Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025

Διευκρινήσεις μετά την άσκηση του Εκκλήτου από τον τέως Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό

Διευκρινήσεις μετά την άσκηση του Εκκλήτου από τον τέως Μητροπολίτη Πάφου Τυχικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Επειδή, μετά το Έκκλητον το οποιο ήσκησε ο τέως Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός, με βάση το άρθρον 81, του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώπιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γίνεται στα Μέσα Ενημέρωσης λόγος για αναστολή της απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, παραμονή του Επισκόπου Τυχικού στον θρόνο της Μητροπόλεως Πάφου και τερματισμού της τοποτηρητείας του θρόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, γνωστοποιούμε τα εξής με βάση το Καταστατικό της Εκκλησίας.

Πρώτον, Αρχιερέας ο οποίος καταδικάζεται σε ποινή στερητική της Ιερωσύνης, έκπτωση από τον θρόνο του, αργίας η οποία επιφέρει την έκπτωση έχει το δικαίωμα άσκησης του εκκλήτου ενώπιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. (Άρθρον 81)

Δεύτερον, Μόνο οι ποινές της καθαίρεσης και του μεγάλου αφορισμού δικαιολογούν αναστολή της ποινής, όσο διαρκεί η προθεσμία της έφεσης και της τελικής έκδοσης απόφασης. (Ποινική Δικονομία, Β΄, Άρθρον 46. Βλέπε και Άρθρον 82 Καταστατικού Χάρτη).

          Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου έχει επιβάλει στον Επίσκοπο Τυχικό την ποινή της απαλλαγής από τα διοικητικά και ποιμαντικά του καθήκοντα για λόγους κανονικούς (έκπτωση), διατηρώντας τον όμως, υπό όρους, στο επισκοπικό αξίωμα. Δεν έχει επιβληθεί σ’ αυτόν η ποινή της καθαίρεσης ή του μεγάλου αφορισμού και ως εκ τούτου δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Με αυτή την έννοια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ Γεώργιος συνεχίζει να είναι ο Τοποτηρητής του Μητροπολιτικού Θρόνου της Μητρόπολης Πάφου.

Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

5 Ιουνίου 2025

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι δυνατόν να ζητάει την βοήθεια σε αυτούς τους οποίους βρίζει, δηλαδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε αυτούς; Τους αποτειχισμένους, πως θα τους δικαιολογήσει; Λίγο μυαλό δεν έχει αυτός ο άνθρωπος έτσι που το πάει σε λίγο δεν θα είναι πρώην μητροπολίτης Πάφου, αλλά θα είναι ένας απλός μοναχός. Ας του πει κάποιος δύο πραγματάκια μήπως και κατανοήσει τα σφάλματα τα οποία έχει κάνει;

Ανώνυμος είπε...

Ο Πατριάρχης με το γράμμα που έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ζητά να 'επαναφέρει στην τάξη" τον Τυχικό, 'οχι να τόν καθαιρέσει από την Μητρόπολη του.
Επομένως το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα αποδώσει στο θέμα την σωστή του διάσταση, καταργώντας την υπερβολική αντίδραση του Αρχιεπισκόπου.
Οσον αφορά τους αποτειχισμένους, δεν έχει μόνον ο Τυχικός αποτειχισμένο κληρικό.
Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου σε συνέντευξη του σε Κυπριακό κανάλι αποκάλυψε, ότι ένας κληρικός ονόματι Πέτρος (χειροτονία του Αρχιεπισκόπου) αποτειχίστηκε, όταν ο Αρχιεπίσκοπος ήταν Μητροπολίτης Πάφου, αλλά το θέμα δέν έλαβε τόσο μεγάλη έκταση, όση τώρα με τον Τυχικό .....

jean alatzo είπε...

Αφού χρόνισε και έκατσε ο κουρνιαχτός του ημερολογιακού ζητήματος ,τώρα ανακαλύφθηκε μετά πάρα πολλά χρόνια ,η "φόρμουλα" ή λύση για κάθε διαφωνούντα της αποτείχισης ,και οι μεν ΓΟΧ μετά από δεκαετίες οργανώθηκαν σε δύο (?) ομάδες με τους αντίστοιχους αρχ/πους . Οι αποτοιχισμένοι του οψίμως "αντιοικουμενιστού" διαφωνίσαντος π.Θ.Ζήση και οι όποιες άλλες ομάδες ,που θα αναφέρονται ,θα μνημονεύουν " Πάσης επισκοπής ....(ανώνυμων) ορθοδόξων ......" ?