Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

ΠΑΝΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΩΤΣΑΚΗΣ Σαράντα χρόνια διάκονος καί ὑπηρέτης τοῦ Θεοῦ καί τοῦ Λαοῦ - π. Ἰωσήφ Μήλιας

ΠΑΝΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟΣ 
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΩΤΣΑΚΗΣ
Σαράντα χρόνια διάκονος καί ὑπηρέτης τοῦ Θεοῦ καί τοῦ Λαοῦ

Ἀρχιμ. π. Ἰωσήφ Μήλιας

Σεβασμιώτατε,
Θεοφιλέστατε,
Σεβαστοί πατέρες,
ευλαβείς πιστοί,

Βρισκόμαστε  σήμερα  στον  περικαλλή  ναό του Αγίου Δημητρίου Πατρών για να εκφράσουμε  την  αγάπη  και  την  ευγνωμοσύνη  μας σε ένα πρόσωπο που έχει αφοσιωθεί και έχει προσφέρει ολοκληρωτικά τον εαυτό του στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Πρόκειται  για  τον  προϊστάμενο  του  ναού αυτού και καθηγουμένο της Ιεράς Μονής του Ομπλού,  πανοσιολογιώτατο  αρχιμανδρίτη  π.  Νεκτάριο Κωτσάκη ο οποίος  πρόσφατα συμπλήρωσε  40 ολόκληρα  χρόνια από την είσοδο του στον  μοναχικό  βίο αλλά και στον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης.

Μπορεί η έμπνευση  της  αποψινής τιμητικής αναφοράς να προήλθε από εμάς τα πνευματικά του τέκνα, η έγκριση και η οργάνωση ανήκει σε εσάς Σεβασμιώτατε που από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσατε και στηρίξατε τα πάντα δείχνοντας για πολλοστή φορά την εκτίμηση  σας,  προς  όλα  σας  τα  πνευματικά παιδιά,  τους  κληρικούς  σας,  αλλά  και διδάσκοντας μας την ειλικρινή ανιδιοτελή πατρική αγάπη. Κάτι που το προσφέρετε απλόχερα σε όλο το ποίμνιο σας και αγκαλιάζει όλη την Μητρόπολη Πατρών και όχι μόνο.

Ο π. Νεκτάριος Κωτσάκης γεννήθηκε στην Πάτρα στις 6 Σεπτεμβρίου 1961 από τους Σωτήριο και Ελένη Κωτσάκη. Το κατά κόσμον όνομά του είναι Δημήτριος. Κατά την παιδική του ηλικία συνδέθηκε με τον μακαριστό Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών π. Κωνσταντίνο  Οικονόμου,  διακονώντας  ως  ιερόπαιδας στο Άγιο Βήμα του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους  στο  Παλαιό  Νοσοκομείο  Πατρών. Η βιοτή και όλη η εν γένει πνευματική πορεία  του  π.  Κωνσταντίνου  καλλιέργησαν στην  τρυφερή  ψυχή  του  μικρού  Δημητρίου τον πόθο της αφιερώσεως στον Θεό μέσα από τη μοναχική και ιερατική κλίση.

Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Πάτρα.  Το  έτος 1979,  κατόπιν  των εισαγωγικών  εξετάσεων  εισάγεται στην  Θεολογική Σχολή του Εθνικού και  Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου  Αθηνών.  Στη διάρκεια  των  θεολογικών του σπουδών  μαζί  με  ομάδα  συμφοιτητών του,  επισκεπτόταν συχνά  Ιερές  Μονές  πέριξ  της  πρωτευούσης, όπως την Ιερά Μονή Παρακλήτου, την Μονή του  Αγίου  Συμεών  του  Νέου  Θεολόγου  και την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου όπου συν-δέθηκε πνευματικά με τον τότε Εφημέριο της Εξαρχίας  και  σημερινό  γέροντα  της  Μονής του Αγίου Σάββα, π. Ευδόκιμο.

Με  την  περάτωση  των  θεολογικών  του σπουδών αναχωρεί για το Άγιον Όρος και ειδικότερα για το Ιερό Χιλανδαρινό Κελλί του Αγίου Νικολάου Μπουραζερίου στις Καρυές, υπό  την  πνευματική  καθοδήγηση  και  στην υπακοή του έμπειρου πνευματικού Ιερομονάχου  μακαριστού  π.  Κυρίλλου  Μάνθου,  όπου παραμένει εκεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα Κατόπιν  επανέρχεται  στην  γενέτειρά  του έχοντας λάβει προηγουμένως την ευχή της ρασοφορίας και εγγράφεται ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Γηροκομείου Πατρών, όπου την 4η Δεκεμβρίου του έτους 1983 κείρεται Μοναχός υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου, και επί ηγουμενίας του μακαριστού προηγουμένου της Ιεράς Μονής π. Χριστοφόρου Μεϊντανά, λαμβάνοντας το μοναχικό όνομα Νεκτάριος. Την 15η Δεκεμβρίου,  εορτή  του  Αγίου  Ελευθερίου και στον Ιερό Ναό του Παντοκράτορα χειροτονείται  στον  Α’  βαθμό  της  Ιερωσύνης διά των χειρών του Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου, αναλαμβάνοντας καθήκοντα Διακόνου πλησίον του Μητροπολίτου. Την 15η Δεκεμβρίου του 1986, από τον ίδιο Μητροπολίτη χειροθετείται Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Μετά από παρέλευση 5 ετών, από την εις διάκονον χειροτονίας του, και συγκεκριμένα την 24η Απριλίου του έτους 1988, Κυριακή των  Μυροφόρων,  στον  Νέο  Ιερό  Ναό  του Αγίου  Ανδρέα,  λαμβάνει  τον  Β’  βαθμό  της Ιερωσύνης, λαμβάνοντας αυθημερόν και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Μετά  την  εις  πρεσβύτερον χειροτονία του, αναλαμβάνει  καθήκοντα  Ιεροκήρυκα  στις Ενορίες  του  Αγίου  Δημητρίου  Πατρών,  του Αγίου  Γεωργίου  Λάγγουρα  και  Αγίων  Αποστόλων  Πέτρου  και  Παύλου  Μύλων  (Μπεγουλακίου).  Παράλληλα  διακονεί  τον  Θείο λόγο οπουδήποτε του ανατεθεί από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Το έτος 1991 με εντολή και ευλογία του Μακαριστού  κυρού  Νικοδήμου  καθίσταται  ιερατικώς  και  διοικητικώς  προϊστάμενος  στον περικαλλή και ιστορικό ναού του Αγίου Δημητρίου Πατρών. Σε αυτό τον ναό όπου τον κόσμησαν  με  την  παρουσία  και  δράση  τους σπουδαίες  ιερατικές  μορφές  με  πρώτο  τον προσφάτως ανακηρυχθέντα από την Εκκλησία  μας Όσιο  γέροντα  Γερβάσιο  τον  Παρασκευόπουλο,  τον  Διδάσκαλο  των  Πατρών, του οποίου την Αγία Κάρα κατόπιν δική σας ευλογίας, Σεβασμιώτατε, υποδέχθηκε σήμερα η Ενορία αυτή, προς ευλογία και αγιασμό των μελών της.

Με την ανάληψη των ιερατικών του καθηκόντων στην ενορία αυτή, έχοντας ως οδηγό την πίστη του προς τον Θεό και την ανιδιοτελή και ουσιαστική αγάπη του προς τους ανθρώπους ξεκινά μια πορεία προσφοράς και αφιερώσεως στο ποιμαντικό του έργο πραγματώνοντας στο έπακρο το ψαλμικό λόγιο: “Από φυλακής πρωΐας μέχρι νυκτός…”.

Συνεχίζει και επαυξάνει την παράδοση των προκατόχων του μέσα από λατρευτικές συνάξεις  δηλ.  καθημερινές  ακολουθίες,  θείες  λειτουργίες και ιερές αγρυπνίες.

Παράλληλα διοργανώνει ομιλίες για διάφορα θέματα, με ομιλητές είτε τον ίδιο είτε εξέχουσες πνευματικές μορφές από τον αγιώνυμο Άθωνα αλλά και από Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στον  τομέα  της  Ιεράς  Εξομολόγησης  και πνευματικής καθοδήγησης με πνεύμα θυσιαστικό και έχοντας ως εφόδιο τη διάκριση, την αγάπη, την συγχωρητικότητα, τη συγκατάβαση, την κατανόηση και χωρίς να παρεκκλίνει των  ιερών  κανόνων  της  Εκκλησίας  μας,  παρακινεί τα πνευματικά του τέκνα σε μετάνοια αλλά  ταυτόχρονα  εμπνέει  το  νόημα  της  εν Χριστώ ζωής και σωτηρίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι πολλά από τα πνευματικά του παιδιά, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγησή του διακονούν την Εκκλησία από διάφορες θέσεις ως κληρικοί, αλλά και ως μοναχοί και κάποιοι (όλοι) εξ αυτών βρισκόμαστε αυτή την ξεχωριστή ημέρα εδώ δίπλα του.

Ως ένας κληρικός που αναλώνεται διαρκώς για τους συνανθρώπους του και την εν Χριστώ προκοπή τους, δεν μπορούσε να μην εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πνευματική διαπαιδαγώγηση της νεότητας της ενορίας του. Γι’ αυτό το λόγο από την στιγμή που αναλαμβάνει την προϊσταμενία του Αγίου Δημητρίου Πατρών,  προχωρά  στην  αναδιοργάνωση  και αναβάθμιση  του  κατηχητικού  και  νεανικού έργου της ενορίας. Η αναδιοργάνωση έγκειται  στην  δημιουργία  κατηχητικών  ομάδων επιπλέον βαθμίδων, ενώ η αναβάθμιση στην δημιουργία νεανικής ομάδας, η οποία απευθυνόταν κυρίως σε φοιτητές και απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κύριο μέλημα του π. Νεκταρίου αλλά και των συνεργατών του ήταν η γνωριμία των νέων με την Εκκλησία και εν γένει με την πνευματική ζωή αλλά και η βιωματική σχέση με τον Χριστό μέσα από τα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας.

Η  δραστηριότητα  της  νεανικής  ομάδας υπήρξε  όλα  αυτά  τα  χρόνια,  από  το  1991 και εξής έως και σήμερα επί 33 συναπτά έτη, αξιοσημείωτη  και  εξαιρετικά  ενεργή,  καθώς περιλάμβανε  και  άλλους  τομείς,  πέραν  του πνευματικού, όπως την συγκρότηση χορευτικού τμήματος με την ταυτόχρονη δημιουργία παραδοσιακών  φορεσιών,  από  διάφορες  περιοχές της πατρίδας μας, σε μια αξιοζήλευτη παραδοσιακή ιματιοθήκη. Η παρουσία και οι δράσεις  του  χορευτικού  τμήματος  υπήρξαν πλούσιες τόσο στην πόλη μας, κυρίως σε συνεργασία με την Ι.Μ.Πατρών αλλά και εκτός αυτής, σε πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις.

Στις δραστηριότητες της Ομάδας συμπεριλαμβάνονται τόσο η παρουσίαση εκπομπών εβδομαδιαίου χαρακτήρα με αγιολογικό περιεχόμενο στον Ραδιοφωνικό Σταθμό “Αποστολική Εκκλησία των Πατρών” της Μητροπόλεώς μας όσο και η έκδοση νεανικού περιοδικού σε  τρίμηνη  κυκλοφορία  με  τίτλο  «Αναζητήσεις»  με  θέματα  θεολογικού,  ιστορικού  και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Μια τεράστια πρόκληση για τον π. Νεκτάριο απετέλεσε η κτιριακή αποκατάσταση του κατά  πολύ  πληγωμένου  από  τα  χρόνια  και τον εγκέλαδο περίλαμπρου Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου της πόλης μας, που σε παλιότερες εποχές ήταν η καθέδρα του εκάστοτε Μητροπολίτου Παλαιών Πατρών, και που έχρηζε άμεσης επισκευής.

Σε αυτή την προσπάθεια ανακαίνισης  του Ιερού  Ναού,  ο  π.  Νεκτάριος  πρωτοστατεί εδώ και πολλά χρόνια και μαζί με τους άμεσους  συνεργάτες  του,  τους  συνεφημερίους του, τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου, το προσωπικό του ναού έχοντας παράλληλα την συνδρομή, βοήθεια και αγάπη των απλών ενοριτών και των δωρητών του ιερού ναού που αγκάλιασαν αυτό το μεγαλεπίβολο και τιτάνιο έργο, κατάφερε να επαναφέρει τον  Άγιο  Δημήτριο  στην  παλαιά  του  αίγλη και  λαμπρότητα,  καθιστώντάς  τον  ένα  ναό κόσμημα για την πόλη μας.

Αξιομνημόνευτο  είναι  το  γεγονός  ότι  το έργο τηςαποκατάστασής του έγινε σε χρόνια δύσκολα και κυρίως κατά την περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας.

Παράλληλα πέραν των ορίων της ενορίας του Αγίου Δημητρίου, η κηρυκτική διακονία του π. Νεκταρίου υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια  πλουσιωτάτη  και  καρποφόρα.  Γι’  αυτό τον λόγο έχει κοσμήσει ανελλιπώς με την παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια το βήμα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, καθώς και άλλα βήματα και άμβωνες Ιερών Ναών τόσο της Μητροπόλεώς μας όσο και άλλων Ιερών Μητρόπολεων, ως προσκεκλημένος των εκεί Αγίων  Αρχιερέων  με  αφορμή  διάφορες  λατρευτικές ευκαιρίες.

Σε  αυτό  το  σημείο,  θα  ολοκληρώσουμε αυτή τη σύντομη αναφορά μας στη ζωή αλλά και στην έως τώρα διακονία του γέροντα μας στην τοπική μας Εκκλησία, με έναν σημαντικό σταθμό στην ιερατική και μοναχική πολιτεία του.

Το  έτος  2000  (3  Ιουλίου),  με  εντολή  του Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου και κατόπιν προτάσεως του ευγενούς, απλού και εναρέτου και μέχρι τότε Καθηγουμένου μακαριστού π. Δανιήλ Δρακοπούλου, αναλαμβάνει Ηγούμενος  της  Σεβασμίας  και  Ιστορικής Ιεράς Μονής Εισοδίων Θεοτόκου Ομπλού. Με τους πατέρες που τον ακολούθησαν και απάρτισαν τη νέα αδελφότητα της Ιεράς Μονής, επάνδρωσαν το μοναστήρι και του έδωσαν  τα  εχέγγυα  για  να  συνεχίσει  τη  πορεία και τη προσφορά της στην Εκκλησία μας. Οι πνευματικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην Ιερά Μονή, υπό τη εμπνευσμένη  καθοδήγηση  του  π.  Νεκταρίου  την καθιστούν γνωστή και πέραν των ορίων της περιοχής μας, με αποκορύφωμα τον επετειακό εορτασμό των 700 χρόνων από την ίδρυσή της.

Κύριο μέλημά του μέχρι και σήμερα είναι η πνευματική  πρόοδος  των  πατέρων,  η  πνευματική ωφέλεια των προσκυνητών και η κτηριακή αποκατάσταση της μονής με σεβασμό

Ανακεφαλαιώνοντας  όλα  αυτά  που  ειπώθηκαν για το πρόσωπο του σεβαστού μας Γέροντα π. Νεκταρίου, που είμαστε σίγουροι ότι προσέκρουσαν  στο  ταπεινό  του  χαρακτήρα, ευχόμαστε ο Άγιος Τριαδικός Θεός, διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Γλυκειάς Παναγιάς  μας,  στης  οποίας  το  μοναστήρι εγκαταβιεί, του Αγ. Νεκταρίου, του οποίου το όνομα επάξια φέρει, του Αγ. Δημητρίου αλλά & όλων των Αγίων που τιμώνται στην ενορία του Αγίου Δημητρίου, να τον χαριτώνουν, να ευλογούν κάθε έργο και δραστηριότητα που αναλαμβάνει, να τον φωτίζουν έτσι ώστε να οδηγεί σε απάνεμα λιμάνια τους ανθρώπους, που τον εμπιστεύονται.

Πηγή: Ένθετο ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ένας εργάτης του Ευαγγελίου με τεράστια προσφορά στην Εκκλησία είναι ο π. Νεκτάριος. Είναι αθόρυβος αλλά δραστήριος.