Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Αρχή της Ινδίκτου (1 Σεπτεμβρίου)


Αρχή του Εκκλησιαστικού έτους η 1η Σεπτεμβρίου και εορτάζουμε την αρχή της Ινδίκτου. «Ίνδικτος» προέρχεται από τη λατινική λέξη indictio και σημαίνει ορισμός. Πρόκειται για ρωμαϊκό αυτοκρατορικό διάγγελμα, σύμφωνα με το οποίο οι υπήκοοι της αυτοκρατορίας έπρεπε την πρώτη Σεπτεμβρίου, να πληρώνουν φόρο για τη συντήρηση του στρατού.
Επειδή τον Αύγουστο συμπληρώνεται η συγκομιδή αρκετών ειδών καρπών του έτους, ο Σεπτέμβριος λογαριάζεται ως η αρχή του νέου έτους.
Η Εκκλησία, με δεήσεις και ύμνους, προσεύχεται προς τον Κύριο και Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου, όπως χαρίζει κατά τη διάρκεια του νέου έτους κάθε ευλογία και ευκαιρία για τη δημιουργία αγαθών έργων προς δόξα Θεού.
Ευχόμαστε «υπέρ ευκρασίας αέρων, ευφορίας των καρπών της γης και καιρών ειρηνικών». Όμως, η αλαζονεία και «ἀπληστία» του σύγχρονου ανθρώπου επέφερε την απομάκρυνση από το Θεό, την καταπάτηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ανελέητη σπατάλη και τη ρύπανση των φυσικών πηγών και την εξάντληση των φυσικών πόρων και ταυτόχρονα την αύξηση της τοξικότητας και των αποβλήτων.
Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, επαναβεβαιώνει αυτή την ευαισθησία και την ευθύνη μας:
«Ἡ οἰκολογική κρίσις, ἡ ὁποία συνδέεται πρός τάς κλιματολογικάς ἀλλαγάς καί τήν ὑπερθέρμανσιν τοῦ πλανήτου, καθιστᾷ ἐπιτακτικόν τό χρέος τῆς Ἐκκλησίας ὅπως συμβάλῃ, διά τῶν εἰς τήν διάθεσιν αὐτῆς πνευματικῶν μέσων, εἰς τήν προστασίαν τῆς δημιουργίας τοῦ Θεοῦ ἐκ τῶν συνεπειῶν τῆς ἀνθρωπίνης ἀπληστίας. (…)».
«Καὶ τὴν πόλιν ἡμῶν φύλαττε ἀπολιόρκητον» από κάθε επιβουλή, ορατό και αόρατο εχθρό. Μόνοι είμαστε αδύναμοι. Με την παραδοχή της παντοδυναμίας του Τριαδικού Θεού, γινόμαστε δυνατοί και ανθεκτικοί και στην ψυχή και στο σώμα.
Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη του Ιησού του Ναυή, ο οποίος υπήρξε διάδοχος του θεόπτη Μωυσή, του Οσίου Συμεών του Στυλίτου, της μάρτυρος Καλλίστης και των αγίων τεσσαράκοντα μαρτύρων γυναικών, που κατάγονταν από την Αδριανούπολη της Θράκης και μαρτύρησαν επί αυτοκράτορα Λικινίου,  και του διδασκάλου τους, Αμμούν διακόνου.
Καλό και ευλογημένο το νέο εκκλησιαστικό έτος, με τις πρεσβείες των Αγίων μας.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: