Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Εκδίκηση - Ζήνων

Εκδίκηση

Την ψάχνω χρόνια την εκδίκησή σου
για όσα γίνονται στραβά σ' αυτό τον κόσμο
ώρες ολάκερες παλεύω να με πείσω
πως δεν το έφτιαξες να τον αφήσεις μόνο.

Χρόνια την ψάχνω, Κύριε, την εκδίκησή σου
λάτρεψα μέσα μου μια θεία δικαιοσύνη
που το κακό αμείλικτα θα διώκει
δε θα αφήνει αδικούντας σε γαλήνη.

Άλλοτε πάλι ησύχαζε η οργή μου
κούρνιαζε η ψυχή μου κι απ' τον πόνο
λύτρωση ζήταγε και για τους θύτες
όχι για τα αθώα θύματά τους μόνο.

Αργεί η εκδίκησή σου, Κύριε
μα τώρα πια δεν ξέρω
αν έρθει θα ησυχάσει την ψυχή μου
ή τότες πιο πολύ θα υποφέρω;

Ζήνων

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ψυχή του ανθρώπου θα ησυχάσει όταν στο ελάχιστο μπορέσει να κατανοήσει την ΑΓΑΠΗ του θεού και την μακροθυμία Του κατ’ επέκταση. Οφείλω ευχαριστίες στον συντάξαντα γιατί μου έδωσε αφορμή γόνιμης σκέψης σε περάσματα παρόμοιων εκδηλώσεων ανθρώπινης ανόητης δικαιοσύνης.

Ανώνυμος είπε...

Ζήνων συνεχίζεις να εκφράζεις τα μυστικά οράματα, τις αγωνίες, τα πάθη και τις προσδοκίες του ανθρώπου με την ποίησή σου.

Ανώνυμος είπε...

Δύσκολο το θέμα που 'πιασες Ζήνωνα (αν και η τελευταία σου στροφή δείχνει πως ίσως αρχίζεις να το αγγίζεις...)

Θα 'λεγα πως πρέπει να περιμένεις λίγα χρόνια ακόμα, πλουτίζοντας με πόνους και εμπειρίες, πριν το ξαναδουλέψεις και το βγάλεις καλύτερο...

Π.

Ανώνυμος είπε...

Και που γνωρίζεις εσύ Π. αν ο Ζήνων τα έχει βιώσει αυτά. Μπορεί να είναι και μεγάλης ας πούμε ηλικίας, και να μην προλάβει να το ξαναδούλεψει. Αν θες όμως, για να σε κατανοήσω και εγώ, τι συγκεκριμένο έχεις να προτείνεις. Στο λεω γιατί εμένα με κάλυψε έτσι όπως το δημοσίευσε.

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι πρέπει να συνδέουμε τα χρόνια της ηλικίας μας με τον πόνο και τις τραυματικές εμπειρίες. Ένα μικρό παιδί, ένας νέος σε ηλικία άνθρωπος μπορεί να έχει πονέσει τόσο, που ένας μεγαλύτερος δεν μπορεί να φανταστεί. Είναι οι συγκυρίες της ζωής βλέπετε που ευθύνονται για αυτό. Νομίζω λοιπόν ότι το σχετικό σχόλιο ήταν λιγάκι άσχετο με το θέμα που πραγματεύεται ο αγαπητός μας Ζήνων.

Ανώνυμος είπε...

Ζήνωνα γράφεις υπέροχα. Τα ποιήματά σου δεικνύουν άνθρωπο με βαθιά πνευματικότητα και αναζητήσεις. Περιμένω –όταν έχεις έμπνευση- και άλλα.

Ανώνυμος είπε...

Επιτρέψτε μου να εκφράσω την εξής άποψη
To πρόβλημα δικαιοσύνης και αγάπης, εκδίκησης και συγχωρητικότητας είναι ένα τεράστιο θέμα που σίγουρα έχει απασχολήσει όλους μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στους ψαλμούς του ψαλτηρίου υπάρχουν κάποιοι που εκφράζουν τη βαθειά ανάγκη του ποιητή για εκδίκηση έστω και εκ μέρους του Θεού για το άδικο που γίνεται είτε στον ίδιο τον ποιητή είτε και στον κόσμο γενικώς. Είναι οι λεγόμενοι ψαλμοί της εκδίκησης (οι οποίοι μάλιστα έχουν εξοβελιστεί από τις ακολουθίες των προτεσταντών).
Νομίζω πως ο Ζήνων θέλει απλώς να εκφράσει την αυτόματη αυτή εκζήτηση της ψυχής του για αποκατάσταση του δικαίου χωρίς να αποκλείει τελικά το έλεος ως καταλληλότερη λύση αφού εν μέρει και ο θύτης είναι θύμα.
Τώρα περί της ηλικίας του Ζήνωνος μόνο ο Αναστάσιος μπορεί να μας ενημερώσει αφού υποθέτω ότι του είναι γνωστός, δεδομένου ότι συνεχίζει να δημοσιεύει ποιήματά του.
Πάντως εμένα το ποίημα μου άρεσε.
γδμ

Ανώνυμος είπε...

Η άποψή σου γδμ είναι ορθή και βιβλικά κατοχυρωμένη. Νομίζω ότι η παρέμβασή σου και αυτή την φορά τοποθετεί τα πράγματα στην θέση τους. Τον τελικό λόγο βέβαια τον έχει ο Ζήνων ο οποίος και καλά θα έκανε να μας πει ορισμένα για το έργο του. Όσο για το ποιος είναι και ποια η ηλικία του Ζήνωνα για μένα δεν έχει σημασία. Με ενδιαφέρει να διαβάζω τα καλογραμμένα ποιήματά του.

Ανώνυμος είπε...

Ζήνων απλά σε ευχαριστώ δεν έχω ειδικότητα στην ποίηση. Όμως μου αρέσεις όπως γράφεις.