Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Μνήμη της Oσίας Φεβρωνίας (25 Ιουνίου)


Η Αγία μας Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη της Οσίας Φεβρωνίας και του Αγίου μάρτυρα Ορεντίου καθώς και των έξι αδελφών του, που ήσαν στρατιωτικοί και μαρτύρησαν μετά από εξορίες και πολλές κακουχίες, επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Επίσης, εορτάζουμε τον Επίσκοπο Θεόληπτο Φιλαδελφείας και το νεομάρτυρα Γεώργιο από την Αττάλεια της Μικράς Ασίας.
Η Φεβρωνία έζησε κατά τον 3ου αιώνα μ.Χ. και διακρινόταν για την εκθαμβωτική, χαρισματική ομορφιά της και το ψυχικό της κάλλος.
Είχε αφιερωθεί στο Νυμφίο της Εκκλησίας Ιησού Χριστό από τα νεανικά της χρόνια μόνασε σε ονομαστή μονή της Μεσοποταμίας, όπου διακρίθηκε για την αρετή και την υπακοή της. Κατά τη διάρκεια επιδρομής ειδωλολατρών, συνελήφθη μαζί με την ηγουμένη Βρυένη.
Μετά από απερίγραπτα βάσανα δέχτηκε μαρτυρικό θάνατο με ξίφος, παραδίδοντας την ψυχή της στον Θεάνθρωπο αρχηγό της ζωής και του θανάτου.
Στο πρόσωπο της οσιομάρτυρος Φεβρωνίας τιμούνται όλες οι γενναίες και ηρωίδες γυναίκες που αγωνίζονται στη ζωή τους, στη συζυγική στέγη, στην οικογένεια και στο χώρο εργασίας, σε κάθε θέση μέσα στην κοινωνία, με υπομονή και αγωνιστικό φρόνημα, παρά τις κάθε λογής δοκιμασίες της ζωής, εφαρμόζοντας το θέλημα του Παρακλήτου Πνεύματος «ὁ πανταχοῦ παρών, καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν, καὶ ζωῆς χορηγός».
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: