Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧOΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΣΕ ΜΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΥΣΤΗΡΙΑ;

_________________________
 ΣΧΟΛΙΟ π. Νικόλαου Πρίντεζη (Επίσκοπου - Γενικού Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος) : Και να σκεφθεί κανείς, ότι σε όλο τον κόσμο,, η Καθολική Εκκλησία όχι μόνο παραχωρεί Ναούς της στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και δωρίζει!!!
___________________________

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΧOΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΣΕ ΜΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΥΣΤΗΡΙΑ;

Του Μητροπολίτη Αντινόης Παντελεήμονος Λαμπαδάριου.


Πρόσφατα δέχτηκα την πιο πάνω ερώτηση και απαντώ:
Όχι, φυσικά! Δεν επιτρέπεται!
Οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Προτεστάντες έχουν δικούς τους ναούς και δικό τους λειτουργικό τυπικό. Ας πάνε στους δικούς τους ναούς και αίθουσες.
Ας μη ξεχνάμε, όλως ιδιαιτέρως εμείς οι Καλύμνιοι και γενικότερα όλοι οι Δωδεκανήσιοι, ότι οι παππούδες και οι γονείς μας αντιστάθηκαν στους Τούρκους (1453-1912) και δεν μάθανε Τούρκικα. Επί δε των Λατίνων-Ιταλών κατακτητών (1912-1945) δεν δέχτηκαν να τους επιβληθεί τόσο η Ιταλική γλώσαα ως κύριο μάθημα στα σχολεία μας. Ούτε δέχτηκαν να γίνει η απόσπαση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να γίνει το Αυτοκεφάλο της Εκκλησίας της Δωδεκανήσου, δηλαδή να τους κάνουν Ουνίτες. Αλλά, πολύ περισσότερο, δεν δέχτηκαν να γίνεται το Βάπτισμα διά ραντισμού, όπως το κάνουν οι Ρωμαιοκαθολικοί.
Ας θυμηθούμε τον Πετροπόλεμο του 1935, και τον όρκο πού δώσανε οι τότε Ιερείς μας, το κλείσιμο των ναών και την κήρυξη των Ορθόδοξων σε κατάσταση διωγμού.
Γι‘ αυτό, ο καθένας να μένει στα δικά του. Δεν χρειάζεται να μολύνουν τους δικούς μας ναούς και ιδιαίτερα τις Ιερές Μονές μας. Και πιο συγκεκριμένα, που θέλουνε κάποιοι Ρωμαιοκαθολικοί-Λατίνοι-Παπικοί να κάνουν Παπικό Γάμο στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος Καλύμνου.
Ούτε στα χρόνια της Τουρκίας και της Φραγκοκρατίας δεν παραχωρήθηκαν οι ναοί μας σε μη Ορθοδόξους.
Για όλα αυτά φταίει ο Οικουμενισμός και ο θρησκευτικός τουρισμός και τα σχετικά πρακτορεία που οργανώνουν Γάμους και Βαπτίσια. Δηλαδή, κοιτάζουν περισσότερον τον Μαμωνά και όχι τον Χριστό.
Ως Ορθόδοξοι αγαπούμε τους πάντες, αλλά δεν προδίδομε τα όσια και ιερά σε οποιονδήποτε.

+Ο Μητροπολίτης Αντινόης Παντελεήμων Λαμπαδάριος
Εφησυχάζων Μητροπολίτης Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

 Πηγή:  Newsroom
 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν πρωτοπήγα το 1980 ως φοιτητής στο Μπάρι της Ιταλίας ο εκκλησιασμός για μας τους ορθοδόξους γίνονταν σε ένα παρεκκλήσιο που μας παραχωρούσε κάθε Κυριακή η ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ας το πει κάποιος αυτό στον εφησυχάζοντα Μητροπολίτη διότι μάλλον δεν θα έχει έρθει προς την Ευρώπη και δεν θα γνωρίζει. Το ίδιο και σήμερα συμβαίνει πολλοί από τους ναούς έχουν παραχωρηθεί από τους καθολικούς. Δεν φτάνει που δεν γνωρίζουν, θέλουν να το παίζουν και άτλαντες της Ορθοδοξίας. Ας βρει χρήματα ο εφησυχάζων Μητροπολίτης για να αγοραστούν οικόπεδα και να κτιστούν από την αρχή ναοί των ορθοδόξων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο διαφορετικά καλύτερα είναι η σιωπή. Μην μας προκαλούν οι χρυσοποίκιλτοι αρχιερείς με τον μαμωνά στην Κάλυμνο όχι για άλλο λόγο, διότι εάν τολμήσουν οι χιλιάδες τουρίστες που έρχονται στην Κάλυμνο να πουν ότι θα αγοράσουν και θα χτίσουν έναν παπικό ναό θα βγουν και θα φωνάζουν αυτοί οι οποίοι τώρα δεν παραχωρούν ναό τους για κάποιες ανάγκες των τουριστών τα μύρια όσα. Να του θυμίσω του Αρχιερέα τον χρυσό κανόνα του Ευαγγελίου..

Ανώνυμος είπε...

Έχει δίκιο ο επίσκοπος,μήν τα κάνουμε όλα όπως μας βολεύει.Αν δεν έχουμε ναό καλύτερα να τελέσουμε τα μυστήρια σε κάποια αίθουσα , παρά σε αλλόθρησκο ναό.Παλιοτερα τελούνταν οι γάμοι και βαπτίσεις στα σπίτια, μετά τον πόλεμο του σαράντα. Ο 7:30 ας είναι λίγο επιφυλακτικός... όπως δεν είναι ορθόδοξο στο να παραχωρούμε τον Ιερό Ναό σε αιρετικούς, άλλο τόσο ανορθόδοξο είναι στο να ζητάμε να μας παραχωρούν...

Ανώνυμος είπε...

Ας μας πει πρώτα ο Εφησυχάζων Αντινόης αν είναι σωστό να παραιτείται ένας Επίσκοπος για ασήμαντους λόγους και πάρα την παραίτηση να τιτλοφορείται Μητροπολίτης και να φοράει το καζάνι (όπως χαρακτήριζε την μιτρα ο μακαριστός Φλωρίνης π. Αυγουστίνος Καντιωτης) και εάν ένας Εφησυχάζων Μητροπολίτης έχει το δικαίωμα να εγκαλεί Πατριάρχες ( Οικουμενικό και Αλεξανδρείας) για αποφάσεις που έλαβαν συνοδικά( ουκρανικό αυτοκεφαλο). Αφού μας απαντήσει σε αυτά τότε να μας πει για την παραχώρηση Ορθοδόξων Ναών σε αλλοδόξους.

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Νομίζω πως πρέπει να είμεθα προσεκτικοί με αυτές τις παραχωρήσεις ναών ορθοδόξων σε αλλοδαπούς είτε ετεροδοξους και το αντίθετο..
Έχει σημασία για μας ,επειδή μπορεί αύριο μεθαύριο να δούμε δύο ταμπέλες σε έναν Ι.Ναο που να λένε " Ελληνική ορθόδοξη εκκλησία" " Ελληνική καθολική εκκλησία"(σ.σ παπική ουνιτικη).. και από κει κ εντεύθεν κοινές ιεροτελεστίες,κοινές λειτουργίες.
Δεν γίνεται; Όλα γινονται τη σήμερον ημέραν!