Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Περί προσφύγων - Άγιος Γρηγόριος Νύσσης

Ήλθαν έτσι τα πράγματα, ώστε γύρο μας να αφθονούν οι γυμνοί και οι άστεγοι. Είναι πάμπολλοι οι πρόσφυγες που χτυπούν την πόρτα μας. Πάμπολλοι είναι και οι ξένοι και οι μετανάστες. Όπου και αν κοιτάξεις, θα δεις χέρια απλωμένα σε ζητιανιά. Για σπίτι έχουν το ύπαιθρο. Κατάλυμα βρίσκουν στις στοές, τις παρόδους και τα ερημικότερα σημεία της αγοράς. Φωλιάζουν στις τρύπες όπως οι νυχτοκόρακες και οι κουκουβάγιες. Το ρούχο τους είναι διάτρητα κουρέλια. Για χωράφι έχουν τη διάθεση όσων δίνουν ελεημοσύνη. Για τροφή, ό,τι τύχει. Πίνουν νερό από τις κρήνες όπως τα ζώα, και για ποτήρια έχουν τις χούφτες τους. Για αποθήκη έχουν την κοιλιά τους, όσο μπορεί αυτή να συγκρατήσει ό,τι μπαίνει μέσα. Τραπέζι τους είναι τα γόνατά τους διπλωμένα. Κρεβάτι, το έδαφος. Μπάνιο, κάποιος ποταμός ή λίμνη, όπως τα έχει προσφέρει ακατέργαστα και κοινά σε όλους ο Θεός. Η ζωή τους είναι πλέον γεμάτη μετακινήσεις και αγριάδα, όμως δεν ήταν έτσι εξαρχής. Ας όψονται η συμφορά και η ανάγκη.
Άγιος Γρηγόριος Νύσσης

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας αυτά τα Πατερικά κείμενα θα έπρεπε ως χριστιανοί να ντρεπόμαστε για την αδιάφορη ή και εχθρική μας στάση έναντι των μεταναστών και ενίοτε και την εκμετάλλευσή τους.
Υάκινθος

Ανώνυμος είπε...

Τα λόγια του Αγίου Γρηγορίου ας ακουστούν από όλους αυτούς που καταδιώκουν τους μετανάστες που ήλθαν στην Πάτρα. Είναι ντροπή μας ως χριστιανού που δεν συμπαρασταθήκαμε στους ανθρώπους αυτούς που δυστυχούν.

Ανώνυμος είπε...

Ορέ κόπανος που μας πρέπει. Που καταντήσαμε Θεέ μου εμείς οι νεοχριστιανοί του καναπέ.

Ανώνυμος είπε...

Δυνατό κείμενο αγίου Πατέρα που πονά τον άνθρωπο.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα στην Ρομφαία τα παρακάτω που είπε ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος:

« «Η Ελλάδα κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί, αν την αφήσουμε έτσι και μπαίνουν κάθε μέρα 1.500 λαθρομετανάστες» τόνισε χθες από τον άμβωνα
του Ιερού Ναού των Τριών Ιεραρχών, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.
«Να φύγετε να πάτε αλλού» συνέχισε ο κ. Άνθιμος, χαρακτηρίζοντας «φρικτό» το γεγονός ότι στην Αττική ζουν σήμερα 600.000 μουσουλμάνοι.
Επίσης ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και σε δύο κόμματα, τα οποία όπως είπε «κάνουν νερά» στο θέμα των μεταναστών.
«Αυτοί οι άνθρωποι είναι πλέον πρόβλημα για την πατρίδα, δεν το λέμε εμείς, το λέει η Ε.Ε. ύστερα από την ενημέρωση που είχε από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς, αλλά και από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και από τον ΛΑ.Ο.Σ, γιατί τα άλλα δύο μικρά κόμματα, τα αριστερά, εκεί κάνουν νερά, να το πω έτσι και με ομοιοκαταληξία», τόνισε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.» ».

Νομίζω ότι κάπου είναι σε αντίθεση με τον Γρηγόριο Νύσσης. Όμως μεταξύ Πατέρων πάντων υπήρχαν διαφορές απόψεων. Και μάλιστα τι πατέρων.

Ανώνυμος είπε...

Δόξα τω Θεώ που τα γράφετε γιατί είχα αρχίσει να αισθάνομαι αιρετικός. Ποιος θα εγκαλέσει το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης επιτέλους;
γδμ

Ανώνυμος είπε...

Σωστός ο γδμ. Ο Άνθιμος το έχει παρακάνει

Ανώνυμος είπε...

πού καλά τά λέει ο π. Άνθιμος γιατί διαβλέπει κινδύνους που εσελις αγνοείτε.

Ανώνυμος είπε...

εσείς,συγγνώμη

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι χριστιανέ μου. Έχεις διαβάσει ποτέ την θεολογία στην πράξη που είναι οι βίοι των Αγίων μας. Οι Άγιοι και την ζωή του θυσίαζαν για την αγάπη στον πλησίον. Εμείς όμως είμαστε του γλυκού νερού και του συμφέροντος. Άραγε είμαστε χριστιανοί;

Ανώνυμος είπε...

γενικότητες,μιλάμε γιά τό συγκεκριμένο θέμα,εχει πολλές πλευρές.

Κριτής είπε...

Ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης τα λέει με απόλυτη σαφήνια. Τώρα οι σύγχρονοι ΑΓΙΟΙ και μάλιστα αυτοί που στην επαρχία του έχουν τον τίτλο του παναγιωτάτου μπορούν να υπερβαίνουν τους πάντες και τα πάντα. Έχουν το αλάθητο κληρονομήσει από τον πάπα. Έχουν τοποθετήσει τον εαυτό τους κριτές των πάντων.

Ανώνυμος είπε...

ενω Κριτής είσαι μόνο εσύ! εξού και τό όνομα. Εγω δέν μίλησα στό όνομα κανενός.Την γνώμη μου είπα,αν επιτρέπεται,κριτά μου.

Κριτής είπε...

Δεν έκανα αναφορά σε κανένα σχόλιο την άποψή μου εξέφρασα. Τώρα όσο για μένα δεν είμαι Παναγιώτατος αλλά είμαι τρίτος και δέκατος των Αποστόλων και κριτής της Οικουμένης ως ο Αλεξανδρείας. Τα γράφω έτσι για αυτοσαρκασμό μην νομίζεις ότι την ψώνισα……

Ανώνυμος είπε...

Eιπα κι εγω...Δέν βαρηέσαι,πάντως,όλοι λιγο πολύ την έχουμε ψωνίσει.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος φροντίζει με πολύ αγάπη και ενδιαφέρον προσωπικό τους μετανάστες που ήλθαν στην Πάτρα. Καθημερινά οι ενορίες προσφέρουν φαγητά και φροντίδα σε όλους αυτούς τους πονεμένους υπάρχουν λοιπόν και Ιεράρχες ως ο Πατρών Χρυσόστομος που ξεχωρίζουν.

Ανώνυμος είπε...

Σωστα...Ας εκτίθεται μονο ο μητροπολιτης Ανθιμος..

Ανώνυμος είπε...

Αλλο πράγματι είναι η φροντίδα γι αυτούς τούς ανθρώπους,κι άλλο τί κινδύνους διαβλέπει ο Ανθιμος. Αλλωστε συσσίτιο προσφέρει και η εκκλησια τησ Θεσ/νίκης.Αλλο τό ένα κι άλλο τό άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Προς τι η ανωνυμία;
Και ας σταματήσει επιτέλους το λιβάνισμα! Ο Μητροπολίτης Πατρών είναι αυτός που είναι και κάνει το έργο που κάνει και πιθανώς καλώς κάνει. Η ερώτηση είναι ποιος αισθάνεται διαρκώς υποχρεωμένος να μας το υπενθυμίζει; Τι ακριβώς πρόβλημα έχει;
Η γνώμη μου είναι πώς ο τόσο υπερβολικός τονισμός του έθνους εις βάρος της εκκλησίας στον οποίο πρωτοστατεί ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αποτελεί άρνηση, εν τοις έργοις, της οικουμενικότητας της εκκλησίας. Αν δεν απατώμαι ο εθνοφυλετιμσός έχει καταδικαστεί άπό σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως αίρεση (τον 19ο αι. νομίζω). Η επαναφορά του από το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης δεν απασχολεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο; Και στο τέλος τέλος όταν έχεις εγκαταλείψει την ακριτική Θράκη στην οποία εξελέγεις για χάρη μιας κεντρικότερης, μεγαλύτερης (και πλουσιότερης;) μητροπόλεως δεν δικαιούσαι να ομιλείς, πόσο μάλλον να εγκαλείς.
γδμ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ γδμ αν και δεν σε γνωρίζω ούτε εσύ βέβαια εμένα οφείλω να συμφωνήσω με την σκέψη σου περί εθνοφυλετισμού. Δυστυχώς ο εθνοφυλετισμός έχει επιφέρει πολλά κακά στην Εκκλησία και μάλιστα μετά τον 19ο αιώνα. Αυτός είναι η αιτία των εθνικών εκκλησιών που έχει διχάσει την ενότητα και την αγάπη μεταξύ μας ως χριστιανών. Αποτελεί αιτία διχασμού και εχθρότητας των χριστιανών. Οι οποίοι κοινωνούν με το κοινό ποτήρι της πίστεως αλλά παραμένουν ακοινώνητοι μεταξύ τους. Οδυνηρό παράδειγμα η Βουλγαρική εξαρχία και η Εκκλησία του Φάνολι στην Αλβανία. … και διηγόντας τα να κλαις.

Ανώνυμος είπε...

Δέν ξέρει κανεις από πού νά ξεκινήσει.1.η αγάπη αφορά και τόν φιλοξενουμενο οχι μόνο τόν φιλοξενούντα.2.η χώρα μας σύμφωνα μέ δηλώσεις της Ε.Ο.Κ ΈΧΕΙ ΥΠΕΡΒΕΙ κατά πολύ τό διεθνές όριο επιτρεπτου αριθμου μεταναστατών.3.την κατάργηση τών Εθνών προωθει σήμερα η παγκοσμιοποίηση με ηγέτιδα δύναμη τις Η.Π.Α. 4.οι ίδιο οι μετανάστες φεύγοντας αό την γενέτειρά τους τήν στερουν από κάθε δυνατότητα ανάπτυξης.5
δέν ειναι ντροπή νάχεις πατρίδα και νά θελεις τό καλο της.κ.λ.π.κ.λ.π

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΕΓΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΝΘΙΜΟ?

ΠΟΙΟΙ?

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι λιβάνισμα προς τον Δέσποτα.
ειναι η πραγματικότητα. Πρεπει να το πουμε παλι και πάλι, ότι ο Δεσποτας Πατρών κ.Χρυσόστομος είναι από τους λίγους(για να μην πω ο μοναδικός) που έχει δώσει όλο του το είναι και το ενδιαφέρον προς τους μετανάστες που εγκαταβιούν στην Πάτρα.
Από την πρώτη στιγμή έτρεξε, ενημερώθηκε, βοήθησε, έκανε ότι είναι δυνατόν να ανακουφίσει έστω και λίγο τους ανθρώπους αυτούς.
Γιάυτό κρίνω απαραίτητο πάλι να δώσω θερμά συγχαρητήρια στον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο για την αγάπη του.
Ο Θεός να τον έχει καλά και αποτελεί για όλους εμάς φωτεινά παραδείγματα. Είναι ένας φάρος φωγτεινός που όλοι εμείς οι νέοι άνθρωποι τον ακολουθούμε.
Την ευχή σας Αγιε Πατρών.
Με τιμή