Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Ταξιδεύοντας στην Κύπρο "Τύμβος Μακεδονίτισσας"


Το στρατιωτικό Κοιμητήριο «Τύμβος Μακεδονίτισσας» ανεγέρθηκε στο χώρο όπου κατέπεσε το στρατιωτικό αεροσκάφος NORD ATLAS της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας της επιχείρησης «ΝΙΚΗ» τη νύκτα της 21ης προς 22α Ιουλίου 1974 το οποίο μετέφερε άνδρες της 1ης Μοίρας Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Κύπρο, για την υποστήριξη των Δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς στις προσπάθειες για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής.
Ο «Τύμβος Μακεδονίτισσας» αποτελεί μαζί με τα «Φυλακισμένα Μνήματα» τα δύο πιο σημαντικά προσκυνήματα Τιμής για τον Ελληνισμό της Κύπρου.
Στο χώρο αυτό βρίσκονται οι τάφοι και τα κενοτάφια 449 Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων υπερασπιστών της Κύπρου στους αγώνες κατά των Τούρκων το 1964 και 1974.
Ο κάθε Έλληνας που επισκέπτεται το χώρο αναβαπτίζεται Εθνικά και δίνει όρκο αγώνα για δικαίωση της Θυσίας των Ηρωικών Νεκρών που βρίσκονται θαμμένοι εκεί αναμένοντας τη Μεγάλη Ημέρα της Απελευθέρωσης.








1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Αναστάσιε ήταν πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σας από την Κύπρο.
Στην περίπτωση που οι φωτογραφίες στον τύμβο της Μακεδονίτισσας λήφθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου 2009, οφείλω να σας πω ότι φωτογραφήσατε με μοναδικό τρόπο τον ανεμοστρόβιλο (πίσω ακριβώς από τον φοίνικα, στην φωτογραφία όπου ο π. Σωτήριος βρίσκεται στον τύμβο).