Τρίτη 20 Μαΐου 2025

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ. Κωνσταντινούπολη καί Μόσχα. - π. Βασιλείου Μπακογιάννη

 
Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ.
Κωνσταντινούπολη καί Μόσχα.

Ἀπόσπασμα ἀπό τό ὑπό ἔκδοση βιβλίο.
Ἀρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη
 
     Ἡ Μόσχα ὑποστηρίζει: «Ὁ πρῶτος (ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης) ὑφίσταται σέ τοπικό ἐπίπεδο, καί ὄχι σέ οἰκουμενικό».[1]
  Σωστό; Στή θεωρία ναί, στήν πράξη ὄχι...
 
  Στούς Ἀγγέλους ὑπάρχουν ἀρχές καί ἐξουσίες· γιατί; Γιά νά βασιλεύει τάξη, ἁρμονία. Ἄν στήν κοινωνία τῶν Ἀγγέλων  χρειάζονται ἀρχές καί ἐξουσίες πόσο μᾶλλον σέ μιά κοινωνία ἀνθρώπων. Χρυσόστομος: «Πρέπει ὑποχρεωτικά νά ὑπάρχει ἕνας ἀρχηγός. Ὅπου  ὑπάρχει ἰσοτιμία, δέν ἐπικρατεῖ ποτέ εἰρήνη».[2]
 
  Ἄς ὑποθέσουμε, ὅτι συλλειτουργοῦν  ὅλοι  οἱ Προκαθήμενοι-Ἀρχιερεῖς  τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας. Μπορεῖ ὡς Ἀρχιερεῖς νά εἶναι  ἰσότιμοι, ἀλλά τώρα, κάποιος  πρέπει νά ἔχει τόν πρῶτο λόγο· νά εἶναι ἀνώτερος· νά  «διευθύνει»  τούς συλλειτουργούς Ἀρχιερεῖς· γιά νά μήν ὑπάρξει ἀταξία, σύγχυση. Καί πρῶτος,  κατά τήν τάξη, εἶναι  ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης.
   Ὅλες οἱ Αὐτοκέφαλες Ὀρθόδοξες Ἐκκλησίες συναποτελοῦν ἕνα σῶμα, τό Ὀρθόδοξο σῶμα. Καί ὡς σῶμα «δικαιοῦται» νά ἔχει κεφαλή. Κεφαλή τοῦ Ὀρθοδόξου σώματος εἶναι τό  Φανάρι, ἐξ οὗ καί Oἰκουμενικό Πατριαρχεῖο.
 
    Ἐκεῖ πού φαίνεται ὅτι ὄντως  τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο εἶναι κεφαλή τῆς Ὀρθοδοξίας εἶναι στό χρυσόβουλο, στόν Τόμο Ἀνακηρύξεως (1589) τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ρωσσίας σέ Πατριαρχεῖο· ὑπογεγραμμένος ἀπό ὅλα τά  Πατριαρχεῖα τῆς τότε  Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας. Ἀποσπάσματα:
   «...ἐγκρίνομεν ἵνα αὐτός ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Μόσχας (Ἰώβ) ἐξουσιάζει ὡς πέμπτος Πατριάρχης, καί διά τῆς ἀξίας καί τιμῶν τιμᾶται μετά τῶν ἄλλων  Πατριαρχῶν εἰς αἰῶνας· (..) καί ἔχῃ τήν τάξιν εἰς τά εὐχάς μετά τόν τῶν Ἱεροσολύμων, καί ἵνα ὡς κεφαλήν καί ἀρχήν ἔχῃ αὐτός τόν Ἀποστολικόν Θρόνον τῆς τοῦ Κωνσταντίνου πόλεως, ὡς καί ἄλλοι Πατριάρχαι».[3]
   Δηλαδή, οἱ Πατριάρχες Ἀλεξανδρείας, Ἀντιοχείας, Ἱεροσολύμων, Ρωσσίας ἀναγνώρισαν ἐγγράφως, τόν Κωνσταντινουπόλεως ὄχι ἁπλά ὡς πρῶτο στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία, ἀλλά ὡς κεφαλή καί ἀρχή ὅλης τῆς Ἐκκλησίας. «Οἰκουμενικός» ἀποκαλεῖται στό συγκεκριμένο Χρυσόβουλλο. Μέ αὐτή τή δέσμευση, ἡ Ἐκκλησία τῆς Ρωσσίας δέχθηκε  νά ἀνακηρυχθεῖ ὡς Πατριαρχεῖο.
  Καί μερικοί ἐξακολουθοῦν νά διερωτῶνται, γιατί ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης νά ἔχει τό ἀποκλειστικό δικαίωμα συγκλήσεως Οἰκουμενικῆς Συνόδου; Καί γιατί ἡ Κωνσταντινούπολη νά θεωρεῖται Μητέρα τῶν Ἐκκλησιῶν;![4]
          Θά εἶχαν δίκιο, ἄν ἡ Κωνσταντινούπολη δέν ἦταν κεφαλή τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας. Ὅμως, εἶναι κεφαλή· ὄχι νεκρή, ἀλλά ζωντανή.  Ἡ  νεκροκεφαλή ταιριάζει σέ σώματα νεκρά... 


[1]https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/40883-bolokolamsk-ilarionas-oi-papikou-tupou-ajioseis-tis-konstantinoupolis
[2] Ὁμιλία 20 στήν πρός Ἐφεσίους,  4. P.G. 62:111
[3]Ἀπό τό βιβλίο:  Ἱστορία τῆς Ρωσσικῆς Ἐκκλησίας, σελ. 362-363. Ὁ συγγραφέας του ἦταν γυιός ἐπιφανοῦς Ρώσσου ἀξιωματούχου, ἀλλά θέλησε νά κρατήσει τήν ἀνωνυμία του. Ἐρεύνησε τά ἀρχεῖα τῆς Πατριαρχικῆς Βιβλιοθήκης τῆς Μόσχας, καταθέτοντας ἀξιόλογες πληροφορίες. Mεταφράσθηκε στήν ἑλληνική, ἀπό τόν ρωσοέλληνα Θεόδωρο Βαλιάνου, ἀφιερώνοντας τό ἔργο του   στόν  Τσάρο Νικόλαο Α. (1796-1855). Ἀθήνα 1851.
[4] https://mospat.ru/gr/authors-analytics/91555/

 

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστά και λογικά τα όσα γράφει ο π. Βασίλειος. Αλλά που να βρεθεί η λογική όταν κυριαρχούν τα επεκτατικά συμφέροντα όχι της Εκκλησίας αλλά της Ρωσικής πολιτικής κυριαρχίας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει σύγκρουση διότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αγάπη μνημονεύει τον Μόσχας. Θα έλθει η ώρα που θα ζητήσουν ταπεινά συγνώμη. Το πρόβλημα στις Εκκλησίες των Ορθοδόξων είναι ο εθνοφυλετισμός. Οι προσπάθειες που κατέβαλε η Εκκλησία για την αντιμετώπισή του, αρχής γενομένης από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του 1872 μέχρι και σήμερα δεν έχει τέλος, τα προβλήματα που συνεχίζει να δημιουργεί ο εθνοφυλετισμός στη ζωή της είναι και σήμερα τα ίδια και εξακολουθεί να ταράσσει τις σχέσεις μεταξύ των κατά τόπους Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών αφού πολλοί επιβουλεύονται να γίνουν Πρώτοι. Έχουμε ξεπεράσει σε διαιρέσεις τους διαμαρτυρόμενους.

Ανώνυμος είπε...

Εἰναι ντοκουμέντο ότι ο Τόμος Ανακύρυξης της Μόσχας σε Πατριαρχείο, αναφέρει ότι η Εκκλησία της Ρωσσίας ἐχει σαν κεφαλή την Κωνσταντινούπολη, αυτό θα πρέπει οι Ρωσσόφιλοι να το έχουν υπόψη τους

Ανώνυμος είπε...

Ο Μόσχας δεν τα γνωρίζει;
Μου προκαλεί εντύπωση ότι και οι άλλες σλαβικές χώρες καθώς η Αντιόχεια και τα Ιεροσόλυμα έχουν προσχωρήσει στο άρμα της αναδιαμόρφωσης των αποφάσεων με νέες υπέρ του Μόσχας.
Όσο αυτοί θα τρώγονται για εξουσία του πάνω χεριού η Ρώμη παραμένει σταθερή δύναμη στην Δυτική Εκκλησία.
Να σταματήσουν τα παιδιά να ζητούν από την Κωνσταντινούπολη να αποδυναμωθεί γιατί η υπόθεση θα γίνει μπάχαλο.

Ανώνυμος είπε...

π. Βασίλειε με ανυπομονησία περιμένουμε και αυτό το βιβλίο σας το οποίο σίγουρα θα μας διαφωτίσει για το μεγάλο αυτό ζήτημα που μας πληγώνει ως χριστιανούς σε μια ζώσα και δρώσα Εκκλησία. Αυτά η Μόσχα και ο Πατριάρχης της τα γνωρίζει. Αλλά άλλα είναι εκείνα τα οποία επιδιώκει να κερδίσει, δεν επιθυμεί να είναι μια Εκκλησία για να διακονεί τον λαό. Αλλά θέλει να είναι μια Εκκλησία υπερδύναμη. Ζηλεύει την δόξα του Πάπα και επιθυμεί να γίνει ο Πάπας της Ορθοδοξίας ο ανεξέλεγκτος. Κι έτσι αυτή να μπορεί να κινεί τα δίχτυα. Είδα χθες στις ειδήσεις τον Πούτιν και αμέσως μετά τον Κύριλλο να μιλούν για την Ρωσία. Έχουν γίνει οι δυο τους κρέας και νύχι ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει. Αυτή είναι κατάπτωση ο εκκλησιαστικός ηγέτης να παίρνει την θέση του μεγάλου Πατερούλη. Λυπούμαι βαθύτατα που αυτό δεν το κατανοούν Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες, εκκλησίες και αρκετοί ρωσόφιλοι κληρικοί της Ελλάδος που πολεμούν με μανία την Κωνσταντινούπολη.
Ο Θεός να τους και να μας φωτίζει στην Αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μόσχας χρησιμοποιεί πολιτική δύναμη και χρήμα , ένας νέος Πάπας.
Έχουμε και λέμε:
Πατριαρχείο Αντιοχείας: δεμένο σφιχτά από πολιτικής πλευράς στη Ρωσία από τα χρονια Ασσαντ. Αιχμάλωτο.
Πατριαρχείο Ιεροσολύμων: φοβάται μην πάθει τα ίδια γιατί υπάρχει μεγάλη ρωσική παρουσία με μοναστήρια, εταιρείες κλπ και ρωσοφιλος αρχιερείς σε συνδυασμό με τη γενικευμένη αγραματωσυνη των στελεχών του.
Πατριαρχείο Σερβίας: ειδικά μετά την νατοϊκή επίθεση δέσμιο της φιλορωσικης πολιτικής της Σερβίας.
Βουλγαριας: η τελευταία εκλογή πατριάρχη ήταν καθοριστική...
Πρόκειται για εκβουλγαρισμενο Έλληνα
Ρουμανίας: φοβάται μην του πάρουν την Μολδαβία.
Τσεχία και Πολωνία: μικρές εκκλησίες με ρωσικό κυρίως πληθυσμό πιστών.
Γεωργία: την Αμπχαζία την έχει ήδη προσαρτήσει εκκλησιαστικά η Μόσχα.
Ποιο δίκαιο και ποια κανονικότητα να επικρατήσει....
Γι'αυτό στηρίζουμε το πατριαρχείο μας.

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι τα όσα έγραψε ο 12,40
Τα είπε όλα ευκρινώς.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω για την υποστήριξη την οποία παρέχει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προς τη Ρωσία. Πώς μπορεί να κάνει διαφορετικά; Αφού όταν πήγα προ ολίγων ετών είδα περισσότερους Ρώσους μοναχούς και Ρωσίδες μοναχές να κυκλοφορούν στα Ιεροσόλυμα από ότι Έλληνες. Σε λίγο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων θα είναι Ρωσικό και με τη βούλα.
Όλα έχουν μια πολιτική εξήγηση και όχι μια πραγματική, θεολογική ή κανονική.

Ανώνυμος είπε...

Είναι καλό να αγαπούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά θα πρέπει παράλληλα να βλέπουμε τα πράγματα αντικειμενικά, γιατί αλλοιώς κιδυνεύουμε να πέσουμε εμείς σε Εθνοφυλετισμό.
Η Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος έδωσε πρωτείο τιμής στην Κωνσταντινούπολη "δια το είναι αυτήν Νέα Ρώμη¨, δηλαδη ο λογος του πρωτείου τιμής δέν είναι Πνευματικός, αλλά κοσμικός - πολιτικός καί έχει σχέση με το ποιά πόλη είναι πρωτεύουσα του Κράτους.
Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα μπορεί να επιδιώκει πρωτεία, λόγω της πληθυσμιακής υπεροχής των Ρώσων, αλλά καί η συμπεριφορά του Πατριαρχείου στο Ουκρανικό ζήτημα δέν ήταν σωστή, διότι δέν μπορεί να δηλώνεται η Ουκρανία στο Πατριαρχείο Μόσχας επί 350 χρόνια, καί ξαφνικά να .... ξεδηλώνεται !
Αυτή δέν είναι σοβαρή αντιμετώπιση προβλήματος.
Επίσης όσοι θεωρούν κακό να υπάρχει σύμπνοια καί συνεργασία μεταξύ του Κύριλλου καί τού Πούτιν, ας σκεφθούν την κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα, όπου η Εκκλησία διαρκώς βρίσκεται αμυνόμενη απέναντι στην αυθαιρεσία, τις επεμβάσεις, τα εμπόδια καί τον παραγκωνισμό που υφίσταται από το Κράτος.
Μήπως προτιμούν μία τέτοια συμπεριφορά από την Πολιτεία, που πλησιάζει ή ξεπερνά τα όρια της εχθρότητος ;

Ανώνυμος είπε...

Η Ουκρανία παραχωρήθηκε με συγκεκριμένους όρους οι οποίοι δεν τηρήθηκαν ποτέ.
Στην εκκλησία δεν υπάρχει χρησικτησία για να μιλάμε για τόσα χρόνια.
Τώρα ήρθε η ώρα να το κάνει το πατριαρχείο . Αν η Μόσχα έδινε άδεια αυτοκεφαλιας το πατριαρχείο δεν είχε λόγο να άρει την ισχύ του πατριαρχικού γράμματος Διονυσίου.
Σημειώνω ότι και το πατριαρχικο γράμμα ήταν προϊόν αφορητων πιέσεων στο σκλαβωμένο πατριαρχείο και η απονομή αυτοκεφαλιας και πατριαρχικής αξίας στη Μόσχα ήταν προϊόν ακόμα μεγαλύτερων πιέσεων

Ανώνυμος είπε...

Που είδατε εσείς ανώνυμε 2.07 την εχθρική αντιμετώπιση της εκκλησίας της Ελλάδος από το κράτος; Θα τρελαθουμε εντελώς;

Ανώνυμος είπε...

Όταν οι εκκλησίες παραδίνονται στους κοσμοκράτορες αυτά είναι τα αποτελέσματα.
Ο Ρωσίας στον Ρώσο και ο οικουμενικός στον Αμερικανό... διότι δεν νομίζω ότι από μόνος του ο Βαρθολομαίος σκέφτηκε να δώσει το αυτοκέφαλο στην Ουκρανία, τούτη την στιγμή της "φωτιάς"... Έπρεπε ή νωρίτερα ή αργότερα...

jean alatzo είπε...

Σετικά με το κείμενο του 2.07 ,όταν η Γεωργία έχει πάρει Αυτοκεφαλία προ πολλού ελέω Γεωργιανού Στάλιν ,όταν η Τσεχο-Σλοβακία με λίγους ορθόδοξους ,ομοίως και η Πολωνία ,η πολύ μεγάλη ορθόδοξη Ουκρανία ( που από ΕΣΣΔ ζητά αυτοκεφαλία) για τί να μην την δικαιούται ;; Ο μεγαλοϊδεατισμός της κρατικής και εκκλησιαστικής Μόσχας περί ¨"Ρωσικού Κόσμου " έχει καταντήσει να συμπεριλάμβάνει ακόμα και ταταρομογγολικές καταγωγές . Χώρια τι τράβηξαν στα ΤσαροΣοβιετικά χρόνια οι Βαλτικές χώρες.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ. Όλα είναι πολιτική

Ανώνυμος είπε...

Για αυτό το λόγο δεν είναι επιχείρημα ότι δέκα ορθόδοξες εκκλησίες δεν αναγνώρισαν ακόμα την αυτοκεφαλια της Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Οι εκκλησίες αυτές με τον ή με τον άλλο τρόπο δεν είναι ελεύθερες. Δυστυχώς.

Ανώνυμος είπε...

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος σε ανταλλαγή επιστολών με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο απέδειξε με βάση τους Ιερούς Κανόνες καί τήν Παράδοση της Εκκλησίας, ότι η απονομή αυτοκεφαλίας πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Είχε τονίσει μάλιστα ότι ο σεβασμός καί η υποστήριξη για το Πατριαρχείο παραμενει, ανεξάρτητα από τη θέση που λαμβάνει στο Ουκρανικό ζήτημα.
Δέν είναι σωστό λοιπόν, να θεωρούμε ότι όποιος διαφωνεί με μία ενέργεια του Πατριαρχείου δέν είναι ελεύθερος, αλλά υποταγμένος κάπου αλλού.
Αντιθέτως, όταν χορηγήθηκε η αυτοκεφαλία, το Φανάρι χρησιμοποίησε το επιχείρημα "το αίμα νερό δέν γίνεται", για να παρακινήσει Ελλάδα, Κύπρο καί Αλεξάνδρεια να προχωρήσουν σε αναγνώριση, υποδηλώνοντας έτσι κάποιου είδους εξάρτηση ή αλληλεγγύη μεταξύ των Ελληνόφωνων Εκκλησιών.
Αν θεωρησουμε λοιπόν ότι οι δέκα Ορθόδοξες Εκκλησίες, που δέν αναγνωρίζουν την αυτοκεφαλία δέν είναι ελεύθερες, τότε καί το Πατριαρχείο καί οι Ελληνόφωνες Εκκλησίες που τόσα χρόνια ανεγνώριζαν τις καθαιρέσεις των Ουκρανών κληρικών, δέν είναι ελεύθερες, αλλά έκαναν το χατίρι της Μόσχας.
Αν είναι δυνατόν !

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Δεν πολύ ξέρουμε αυτά τα πιο δύσκολα διοικητικά,τα οποία προήλθαν απο πολλές προθέσεις των αδελφών Ρώσων ,που ίσως να κρύβεται η αυτοπροβολή,ίσως και η πολιτικη.

Ενώ καταλαβαίνουμε ότι ουδέν Πατριαρχείον είναι κατώτερο του άλλου,νομίζω εκεί πρέπει να στηρίζονται ,επειδή η Ορθόδοξη Εκκλησία μας,έχει Κεφαλή της τον Κ.Η.Ι.Χ!!!

Η Ορθόδοξη Εκκλησία,γνωριζουσα τον Ι.Χ,διοικητικως είναι οργανωμένη σε τοπικές Εκκλησίες δλδ Πατριαρχεία και άλλες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.
Και κάθε τοπική Εκκλησία ,έχει καθορισμένα όρια και έχει Πατριάρχη είτε Αρχιεπίσκοπο.
Πάντες οι προκαθήμενοι είναι ίσοι μεταξύ των και ουδείς έχει την υπεροχή έναντι των άλλων.
Ασχέτως ότι αυτό λέγεται Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Έκαστος συμφωνεί μετά ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ,εν Πίστει και διδασκαλία και όλοι έχουν την φροντίδα και την ευθύνη της Ορθ.Πιστεως.
Όσα θέματα προκύπτουν Ορθόδοξης σημασίας,αποφαίνεται Αγια Οικουμενική Σύνοδος !
ΚΑπου λέει η Γραφή," Καθώς απεσταλκε με ο Πατήρ,καγω πεμπω υμάς",απευθύνεται Ο Κυριος στους Μαθητές Του.
Καταλαβαίνουμε από όσα μελετήσαμε ότι πρέπει να έχουν οι προκαθήμενοι όχι μόνον την φροντίδα της Ορθ.Πιστεως,αλλά και άλλα δύο τινά.
ΙΣΟΤΗΤΑ + ΕΝΟΤΗΤΑ!!!
Όμως εάν πάρουμε το πατριαρχείο της Ρώμης,από κει ξεκίνησαν αυτά τα " υπεράνω πάντων των Αποστόλων και της όλης Εκκλησίας" και διέσπασε αυτήν την ισότητα και την ενότητα,με τις παράλογες αξιώσεις του και το πρωτείο γι'αυτό και εξέπεσε της Ορθοδοξίας.
Και θα έπρεπε να αγαπούν και να συμφωνούν μεταξύ των,να σέβονται τους θεσμούς διότι έκαστος πιστεύω σύμφωνα με το Ευαγγέλιο,πρέπει να συμφωνεί με Τον Χριστό !
Έχουμε εσωτερικά προβλήματα νομίζω και πρέπει να λυθούν πρωτίστως και μετέπειτα τα άλλα.
Κεφαλή μας είναι ο Κ.Η.Ι.Χ!!!
Χρειαζόμαστε και την πίστη και την αγάπη προς Τον Θεό και προς τα ποιμνια.
Εντάξει,σίγουρα μας επηρεάζουν οι πολιτ.εξεληξεις,αλλά πρέπει να βρούμε έναν δρόμο επιστροφής ,διότι και ο πιστός λαός έχει ανάγκη επιστροφής.
Δεν ξέρω εάν είμαστε έτοιμοι!
Χριστός Ανέστη,
Αληθώς Ανέστη!

Ανώνυμος είπε...

Ο συλλογισμός σας πάσχει σοβαρά. Ο πατριάρχης αναφερόταν με τη ρήση περί νερού και αίματος στον πόλεμο που διαχρονικά δέχεται από τη Μόσχα.
Επίσης: η εκκλησία της Αλβανίας είναι ακόμη ευθραστη, αν ο Αναστάσιος προχωρούσε περισσότερο οι Ρώσοι καραδοκουσαν. Είδε τι έκαναν στην Αφρική.
Και όχι, τίποτα δεν απέδειξε

Ανώνυμος είπε...

Τα πράγματα είναι απλά.
Η Ουκρανία μετά από την ανάκληση του πατριαρχικου γράμματος λόγω αθέτησης επί αιώνες των όρων, επανήλθε στο ωμοφόριο του Κωνσταντίνουπολεως.
Από κει και πέρα η αυτοκεφαλια αποδόθηκε από την μητέρα εκκλησία της.
Για την αναγνώριση της Βουλγαρίας που ξεκίνησε από εξαρχία και 70 χρόνια σχίσμα, συνήλθε πανορθόδοξη σύνοδος;
Για την Τσεχία και την Πολωνία και τη Ρουμανία και τη Σερβία συνήλθε πανορθόδοξη σύνοδος;
Για τη Γεωργία συνήλθε σύνοδος; Για την Αλβανία;
Μόνο για τη Ρωσία πριν Κάτι αιώνες και αυτό γιατί θύμωσε ο Μελέτιος Πηγας επειδή αποδόθηκε πατριαρχική αξία και όχι αυτοκεφαλια στη Μόσχα.
Όλα πολιτική είναι παιδιά. Μη πεφτεται στην παγίδα των Ρώσων..