όπως Αυτός θέλει μέσα στις ψυχές. Και, αφού απαιτεί όλα αυτά, μπροστά στο ρίσκο και στην οδύνη να εισέλθει κάποιος σε αυτή την περιπέτεια δεν είναι καθόλου παράξενο να ενδίδει στον πειρασμό της υπεραπλούστευσης. «Αν είναι επιλογή, τότε έχουν αυτοί την ευθύνη να αλλάξουν». «Αν τούς βάζει την ιδέα το κίνημα, τότε παλεύουμε ενάντια σε αυτόν τον αντίπαλο». «Αν είναι ψυχιατρική διαταραχή ή πάθος, τότε να αναπτύξουμε μέσα για την αλλαγή». Και άλλα προϊόντα μιας προκρούστειας παραμόρφωσης.
Ανθρώπινη κατάσταση, που όμως δεν επιτρέπεται να γίνει πλοηγός της Εκκλησίας. «Είναι κι αυτή μια στάσις, νοιώθεται», όπως γράφει και ο Καβάφης (τι σύμπτωση!). Αν και ενδέχεται να συνυπάρχει με άγιο ζήλο και αγάπη προς αυτούς τους ανθρώπους, ψυχολογικά κίνητρα έχει, όχι πνευματικά. Αποβλέπει στην ανακούφιση. Μού έχει συμβή να επιμένουν απλοί πιστοί, άσχετου επαγγέλματος, χωρίς καμία ειδική γνώση: «Αλλάζει, πάτερ! Δεν οφείλεται σε βιολογικά αίτια!». Το άγχος τους ξεχείλιζε από παντού.
Όλα αυτά μάς κρατούν μακριά και από την αλήθεια και από τους ανθρώπους. Καμία ποιμαντική στρατηγική δεν μπορεί να αναπτυχθή έτσι. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Και ο πληθυσμός των ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών μάς βιώνει συλλήβδην ως έναν εσμό φανατικών που δεν ξέρουν να διαλέγονται και στερούνται πατρικότητας. Αυτό ήταν το κλίμα και στον δημοσιογραφικό κόσμο πριν και μετά την Ιεραρχία: δεν μάς κατηγορούσαν που αρνηθήκαμε τον ομόφυλο γάμο - καλώς πράξαμε αφού αντιβαίνει προς τη Θεολογία μας και τό περίμεναν. Φώναζαν κυρίως για τις ομοφοβικές δηλώσεις κληρικών, για τον στόμφο, για την ψυχική απόσταση.
Ενδεικτική της χαώδους απόστασης που χωρίζει πλέον Εκκλησία και κοινωνία θεωρώ την αλλεπάλληλη έκδοση ψηφισμάτων μητροπόλεων, στα οποία οι κληρικοί που συγκεντρώθηκαν σε ιερατική σύναξη διακηρύσσουν την αντίθεσή τους με το νέο νόμο. Αν τή διατύπωνα με κομματική ορολογία θα έλεγα ότι πρόκειται για ‘επαναστατική γυμναστική’, μια τυπική διαδικασία με την προτροπή (ενίοτε εντολή) του μητροπολίτη, για εσωτερική κατανάλωση. Η προβολή δε των ψηφισμάτων αυτών από τις εκκλησιαστικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, με βαρύγδουπους τίτλους όπως «Ήχηρό ‘όχι’ στο νόμο από την μητρόπολη (τάδε)», εγγίζει τα όρια του γελοίου.
Έχουν ευθύνη οι κληρικοί για την άγνοιά τους; Αναμφίβολα ναι. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει συσσωρευθή πελώρια θεολογική εργασία για τον έρωτα και την σεξουαλικότητα, ενώ τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί πλέον και αρκετή επιστημονική γνώση για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Αλλά πώς να έλθουν σε επαφή με τις εξελίξεις όταν σχεδόν ποτέ δεν βλέπουμε κληρικό να συμμετέχει στις ποικίλες θεολογικές ημερίδες και εκδηλώσεις που – δόξα τω Θεώ – λαμβάνουν χώρα, ενώ ταυτόχρονα στερούνται πλήρως επαφών με την επιστημονική κοινότητα;
Έτσι, λοιπόν, σε κατάσταση χρόνιας αδράνειας και δοκησισοφίας, η Εκκλησία μας ουσιαστικά βιώνει πληγές σε μια μάχη γοήτρου. Το κράτος έπαψε πλέον να είναι φιλικό προς την Εκκλησία, έγινε ουδέτερο. Αλλά αν έχεις καλομάθει επί δεκαετίες να τό έχεις σύμμαχό σου, το ουδέτερο τό βιώνεις ως εχθρικό. Έτσι αισθάνονται πλήθος πιστών μας.
Για τους περισσότερους που ασφυκτιούν, λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι να αναγγέλλεται το Ευαγγέλιο Χριστού Αναστάντος και Λυτρωτή – ένα ιεραποστολικό άθλημα στο οποίο αναδεικνύονται το βάθος και η συνέπεια της πίστης μας και η εξ αυτής επιδραστικότητά μας – αλλά να κερδηθούν μάχες ταυτότητας. Για την επιρροή είναι ο ανταγωνισμός: η Εκκλησία μας αρκείται στο να μνησικακεί στο κράτος το οποίο σταδιακά ‘κλαδεύει’ την θεσμική επιρροή της, αντί να αγωνίζεται να τήν αυξήσει η ίδια με τα δικά της μέσα. Επειδή αδυνατεί να παλέψει στην αρένα της ουσίας, προσκολλάται απεγνωσμένα στο πεδίο των θεσμών…
Γευόμαστε τώρα τους καρπούς του διαζυγίου Θεολογίας και κλήρου, καθώς και της απουσίας διαλεκτικού ήθους. Διαμορφώσαμε ένα κλειστό ιεραρχικό σώμα που ακούει μόνο την ηχώ του και κατόπιν έχει την απαίτηση να δέχεται η κοινωνία τα δικά του αυτονόητα…
Προσωπικά, η στάση την οποία προ πολλού επέλεξα είναι να μην ταυτίζομαι με κάποια παράταξη. Όταν το κίνημα λοατκι διαστρέφει την αλήθεια ή ασκεί κοσμική δύναμη, είμαι με την αλήθεια και με τους Χριστιανούς. Όταν εκκλησιαστικοί άνδρες διαστρέφουν την αλήθεια ή βάλλουν κατά των ομοφυλόφιλων-διεμφυλικών, είμαι με την αλήθεια και με τους ομοφυλόφιλους-διεμφυλικούς.
Και τούτο διότι μόνο πάνω στην αλήθεια είναι εφικτό να οικοδομηθή οποιαδήποτε Θεολογία και Ποιμαντική. Και, επίσης, επειδή Εκκλησία δεν είναι το ίδρυμα αλλά οι ψυχές.
Σε πρόσφατη σχετική εκπομπή του ραδιοφώνου της ΕΡΤ υποστήριξα πως η κυβέρνηση πάσχει από μυωπία (διότι βλέπει μόνο το άμεσο που επιθυμεί και αδιαφορεί για το μακροπρόθεσμο), ενώ η Εκκλησία από πρεσβυωπία (διότι, προσηλωμένη στη μεγάλη και διαχρονική εικόνα, χάνει καθημερινά το παρόν και συγκεκριμένο).
Χρόνιες νόσοι, αντιθετικές και συγκρουσιακές. Ας προσευχόμαστε και ας αγωνιζόμαστε να θεραπεύσει ο Θεός αμφότερες…

44 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα σεμνό ευχαριστώ στον π. Βασ. Θερμό γιατί τοποθέτησε πολλά για το θέμα στην σωστή βάση και έτσι θα τολμήσω να μιλήσω με ενορίτες και σκεπτόμενους ανθρώπους που με έφερναν σε δύσκολη θέση. Το μόνο που άκουγα ήταν οι κορώνες των αρχιερέων για το βαρόμετρο της εσωτερικής κατανάλωσης.
Παπα-Γιώργης

Ανώνυμος είπε...

Ένιωσα να αναπνέω μετά από τα πολλά περιττά που έλεγαν οι παντογνώστες αρχιερείς. Τόσους μήνες δεν είπαν τίποτα και τώρα για λίγες μέρες τους έπιασε το πατριωτικό για την τιμή των όπλων. Μια ζωή είναι ουραγοί.
Το άρθρο σας ήταν για εμένα ως ‘μάννα’ εξ ουρανού.

Ανώνυμος είπε...

Καίριες οι επισημάνσεις του πατρός Βασιλείου, ο οποίος αποδεικνύει έμπρακτα την ανάγκη άρθρωσης των ορθόδοξων θεολογικών κριτηρίων επί τη βάση των πορισμάτων του πλέον έγκριτου επιστημονικού λόγου. Η εργαλειακή επίκληση των κοσμοθεωρητικών προσδέσεων του νεωτερικού επιστημολογικού παραδείγματος αποτελεί δυστυχώς το καταφύγιο όσων προσβλέπουν στην επικράτηση της αντιδιαφωτιστικής ιδεολογίας τους υπό το πρόσχημα της οντολογίας. Άραγε η εξόχως νατουραλιστική θεμελίωση του ετεροφυλόφιλου γάμου, όπως προβλήθηκε από τον συστημικό εκκλησιαστικό λόγο, αποτελεί την εσχατολογική προοπτική της ένωσης των δύο φύλων ;
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί η έλλειψη εσχατολογικής προοπτικής της ποιμαντικής αντιμετώπισης της ομοφυλοφιλίας στην προοπτική της εγκράτειας. Η ποιμαντική αυτή στάση φανερώνει μάλλον μια αμηχανία και μετατόπιση του κέντρου βάρους στην ‘αποφυγή της αμαρτίας’. Ως εκ τούτου, παραμένει αφανής η εκκρεμότητα της οντολογικής θεμελίωσης μιας ασκητικής χριστιανικής ζωής που διάγεται εκτός του πλαισίου τόσο της μοναστικής όσο και της έγγαμης κλήσης.

Χαράλαμπος Π. είπε...

π. Βασίλειε την ευχή σας
Μία απλή ερώτηση-συμβολή, μετά την ανάγνωση τόσο των πονημάτων σας για το θέμα, όσο και του παρόντος κομβικού άρθρου.

Ο Σεβασμιώτατος Μεσογαίας, με την εισήγηση του είχε τον εξής σκοπό : Την διασφάλιση του ορθόδοξου Γαμικού προτύπου σχέσης έναντι ενός συγκεκριμένου κοινωνικού αιτήματος, δηλ. την εξίσωση του με την ομοφυλόφιλική σχέση.

Η ποιμαντική λοιπόν της ομοφυλοφιλίας και η στάση απέναντι σε έναν άνθρωπο με τέτοια ροπή, έπεται της επικαιρότητας της εισήγησης-καλώς ή κακώς.

τούτων λεχθέντων.

Ο σκοπός αυτός σας βρίσκει αρχικά σύμφωνο; Εάν όχι, ποίος είναι ο δικός σας σκοπός;

και εάν ναι , και άρα διαφωνείτε μόνον με τα μέσα του σκοπού, πώς εσείς θα διασφαλίζατε τον ετεροφυλόφιλο γάμο; δηλ. ποίο θα ήταν το βασικό πρόταγμα σας ως Ιερέα και διανοητή το οποίο μας αποτρέπει από το να αποδεχθούμε έναν τέτοιου είδους γάμο; π.χ. η ηδονή ως απαραίτητη "παραμυθία" της συντροφικής συνθήκης βοηθάει άραγε σε κάτι τέτοιο;

Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

Καίριες οι επισημάνσεις του άξιου συλλειτουργού μας πατρός Βασιλείου, ο οποίος αποδεικνύει έμπρακτα την ανάγκη άρθρωσης των ορθόδοξων θεολογικών κριτηρίων επί τη βάσει των πλέον έγκριτων επιστημονικών πορισμάτων. Η εργαλειακή επίκληση των κοσμοθεωρητικών προσδέσεων του νεωτερικού επιστημολογικού παραδείγματος αποτελεί δυστυχώς το καταφύγιο όσων επιδιώκουν την επιβολή της αντιδιαφωτιστικής ιδεολογίας τους με το πρόσχημα της οντολογίας. Άραγε η νατουραλιστική θεμελίωση του ετεροφυλόφιλου γάμου, όπως προβλήθηκε από τον θεσμικό εκκλησιαστικό λόγο, ανταποκρίνεται στην εσχατολογική κλήση της ένωσης των δύο φύλων;
Η θεσμική Εκκλησία μοιάζει να παραβλέπει την ριζική ασυνέχεια της Αποκάλυψης του Θεού με τον φυσικό λόγο εγκλωβιζόμενη στο λογικό αδιέξοδο της φυσιοκρατικής πλάνης. Όπως ευφυώς διατύπωσε το περίφημο ανοικτό ερώτημα ο Moore: κάτι είναι φυσικό, είναι όμως και καλό;
Τη λογική αυτή ένταση του νατουραλιστικού θεμελιωτισμού υπερβαίνει η επιστημολογική μέθοδος της εσχατολογικής ερμηνευτικής στην οποία επέμεινε ο μακαριστός Μητροπολίτης Περγάμου στην προσπάθειά του να αναδείξει το έσχατο ως ερμηνευτικό κριτήριο του ενδοϊστορικού. Εν ολίγοις, η εσχατολογική προοπτική των φύλων είναι που καταξιώνει τον ορθόδοξο ετεροφυλόφιλο γάμο και όχι η φυσική αναγκαιότητα της αναπαραγωγής.
Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να αγνοηθεί και η τάση, ορμώμενη εκ της queer προτεσταντικής θεολογίας, της εγελιανής σχετικοποίησης των θεολογικών κριτηρίων ως αποκλειστικά ιστοριοκεντρικών που επιδέχονται αναθεώρηση κατά το δοκούν. Η ισορροπία ανάμεσα στα δύο άκρα της ιστορικής εμμενιοκρατίας και της ανιστορικής ουσιοκρατίας παραμένει το ζητούμενο.
Πατήρ Κλεομένης

Ανώνυμος είπε...

"..Εν ολίγοις, η εσχατολογική προοπτική των φύλων είναι που καταξιώνει τον ορθόδοξο ετεροφυλόφιλο γάμο και όχι η φυσική αναγκαιότητα της αναπαραγωγής...."
Εσχατολογικά τα φύλα καταργούνται-υπερβαίνονται: Πώς καταξιώνεται ο γάμος άνδρα -γυναικας με αυτόν τον τρόπο π. Κλεομένη;

Ανώνυμος είπε...

π.Βασίλειε, η απορία μου είναι η εξής: αν ο βιολογικός παράγοντας της γέννεσης είναι τόσο ισχυρός, τότε απλά οι άνθρωποι αυτοί δεν ευθύνονται για την σεξουαλικότητά τους όπως κι εγώ ως ετεροφυλόφυλος δεν ευθύνομαι για την δική μου, σωστά; Τότε γιατί η δική μου σεξουαλικότητα είναι "αποδεκτή" και "μη αμαρτωλή" (στα πλαίσια του θρησκευτικού γάμου) ενώ η δική του δεν είναι, αφού και οι δύο δεν ευθυνόμαστε γι αυτό; Είναι σαν να λέμε ότι είναι αμαρτία οι νεφροί μας να εκκαθαρίζουν Χ ποσότητα αίματος, ενώ δεν είναι αν εκκαθαρίζουν Ψ. Κανείς μας δεν μπορεί να ελέγξει τους νεφρούς του. Δεν είναι το ίδιο;

Στα υπόλοιπα δεν μπορώ να πω ότι έχετε άδικο. Η στάση των περισσοτέρων κληρικών με δημόσιο λόγο ήταν και αρκετά χειρότερη από αυτή που σκιαγραφήσατε!

Ε. Β. είπε...

Είναι η πρώτη φορά που με εκπλήσσει με τη γραφή του ο π. Βασίλειος! Όχι διότι συμφωνώ σε όλα όσα αναφέρει! Μα, για την πρώτη απόπειρα να αντιπαρατεθει με εκκλησιαστικο λόγο, στη Συνοδικη και θεολογική αφασία επί του θέματος, που καλά κρατεί...

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνωρίζω πώς να ευχαριστήσω τον π Βασίλειο για το άρθρο αυτό! Επιτέλους μια συγκροτημένη, νηφάλια, τεκμηριωμένη φωνή που βάζει τα πράγματα στη θέση τους! Σηκώνει από τις πλάτες των δύστυχων χριστιανών ομοφυλόφιλων το βάσανο της άδικης κατηγόριας ότι τάχα διάλεξαν την ομοφυλοφιλία! Και μόνο γι αυτό να του χαρίσει ο Θεός τη βασιλεία του

Ανώνυμος είπε...

Περίμενα τις απόψεις του π. Βασιλείου. Τώρα πλέον έχω αποκρυσταλλώσει γνώμη. Πάντα ο π. Βασίλειος καταφέρνει να μας πει όσα άλλοι δεν μπορούν δημόσια να υπογράψουν.

vasileios thermos είπε...

