Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Αυτονόμου (12 Σεπτεμβρίου)

 
Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την απόδοση (ολοκλήρωση) της εορτής των Γενεσίου της Θεοτόκου και τιμά τη μνήμη των Ιερομαρτύρων Αυτονόμου  († 313) και Κουρνούτου Ικονίου, των Μαρτύρων Θεοδούλου, Θεοδώρου Αλεξανδρείας, Ιουλιανού, Μακεδονίου, Τατιανού και Ωκεανού, καθώς και του Οσίου Κορνούτου της Κύπρου.
Ο Αυτόνομος ήταν επίσκοπος στην Ιταλία και είχε στην επισκοπή του πλούσια δράση. Όταν άρχισε ο διωγμός του Διοκλητιανού, εγκατέλειψε τη θέση του, και πήγε στους Σωρεούς της Μ. Ασίας. Εκεί εγκαταστάθηκε στο σπίτι ενός χριστιανού, του Κορνήλιου, και συνέχιζε να διδάσκει το Ευαγγέλιο.
Κατόπιν, μετέβη στη Λυκαονία και την Ισαυρία, για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο. Πριν ξεκινήσει το ταξίδι, χειροτόνησε διάκονο τον Κορνήλιο. Έπειτα, επέστρεψε και θαύμασε το ποιμαντικό έργο που είχε επιτελέσει ο Κορνήλιος, τον οποίο χειροτόνησε ιερέα και επίσκοπο.
Το θεάρεστο έργο πού είχε επιτελέσει ο άγιος Αυτόνομος, εξόργισε τους ειδωλολάτρες, οι οποίοι τον σκότωσαν με λιθοβολισμό την ώρα πού λειτουργούσε.
Ο Άγιος Κουρνούτος ήταν γέννημα και θρέμμα της πόλης του Ικονίου της Μικράς Ασίας, της οποίας αναδείχθηκε επίσκοπος. Βρισκόταν κάποτε στο χωριό Σούρσαλο, όπου δίδασκε το λόγο της Ορθόδοξου Πίστεως, ερμήνευε στους ανθρώπους το Ευαγγέλιο και καλούσε ακόμη και τους απίστους σε μετάνοια και αποδοχή της  διδασκαλίας του Χριστού.
Ο ενθουσιασμός του για την παιδεία των ανθρώπων και τη γνώση της αλήθειας γέννησε τη ζηλοφθονία στις συνειδήσεις των διωκτών του χριστιανισμού. Τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στον ηγεμόνα Περίνιο. Αυτός, αφού τον βασάνισε σκληρά, είχε την εντύπωση ότι έτσι θα καμφθεί το ηθικό του Ιεράρχη. Ο ανένδοτος αγώνας του, ανάγκασε τον ηγεμόνα να διατάξει τον αποκεφαλισμό του. Ο Ιερομάρτυρας έμεινε σταθερός μέχρι τέλους και έτσι ένδοξα έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.
Οι ποταμοί των αιμάτων που χύθηκαν, υπέρ της χριστιανικής πίστεως από τους μάρτυρες της Εκκλησίας τη στερέωσαν και τη λάμπρυναν. Το πανίερο αυτό γεγονός μάς οπλίζει με θάρρος και μας ενθαρρύνει να είμαστε αισιόδοξοι στη ζωή, με τις πρεσβείες της Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και πάντων των Αγίων.
 Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: