Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Ρεκόρ 12.000 άνθρωποι βαπτίστηκαν στη Γαλλία το Πάσχα

 

Ρεκόρ 12.000 άνθρωποι βαπτίστηκαν στη Γαλλία το Πάσχα
 
ΠΑΡΙΣΙ (OSV News) -- Πάνω από 12.000 άνθρωποι, ενήλικες και έφηβοι, βαπτίστηκαν στη Γαλλία το Πάσχα -- αριθμός ρεκόρ στη χώρα που βιώνει αυτό που πολλοί εκκλησιαστικοί ηγέτες έχουν αποκαλέσει επιταχυνόμενη "αποχριστιανοποίηση".
 
Οι αιτήσεις για βαπτίσεις ενηλίκων αυξάνονται στη Γαλλία τα τελευταία 10 χρόνια. Σε μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν από το Πάσχα, εκπρόσωποι της διάσκεψης των Γάλλων επισκόπων επεσήμαναν ότι η τάση αυτή είναι παρούσα σε όλες σχεδόν τις επισκοπές της Γαλλίας.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, 7.135 ενήλικες επρόκειτο να λάβουν το μυστήριο του βαπτίσματος κατά τη διάρκεια της πασχαλινής αγρυπνίας -- αριθμός που συνολικά ήταν κατά 31% μεγαλύτερος από ό,τι το 2023. Ενώ το 2023, το 23% των νεοβαπτισθέντων ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί στο 36% το 2024.
 
Επιπλέον, πάνω από 5.000 έφηβοι ηλικίας 11 έως 17 ετών βαπτίστηκαν αυτό το Πάσχα -- 50% περισσότεροι από ό,τι το 2023. Για να εξυπηρετηθούν αυτοί οι αριθμοί, έπρεπε να δημιουργηθούν νέες ομάδες κατηχητών που θα βοηθούσαν τους κατηχούμενους να προετοιμαστούν για την είσοδο στην εκκλησία.
 
"Στη σημερινή γαλλική κοινωνία, το 80% των νέων δεν έχει λάβει καμία θρησκευτική εκπαίδευση", εξήγησε ο πατέρας Vincent Breynaert, διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας νεολαίας και κλήσεων, στην έκθεση που παρουσιάστηκε στις 27 Μαρτίου. "Έχουν πολύ λίγες προκατασκευασμένες ιδέες για την Εκκλησία. Αυτό που έχουν κοινό χαρακτηριστικό όσοι ζητούν βάπτισμα είναι ότι είχαν μια πνευματική εμπειρία και μια προσωπική συνάντηση με τον Χριστό", έγραψε.
 
"Κάποιοι λένε ότι τους άγγιξε η ομορφιά μιας λειτουργίας (που έτυχε να παρακολουθήσουν), η καταπραϋντική σιωπή μιας εκκλησίας, η μαρτυρία ενός φίλου", δήλωσε ο πατέρας Breynaert. "Διψούν για εκπαίδευση, σημεία αναφοράς, αδελφότητα και αίσθηση του ανήκειν".
 
Η αύξηση των αιτήσεων για βαπτίσεις είναι αισθητή στις μεγαλύτερες πόλεις. Στην περιοχή του Παρισιού, ο αριθμός των ενηλίκων που βαπτίζονται είναι 27% υψηλότερος το 2024 από ό,τι το 2023. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις αγροτικές επισκοπές, όπου η έλλειψη ιερέων γίνεται όλο και πιο έντονη.
 
Οι εκκλησιαστικές επαρχίες στις οποίες οι αιτήσεις βάπτισης αυξήθηκαν περισσότερο το 2024 είναι η Besançon, η Dijon και η Clermont -- όλες κυρίως αγροτικές. Άνθρωποι από την εργατική τάξη αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των βαπτισμένων.
 
