Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Ο μεγάθυμος Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημος (Γκατζιρούλης)

Οι αθλιότητες που ταλανίζουν την Εκκλησία μας για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, µε πρωταγωνιστή τον έγκλειστο στις φυλακές κ. Μπεζενίτη (πρ. επίσκοπον Απικής), και η πρόσφατη αχαρακτήριστη “αθώωσή” του από το Συνοδικό Δικαστήριο, ανέδειξαν ταυτόχρονα ως αύρα λεπτή το πνεύμα του Θεού και την μεγαθυμία του Μητροπολίτου Αττικής Νικοδήμου (Γκατζιρούλη)!
Πριν από ένα χρόνο ο κ. Μπεζενίτης είχε καταδικασθεί από το πενταμελές Εφετείο Αθηνών σε ένα χρόνο φυλακή για “συκοφαντική δυσφήμιση” του Αττικής κ. Νικοδήµου, µε ανασταλτική ισχύ. Μετά την καταδίκη του και τον εγκλεισμό του για 6 χρόνια στις φυλακές η ανασταλτική φυλακή του ενός χρόνου έχασε την ισχύ της και έπρεπε να προσμετρηθεί στα άλλα 6 χρόνια που θα εγίνοντο 7. Τότε ο Μητροπολίτης Αττικής κ. Νικόδημος έδειξε το ήθος του και την μεγαθυµία του!
Καταγράφουμε από την “Ελεύθερη πληροφόρηση” (16.4.09, τ. 251) την “Παρέμβασή” του:
“Ακριβώς τότε, θεώρnσα χρέος τη δική μου παρέμβαση. Και, με την έναρξη της διαδικασίας, κατάθεσα στο Δικαστήριο δήλωσn παραίτnσnς από την έγκλησή μου. Η ταλαιπωρία, που περνάει αυτή την ώρα, εξ αιτίας των ατοπημάτων του, ο Μητροπολίτης Παντελεήμων είναι μεγάλη και βαρύτατη. Η αρχιερατική µου σvvείδnσn δεν μου επέτρεπε να του προσθέσω και άλλη.
Μεταφέρω εδώ, αυτούσιο, το κείμενο της δήλωσής μου:
“ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
Ως Ποιμενάρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας και Λειτουργός των Μυστηρίων του Θεού, έχω αγωνισθεί, κατά τη μακρόχροvn εκκλησιαστική μου διακονία, για τη διόρθωση πολλών εκτροπών, που συνέβησαν στον πολύπαθο εκκλησιαστικό μας χώρο.


Πάντα αντιμετώπιζα και αντιμετωπίζω τους παραβιάζοντας το θέλημα του Θεού και την Κανονική Τάξη της Εκκλησίας μας, όταν είναι όρθιοι και μπορούν να απαντούν και, κατά τη δύναμή τους, να αντικρούουν τον ελεγκτικό μου λόγο ως ίσοι προς ίσον.
Τίμιο θεωρώ να μην πλήττω ανθρώπους, που κείτονται σε δεινά, πληγωμένοι από τις ίδιες τις πράξεις τους. Οδηγός μου και έμπνευστής μου ο προφηnκός λόγος: “κάλαμον τεθλασμένον ου συντρίψει και λίνον καπνιζόμενον ου σβέσει” (Ησαϊου μβ' 3, Ματθ. ιβ' 20), που αναφέρεται στό Πρόσωπο του Κυρίου μας και που εκτείνεται, ως χρέος, στoύς λειτουργούς Του.
Αρνούμενος, βεβαίως, τα όσα εκκλησιαστικώς απαράδεκτα εξετόξευσε κατά τoυ προσώπου μου ο αντίδικος, επιφυλασσόμενος των εκκλησιαστικών δικαιωμάτων μου, δηλώνω ότι δεν επιθυμώ πλέον τη συνέχιση της δίωξής του για την προκείμεvn ποινική υπόθεση, εκτιμώντας ότι αυτό είναι, τούτη τη στιγμή, το συμφέρον της Εκκλησίας και το πνευματικό καθήκον μου.
Σβήνοντας από τον πίνακα της καρδιάς ολόκλnρn τη θλιβερή ιστορία, διατηρώ ακοίμητη την επλίδα, ότι η εμπειρία της σκλnρής περιπέτειας θα εμπνεύσει τον Mητροπολίτη Παντελεήμωνα να εκπέμψει ένα στεναγμό μετάνοιας και να καταθέσει ένα δάκρυ συντριβής σrά πόδια του Έσταυρωμένoυ Κυρίου μας. Πιστεύω, πως αυτό το δάκρυ θα το κρατήσει ο Κύριός μας, ως μαργαρίτη ατίμητο στο θησαυροφυλάκιο του Παραδείσου”.
Ο ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ


Από τη “Χριστιανική Βιβλιογραφία

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημος επί δεκαετίες σηκώνει τον άδικο σταυρό του μαρτυρίου στον οποίο τον έχουν προσηλωμένο οι αδελφοί του Αρχιερείς. Με την δήλωσή του αυτή, στο Πενταμελές Εφετείο, δείχνει την μεγαλοσύνη της αγαπητικής καρδιάς του.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς χαρακτηρίζει «ηθικό χρέος της Εκκλησίας να πάψει να έχει ισχύ το τραγικό μέτρο της ακοινωνησίας» και αναφορικά με την προσωπικότητα του πρώην Αττικής και Μεγαρίδος σημειώνει πως «είναι ένα πρόσωπο που έχει προσφέρει πάρα πολλά, με ευαισθησία ποιμαντική και… μεγάλο περιεχόμενο».

Προ μηνών ο κ. Σεραφείμ είχε συντάξει ένα κείμενο- αίτημα για την άρση της ακοινωνησίας ζητώντας από τα μέλη της Ιεραρχίας να το υπογράψουν. «Είναι γνωστή η θέση μου, όπως είναι γνωστό ότι μαζί με τον Άγιο Ζακύνθου και άλλους αδελφούς κάνουμε προσπάθειες για να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη. Είναι πάνω από πενήντα οι Αρχιερείς που έχουν την ίδια άποψη». Στη διευκρινιστική ερώτηση αν παράλληλα με την άρση της ακοινωνησίας ζητεί και την επαναφορά του Νικόδημου στο θρόνο της Αττικής, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ απάντησε: «Βεβαίως. Είναι και γηραιός Ιεράρχης. Δεν νομίζω να πληγεί κάποιος τόσο αν γίνει αυτό. Είναι θέμα ηθικό, θέμα δικαίωσης. Ίσως και να παραιτηθεί μετά από λίγο καιρό».

Ανώνυμος είπε...

Σοφός Ιεράρχης και δοκιμασμένος υπό των «αδελφών» του όσο λίγοι σύγχρονοί του.

Ανώνυμος είπε...

Πάντα θα θυμάμαι τους τραμπουκισμους έξω από τους ναούς που έκαναν οπαδοί του Νικοδήμου και όχι πιστοι την εποχη με το διαταγμα παλαιοκρασσα.θυμάμαι επισης τους λίβελους που εξαπέλυε εναντιον του Σεραφειμ.Αλλά αυτό δεν σκανδάλιζε το λαο του Θεου.Ο Νικόδημος μπορεί να τήρησε όλες τις εντόλες του Θεού.Δεν τήρησε μία.Την Αγάπη.Ζητούσε δικαίωση με οποιοδήποτε τίμημα.και τελικα τραυμάτισε το σώμα της εκκλησίας.Ηθελε μόνο το θρόνο και έκανε τα πάντα.εκτος απο ένα να αγαπήσει τον εσταυρωμένο

Ανώνυμος είπε...

Διάβασε για τους «τραμπουκισμούς» των «οπαδών» του Ιερού Χρυσοστόμου και μετά έλα να κάνεις την κριτική σου. αυτό για το οποίο κατηγορείς τον Νικόδημο δεν το έχεις ούτε εσύ. Αν είχες αγάπης θα διατύπωνες διαφορετικά τις σκέψεις σου.

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι αυτό που λες ανώνυμε 12.23 ο Νικόδημος είναι πρότυπο ηρεμίας και ειρήνης. Νομίζω ότι την απάντηση την πρέπουσα στην δίνει ο Πειραιώς στο σχόλιο 3.33

Ανώνυμος είπε...

Ο Νικόδημος Γκατζιρούλης έγραφε ως πρότυπο ηρεμίας και ειρήνης για τον μακαριστό Σεραφειμ ότι δεν μπορεί να αντέξει ανασκαλεύοντας ερείπια και ότι με το κερί να έψαχνε δεν θα έβρισκε τίποτα θετικό στην εικοσαετια κρατούσε στα χέρια του εκρηκτικούς μηχανισμους και ανατίναζε τα υποστηλωματα της εκκλησίας.Ο ήρεμος Γκατζιρούλης έκανε πράξη!!! τα του ιερου Χρυσοστόμου και έσυρε στα δικαστήρια κληρικούς διέσυρε το ράσο και απομάκρυνε οριστικά πολλούς ανθρώπους απο την εκκλησία.Μπορεί για αυτόν ο Σεραφειμ να ήταν ο κεντρικός μοχλός της διαφθοράς για τον πατέρα Πορφύριο όμως ήταν ανθρωπος πραγματικής αγαπης.Σήμερα ο Γκατζιρούλης συμπλέει με τον Ζακύνθου ή όπως ωραία θα έγραφε συνοδοιπορεί μαζί του.Κατά το παρελθόν αντιμάχονταν πεζοδρομιακά.Σήμερα πρέπει να θεραπεύσουν τις πληγές του παρελθόντος.Πως θα το καταφέρουν?Απλά θα συντάξουν μια ακόμη διαπιστωτικη πράξη λες και τα μυστηρια του Θεού είναι κείμενα με αριθμους πρωτοκόλλου.Η επισκοπική υπευθυνότητα έγραφε ο Νικόδημος δεν θυσιάζεται μήτε στην σκοπιμότητα μήτε στην ευκαιριακή πλειοψηφία.Άραγε σήμερα οι πατερίτσες που λαμπυρίζουν δεν προσπαθουν να υποστηλώσουν το σαθρό οικοδόμημα της εκκλησιαστικής ασυδοσίας?

Ανώνυμος είπε...

35 χρόνια τον κτυπούν ανελέητα. Έλεος πια. Τι κακό έκανε; Η διδακτορία Ιωαννίδη τον πέταξε, με την συνεργασία του Σεραφείμ Τίκκα, που δεν άφησε τίποτα όρθιο, για να τον ορκίσει Αρχιεπίσκοπο ο Ιωαννίδης. Ο Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημος είναι αγνός, δεν υπάρχουν ούτε κασέτες ερωτικές για αυτόν, ούτε παράνομο πλουτισμό έκανε. Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο μίσος για του Αγίους Επισκόπους.

Ανώνυμος είπε...

Ο ιερός Χρυσόστομος κατεδίκαζε τους τραμπουκισμούς των "οπαδών " του,και συνιστούσε υπακοή στις αποφάσεις της Εκκλησίας, έστω κι αν ήταν άδικες γι αυτόν.
Υάκινθος.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως θα έπρεπε μερικοί και μερικές να σκέφτεστε τι λέτε σχετικά με τον φασίστα τον Γκατζιρούλη και τα χουντικα συννημένα του.Μιλάμε για βιος και πολιτεία ο απίστευτος, είχαν μετατρέψει την αρχιεπισκοπή και την μητρόπολη του σε Α2 γραφείο της ΕΣΑ, ήταν έτοιμοι αυτό το φασιστοειδή με τους άλλους 11 και τον Ιερώνυμο(.....στον λάκο του)να καταργήσουν το Πατριαρχείο, τα ξεχάσατε