Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Το άνοιγμα του Τριωδίου - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος


Με το άνοιγμα του Τριωδίου την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου λέμε ότι ξεκινάει και το ταξίδι μας για το Πάσχα. Αυτό είναι μεν αλήθεια αλλά δεν αποδίδει το πραγματικό νόημα και τον σκοπό αυτής της εκκλησιαστικής περιόδου.

Για την ακρίβεια του πράγματος όταν αναφερόμαστε στην περίοδο του Τριωδίου από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα ουσιαστικά μιλάμε για τρεις εκκλησιαστικές χρονικές περιόδους.

Η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί την περίοδο προετοιμασίας για τον εορτασμό της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή αποτελεί μία αυτόνομη περίοδο 40 ημερών πνευματικής ασκήσεως. Είναι μία θυσιαστική προσφορά του χρόνου μας. Ως Χριστιανοί οφείλουμε να προσφέρουμε στο Θεό το 10% των υλικών μας αγαθών. Και το 10% του χρόνου. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι ο αποδεκατισμός του έτους. Είναι ο χρόνος της νηστείας, της προσευχής, της ταπεινώσεως και της μετανοίας.

Οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Τριωδίου είναι προπαρασκευαστικές για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή και την Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι η εισαγωγή. Θεωρητική προετοιμασία για τα πνευματικά αγωνίσματα που πρόκειται να ακολουθήσουν. Η προπαρασκευαστική αυτή περίοδος δημιουργήθηκε για να σωθούν τα αρχικά θέματα των Κυριακών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Γνωρίζουμε πχ πως η Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου και η Κυριακή του Ασώτου ήταν Κυριακές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Το μαρτυρούν και οι ύμνοι οι οποίοι διατηρήθηκαν στις εβδομάδες της Τεσσαρακοστής. Όταν άλλαξαν τα θέματα ορισμένων Κυριακών (Κυριακή της Ορθοδοξίας, Κυριακή του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά) τα παλαιά θέματα μεταφέρθηκαν σε Κυριακές πριν από την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Και καταλαβαίνουμε την πνευματική ωφέλεια από την μεταφορά και διατήρηση αυτών των θεμάτων.

Οπότε την Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου ξεκινάμε μεν το ταξίδι μας για το Πάσχα αλλά

-τις τρεις πρώτες εβδομάδες κάνουμε μία γερή επανάληψη στην θεωρία της πνευματικής ασκήσεως,

-στις έξι εβδομάδες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής αφιερώνουμε τις ημέρες ως προσφορά προς το Θεό μέσω της πνευματικής ασκήσεως της νηστείας, της προσευχής και της μετανοίας

-την Μεγάλη Εβδομάδα προετοιμαζόμαστε για την εορτή των εορτών, την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: