Δευτέρα 14 Απριλίου 2025

Η εκδημία του Μητροπολίτη Ανδρέα, η κούρσα της διαδοχής...

Απόσπασμα από την εφημερίδα «Νέα της Ηπείρου» 12 Απριλίου 2025.
Ύστατο χαίρε στον Μητροπολίτη Κονίτσης
Με βαθιά συγκίνηση, ο κλήρος και ο λαός της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης αποχαιρέτησαν τον μακαριστό Μητροπολίτη Ανδρέα στον Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα, όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία.
Ο ενταφιασμός πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Γκούρας Αηδονοχωρίου. Ο αγαπητός ιεράρχης εκοιμήθη σε ηλικία 86 ετών, έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία.
Της εξοδίου ακολουθίας, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Ελλάδος και τον... Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου μίλησε ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος.
Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου επικήδειο εκφώνησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, αναφερόμενος στον πνευματικό δεσμό που τον ένωνε με τον μακαριστό.  
………………………….
 Τέλος οι Κονιτσιώτες στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Κοσμά αναρωτιόταν γιατί στην εξόδιο ακολουθία δεν ήταν παρών ο Αρχιμανδρίτης Χερουβείμ.
Προσεχώς περισσότερα, Φ.Γ. 
…………….
Ποιος θα τον διαδεχτεί;
Ήδη ο Μακαριστός Σεβασμιώτατος κυρός Ανδρέας Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης βρίσκεται στην Θριαμβεύουσα Εκκλησία και με την ευχή όλων αφενός να βρήκε τον πνευματικό του πατέρα, το πρότυπό του, τον αείμνηστο Σεβαστιανό και αφετέρου από κοινού να εύχονται για την πρόοδο της τοπικής τους εκκλησίας.
Το ερώτημα όμως για εμάς, τους πιστούς της ακριτικής επαρχίας, παραμένει αδυσώπητο. Τώρα ποιος; Οι πνευματικοί ταγοί της σπουδαίας και ακριτικής επαρχίας πλέον έχουν εκλείψει. Ο τόπος ορφάνεψε.
Κλήρος και λαός αναζητούν και ποθούν και πάλι την παλαιά δόξα! Αναζητούν τον πνευματικό πατέρα που θα τους αγαπήσει και θα είναι δίπλα τους, κοντά στα προβλήματά τους, προσευχόμενος για τις αγωνίες τους!
Ας ακούσουν λοιπόν αυτόν τον ιερό πόθο του ακριτικού λαού της επαρχίας οι τοπικοί άρχοντες και οι ιεράρχες οι αρμόδιοι για την νέα εκλογή και ας φωνάξουν οι πρώτοι και ας ενεργήσουν οι δεύτεροι τα αναγκαία για την ανάδειξη ενός Πατέρα, που θα διαποιμάνει την Μητρόπολη τόσο πνευματικά όσο και διοικητικά. Τότε, όλοι θα βρεθούμε μαζί για να φωνάξουμε το ... ΑΞΙΟΣ!

 Πηγή: εφημερίδα «Νέα της Ηπείρου» 12 Απριλίου 2025.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κρατήστε μικρό καλάθι... δυστυχώς πολύ φοβούμε...