Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Η βεβήλωσις της Μονής της Χώρας από τους βλασφημούντας την Αγίαν Τριάδα - Του Β. Χαραλάμπους,

Η βεβήλωσις της Μονής της Χώρας από τους βλασφημούντας την Αγίαν Τριάδα

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
____________________
Σύμφωνα με την Kathimerini.gr, σε άρθρο ημερομηνίας 6/5/2024, το οποίο τιτλοφορείτο, ‘’Ως τζαμί λειτουργεί από σήμερα η Μονή της Χώρας – Τι δήλωσε στα εγκαίνια ο Ερντογάν’’,  ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής :  «Τα τελευταία 21 χρόνια, έχουμε αναστηλώσει 5.500 μνημεία προγόνων στη χώρα μας και σε όλη τη γεωγραφία της καρδιά μας».
 
Ο Ερντογάν θεωρεί τη Μονή της Χώρας ‘΄’μνημείο προγόνων στη χώρα του’’ και ανήκον στη ‘’γεωγραφία της καρδιάς τους’’;  Άπαγε της βλασφημίας.   Η Μονή της Χώρας ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία.   Δεν ανήκει στους εχθρούς του Αληθινού Τριαδικού Θεού, μωαμεθανούς Τούρκους.
 
Θα ‘’προσεύχονται’’ οι μωαμεθανοί Τούρκοι, οι εχθροί του Αληθινού Τριαδικού Θεού, σαν να είναι σε τζαμί, μέσα στον Ιερό Ναό της Μονής της Χώρας.  Ότι έκαναν με τον Ναό της Αγίας Σοφίας και τη Μονή της Παμμακαρίστου, το κάνουν τώρα και στη Μονή της Χώρας. 
 
Ο Έρντογάν λέει έκανε ‘’εγκαίνια’’ στη Μονή της Χώρας. Τα εγκαίνια του Ναού της Μονής της Χώρας έγιναν τον 6ο αιώνα και το μη ιερό ‘’άγιο γέγονε’’.  Τα ‘’εγκαίνια’’ που διακηρύσσει ο Έρντογάν είναι αντίθεη βεβήλωση. Γιατί βεβηλώνουν τη Μονή της Χώρας οι εχθροί του Αληθινού Τριαδικού Θεού;
 
Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός για το Ισλάμ, στο «Περί αιρέσεων» ΡΑ΄  τονίζει ότι, «έστι δε και  μέχρι του νυν κρατούσα λαοπλάνος θρησκεία των Ισμαηλιτών πρόδρομος ούσα του Αντιχρίστου’’.  Διατί έστηκαν οι αβάπτιστοι μωαμεθανοί εν τόπω αγίω;  Από τι θα  ‘’εμπνέονται’’ όταν θα βρίσκονται εκεί; 
 
Το βλάσφημο θράσος των Τούρκων στρέφεται τώρα και εναντίον της Μονής της Χώρας.  Έχουν την ψευδαίσθηση οι μωαμεθανοί, πως όταν συνοχλούνται στους Ιερούς Ναούς που βεβηλώνουν, ότι δήθεν ‘’προσεύχονται’’.  Οι όχλοι των μωαμεθανών όταν μαζεύονται για να βεβηλώσουν Ιερούς Ναούς, θυμίζουν απλά αγριεμένο ασκέρι που κατακτά μια πόλη.  Οι νικητήριες κατακτητικές ιαχές δεν είναι προσευχές.  Τουναντίον είναι ύβρεις για τον Αληθινό Τριαδικό Θεό.
 
Το περιβάλλον σ’ ένα Ιερό Ναό εμπνέει τον προσευχόμενο, αρχής γενομένης από την αρχιτεκτονική του.  Πρόκειται για σταυροειδή τρουλαίο Ναό.  Δεν το προσμετρούν αυτό;  Κάτω από σταυρόσχημο Ναό θα πραγματοποιήσουν τη βεβήλωσή του. Θα το κρύψουν κι αυτό με μεγάλα υφάσματα;  Δεν κρύβεται όμως, όπως δεν κρύβονται οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά. 
 