Προς τους αδελφους που ερωτουν. Τον ιδιο σκοπο εχουμε με τον σεβασμιωτατο. Η διαφωνια μου δεν ειναι για τα μεσα που χρησιμοποιει. Διαβαστε προσεκτικα ο,τι γραφω. Και στα βιβλια μου εξηγω γιατι μονο ετεροφυλος εκκλησιαστικος γαμος υπαρχει.
Επισης, το οτι δεν ευθυνομαστε για κατι δεν το καθιστα κατα Θεον και ευλογημενο.
Ευχαριστω θερμα ολους για τα καλα τους λογια.

vasileios thermos είπε...

Επισης για το ερωτημα 7.03 εχω γραψει στο βιβλιο μου "Ελξη και παθος". Τα δυο φυλα ενωνονται σε γαμο για να πραγματωσουν το ενοποιητικο εργο του Χριστου. Στα εσχατα δεν υπαρχει γαμος, αλλα η διακριση των φυλων παραμενει.

Ανώνυμος είπε...

Εάν η πρωτολογία δεν είναι παρά η εσχατολογία ιδωμένη στην πρώτη βαθμίδα της εξέλιξής της, τότε η ενδοϊστορική εκκίνηση εκ δύο διακριτών φύλων (‘άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς ο Θεός’) υποδεικνύει ήδη τον διαλεκτικό συσχετισμό των ενάντιων φύλων διά του ιερού θεσμού του ετεροφυλόφιλου γάμου με σκοπό την ψυχοσωματική ένωση και την μετα-ιστορική υπέρβαση του φύλου. Ο γάμος δεν αποτελεί παρά την ιστορική ενδοβολή της εσχατολογικής πραγματικότητας σε ένα πρωθύστερο εξελικτικό στάδιο. Η μετα-ιστορική πραγματικότητα της υπέρβασης των φύλων χρονίζεται στο μυστήριο του γάμου και αντιστρόφως ο γάμος εικονίζει ενδοϊστορικά το έσχατο. Η ομοφυλόφιλη συνάφεια αδυνατεί να μετάσχει σε αυτήν την παραλληλία του ενδοϊστορικού διαλεκτικού συσχετισμού με την εσχατολογική προοπτική της υπέρβασης της διακριτότητας των φύλων που οφείλεται όμως ακριβώς στην πρωτολογική διακριτότητα. Με αλλά λόγια, η ομοφυλόφιλη συνάφεια διεκδικεί το θεολογικό τέλος της ιστορίας προ της ελεύσεως των εσχάτων.
Ήδη στο βιβλίο του ‘Έλξη και Πάθος’ ο πατήρ Βασίλειος κάνει λόγο για ‘εκπεσόντες μονισμούς’ που παρακάμπτουν το επί μέρους ως οδού προς το όλον. Πρόκειται για ένα βιβλίο με εξαιρετικά βαθειά ορθόδοξη θεολογική θεμελίωση που ενσωματώνει επί της ουσίας όλον τον θεολογικό προβληματισμό της γενιάς του ‘60 σε συνάφεια με την προβληματική του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Δημήτριος Σταύρου είπε...

π. Βασίλειε,
Ποια είναι άραγε τα αποτελέσματα από ποιμαντικής άποψης μιας τόσο εκτενούς αποδόμησης της Συνόδου και του εκκλησιαστικού λόγου;

Είναι αρκετή η δύναμη της γνώσης για να μετατεθεί στους ώμους της το φορτίο της ποιμαντικής αφού οι Ιεράρχες είναι «αδαείς»;

Είναι άραγε εντάξει από επιστημονικής και ποιμαντικής άποψης η διατύπωση υποθέσεων για τα κίνητρα ανθρώπων οι οποίοι - ελέω Θεού - ποιμαίνουν τον λαό;

Χαρακτηρίζετε τον Χριστιανισμό ως υπεύθυνο για την απόρριψή του από τα δημοκρατικά καθεστώτα και την Εκκλησία ότι μνησικακεί το κράτος αντί να προσπαθεί να κερδίσει στην ουσία.
Μήπως ταιριάζει να θυμηθούμε ότι “ὅλος ὁ κόσμος κεῖται ἐν τῷ πονηρῷ” και ὅτι τὸ φῶς ἐλήλυθεν εἰς τὸν κόσμον καὶ ἠγάπησαν οἱ ἄνθρωποι μᾶλλον τὸ σκότος ἢ τὸ φῶς;
Είστε τόσο βέβαιος ότι είναι η Εκκλησία και ο Χριστιανισμός «που δεν αγωνίζονται για την ουσία» οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την απόρριψή τους από το κράτος;

Δηλαδή αν η Εκκλησία αγωνιζόταν περισσότερο «για την ουσία» πιστεύετε ότι το κράτος θα την αποδεχόταν περισσότερο; Αναρωτιέμαι μήπως ζούμε σε διαφορετικό κράτος γιατί αυτό στο οποίο ζω εγώ κάθε άλλο παρά φαίνεται να κυνηγά την ουσία.

Πώς συμβιβάζονται τα λόγια σας ότι: «Σαφώς η ομοφυλοφιλία δεν δικαιώνεται θεολογικά αφού πουθενά δεν μπορεί να θεμελιωθή ως συμβατή με το σχέδιο του Θεού» με το ότι «Η ποιότητα του έρωτά των ομοφυλόφιλων ενδέχεται να είναι υγιής ή νοσηρή, όπως ακριβώς και των ετεροφυλόφιλων» ή ότι «Ο ομόφυλος έρωτας κινδυνεύει από ανελευθερία και ιδιοτέλεια όσο και ο ετερόφυλος».

Δηλαδή θεολογικά δεν δικαιώνεται αλλά με κάποιον άλλο τρόπο εξισώνεται;

ΥΓ: Είστε τόσο βέβαιος για τη δημοκρατικότητα των "δημοκρατικών" κρατών; Πάντως πολλοί σύγχρονοι διανοητές μαρτυρούν περί του αντιθέτου.

Με εκτίμηση,
Δημήτριος Γ. Σταύρου

Ανώνυμος είπε...

Προσυπογράφω το δεύτερο μέρος με τίτλο
ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Μια συνεδρίαση, μια εισήγηση, μια εγκύκλιος και τελειώσαμε;

Ανώνυμος είπε...


Με αυτά που γράφονται, αφυπνίζουμε τους χριστιανούς; Καταλαβαίνουν το μέγεθος της αμαρτίας; Αφυπνίζουμε τους ομοφυλόφυλους ή τους καθησυχάζουμε;
Οι ιερείς θα πρέπει να λένε τα του Θεου.
Συνταξιούχος θεολόγος.

vasileios thermos είπε...

Αγαπητέ κ. Σταύρου, σας συγχαίρω που εκθέσατε τις αντιρρήσεις σας επώνυμα. Απαντώ αμέσως.
-Αν ανησυχείτε για τυχόν αποδόμηση της Συνόδου, σας βεβαιώνω ότι αυτή έχει συντελεσθή ήδη. Οι Χριστιανοί μας, ιδίως δε οι κληρικοί μας, έχουν πλήρως απογοητευθή και δεν περιμένουν τίποτε από αυτήν.
-Τα κίνητρα της Ποιμαντικής είναι άγια. Για κίνητρα μεθοδεύσεων μίλησα, και μάλιστα ασυνείδητα. Τα κείμενα και τα επιχειρήματα μιλούν από μόνα τους.
-Φυσικά και η πολιτεία απορρίπτει την Εκκλησία για δικούς της λόγους. Εδώ συζητούμε για την συμπεριφορά μας η οποία τους διευκολύνει. Πειράζει να ισχύουν και τα δύο; Δεν είναι άσπρο-μαύρο.
-Αν η Εκκλησία αγωνιζόταν περισσότερο για την ουσία δεν είναι βέβαιο ότι το κράτος θα την αποδεχόταν. Θα μαρτυρούσε την αλήθεια, όμως, και ίσως θα την αποδεχόταν περισσότερο η κοινωνία.
-Θεολογικά δεν δικαιώνεται η ομόφυλη σχέση. Ψυχολογικά ενδέχεται να είναι υγιής. Άλλα είναι τα κριτήρια εδώ.
-Απλώς σκεφθήτε σε ποιο κράτος θα θέλατε να ζήτε: στην Δυτική Ευρώπη ή στην Ρωσία ή την Ουγκάντα;
Ευχαριστώ, π. Βασίλειος Θερμός

Χαράλαμπος Π. είπε...

π. Βασίλειε, ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση.
Συγνώμη που επιμένω αλλά νομίζω πως είναι αρκετά ουσιώδες:
Θα ήταν τουλάχιστον τίμιο ως προς τα πρόσωπα στα οποία ασκείτε ευθέως κριτική για «ουσιοκρατική θεώρηση του ετεροφυλόφιλου γάμου» να θέσετε παράλληλα στοιχειωδώς το υγιές –κατ' εσάς- πρόταγμα της ουσίας του Ορθοδόξου γάμου το οποίο
α) Έρχεται σε αντίθεση με το τρέχον αίτημα των Λοάτκι (η έννοια της συντροφικότητας προφανώς και δεν το κάνει)
β) Φεύγει από το σκληρό φυσιοκρατικό πυρήνα της τεκνογονίας αλλά δεν χάνει την έμφυλη του υπόσταση.
γ) Είναι στοιχειωδώς κατανοητό στον μέσο άνθρωπο.

Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Είναι σεβαστή η τοποθέτηση του π.Βασιλειου.

Οι Άγγελοι ήσαν αγαθοί(έχει σημασία αυτό),αλλά έγιναν κακοί επειδή έστρεψαν την προτίμηση τους στο κακό.Καθε Κακια,είναι εφεύρεση του διαβόλου,επομενως και τα ακάθαρτα πάθη που δεν ξεχωρίζουν άνδρα η γυναίκα.ΑΥΤΗ είναι θέση του αγ.ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΙΕΡ/ΜΩΝ.
Πιστεύω ,οτι
εάν η ζωή των ανθρώπων,δεν έχει σχέση με ΤΟΝ ΘΕΟ,τότε οι σχέσεις γίνονται κάτι άλλο...η είναι κάτι άλλο.
Οι χριστιανοί,πιστεύουμε!ΚΑΙ ΟΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ!!!
Δύο ξένοι,έρχονται σε γάμου κοινωνία επειδή πιστεύουν στον ΘΕΟ ,τους αγίους,Τον ιερό θεσμό του γάμου!
Ο Αβραάμ και η Σάρρα ήταν γέροντες,και παρόλο που δεν είχαν παιδιά,είχαν την πίστη.Αλλα αν κ ήταν αδύναμος ο Αβραάμ,κοίταξε την ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΟΤΙ ΘΑ γεννήσει παιδί η Σαρρα ΚΑΙ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ,έλαβε και παιδί η στείρα Σαρρα αλλά αργότερα κ την σφραγίδα από ΤΟΝ ΘΕΟ,ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ
ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΘΝΩΝ.

ΟΙ ΑΓΙΟΙ Πατέρες έλεγαν ότι η ισότητα των δύο φύλων,παρόλες τις διαφορές στη δύναμη του σώματος η στην αδυναμία κλπ,φαίνεται από την εξίσωση στη σωτηρία.οι ψυχές είναι όμοιες ανδρών κ γυναικών.
Το σώμα,δεν είναι αιτία της αμαρτίας μας δίδαξε ο αγ.Κυριλλος ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ,ΑΜΑΡΤΑΝΕΙ Η ΨΥΧΗ,ενεργώντας στο σώμα.ΑΝ Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΑ,ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.

Αλλά πώς να εννοήσει ο χριστιανός που ζει κάτι άλλο ,ότι δηλαδή η ευσέβεια( και αυτό Πατερικο είναι),εκδηλώνεται με ευσεβή δόγματα και αγαθές πράξεις;

Άρα έρχομαι στο κεντρικό νόημα που έχω λάβει, πως η ζωή των χριστιανών,έχει σχέση με ΤΟΝ ΘΕΟ!
Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ μας,στο Λύκειο ,μας τόνιζε επανειλημμένα ,να μην ξεχνάμε ότι η ζωή ενός ζευγαριού Άνδρος κ γυναικός είναι κάτι σαν ένα τρίγωνο ,όπου είναι ενωμένοι μεταξύ τους +ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ !!!
και μας έμεινε αυτό,για πάντα...

Φυσικά ο κοσμικός μιλάει για αγάπη κ εννοεί κάτι άλλο.Κατι φθαρτό,εφαμαρτο.
Επομένως μια είναι η δημιουργία αυτή που έκανε Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΥΙΟΥ και μεταξύ τους δεν έχουν καμμία διαφωνια,
και μαζί συμφώνησαν "ΑΣ Δημιουργήσουμε τον ανθρωπο ΚΑΤ' εικόνα και καθ' ομοιωσιν"!!

Έτσι το έπαθλο της αγνότητας,γίνεται αγγελικό γιατί είναι υπεράνθρωπο κατορθωμα,με τη Χάρη ΤΟΥ ΘΕΟΥ!!
Σήμερα ομιλούν για τον μετανθρωπο- υπεράνθρωπο,όπου ο νους είναι ο υπεράνθρωπος,πράγμα που υπάρχει διάσταση τόσο μεγάλη αφού Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΝΤΩΣ ΖΩΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ.

Όσο για τα πάθη,η ΕΚΚΛΗΣΙΑ έχει πολλά φάρμακα και κάθε ασθένεια για τον καθένα έχει τον ιδιαίτερο τρόπο θεραπείας,αλλά και Ο Κύριος θεραπεύει και ανασταίνει.
Δεν υπάρχει περίπτωση να πει κανείς ότι είναι αδύνατον .
Αυτός που το λέει δεν θέλει να θεραπευτεί.

Δυστυχώς όμως,δεν θέλουν να μάθουν την αλήθεια πολλοί,ούτε και τη ζητούν τη γνώμη της Εκκλησιας.Ετσι έχουν ήδη πάρει την απόφαση τους,να είναι μακρυά της Σωτηρίας.
Οπόταν και η ΕΚΚΛΗΣΙΑ,νομίζω ,πρέπει να σεβαστει την απόφαση αυτή.

Χαρμόσυνο το άγγελμα της σωτηρίας!!

Ανώνυμος είπε...

Αν κάποια μέλη των ΛΟΑΤΚΙ γνώριζαν την Αγία Γραφή καί ήθελαν να συντάξουν απάντηση στην Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου καί στις απόψεις μερικών ευλαβών Κληρικών, που διατυπώθηκαν δημόσια, δέν θα τήν έκαναν καλύτερη.

Ανώνυμος είπε...

«Οὐ καλὸν τὸ καύχημα ὑμῶν. οὐκ οἴδατε ὅτι μικρὰ ζύμη ὅλον τὸ φύραμα ζυμοῖ;»
(Α΄Κορ ε΄6).

