Δευτέρα 14 Απριλίου 2025

Η περικοπή Ματθαίος 24:3-35 - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος


Η περικοπή Ματθαίος 24:3-35 (Ευαγγελικό ανάγνωσμα στην Προηγιασμένη της Μεγάλης Δευτέρας) είναι γνωστή ως μέρος της "Εσχατολογικής Ομιλίας" του Ιησού, όπου μιλάει για τα γεγονότα που θα προηγηθούν της συντέλειας του κόσμου και της Δευτέρας Παρουσίας Του.
Ορισμένα βασικά σημεία:
1. Η Ερώτηση των Μαθητών (Ματθ. 24:3)
Οι μαθητές ρωτούν τον Ιησού για το πότε θα γίνουν "ταύτα" και για το σημείο της παρουσίας Του και της συντέλειας του αιώνος. Αυτή η ερώτηση περιλαμβάνει δύο διαστάσεις:
Η καταστροφή του Ναού: Ένα ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα το 70 μ.Χ. με την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους.
Η συντέλεια του κόσμου: Ένα μελλοντικό και εσχατολογικό γεγονός που αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία.
Η Εκκλησία βλέπει την απάντηση του Ιησού ως διπλή, αναφερόμενη τόσο σε άμεσα ιστορικά γεγονότα όσο και σε μελλοντικές πνευματικές πραγματικότητες.
2. Σημεία των Καιρών (Ματθ. 24:4-14)
Ο Ιησούς μιλά για ψευδομεσσίες, πολέμους, πείνες, σεισμούς και διωγμούς. Αυτά τα γεγονότα δεν είναι απλώς προφητείες για το μέλλον, αλλά σημεία που επαναλαμβάνονται σε κάθε εποχή, υπενθυμίζοντας στους πιστούς τη φθαρτότητα του κόσμου.
Πνευματική Ερμηνεία: Η Εκκλησία διδάσκει ότι αυτά τα σημεία μας καλούν σε μετάνοια και επαγρύπνηση, αντί να μας γεμίζουν φόβο ή να οδηγούν σε εικασίες για το τέλος του κόσμου.
Το Ευαγγέλιο στη Γη: Το μήνυμα ότι το Ευαγγέλιο θα κηρυχθεί σε όλα τα έθνη (Ματθ. 24:14) υπογραμμίζει την ιεραποστολική αποστολή της Εκκλησίας.
3. Η Μεγάλη Θλίψη (Ματθ. 24:15-28)
Ο Ιησούς αναφέρεται στο "βδέλυγμα της ερημώσεως", που σχετίζεται με την καταστροφή του Ναού και τα γεγονότα που ακολούθησαν. Ενώ αυτό έχει ιστορική αναφορά, η Εκκλησία το βλέπει και ως προειδοποίηση για πνευματική αποστασία.
Η Πνευματική Μάχη: Η "Μεγάλη Θλίψη" ερμηνεύεται ως περίοδος έντονου πνευματικού αγώνα, όπου οι πιστοί καλούνται να παραμείνουν σταθεροί στην πίστη, ακόμη και μπροστά σε διωγμούς και δυσκολίες.
4. Η Δευτέρα Παρουσία (Ματθ. 24:29-31)
Η περιγραφή του "σκοτισμού του ήλιου", της "πτώσης των άστρων" και της "εμφάνισης του σημείου του Υιού του Ανθρώπου" είναι γεμάτη συμβολισμό. Η Εκκλησία διδάσκει ότι αυτά τα γεγονότα δείχνουν τη θεϊκή δύναμη και την οριστική νίκη του Χριστού.
Το Σημείο του Σταυρού: Ορισμένοι Πατέρες της Εκκλησίας, όπως ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ερμηνεύουν το "σημείο του Υιού του Ανθρώπου" ως την εμφάνιση του Σταυρού στον ουρανό, που θα υπογραμμίσει την ταυτότητα του Χριστού ως Σωτήρα.
5. Η Παραβολή της Συκής (Ματθ. 24:32-35)
Ο Ιησούς παρομοιάζει τα σημεία των καιρών με την αλλαγή της συκής, που δείχνει την εγγύτητα του καλοκαιριού. Η παραβολή αυτή καλεί τους πιστούς να είναι σε εγρήγορση.
Η Εγρήγορση και η Ετοιμότητα: Η Εκκλησία τονίζει ότι οι πιστοί δεν πρέπει να προσπαθούν να προβλέψουν το τέλος, αλλά να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, ζώντας μια ζωή μετανοίας, προσευχής και αγάπης.
Η Εκκλησία προσεγγίζει την περικοπή αυτή με έναν ισορροπημένο τρόπο, αποφεύγοντας την υπερβολική εστίαση σε αποκαλυπτικές θεωρίες και δίνοντας έμφαση στα εξής:
Πνευματική Εγρήγορση: Ο στόχος της περικοπής είναι η προτροπή για πνευματική επαγρύπνηση και όχι ο φόβος.
Η Παρουσία του Χριστού: Το επίκεντρο είναι η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, όπου θα αποκαλυφθεί η πλήρης δόξα Του.
Η Ζωή σε Κάθε Εποχή: Τα λόγια του Ιησού είναι επίκαιρα για κάθε εποχή, καλώντας τους πιστούς να ζουν με αφοσίωση στον Θεό, ανεξαρτήτως εξωτερικών συνθηκών.
Η Εκκλησία καλεί τους πιστούς:
Να αποφεύγουν την αγωνία και τις εσχατολογικές εικασίες.
Να παραμένουν σταθεροί στην πίστη και την αγάπη προς τον Θεό και τον πλησίον.
Να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τον Χριστό ανά πάσα στιγμή, ζώντας με μετάνοια και ελπίδα.
Η περικοπή αυτή, λοιπόν, δεν είναι απλώς μια προφητεία, αλλά ένας οδηγός ζωής που μας καλεί να επικεντρωθούμε στη σχέση μας με τον Θεό και στην ετοιμότητα για τη Βασιλεία Του.
 
Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: