Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ - Έκδοσις της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Έκδοσις της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Επιμέλεια εκδόσεως:
Ι. Φ. Αθανασόπουλος,
Στέφανος Σκαρπέλος,
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος
Φωτογραφίες: Ι. Μαραζιώτης


Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος γράφει στον πρόλογο:

«Η ανά χείρας έκδοση αποτελεί έκφραση ευγνωμοσύνης προς το Σεπτό πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου και διασώζει τα γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα κατά την ευλογημένη ενταύθα επίσκεψή του και παραδίδει στην ιστορία τις λεπτομέρειες της ευφροσύνης και της χαράς της τοπικής μας Εκκλησίας κατά τις ανεπανάληπτες εκείνες μέρες

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομο για την πρωτοβουλία της εκδόσεως του τόμου αυτού που μας υπενθυμίζει την παρουσία του Πατριάρχου του Γένους στην πόλη μας. Με ανυπομονησία θα τον φυλλομετρήσω.

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ είπε...

Να είσαι καλά εν Χριστό αδελφέ Αναστάσιε πραγματικά θέλω και εγώ αυτό το βιβλίο και θα το αποκτήσω !

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=3RHTWgP4cbU
...και ο Θεος Βοηθος.
Πότε θα εκδοθεί το βιβλιο για την επίσκεψη του Πατριάρχη στην εβραϊκή συναγωγή;

Σεμπρεβίβα

Ανώνυμος είπε...

Αναστάσιε
καλώς διέγραψες το σχόλιό μου προς αποφυγή σκανδαλισμών. Απ την άλλη όμως χρειάζεται η ενημέρωση. Δεν κρίνω το πρόσωπο αλλά τις πράξεις.Και κάτι ακόμη. Είναι λίγο τραγική ειρωνία να διαφημίζεται ένα βιβλίο που εγκωμιάζει ένα πρόσωπο που επισκέπτεται "ευλογημένες " εβραϊκές συναγωγές και την coca cola (την ονομάζει εικόνισμα του 20 ου αιώνα). Δεν τα γνωρίζει αυτά ο Πατρών; Ανθρώπινα τα λάθη... ο Θεός να μας φωτίζει...

Σεμπρεβίβα

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ιστολόγε, ανάρτηση του τόμου περί Ορθοδόξου βιβλίου δεν έγινε. Αναμένωμεν κριτική για τον τόμο αν και δυσαρεστήθηκες που δεν σε προσκάλεσαν στην έκθεση! Εάν δεν κωλύεσαι θέλωμεν και τις απόψεις του Καθηγουμένου της Χρυσοποδαριτίσσης για το αυτό θέμα.
Α.Κ.Κ.

Αναστάσιος είπε...

Α.Κ.Κ. όταν θα περιέλθει στα χέρια μου ο αξιόλογος αυτός τόμος που περιλαμβάνει την ιστορία του Ορθοδόξου Βιβλίου στην Αχαΐα θα τον παρουσιάσω. Γνωρίζω την εργασία την οποία με αίσθημα ευθύνης πρόσφερε στους βιβλιόφιλους ο κ. Θεόδωρος Λουλούδης με την συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.
Στην πρόθεσή μου είναι να παρουσιάσω και το σχετικό video όταν το αναρτήσει ο Τηλεοπτικός Σταθμός Λύχνος.
Τον σεβαστό π. Νικόδημο Μπαρούση τον επισκέφθηκα την Κυριακή στην Ιερά Μονή Χρυσοποδαριτίσσης. Τις απόψεις του θα τις ακούσεις από την παρουσίαση την οποία έκανε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών.
Δεν δυσαρεστήθηκα την πίκρα μου απλό διατύπωσα. Αυτό ήταν και πέρασε.

Ανώνυμος είπε...

Την παρακολούθησα την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Συναγωγή τα είπε μια χαρά. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην πάει να μιλήσει. Μια ομιλία έκανε όπως θα την έκανε σε οποιαδήποτε αίθουσα Πανεπιστήμιου η εκδηλώσεων. Η ομιλία του προσεγμένη και ουσιαστική. Είδα και το δεύτερο βίντεο που έχει την συνέχεια. Ναι! Έτσι το θέλω τον Πατριάρχη να δίνει την μαρτυρία της Πίστεως παντού. Θα πρότεινα μάλιστα στο «Αναστάσιος» να δημοσιεύσει την ομιλία για να κλείσουν μερικών τα στόματα να σπιλώνουν την οποιαδήποτε κίνηση του Πατριάρχη μας.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε 3:20μμ