Ενθυμούμαι κάποτε διήγηση του μακαριστού Σέρβου Ιεράρχη Αθανασίου Γέφτιτς, από την επίσκεψή του στη  Μονή της Χώρας όπου  είχε συνοδέψει τους φοιτητές του, ως καθηγητής Πανεπιστημίου στη Μονή της Χώρας.  Μόλις μπήκαν στον Ιερό Ναό, ένας φοιτητής κοιτώντας με θαυμασμό την τοιχογραφία ‘’Η Χώρα του Αχωρήτου’’ ανεφώνησε, ‘’μα αυτοί εδώ είναι φτασμένοι’’.   Πρόκειται για εικονογραφικό θησαυρό της Εκκλησίας.
 
Δεν αφήνει όμως ο κορανικός ζόφος, να καταλάβουν οι μωαμεθανοί τη ‘’Χώρα των ζώντων’’, τη ‘’ Χώρα του Αχωρήτου’’, το Φως της Μεταμόρφωσης και τη σωτηριώδη Ανάσταση του Χριστού.  Τους βολεύει η υπαγορευόμενη κορανική κατακτητική μανία. 
 
Παλιά οι μωαμεθανοί κάλυπταν με ασβέστη τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες Ιερών Ναών που βεβήλωναν. Τώρα καλύπτουν με ρούχα τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά για να μη ‘’φαίνονται’’.  Κρύβονται όμως; 
 
Η Μονή της Χώρας ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία.  Η Μονή της Χώρας δεν ανήκει στην Ουνέσκο, ούτε είναι παγκόσμια κληρονομιά, όπως προβάλλονται και από Ιεράρχες της  Εκκλησίας μας, νομιζόμενοι ότι θα  πείσουν τον Ερντογάν να εγκαταλείψει την κατακτητική θρασύτητά του για Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας. Γιατί αποφεύγουν κάποιοι Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, να πουν ότι η Μονή της Χώρας ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία;  Τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους. 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποια ακριβώς είναι η στοχοθεσία του άρθρου;
Σε ποιον απευθύνεται;
γδμ

Ανώνυμος είπε...

Η Μονή της Χώρας είναι Ναός και ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν είναι μουσείο η αίθουσα τέχνης. Αυτό δεν το έχουν κατανοήσει οι Ιεράρχες της Ελλάδας που το βλέπουν και αυτοί ως κάτι από το παρελθόν και όχι ως Ναό. Αν τους πάρουν όχι Ναό αλλά εξωκλήσι ως ιδιοκτησία ιδιώτη θα κινήσουν γη και ουρανό να το κάνουν ιδιοκτησία ξανά της Μητρόπολης. Τώρα η Μονή της Χώρας είναι μακράν.

Ανώνυμος είπε...

Το περίεργο είναι, ότι ενώ ο Ερντογάν πολύ συχνά αναφέρεται στη "γεωγραφία της καρδιάς του", στη "θάλασσα της καρδιάς του", στα "μνημεία των προγόνων", κλπ., οι δικοί μας Κυβερνήτες δέν τολμούν να ξεστομίσουν λόγο για όλα αυτά, που δικαιωματικά καί ιστορικά μάς ανήκουν.
Καί δέν είναι μόνον αυτά.
Αρχαίοι ναοί, θέατρα, κτίρια, επιγραφές σε Πέργαμο, Αλικαρνασσό, Αττάλεια, καί όλη την Μικρά Ασία περιβάλλονται από την αφωνία των Ελληνικών Κυβερνήσεων.
Κάθε φορά που οι Τούρκοι ομιλούν για Μνημεία θα έπρεπε αμέσως το Υπουργείο Πολιτισμού να επεμβαίνει καί με δημοσιευματα στον ξένο Τύπο να υπενθυμίζει την αλήθεια.
Εχουμε ρίξει όλο το βάρος στα Ελγίνεια, καί έχουμε παραδώσει στη λήθη καί στην Τουρκική εκμετάλλευση Αρχαία Ελληνικά καί Βυζαντινά Μνημεία σε όλη την Τουρκία.
Οι ξένοι θα αναρωτιούνται άν είμαστε ανόητοι ή ηττοπαθείς.

Ανώνυμος είπε...

Οι υψηλές γνωριμίες καί επαφές που έχει δημιουργήσει με τα ταξίδια του ο Πατριάρχης, σε Ευρώπη καί Αμερική, θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ περισσότερο για το θέμα της Μονής της Χώρας καί για άλλα θέματα, από ότι οι Ιεράρχες της Ελλάδος, που είναι περιωρισμένοι σε Ελληνικά πλαίσια, χωρίς διεθνείς γνωριμίες.