Ἄς μοῦ ἐπιτρέψει ὁ σεβαστός π. Βασίλειος καί οἱ ἀξιότιμοι σχολιαστές νά καταθέσω στήν ἀγάπη τους κάποιες ἐνστάσεις σχετικά μέ τόν πολύ κόσμο «και εντός και εκτός Εκκλησίας, ο οποίος πληγώθηκε, πικράθηκε, απογοητεύθηκε, μελαγχόλησε, και θύμωσε με τον δημόσιο εκκλησιαστικό λόγο».
Φρονῶ πώς αὐτός εἶναι καί ὁ λόγος συγγραφῆς αὐτοῦ τοῦ ἄρθρου μετά τήν ὑπερψήφιση τοῦ σχετικοῦ Ν/Σ.
Πρωτίστως θεωρῶ πώς χρειάζεται μιά διευκρίνιση στό ποιούς ἐννοοῦμε «ἐντός» καί «ἐκτός» Ἐκκλησίας.
Ἐκτός τῆς Ἐκκλησίας νοοῦνται, σύμφωνα μέ τήν ἐκκλησιαστική σημασία τοῦ ὄρου, ὅσοι δέν εἶναι βαπτισμένοι Χριστιανοί, ὁ κόσμος, αὐτοί πού δέν ἀποτελοῦν τό πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας ὅπως ὁ Ἀπόστολος Παῦλος διαβεβαιώνει καί ὁριοθετεῖ: «τοὺς δὲ ἔξω ὁ Θεὸς κρίνει» ( Α΄ Κορ. ε΄13) καί γιά τούς ὁποίους δέν θεωρῶ πώς ἰσχύουν τά ἀνωτέρω γραφόμενα ὑπό τοῦ π. Βασιλείου, ὅτι πικράθηκαν και στενοχωρήθηκαν, ἀλλά κι ἄν ἰσχύουν θά εἶναι γιά ἄλλη αἰτία.
Ὁπότε «ἐντός» νοεῖται τό πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας, τό ὁποῖο θά μπορούσαμε κάλλιστα νά περιγράψουμε καί νά κάνουμε ἔναν τύποις «διαχωρισμό» σέ «πιστούς χριστιανούς» καί σέ «ἀδιάφορους ἤ χλιαρούς χριστιανούς» ἄν θέλαμε νά κυριολεκτήσουμε.
Τώρα ἄν κάτω ἀπό αὐτή τήν προοπτική, οἱ ἀδιάφοροι καί χλιαροί περί τήν πίστην πληγώθηκαν καί πικράθηκαν, προφανῶς καί εἶναι ἕνα ἐρώτημα τό ὁποῖο μπορεῖ καί νά ἰσχύει (γιά ἄλλους λόγους βέβαια) ὅπως ὅμως ἰσχύει καί τό: «οὕτως ὅτι χλιαρὸς εἶ, καὶ οὔτε ζεστὸς οὔτε ψυχρός, μέλλω σε ἐμέσαι ἐκ τοῦ στόματός μου.» (Ἀποκ. γ΄16).
Καί φθάνουμε στό ἀσφαλές συμπέρασμα ὅτι τό πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας, οἱ πιστοί χριστιανοί, οἱ εὐσεβεῖς χριστιανοί, οἱ ἀγωνιζόμενοι χριστιανοί, οἱ ἀγαπῶντες τόν Κύριο καί τηροῦντες τίς ἐντολές Του κατά τό «ὁ ἔχων τὰς ἐντολάς μου καὶ τηρῶν αὐτάς, ἐκεῖνός ἐστιν ὁ ἀγαπῶν με» (Ἰω. ιδ΄21), αὐτοί εἶναι οἱ μόνοι πού πράγματι καί πληγώθηκαν καί πικράθηκαν καί ἀπογοητεύτηκαν καί μελαγχόλησαν καί θύμωσαν.
Αὐτοί εἶναι πού θρηνοῦν καί ὀδύρονται, ὄχι ὅμως μέ τόν ἐκπεφρασμένο δημόσια ἐκκλησιαστικό λόγο ἀλλά γιατί τώρα πλέον, παρά τίς ἀντιδράσεις τῆς Μητέρας Ἐκκλησίας, δέν εἰσακούστηκε ἡ διαμαρτυρία της, δέν ἐλήφθησαν ὑπόψιν οἱ ἐνστάσεις της, περιφρονήθηκε καί λοιδωρήθηκε ὁ λόγος της ὡς δῆθεν ἀναχρονιστικός καί τώρα μπροστά τους ἔχουν «πλέον ἕναν ἀπαράδεκτο νόμο καὶ μιὰ τραγικὴ πραγματικότητα ποὺ περιγράφεται ἀπὸ μιὰ ἀλληλουχία ἐπερχομένων προβλημάτων.
Πρῶτο πρόβλημα τὰ δύστυχα παιδιὰ ποὺ θὰ υἱοθετοῦνται κατὰ παραγγελίαν καὶ θὰ ὑποχρεωθοῦν νὰ μεγαλώσουν μέσα σὲ περιβάλλον ἐντελῶς ἀντίθετο μὲ τοὺς φυσικοὺς νόμους, τὶς εὐαγγελικὲς ἐπιταγὲς καὶ τὶς ἠθικὲς προϋποθέσεις. Τὸ πρόβλημά τους δὲν εἶναι ὅτι δὲν θὰ ἔχουν πατέρα ἢ μητέρα, ἀλλὰ ὅτι θὰ ἔχουν ἀντὶ γιὰ μητέρα πατέρα ἢ ἀντί γιὰ πατέρα μητέρα. Ἡ σύχγυση εἶναι προφανής. Ἡ ὁμοφυλοφιλικὴ ψευτο-οικογένεια προξενεῖ καὶ στέρηση καὶ σύγχυση στὶς παιδικὲς ψυχές. Τὸ πρόβλημα αὐτῶν τῶν παιδιῶν εἶναι μεγαλύτερο ποὺ γεννήθηκαν ἀπὸ ὅταν καὶ ἂν ὀρφανεύσουν.
Δεύτερο πρόβλημα, ὅλα τὰ παιδιά μας ποὺ ἐφ’ ἑξῆς, ἀπὸ τὴν τρυφερή τους κιόλας ἡλικία θὰ ἐκτίθενται καὶ θὰ ἐθίζονται σὲ εἰκόνες ἀφύσικης πραγματικότητας. Θὰ μπερδεύονται ἀπὸ αὐτὰ ποὺ θὰ βλέπουν καὶ θὰ ἀκοῦν καθημερινά. Σὲ λίγο κανεὶς δὲν θὰ μπορεῖ νὰ ξεχωρίσει στὸ μυαλό τους τὴν ἀλήθεια ἀπὸ τὸ ψέμα καὶ τὸ ἠθικὸ ἀπὸ τὸ ἀνήθικο. Μιὰ κοινωνία πρωτοφανοῦς σύγχυσης ταυτότητας ξεπροβάλλει ἐφιαλτικά.
Ὑπάρχει καὶ ἕνα τρίτο∙ ὁ γάμος, ὅπως ψηφίστηκε, ὑποβαθμίζει τὴν οἰκογένεια καὶ καταρρακώνει τὴν ἀξία τοῦ ἀνθρώπου, τὴν ὀμορφιὰ καὶ ἱερότητά του.»
(Ἀπόσπασμα ἀπό τήν ΕΓΚΥΚΛΙΟ τοῦ Σεβ.Μητροπ. Μεσογαίας κ. Νικολάου «Ἐν ὄψει τοῦ Τριωδίου καὶ σχόλιο στὸν πρόσφατο νόμο περὶ γάμου μεταξὺ ἀτόμων του ἰδίου φύλου».)

Σεβαστέ π. Βασίλειε,
ἔχετε νά καταθέσετε κάτι γιά αὐτά τά προβλήματα πού ἔπονται;
Μέ σεβασμό,
Θεόδωρος Σ.

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Πάτερ Βασίλειε, ευλογείτε, αλλά το άρθρο σας με θλίβει και με εξοργίζει.

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Αντιγράφω. «Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε κηρύξει το 20214 ως έτος οικογένειας συγκροτώντας κληρικολαϊκή σύνοδο για να το μελετήσει, αποτελούμενη από επισκόπους, πρεσβυτέρους, καθώς και λαϊκούς, άνδρες και γυναίκες! Χωρίς να υπάρχει πίεση … να μελετήσει τρόπους στήριξης και αναβάθμισης». Αυτό μου έφερε στο νου τον αοίδημο Π. Ν. Τρεμπέλα επισημάναντα παλιά τη συγκρότηση στην Καθολική Εκκλησία 1ης επιτροπής επισκόπων, κληρικών … μάλιστα ειδικών ερευνητών, να μελετήσει και εισηγηθεί ενδεχόμενη αλλαγή σε μια λειτουργική διατύπωση. Και 2ης άλλων επισκόπων, κληρικών … επίσης ειδικών ερευνητών, να μελετήσει, κρίνει, εγκρίνει τα της 1ης. Και καθώς το θέμα ήταν τότε η μετοχή μας στους εκκλησιαστικούς Διάλογους, επισημάναντα επίσης ότι, παρ’ ημίν ήταν άγνωστο είδος μια τέτοια πρόνοια. Όπερ, ορατό τε και αυτονόητο, και το επισημαίνετε, και εγένετο και νυν.
Και το ερώτημα-με τον οφειλόμενο σεβασμό-είναι. Μήπως, ιδιαίτερα λόγω της σοβαρότητας του θέματος, ως νήφων, όχι τυχαίος θεολόγος κληρικός, όχι τυχαίος ψυχίατρος, και μαζί με κάποιους από τους επίσης όχι τυχαίους θεολόγους και ψυχιάτρους που αναφέρετε, και πέρα από τις συγγραφές σας, επί του προκειμένου έπρεπε να ενεργήσετε αλλιώς;
Αθανάσιος Κοτταδάκης

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη με θλίβει και με εξοργίζει διότι μεταλλάχθηκες. Αν μπορείς από το να αφορίζεις γράψε τις διαφωνίες σου και άσε τα τσιτάτα που δεν σου πάνε.
π. Νικόλαος

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

2014 διόρθωση παρακαλώ. Αθ.Κοττ.

vasileios thermos είπε...

Αγαπητοί, χαίρομαι για το ήθος του διαλόγου, κάτι όχι σύνηθες σε εκκλησιαστικά ιστολόγια.
-Στον κ. Χαράλαμπο Π= Πουθενά δεν άσκησα κριτική για «ουσιοκρατική θεώρηση του ετεροφυλόφιλου γάμου». Η κριτική μου αναφερόταν στην ουσιοκρατική προσέγγιση της ταυτότητας φύλου και των ρόλων φύλου.
Επίσης δεν θεώρησα σκόπιμο σε ένα εκτενές κείμενο να προσθέσω την θεολογία του ετερόφυλου γάμου, κάτι για το οποίο έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδων, μερικές των οποίων και δικές μου.
-Στον άγνωστο του 11.50= Ευχαριστώ για τις εξαιρετικές επισημάνσεις. Πράγματι, όχι μόνο η ομοφυλοφιλία αλλά γενικώς η κουήρ θεωρία, χαρακτηρίζονται από βιασύνη παράκαμψης του επί μέρους ως οδού προς το όλο. Εκβιάζουν την διαδικασία οπότε καταντούν ανιστορικές. Το γράφω και στο μεγάλο βιβλίο.
-Στον ανώνυμο του 10.53= Αυτή τη λογική τη βρίσκω παραταξιακή και φοβική.
-Στον κ. Παναγιώτη Γκουρβέλο= Και εμένα και πολλούς άλλους έθλιψαν και εξόργισαν πολλά, γι' αυτό έγραψα.
-Στον κ. Θεόδωρο Σ= Για τα δεινά που θα επισωρεύσει ο ετερόφυλος γάμος έγραψα και μίλησα, και μάλιστα σε κοσμικά βήματα, οπότε παρέλκει εδώ ο λόγος. Αλλά για το ποιοί ενοχλήθηκαν από τον εκκλησιαστικό λόγο, επιτρέψτε μου ως ποιμένας να έχω πλούσια και αντιπροσωπευτική εικόνα της κοινωνίας και της Εκκλησίας. Τα δε αποσπάσματα σχολίων κληρικών τα οποία παρέθεσα δείχνουν καθαρά ότι δεν ενοχλήθηκαν μόνο κοσμικοί άνθρωποι, αλλά ποιμένες εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή.
Γενικώς, ενώ οι δημοσιογράφοι είναι συχνά προκατειλημμένοι και μας αδικούν, αυτή τη φορά έχω την εντύπωση ότι δεν έπεφταν πολύ έξω στην κριτική τους. Την κρίσιμη περίοδο παρακολουθούσα συστηματικά τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η ενόχλησή τους υπήρξε δικαιολογημένη. Στηλίτευαν πραγματικά λάθη μας.
-Προς όλους= Και εγώ, πιστέψτε με, πολύ θα ήθελα να μην είχα αφιερώσει τόσες ώρες για να γράψω αυτό το κείμενο, διότι δεν μου περισσεύει χρόνος, αλλά και διότι δεν επιθυμούσα να λυπήσω επισκόπους με τους οποίους διατηρώ καλή σχέση. Όμως έκρινα απαραίτητο να σημειωθούν δημοσίως οι ανασκευές, όχι μόνο επειδή δημοσίως ελέχθησαν όλα, αλλά και επειδή ελέχθησαν από ανθρώπους που κατέχουν θέση υψηλή και ως εκ τούτου επιδραστική. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια να γίνει το ύφος μου ευγενικό, αλλά ήταν προφανώς αδύνατο να ασκηθή μια τέτοια κριτική εντελώς 'ανώδυνα'.
Και κάτι τελευταίο. Όσοι σπεύδουν να σχολιάσουν ελαυνόμενοι από το ευγενές κίνητρο να υπερασπισθούν τους κρινόμενους, ας αναρωτηθούν παρακαλώ μήπως υπερασπίζονται κάποιους επιλεκτικά. Εννοώ ότι επί 24 χρόνια δέχομαι κατηγορίες ατεκμηρίωτες που εγγίζουν τα όρια της συκοφαντίας, αλλά ελάχιστοι μπήκαν στον κόπο να δηλώσουν δημοσίως τη διαφωνία τους με τους υβριστές. Δεν εννοώ εσάς τους συγκεκριμένους (αφού δεν γνωριζόμαστε, αλλά και ενδέχεται να μην υπέπεσαν καν στην αντίληψή σας), περιγράφω όμως μια νοοτροπία. Τείνουμε να υπερασπιζόμαστε συνήθως έναν που εκφέρει λόγο πιο 'συντηρητικό' και όχι κάποιον που διατυπώνει ιδέες πιο 'φιλελεύθερες' (αν έχουν ακόμη σημασία αυτοί οι όροι). Εν ολίγοις, δεν ευτύχησα στη ζωή μου να ακούσω κριτικές στο ύφος αυτής που άσκησα εγώ.
Ο Θεός να ευλογεί όλους σας. Με ευχές εν Κυρίω για Καλό Τριώδιο, π. Βασίλειος Θερμός


Ανώνυμος είπε...

Πάτερ, οταν λέτε "Απλώς σκεφθήτε σε ποιο κράτος θα θέλατε να ζήτε: στην Δυτική Ευρώπη ή στην Ρωσία ή την Ουγκάντα;" έχετε στο νου σας κάτι τέτοιο για Δυτικη Ευρώπη:

https://youtu.be/gpoJq1c8UKQ?si=bGodjiLOm5j0nwq0

ή κάτι σα τα δικά μας πέριξ της Ομόνοιας;
Εσείς θα θέλατε να ζείτε πέριξ της Ομόνοιας;;

Μπορείτε να μας παραπέμψετε σε ρωσική ΖόμπιΛαντ;;
Ή έχετε στοιχεία για περιορισμούς σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στη Ρωσία;; εκτός από τα κοριτσάκια τα Pussy Riot που ροκάρανε μέσα στην εκκλησία και τα τραβήξανε το αυτάκι;;

Δημητρίου Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ο τόπος γέμισε με ξερόλες που πιστεύουν ότι αυτοί κατέχουν την απόλυτη γνώση και κανένας άλλος!!! Αιδώς Αργείοι!!!

Ανώνυμος είπε...

Συγχωρέστε με. Προς Θεόδωρον, αντί ‘Για τα δεινά που θα επισωρεύσει ο ετερόφυλος γάμος’ το ορθό είναι ‘ Για τα δεινά που θα επισωρεύσει ο ομόφυλος γάμος’. Ευχαριστώ. 
π. Βασίλειος Θερμός

Δημήτριος Σταύρου είπε...

π. Βασίλειε,

σε τι ωφελεί μια ψυχο-λογία που αναγνωρίζει την ομοφυλοφιλική σχέση ως ενδεχομένως υγιή - μάλιστα το ίδιο υγιή με την ετεροφυλοφιλική....

....τη στιγμή που για σύμφωνα με τη θεολογία είναι μη συμβατή με το σχέδιο του Θεού;

ΥΓ: Στο Youtube, αν αναζητήσει κανείς το όνομά σας θα διαπιστώσει ότι το βίντεο με τις περισσότερες προβολές (445χιλ+) βρίσκεται αναρτημένο στο κανάλι ενός ανθρώπου ο οποίος είναι σε ομοφυλοφιλική σχέση. Μάλιστα, μαζί με τον σύντροφό του έχουν υιοθετήσει και παιδί και έχουν επικοινωνήσει όλο αυτό στο ευρύ κοινό μέσα από εκπομπές στην τηλεόραση κλπ.

Προφανώς οι αδελφοί μας αυτοί, εφόσον σας προβάλλουν, σημαίνει ότι τουλάχιστον δεν ελέγχονται σε αυτό που κάνουν από τα λόγια σας.

Με εκτίμηση,
Δημήτριος Γ. Σταύρου

Ανώνυμος είπε...

Ομολογώ ότι με εκπλήσσει η ευκολία με την οποία η έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη για συντροφικότητα αποκρούεται με αφηρημένα επιχειρήματα περί οντολογίας και εσχατολογίας. Μήπως πίσω από τις πιο εκλεπτυσμένες θεολογικές διαπραγματεύσεις ζητημάτων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού κρύβεται ο ηθικός πανικός που διακατέχει τους χριστιανούς γύρω από οτιδήποτε δεν ευθυγραμμίζεται με τα αυτονόητά τους ;
Η ειλικρινής αυτή απορία διατυπώνεται προς τον πατέρα Βασίλειο, του οποίου την θετική συνεισφορά όλοι αναγνωρίζουμε στην εκκλησιαστική στάση απέναντι σε αυτά τα ζητήματα.

Ευχαριστώ,
Μαρία

Ανώνυμος είπε...

Στις ενδιαφέρουσες απόπειρες μιας εσχατολογικής ανάγνωσης της αλληγορικής εξιστόρησης της Γενέσεως που αποδίδει στο θέλημα του Θεού τη διάκριση των φύλων, θα ήταν απαραίτητο να αντιπαραβληθεί η μαξίμεια θεώρηση της διακριτότητας των φύλων. Ειδικότερα, ο Άγιος Μάξιμος αναφέρει ρητά ότι η διακριτότητα των φύλων δεν αποτελεί μέρος του λόγου της ουσίας του ανθρώπινου γένους, αλλά συνιστά μεταπτωτική συνθήκη. Δηλαδή, η διακριτότητα των φύλων είναι απόρροια της πρώτης αμαρτίας και συνιστά τρόπο της ανθρώπινης ύπαρξης ανοικτό στην ιστορική ενδεχομενικότητα. Επ’ αυτού έχει γραφτεί μια ενδιαφέρουσα διδακτορική διατριβή του π. Cameron Elliot Patridge στο πανεπιστήμιο του Harvard.
Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις του π. Βασιλείου επί αυτής της αγνοημένης θεολογικής οπτικής γωνίας.

Ανώνυμος είπε...

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και δεν πρέπει να τα λένε χριστιανοί κ. Δημήτριε Σταύρου.
Αν δεν γνωρίζεις να μην μιλάς. Όταν μιλάς να ασκείς κριτική στα όσα είπε ο π. Βασίλειος και όχι αν έχει 445.261 προβολές. Γράφεις ότι «Μάλιστα, μαζί με τον σύντροφό του έχουν υιοθετήσει και παιδί» αν δεν γνωρίζεις είσαι συχωρεμένος αν γνωρίζεις είσαι το λιγότερο ….
Σε αυτόν που κάνεις αναφορά έχει πει: «το παιδί μας ήρθε από ένα συγγενικό πρόσωπο και, επειδή ήταν μονόδρομος πως θα πήγαινε σε ένα ίδρυμα, έπρεπε να πάρουμε ένα είδος γρήγορης απόφασης για να δούμε αν θα το κυνηγήσουμε εμείς με την ευκολία της συγγένειας με το πρόσωπο αυτό. Αν δεν υπήρχε αυτή η συγγένεια θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο οπότε θα μπαίναμε σε μια άλλη διαδικασία».
Το παιδί έχει δοθεί με δικαστική επιμέλεια στον Θείο του (ένα από τους δύο) αφού οι γονείς του είναι…. (είναι τα προσωπικά δεδομένα τα οποία ψάξε να τα βρεις)
Αν δεν γνωρίζεις μην μιλάς. Το ευκολότερο για εμάς τους ‘’χριστιανούς’’ είναι η πέτρα του αναθέματος. Το έψαξα τότε που περιοδικά και εφημερίδες χριστιανικές έγραφαν και κατέκριναν μαζί με μπλοκ που παραπληροφορούσαν.
π. Νικόλαος

Ανώνυμος είπε...

Συνάδελφε Γκουρβέλο τέτοια έλεγες και κατάφερες να τερματίσει την πορεία της η ΠΕΘ παράρτημα Πάτρας. Αιωνία η μνήμη της.

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Πολύ δυνατό.
Γραμμένο με ασυνήθιστη σαφήνεια, χωρίς σχεδόν καθόλου δυσνόητα σημεία.
Λίγο επιθετικό προς την Ιεραρχία μας. Η οποία αποτελείται, κατά το πλείστον, από Ιεράρχες προχωρημένης ηλικίας. Η δυσκαμψία των σχετικών κανόνων ανανεώσεως του σώματος,ο πολύ μεγάλος αριθμός των μελών της και η κάποια δυσλειτουργία του συστήματος εκλογής (...) "δικαιολογούν" πολλές δυσκολίες στον εκάστοτε συγχρονισμό της με την τρέχουσα πραγματικότητα.
Το "ζουμί" είναι η επισήμανση των αιτίων της σύγκρουσης Εκκλησίας και κράτους στην αγωνιώδη αναζήτηση της διατήρησης της σφαίρας επιρροής της πρώτης στο δεύτερο. Διαμοιρασμού, δηλαδή, της εξουσίας. Πόσα δεινά αυτή η "αναζήτηση"έχει διαχρονικά επιφέρει!
Οφείλω να επισημάνω επιπλέον ότι, αν και δεν συγκαταλέγομαι στους ένθερμους φίλους του Πρωθυπουργού, εκμεταλλευόμενοι κάποιοι κύκλοι το ευγενές του χαρακτήρα του και την τήρηση εκ μέρους του της συμβουλής του πατέρα του να σέβεται την Εκκλησία και μην συγκρούεται μαζί της, εξέφρασαν την διαφωνία τους με τις μεθοδεύσεις του τουλάχιστον άκομψα, ενώ το ίδιο δεν έπραξαν όταν θεσμοθετήθηκε το σύμφωνο συμβίωσης από τον Τσίπρα το 2015. Ουσιαστικά όμως, από νομικής άποψης, σύμφωνο και πολιτικός γάμος ουδόλως διαφέρουν. Ωστόσο, ο κακοποιός και εκδικητικός Τσίπρας δεν προκάλεσε στον ίδιο βαθμό (μάλλον καθόλου) τα... εθνεγερτικά αυτά ρίγη που προκαλούνται σήμερα από την συνέχιση, ουσιαστικά, και την ολοκλήρωση της πολιτικής του στο ζήτημα αυτό. Μήπως διότι οποιαδήποτε αντίδραση εναντίον του Τσίπρα θα είχε πραγματικό και όχι θεωρητικό κόστος εις βάρος αυτών που θα αντιδρούσαν;
Επίσης, ο νέος νόμος δεν δίνει κανένα πραγματικό και πρακτικό δικαίωμα υιοθεσίας ή "παραγωγής" παιδιών στα ομόφυλα ζευγάρια, που θα συζευχθούν από εδώ και πέρα, αλλά απλώς νομιμοποιεί ήδη δημιουργηθείσες, εν τοις πράγμασι και με την εκμετάλλευση του ισχύοντος έως και σήμερα νομοθετικού πλαισίου, σχετικές καταστάσεις. Είναι δηλαδή, τρόπον τινά, φωτογραφικός. Τα δε παιδιά των ζευγαριών αυτών είναι, πλέον, τα περισσότερα όχι βρεφικής ή νηπιακής ηλικίας, άρα έχουν ήδη βαπτισθεί πολλά από αυτά, όσα τουλάχιστον οι γονείς τους είχαν πρόθεση να τα βαπτίσουν.

Ανώνυμος είπε...

Είναι μια μαρτυρία ποιμαντική και θεολογική το άρθρο σας αυτό στον σύγχρονο κόσμο π. Βασίλειε.
Στην Βαβυλωνία την εκκλησιαστική είναι Φως.

Ανώνυμος είπε...

Λέτε
«Βρίσκω ακατάλληλο το επιχείρημα περί κρατών τα οποία αντιστέκονται στις επιδιώξεις του κινήματος λοατκι (….) καταδιώκουν ποινικά την ομοφυλοφιλία φυλακίζοντας, και βασανίζοντας; (…)Αυτές τις χώρες φέρνουμε ως υποδείγματα; »

Όμως
Η εισήγηση στην Σύνοδο λέει αυτολεξεί : «Τὸ γεγονὸς … ὅτι γειτονικές µας χῶρες ποὺ ἀνήκουν στὴν Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωση, ὅπως ἡ Ἰταλία, ἡ Πολωνία, ἡ Βουλγαρία, ἡ Ρουµανία, ἡ Κύπρος κ.λπ (…_) σηµαίνει ὅτι δὲν ὑπάρχει λόγος γιὰ σπουδή, ἐνῶ ὑπάρχουν περιθώρια ἀκόµη καὶ γιὰ ἄρνηση καὶ ἐνστάσεις»

Είναι αλήθεια, π. Βασίλειε, καταδιωκόμενοι ποινικά οι gay και βασανιζόμενοι(!) στην Ιταλία στην Ρουμανία και στην Κύπρο; Δεν έφερε την Ουγκάντα για παράδειγμα προς μίμηση ο μητροπολίτης…

Ανώνυμος είπε...

Ο Μεσόγαιας είχε και μία πολύ όμορφη εγκύκλιο το 2015 όπου δείχνει μία κάποια ενσυνάισθηση . Αγνοήθηκε στο «ιστορικό του» που παρατίθεται στο άρθρο.

Λέει σε εκείνη την εγκύκλιο, αναγνωρίζοντας (πρώτη φορά!) την ύπαρξη της τάσης που δεν αλλάζει (σε όλους)

«….Όσο για τα ομόφυλα άτομα, ο δρόμος είναι ένας∙ για όλους η υπομονή και για κάποιους η μετάνοια….»


Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει μία εργαλειακή χρήση της επιστήμης.
α) Στην καθημερινή μιλάτε για κατευθυνόμενες έρευνες περί υιοθεσίας όπου έχουν γίνει από ομοφυλόφιλους επιστήμονες και δεχτήκατε μάλιστα και -αηθή!- επίθεση για αυτό.
β) Εδώ όμως, επικαλούμενος τον ίδιο επιστημονικό χώρο άκριτα υιοθετείτε σχεδόν την βιολογική προέλευση της ομοφυλοφιλίας την στιγμή που πρόκειται για φάσμα ανθρώπων και συμπεριφορών.

vasileios thermos είπε...