Παρόλο που η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων κατηχουμένων προέρχεται από οικογένειες με χριστιανική παράδοση, ο αριθμός αυτός μειώνεται κάθε χρόνο (61% το 2024 και σχεδόν 69% το 2023), ενώ τα άτομα που δηλώνουν ότι προέρχονται "από οικογένειες χωρίς θρησκεία" αυξάνονται σημαντικά - αντιπροσωπεύουν πλέον το ένα τέταρτο των ενηλίκων κατηχουμένων.
 
Επιπλέον, περίπου το 5% των νεοβαπτισμένων χριστιανών προέρχεται από μουσουλμανικές οικογένειες.
 
Για τον επίσκοπο Arras Olivier Leborgne, πρόεδρο του Συμβουλίου Κατήχησης και Κατηχήσεως, η κίνηση να ζητήσουν το βάπτισμα παρατηρείται "σε μια μπερδεμένη κλίμακα" και "είναι πολύ εκπληκτικό να βλέπει κανείς τη συχνά εντελώς απροσδόκητη πορεία που ακολουθούν όσοι ζητούν να βαπτιστούν".
 
"Έρχονται με πολλή ενέργεια", είπε.
 
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που συνόδευσε την έκδοση της έκθεσης, ο Jean-Yves Lépine, που βαπτίστηκε το 2023 στη Μητρόπολη των Βερσαλλιών, δήλωσε ότι η απόφασή του προήλθε εξαιτίας των ανθρώπων που συνάντησε. "Είναι ξεκάθαρα οι συναντήσεις", είπε, οι οποίες περιλαμβάνουν "προσεκτικούς ιερείς, μια χαρούμενη και δυναμική ενοριακή κοινότητα. Μέσω αυτών, ανακάλυψα μια ανοιχτή και φιλόξενη Εκκλησία, και εξαιρετικά ποικιλόμορφη!".
 
Είπε ότι γι' αυτόν το να είσαι μέλος της Καθολικής Εκκλησίας σημαίνει "να βιώνεις ότι το καλό είναι καλύτερο από τα αγαθά".
 
Η εισροή κατηχουμένων, έστω και αν αποτελεί ρεκόρ, δεν είναι καθόλου επαρκής για να αντισταθμίσει την πτώση του αριθμού των βαπτίσεων των νηπίων, ο οποίος συνεχίζει να μειώνεται. Παρ' όλα αυτά, ο επίσκοπος Leborgne διαπίστωσε ότι η νύχτα του Πάσχα στη Γαλλία ήταν "ιδιαίτερα εορταστική σε πολλές καθολικές κοινότητες" το 2024.
 
"Σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, συχνά αποπροσανατολισμένο, και σε μια Εκκλησία που δεν είναι λιγότερο έτσι, θα μπορούσε να είναι ότι ο Κύριος αποφάσισε να αναλάβει το προβάδισμα", κατέληξε.

(π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος

26 σχόλια:

Ε. Β. είπε...

Αμετανόητοι Λατίνοι εραστές; Δυτικά της λύπης; Θλιβερό;

Στη χώρα της φαντασίας: οι υποψήφιοι προς αποχώρηση; Για μια Ουνίτικη καταρχήν προσχώρηση;

Αφόρητη κούραση; Αφόρητη όμως;

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλη ευλογία να γίνουν τόσες χιλιάδες χριστιανοί. Δυστυχώς, πολλοί Ορθόδοξοι δεν το καταλαβαίνουμε. Δοξάζουμε το Θεό για αυτό; Κρίμα, κρίμα για μας ορθοδόξους.
Κάποια μερίδα χριστιανών θα προτιμούσε να γίνουν μουσουλμάνοι. Να γίνουν οτιδήποτε άλλο. Κρίμα

Ανώνυμος είπε...

Εσείς είστε θλιβερος κύριε.
Πόσο μοιάζετε με τους φαρισαίους της εποχής του Χριστού!

Ανώνυμος είπε...

Είδηση θα ήταν να βαπτίζονταν ορθόδοξοι χριστιανοί.

Αναστάσιος είπε...

Προς: 7 Απριλίου 2024 στις 12:25 μ.μ

Ο Κύριος είπε: «πορευθέντες οὖν μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτούς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αὐτοὺς τηρεῖν πάντα ὅσα ἐνετειλάμην ὑμῖν,» άφησε την κριτική και πορεύσου στην Γαλλία να γνωρίσουν οι εκεί Ρωμαιοκαθολικοί την Ορθοδοξία ή πήγαινε όπου εσύ κρίνεις γόνιμο έδαφος για την υπόδειξή σου. Από την πολυθρόνα σου λες πολλά, και θα κριθείς για όσα δεν έκανες ενώ μπορούσες.
Αν το κάνεις θα έχω μια σημαντική είδηση προς δημοσίευση που θα είναι Η είδηση.
Ο Τίμιος Σταυρός βοήθειά σου στην ιεραποστολή σου.

Ανώνυμος είπε...

Αναστάσιε σωστή η παρατήρηση καί σας ευχαριστώ... εύχεστε.

Ανώνυμος είπε...

Άφησε τα ευχαριστώ
και πήγαινε Γαλλία
να κηρύξεις Χριστό
Ορθόδοξο αληθινό. .

Με την ευχή μου!!!
Εγώ καθεύδω (κοιμάμαι)

Ανώνυμος είπε...

Να είναι δοξασμένο το όνομα του Χριστού μας που τόσοι άνθρωποι βαπτίστηκαν στο όνομα του. Είναι μεγάλη ευλογία για την Εκκλησία το ότι και σήμερα κατά χιλιάδες προσέρχονται στο χριστιανισμό πιστοί στο λυτρωτικό μήνυμα του Χριστού μας. Ο Θεός να τους ευλογεί και να τους στηρίζεις το δρόμο τους προς την σωτηρία. Να αναδειχθούν άξιοι του ονόματός Του.
Αμήν!

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Έργο ιερό, άγιο, νέο "πορευθέντες", και όχι λίγο δύσκολο. Έργο του Θεού που ζει παντού, και αγαπάει όλα τα παιδιά του, ιδιαίτερα τα αναίτια κι ανεύθυνα για ανθρώπινες αδυναμίες παλιές και πληγές. Η ευχή είναι, να είναι πλούσιο και δεμένο καλά, και ο πάτερ Θεοδόσιος να μας γεμίζει κάθε τόσο με τέτοια ευχάριστα. Αθανάσιος Κοτταδάκης

Ανώνυμος είπε...

Οπως δείχνει καί η φωτογραφία, αλλά είναι καί ευρύτερα γνωστό. οι άνθρωποι αυτοί δέν κάνουν Βάπτιση αλλά Επίχυση, δηλαδή επιχέουν νερό στο κεφάλι τους.
Βάπτιση κάνουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί με τριττή κατάδυση καί ανάδυση από το νερό της κολυμβήθρας, συμβολίζοντας την τριήμερη ταφή καί Ανάσταση του Κυρίου.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορεί κάποιους από το να συμφωνήσει μαζί σου ότι αυτό το οποίο κάνουν οι ρωμαιοκαθολικοί είναι επίχυση. Για πες μου όμως εμείς οι Ορθόδοξοι κάνουμε βάπτιση; Σε βαπτίσεις έχω πάει αρκετές τον τελευταίο καιρό. Βλέπω ότι ο ιερέας βάζει μέσα στην κολυμβήθρα το παιδί μέχρι τα γόνατα και μετά με την χούφτα του χεριού του παίρνει 3 φορές νερό και το ρίχνει στο κεφάλι του παιδιού. Οπότε και εμείς οι Ορθόδοξοι επίχυση κάνουμε. Μόνο που στην κολυμβήθρα είναι γυμνά τα παιδιά και οι ενήλικες. Σωστά γράφεις δεν κάνουμε ούτε και εμείς Βάπτισμα. Δεν μπορείς να με διαψεύσεις σε αυτή την παρατήρησή μου σε παρακαλώ ψάξε στο διαδίκτυο και θα δεις πολλές φωτογραφίες Ορθοδόξων που τις ονομάζουν ως βάπτισης την επίχυση ή μετά το Πάσχα πήγαινε στην ενορία σου να δεις αυτό το κοσμικό γεγονός εντός του ναού.. Γεια σου.

Ανώνυμος είπε...

Χριστιανοί να είναι και ας είναι ότι να ναι...
Αυτό θα κοιτάμε τώρα αν είναι βαπτισμένοι ή ραντισμένοι...

Ανώνυμος είπε...

Περαστικά!

Ανώνυμος είπε...

Οι αιρέσεις πάνε περίπατο . Καλή νύχτα.

Θεοδόσιος Μαρτζουχος είπε...

Σχολιασμός στον τελευταίο…».γκρινιαρη» ανώνυμο…
Ο Χριστός μας λέει για …δοκόν…και κάρφος…κάτι θα ήξερε…
Αν δεν μπορείς να χαρείς ,αδερφέ μου, τα πράγματα είναι δύσκολα…
ΟΟΛΟΙ οι ορθόδοξοι Ρώσοι είναι βαπτισμένοι με τον τρόπο της φωτογραφίας και παραπάνω από τους άλλους μισούς Σλάβους…!!!
Αποκηρύξατε τους ως…αβάφτιστους…Ο μάρτυρας ουσιαστικά του Χριστού π.Δημητριος Ντούντκο ενέπαιζε τους Έλληνες γιατί βουτάνε στα νερά τα παιδάκια…
Ελευθερωθειτε….το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο….μας είπε ο Δημιουργός και του ανθρώπου και του Σαββάτου …
.Συγχωρειστε με. π.Θεοδοσιος Μαρτζουχος

Ανώνυμος είπε...

Ο θεός να φωτίσει τους 12.000 "νεοφώτιστους"να βρούν την αλήθεια,να φωτίσει και εμάς τούς "νεοκαιρορθόδοξους"για την ταχύτατη εξάπλωση του οικουμενισμού καί μεταξύ μας!!!

Ανώνυμος είπε...

«Ὦ ἀνόητοι Γαλάται, τίς ὑμᾶς ἐβάσκανε τῇ ἀληθείᾳ μὴ πείθεσθαι»;
(Γαλ. γ΄1)

Ἀγαπητοί ἐν Χριστῶ ἀδελφοί,
ἄς εἴμαστε λίγο συγκρατημένοι στή χαρά μας.
Γοητευόμαστε ἀπό τόν τίτλο «χριστιανός»;
Ἄραγε ξεχνᾶμε πῶς ὁ Παπισμός εἶναι αἵρεση καί ἔχει καταδικαστεῖ ἀπό διάφορες Συνόδους γιά τίς αἱρετικές του διδασκαλίες;
Μήπως τίς ἀποκήρυξε καί ἐπανῆλθε στήν Μητέρα Ἐκκλησία τήν Ἁγία Ὀρθοδοξία;
Ἐάν ναί, νά χαροῦμε ὅλοι διπλά καί νά πανηγυρίσουμε ἐπαξίως γιά τό κοσμοϊστορικό καί χαρμόσυνο γεγονός.
Ἐάν ὄχι, τότε φοβᾶμαι πώς ὀργίζουμε τόν Κύριο ὅταν χαιρόμαστε πού κάποιοι βαπτίζονται καί ἀσπάζονται μιά αἵρεση.
Ἡ χαρά μας αὐτή, εἶναι σάν νά ἀποκηρύσσουμε ἤ σάν νά διαγράφουμε τήν μοναδικότητα καί γνησιότητα τῆς Ὀρθοδόξου Πίστεώς μας, γιά τήν ὁποία ἔχουν χυθεῖ ποταμοί αἵματος.
Οἱ Ἅγιοι καί Μάρτυρες γίνονται ἀδιάψευστοι κήρυκες αὐτῆς τῆς Ὁμολογίας ἀλλά συγχρόνως καί κατήγοροί μας γιά αὐτή τή χαρά πού δείχνουμε καί πού μοιάζει σάν νά ὑποτιμοῦμε τούς μαρτυρικούς τους ἀγῶνες.
Ἐκείνοι ὄχι μόνο δέν χαίρονταν ἀλλά ἔλεγχαν τίς αἱρέσεις, πονοῦσαν καί προσευχόντουσαν γιά τούς πλανεμένους ἀδελφούς μας ἑνῶ παράλληλα ὑπερασπίζονταν μέχρι θανάτου τήν ἀκεραιότητα τῆς Πίστεώς μας.
Καί ὡς παρακαταθήκη ἱερή μᾶς ἄφησαν τήν διαφύλαξη τῆς Ὀρθόδοξης Πίστης ἀναλλοίωτης, τήν ἀκριβή τήρηση τῆς παραδόσεως καί τήν ἐν παντί καιρῶ καί χρόνω προετοιμασία μας γιά ὁμολογία καί μαρτύριο κατά τόν Κυριακό λόγο «εἰ ἐμὲ ἐδίωξαν, καὶ ὑμᾶς διώξουσιν·» (Ἰω. ιε΄20) .
Γι’ αὐτό δέν χαιρόμαστε ἄν κάποιοι ἔγιναν Ρωμαιοκαθολικοί, ἀλλά μᾶλλον προσευχόμαστε.
Προσευχόμαστε ἀπ’τά βάθη τῆς καρδιᾶς μας καί ἱκετεύουμε:
Μνήσθητι, Κύριε, τῶν πεπλανημένων καὶ μακρὰν τῆς Ἀληθείας Σου εὑρισκομένων, καὶ ἐπίστρεψον αὐτοὺς τῇ Ἁγίᾳ Σου Καθολικῇ καὶ Ἀποστολικῇ Ἐκκλησίᾳ. Ἀμήν.
Μέ σεβασμό κι ἐκτίμηση,
Θεόδωρος Σ.

Ανώνυμος είπε...

Όπως μας τα λέει ο 7,44 μονόδρομος φαίνεται πλέον να είναι ο προτεσταντισμός. Ο ώστε να ξεφύγουμε από την αίρεση των ρωμαιοκαθολικών και τον οικουμενισμό των ορθοδόξων. Τον ευχαριστώ πολύ για την πληροφόρηση. Είπε την αλήθεια. Υπάρχει βέβαια και ένας άλλος δρόμος και αυτός δεν είναι άλλος από τον δρόμο των ασυμβίβαστων ΓΟΧ που εκφράζουν την Ορθοδοξία σήμερα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Ανώνυμος είπε...

"Για τήν ταχύτερη εξάπλωση του οικουμενισμού καί μεταξύ μας" φροντίζουν ήδη διάφοροι Διαφημιστές, που με τα άρθρα τους αγωνίζονται να φέρουν όσους περισσότερους Ορθοδόξους μπορούν κοντύτερα στον Παπισμό.

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεόδωρος Σ. μας ανοίγει τα μάτια λέγοντάς μας την πραγματικότητα. ‘’ ὁ Παπισμός εἶναι αἵρεση καί ἔχει καταδικαστεῖ ἀπό διάφορες Συνόδους γιά τίς αἱρετικές του διδασκαλίες;’’
Ο άλλος Καππαδόκης πιστός 7,44 μας λέει ‘’να φωτίσει και εμάς τούς "νεοκαιρορθόδοξους" για την ταχύτατη εξάπλωση του οικουμενισμού καί μεταξύ μας!!!’’
Μ ένα στόμα. Μια ψυχή. Με καρδιά που φλέγεται από αγάπη για τον Χριστό. όλοι λέμε.
‘’Μνήσθητι, Κύριε, τῶν πεπλανημένων καὶ μακρὰν τῆς Ἀληθείας Σου εὑρισκομένων, καὶ ἐπίστρεψον αὐτοὺς τῇ Ἁγίᾳ Σου Καθολικῇ καὶ Ἀποστολικῇ Ἐκκλησίᾳ. Ἀμήν.’’
Εννοώντας ως Αποστολική Εκκλησία αυτή των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών. Όλοι οι άλλοι είναι ιμιτασιόν φομπιζού.

Ανώνυμος είπε...

ΚΡΊΜΑ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΛΟΓΟ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΒΆΖΕΙ ΠΟΛΎ ΝΕΡΌ ΣΤΟ ΚΡΑΣΊ 🍷 ΤΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Τα σχόλια 10 - 29 και 10 - 36 περιέχουν ασάφεια.
Δέν μάς προσδιορίζουν ποιά από τις 13 παρατάξεις των Γνησίων είναι η Γνησιότερη, πράγμα για το οποίο δέν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν ούτε οι Γνήσιοι μεταξύ τους.

Ανώνυμος είπε...

Αναστάσιε απ'το να πάμε στην Γαλλία να κηρύξουμε , μήπως είναι καλύτερα να το γυρίσουμε καί εμείς στον ρωμαιοκαθολικισμό, αφού κατά τα φρονηματά σας καί του αρθρογράφου,οι 12.000 είναι θρίαμβος;

Ανώνυμος είπε...

Λυποῦμαι εἰλικρινὸς γιὰ τὴν ὀλίσθηση αὐτὴ ὅσο τοῦ συντάκτη, ὁμοίως καὶ τοῦ ἱστολόγου

Οἱ προσβληθέντες ἐκ τοῦ μιάματος τοῦ Οἰκουμενισμοῦ, ἔχουν πνευματικόν δαλτονισμόν. Δέν διακρίνουν τάς διαφοράς μεταξύ Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ἑτεροδόξων, ἔτι δέ καί ἀλλοθρήσκων. Οὗτοι βλέπουν μόνον ὁμοιότητας. Καί χάριν τῶν ὁμοιοτήτων καλοῦν ὅλους νά ἑνώσουν ὅλας τάς πίστεις καί νά γίνουν ἕν! Ὀργίζονται δε καί ἐξανίστανται ἐάν τίς τολμήσῃ καί ὑπενθυμίσῃ εἰς αὐτούς δογματικάς διαφοράς καί ὅτι χάσμα μέγα ἐστήρικται μεταξύ Ὀρθοδόξων, ἑτεροδόξων καί ἀλλοθρήσκων, καί ὅτι εἶναι ἄκρως ἐπικίνδυνον νά ἐπιχειροῦν ἰλιγγιώδη ἅλματα. Ἐντός τοῦ Οἰκουμενισμοῦ ἡ Ὀρθοδοξία χάνει τό χρῶμα καί τό ἄρωμά της, τό αἷμα καί τήν εὐωδίαν Χριστοῦ.
Καλὸν στάδιον καὶ κὰλὴν μετάνοιαν
Ὁ ἐλάχιστος
Μοναχὸς Μωυσῆς

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη του Αγίου Κελεστίνου Πάπα Ρώμης, ο οποίος ήταν Ορθοδοξότατος καί πολέμιος των αιρέσεων του Ευτυχιανισμού καί τού Πελαγιανισμού.
Οι σημερινοί Πάπες έχουν πρότυπα να ακολουθήσουν καί να γίνουν Ορθόδοξοι.
Δέν έχουν παρά να ακολουθήσουν το φρόνημα των προγόνων τους.
Ανθρωποι σάν τον Αγιο Κελεστίνο είναι φωτεινοί οδοδείκτες για τούς Ρωμαιοκαθολικούς.
Γιατί λοιπόν θα πρέπει οι Ορθόδοξοι να κάνουν συνεχώς υποχωρήσεις ;
Ας ακολουθήσουν οι ρωμαιοκαθολικοί τους Πάπες τους των πρώτων αιώνων, όσους ανεδείχθησαν Αγιοι, καί όλα τακτοποιούνται.

Ανώνυμος είπε...

@Μοναχὸς Μωυσῆς
Γράψτε στη γλώσσα που γνωρίζετε για να μην κάνετε και ορθογραφικά λάθη!