Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Σχόλιο για την ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του δαιμονισμένου των Γαδάρων. - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

 Σχόλιο για την ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του δαιμονισμένου των Γαδάρων.

Η περικοπή αυτή διαβάζεται δύο φορές κατά την διάρκεια του εκκλησιαστικού έτους. Μία μέσα στον Ιούλιο, Πέμπτη Κυριακή Ματθαίου, και μία μέσα στον Οκτώβριο, Έκτη Κυριακή Λουκά.

Οι τρείς βασικές περίοδοι των ευαγγελικών αναγνωσμάτων, Ιωάννης, Ματθαίος, και Λουκάς, έχουν κατηχητικό χαρακτήρα.

Η περίοδος του Ιωάννη, η οποία συμπίπτει με το Πεντηκοστάριο, είναι μαθητεία στο πάθος και στην ανάσταση, στα Μυστήρια της Βαπτίσεως και της θείας Ευχαριστίας.

Οι περίοδοι του Ματθαίου και του Λουκά έχουν ένα κοινό κατηχητικό μοτίβο. Η περίοδος του Ματθαίου ξεκινά με την κλήση των μαθητών. Συνεχίζει με το κήρυγμα του Ιησού. Ακολουθούνε Κυριακές με αφηγήσεις θαυμάτων. Ο Ιησούς θεραπεύει τυφλούς, αναπήρους, δαιμονισμένους. Είναι αυτός που έχει απόλυτη εξουσία επάνω στα στοιχεία της φύσης και επάνω στα υπερφυσικά στοιχεία, τα πονηρά πνεύματα.

Η περίοδος του Λουκά ξεκινά με την κλήση των μαθητών. Συνεχίζει με το κήρυγμα του Ιησού. Ακολουθούνε Κυριακές που έχουν ως κεντρικό θέμα τον υλικό πλούτο. Η Έκτη Κυριακή του Λουκά με την αφήγηση της θεραπείας του δαιμονισμένου φαίνεται ως παραφωνία. Αλλά δεν είναι. Μερικά σημεία της αφηγήσεως του Λουκά την συνδέουν με τις περικοπές των άλλων Κυριακών. Εξηγώ. Πρώτο σημείο. Σύμφωνα με τον Λουκά ο Ιησούς δίνει εντολή στο ακάθαρτο πνεύμα να αποχωρήσει και να ελευθερώσει τον άνθρωπο. Το πονηρό πνεύμα μαστιγώνεται από την θεϊκή δύναμη αλλά τολμά και αντιμιλά στον Ιησού. Και αυτά που λέει φανερώνουν πως θεωρεί ότι έχει δικαιώματα στην περιοχή. Ποιά είναι τα δικαιώματα; Προφανώς η απληστία, η φιλαργυρία, και ό,τι άλλο μπορεί να συσχετισθεί με το χρήμα. Δεύτερο σημείο. Ο δαίμονας ζητά από τον Ιησού να του επιτρέψει να μπει στα γουρούνια που έβοσκαν εκεί κοντά. Ο Ιησούς το επιτρέπει. Και όπως λέει ο Μάρκος δύο χιλιάδες γουρούνια κατακρημνίσθηκαν και πνίγηκαν. Μεγάλο μάθημα. Αν υπηρετείς τον Μαμμωνά τότε αυτός είναι που θα σε καταστρέψει. Τρίτο σημείο. Η στάση των Γαδαρηνών οι οποίοι διώχνουν τον Ιησού από την περιοχή τους διότι φοβήθηκαν. Η οικονομική ζημιά ήταν μεγάλη. Καλύτερα μακριά και αλάργα… Επιλογές…

Με αυτά που έγραψα θεωρώ πως στην περίοδο του Ματθαίου η περικοπή δίνει έμφαση στην εξουσία του Ιησού επάνω στις δαιμονικές δυνάμεις ενώ στην περίοδο του Λουκά έχει την σημασία των δικαιωμάτων που παραχωρεί ο άνθρωπος στον διάβολο μέσω της απληστίας και του άθεσμου πλούτου. Επίσης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τονίζεται μέσα από την κοινωνική θεώρηση του Λουκά ο διαφορετικός τρόπος της χριστιανικής ζωής. Η φιλαδελφία, η αγάπη προς τους άλλους, το έλεος προς όσους έχουν ανάγκη.

Μητροπολίτης  Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: