Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Πανβαλκανικό συλλείτουργο στη Βουλγαρία με συμμετοχή Εσφιγμενιτών

Πανβαλκανικό συλλείτουργο στη Βουλγαρία με συμμετοχή Εσφιγμενιτών
 
Στις 21-25 Σεπτεμβρίου, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, αρχ. Βαρθολομαίος, με συνοδεία αγιορειτών πατέρων, πραγματοποίησε ολιγοήμερη προσκυνηματική επίσκεψη στην Βουλγαρία, με την ευκαιρία της συμμετοχής σε αγρυπνία και Θεία Λειτουργία (22-23 Σεπτεμβρίου 2024) με βάση το αγιορείτικο τυπικό προς τιμήν του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου στην Ι. Μονή Αγ. Αναργύρων στο Πέρνικ της Βουλγαρίας.
Ο αρχ. Βαρθολομαίος ήταν προσκεκλημένος του Ηγουμένου της Ι. Μ. Αγ. Αναργύρων, αρχ. Νικάνωρος, με την ευλογία και κανονική άδεια του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Δανιήλ, να προεξάρχει της πανηγυρικής αγρυπνίας και της Θείας Λειτουργίας.
 
Στο συλλείτουργο συμμετείχαν πατέρες από την Βουλγαρία, την Ελλάδα και την Σερβία - καθώς και ένας ιερέας από την Ρωσία - σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε με την παρουσία κληρικών και λαϊκών από διάφορες Βαλκανικές χώρες, κόντρα στην διχαστική ατμόσφαιρα που προσπαθεί να καλλιεργήσει το Κρεμλίνο στην περιοχή των Βαλκανίων.
 
Ο ηγούμενος Βαρθολομαίος, στην ομιλία του στην πανηγυρική τράπεζα ανέφερε πως οι παρευρισκόμενοι έζησαν μια "πανβαλκανική ενότητα", η οποία κατέδειξε πως πάνω από τις όποιες διαφορές - που δημιουργούν επιτήδειοι πολιτικοί με αφορμή τη διαφορετική εθνική καταγωγή - είναι η πίστη στον Θεό που ενώνει και δεν διχάζει!
 
Ιδαίτερη εντύπωση προκάλεσε το ενδιαφέρον η αγωνία που εξέφραζαν πολλοί στη Βουλγαρία, κληρικοί, λαϊκοί και διάφοροι πολιτειακοί παράγοντες για την συνεχιζόμενη κατάληψη της Μονής Εσφιγμένου, καθώς και για τις δράσεις Ρωσικού εθνικισμού στο Άγιο Όρος και τις παρεμβάσεις εκ μέρους των Ρωσικών αρχών.
 
Εκ της Ιεράς Μονής
 
Φωτογραφίες και βίντεο στον σύνδεσμο:
https://www.esphigmenou.gr/2024/10/blog-post_37.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον "Ημι - Βαλκανικό" θά έπρεπε νά λέγεται το Συλλείτουργο, αφού όπως φαίνεται δέν υπάρχουν Κληρικοί από τίς Εκκλησίες της Ρουμανίας καί τής Αλβανίας.