Αδελφοί, έλεος με τις παρανοήσεις! Καλά λένε οι εκπαιδευτικές έρευνες ότι στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα με την κατανόηση κειμένου!
5.10 (κ. Σταύρου)= Διερωτώμαι με ποια εφόδια κάποιος απορρίπτει ολοκληρωτικά την ψυχολογία ως επιστήμη επειδή δεν του κάνει το χατήρι να θεωρήσει την ομοφυλοφιλία νόσο! Όσο για το ποιος αναρτά τι, δεν έχω εγώ ευθύνη. Αν αισθάνθηκαν ότι τα λόγια μου αποτελούν εξαίρεση στις επιθέσεις που δέχονται από εκκλησιαστικούς, δεν έχω να απολογηθώ γι’ αυτό. Στον τόπο μας συνηθίζουμε να κατηγορούμε συλλήβδην κάποιον ανάλογα με το ποιος τον επικαλείται.
5.37 (Μαρία)= Καθόλου δεν υποτιμώ την ανάγκη των λοατκι για συντροφικότητα. Όπως βλέπετε, γι’ αυτό ακριβώς κατηγορούμαι στα σχόλια! Απλώς έγραψα στα κατά του νόμου άρθρα μου ότι αυτή η νομική κατοχύρωση της συντροφικότητάς τους δεν πρέπει να πάρει την μορφή του γάμου. Συμφωνώ μαζί σας ότι πολλοί εκκλησιαστικοί διακατέχονται από ηθικό πανικό για ό,τι αντιβαίνει στα δικά τους αυτονόητα.
10.58= Δεν αναφέρθηκα στις δημοκρατικές χώρες που κατονομάζετε. Καλώς έκαναν και δεν πέρασαν τέτοιο νόμο, μακάρι να τους είχαμε μιμηθή και εμείς. Επεσήμανα πως είναι άστοχο να φέρνουμε ως παράδειγμα την δικτατορική Ρωσία και την ημιδικτατορική Ουγγαρία. Η δε εισήγηση ανέφερε ρητώς ‘κράτη της Αφρικής’.
12.44= Πουθενά δεν γράφω ότι ο σεβασμιώτατος Μεσογαίας δεν έχει ενσυναίσθηση. Αν θέλετε τη γνώμη μου, πρόκειται για ποιμένα ιδιαίτερα ευαίσθητο, ευσπλαγχνικό, και ευσυνείδητο. Όπου μίλησα για έλλειψη ενσυναίσθησης ήταν σε συνάφεια με τις δηλώσεις των άλλων μητροπολιτών και με τις επίσημες συνοδικές ανακοινώσεις.
12.50= Ειλικρινά δεν σας καταλαβαίνω! Ψυχολόγοι υπάρχουν εκατομμύρια στον κόσμο. Το ότι κάποιοι είναι στρατευμένοι στο κίνημα λοατκι σημαίνει ότι αχρηστεύεται ολόκληρη η επιστημονική έρευνα; Θα μας άρεσε εμάς εξαιτίας κάποιου φανατικού κληρικού να ισχυρίζονται ότι όλοι οι παπάδες είναι φανατικοί; Συγκεκριμένα, πάντως, ο Μπαλταζάρ τον οποίο αναφέρω στο άρθρο που γράφει για την βιολογική αιτιολογία της ομοφυλοφιλίας, είναι καθηγητής συμπεριφορικής νευροενδοκρινολογίας. Και θυμίζω ότι στο βιβλίο μου ‘Έλξη και πάθος’ γράφω πως υπάρχουν πολλά είδη ομοφυλοφιλίας, ανάλογα με τον συνδυασμό των αιτιολογικών παραγόντων. (Θα έπρεπε να είναι περιττό αλλά κάποιοι ενδεχομένως θα εξαγάγουν από τα γραφόμενά μου πως τάχα η ομοφυλοφιλία είναι μόνο βιολογική. Είπαμε, δυσκολευόμαστε στους συνδυασμούς).
Τέλος, αδυνατώ να διαλεχθώ με τον κ. Δημητρίου (4.04), δηλαδή με κάποιον που προτιμά τη Ρωσία από τη Δυτική Ευρώπη. Φυσικά η Δύση έχει πολλά εκφυλιστικά φαινόμενα, αλλά η Ρωσία, μια χώρα με πλούσια πνευματική παράδοση, έχει βάναυσα κακοπέσει τώρα. Γνωρίζετε εσείς Δυτική χώρα στην οποία να δολοφονούνται αντιπολιτευόμενοι; Κοιτάξτε σημερινή ανάρτηση του Αναστάσιου για την προπαγάνδα σε παιδιά περί του πολέμου της Ουκρανίας. Φοβερή η ευθύνη εδώ της Εκκλησίας τους που επευλογεί τα εγκλήματα βασισμένη στην ιδεολογία του ‘Ρωσικού κόσμου’.

Αδελφοί, ας διαβάζουμε πιο προσεκτικά και χωρίς να θέλουμε σώνει και καλά να το πάμε κάπου.
π. Βασίλειος Θερμός

Ανώνυμος είπε...

Σταράτες μετρημένες σοβαρές κουβέντες από έναν καταξιωμένο επιστήμονα, συγγραφέα και θεολόγο. Υπάρχουν και αυτές οι φωνές που μας δυναμώνουνε στην καθημερινή μάχη με αυτούς που παίρνουν την τρίχα και την κάνουνε τριχιά για να πολεμήσουνε τον λόγο της Εκκλησίας.

Βασιλης Κολλιας είπε...

Θα πω τι θα ανάπαυε εμένα.

Λόγιος ο π Βασίλειος, λόγιος και ο επίσκοπος Μεσογαίας. Σε κοντινές περιοχές ζειτε. Συναντηθειτε, συζητήστε τα και γράψτε κατι απο κοινου. Δεν ειναι αναγκη να συμφωνειτε σε ολα. Εχουμε δει τετοια κειμενα κατα καιρους.

Δεν λενε:" ἀδελφὸς ὑπὸ ἀδελφοῦ βοηθούμενος ὡς πόλις ὀχυρὰ καὶ ὑψηλή, ἰσχύει δὲ ὥσπερ τεθεμελιωμένον βασίλειον." ;
Δεν λεει ο Χριστος οτι οι μαθητες του θα αναγνωριζονται απο τη μεταξυ τους αγαπη;

Διδαξτε μας αδερφοι με το παραδειγμά σας. Αν εσεις δεν μπορειτε να το κανετε (ενας ιερεας που ειναι και ψυχιατρος απο τη μια, ενας επισκοπος απο την άλλη, ανθρωποι που εχετε μαθει να ακουτε, ανθρωποι που καθε Κυριακη τουλαχιστον πρωτοστατειτε στη Θεια Λειτουργια ) τοτε ποιοι;

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο κ. Κόλλια! Σωστά το θέτεις.
Αλλιώς, θα περιμένουμε απάντηση του Μεσογαίας;

Ανώνυμος είπε...

Σε τηλεοπτική εκπομπή ο Ασκητής δήλωσε ότι υπάρχει ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ μελέτη ότι το 20 % του πληθυσμού ΕΙΝΑΙ ομοφυλόφιλοι. Δηλαδή 1 στους 5 σε κάθε οικογένεια είναι ομοφυλόφιλος. Συμφωνεί με αυτό ο π. Βασίλειος, ή είναι μελέτη που "εξυπηρετεί¨ τα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις της λοατκι+ κοινότητας;
Μήμως η παθητική ανοχή της κοινωνίας σε τέτοιες τοποθετήσεις, με τη βοήθεια κάποιων καναλαρχών, δημοσιογράφων και κονδυλοφόρων αποθρασύνει τη συγκεκριμένη "κοινότητα" στις διεκδικήσεεις της; Αφού αυτοί θεωρούν τους εαυτούς τους ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ και "ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ" γιατι πρέπει οι υπόλοιποι να τούς θεωρούμε ΙΣΟΥΣ και ΙΔΙΟΥΣ; Θα ήθελα να δώ την αντίδρασή σας σε λίγο καιρό όταν σας αποστείλει κάποιο έγγραφο η κυβέρνηση - όπως προωθείται >> Πρός τον/την/το Βασίλειο Θερμό... Προωθείται επίσης νομοθετικά η κατάληψη θέσεων στο Δημόσιο με ποσόστωση Άνδρες/Γυναίκες/Ομοφυλόφιλοι ( Ήδη ξεκίνησε - αν είναι σωστή η πληροφορία- από την ΑΑΔΕ ). Θεωρώ ότι δεν το αγνοείτε. Όσο για την αντίδραση της Ιεραρχίας και του Αρχιεπίσκοπου, ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΑ ΑΡΓΑ - ΠΟΛΥ ΛΙΓΗ- ΚΑΚΩΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΨΥΧΟΛΟΓΗΤΗ.