Ο 65ος Αποστολικός Κανόνας, της Ορθόδοξης Εκκλησίας λέει τα εξής: «Ει τις Κληρικός ή Λαϊκός εισέλθοι εις συναγωγήν Ιουδαίων ή αιρετικών προσεύξασθαι, και καθαιρείσθω και αφοριζέσθω». Και, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος που κονιορτοποιεί εντελώς τον Ιουδαϊσμό στο έργο του «Κατά Ιουδαίων» (Α΄ - Η΄ Λόγους), προτρέπει τους Χριστιανούς να αποφεύγουν –διαχρονικά- να παρευρίσκονται στις εορταστικές εκδηλώσεις των Ιουδαίων. Όσο για την Εβραϊκή Συναγωγή, ως τόπο λατρείας, ο Άγιος, μεταξύ άλλων, τη θεωρεί ως «καταφύγιο δαιμόνων», «φρούριο του διαβόλου» και «όλεθρο ψυχών»!!! Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, λοιπόν, θα πρέπει να αποφεύγουν να πηγαίνουν στην Εβραϊκή Συναγωγή.


Έχουμε ξεφύγει εντελώς...


Σεμπρεβίβα

Ανώνυμος είπε...

Καποιοι ανθρωποι εχουν το χαρισμα των καλων λογισμων. Ανωνυμε (26 Νοεμβρ.3:20)γραψε οτι δεν εισαι Θεολογος και οτι δεν γνωριζεις ελληνικη ιστορια και πολιτικη διοτι μονο αυτα θα μπορουσαν να σε δικαιολογήσουν. Ναι η ομλια ηταν προσεγμενη (για την πλευρα των Τουρκων και την πολιτικη τους) στην coca -cola. Ναι στην συναγωγη τα είπε μια χαρα εχεις δικιο όλοι χαμογελουσαν και τραγουδούσαν με ζηλευτη "αδελφωσυνη". Συγχωρα με αλλά το ουσιαστικο που αναφέρεις ποιο ηταν; Δεν άκουσα απο το στομα του Πατριαρχη περα απο φιλοφρονησεις καποια θεολογικη αληθεια καποια προταση έστω με πνευματικο περιεχομενο.
Αν ειχαμε κάποιο αγιο Πατριαρχη (Αγ. Ιωαννη Χρυσοστομο κ.α.) θα είχαμε παρρησια να πουμε ναι σωστα έπραξε ο σημερινός Πατριάρχης μας; Μηπως μας αρέσει η μετριοτητα και το βόλεμα; Μηπως παρακολουθησες άλλο βιντεακι; Δεν αρκει μονο ο αντιλογος που σεβαστος είναι, αλλα όταν ανθρωποι κοσμικοι (Λαζοπουλος) βρισκουν τρωτα και τα διακωμωδουν ειναι ειρωνια ανθρωποι που προσκεινται στην Εκκλησια να τα υπερασπιζονται(στρουθοκαμηλισμος). Ας είναι παντως όπως τα λές μια χαρα!

Χρωστηρ

Ανώνυμος είπε...

Καλά τώρα…. Αν σας αναφέρω και εγώ μια πλειάδα ιερών Κανόνων θα σας βγάλω όλους αφορισμένους με τόσες μετάνοιες που δεν θα σας φτάνει το 24ωρο για να πραγματοποιηθούν. Οι ιεροί Κανόνες είναι για να ρυθμίζουν και όχι για να δυσκολεύουν την πορεία της Εκκλησίας στην ζωή της. Μου την δίνει όταν αρχίζουν κάποιοι να βάζουν τους Κανόνες ή τι έκανε κάποιος άγιος πάνω από την διδασκαλία του Ευαγγελίου και την διαχρονική πορεία της Εκκλησία.
Φτάνει πια…κάποιοι κατάντησαν μαθητές της σκοπιάς και του ξύπνα που μόνο αυτά έχουν ως μπούσουλα. Δεν είναι μόνο οι Ι. Κανόνες. Βγάλτε τις παρωπίδες δείτε την Θεολογία της Εκκλησίας συνολικά.
Ο Πατριάρχης γνωρίζει του Ιερούς Κανόνες πολύ καλύτερα από τον καθένα σας αυτή ήταν η διδακτορική του διατριβή και αυτό δίδασκε στην Χάλκη. Δεν του γνωρίζει όμως μόνο αλλά μπορεί και να τους ερμηνεύει σωστά και να τους κάνει να συμφωνούν μεταξύ τους. Ας σταματήσουν τα παπαγαλάκια να παπαγαλίζουν τα ίδια.
Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην εμπειρία της εκκλησιαστικής ζωής και στο ορθόδοξο βίωμα του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου.
Α. Θ.

Ανώνυμος είπε...

Αν σου την δίνουν οι κανονες και πως έπραξαν οι αγιοι και εχεις εσυ την πνευματικη ωρίμοτητα και με την ζωη σου μπορεις να ερμηνευσεις το Ευαγγέλιο και να επιλέξεις νέα πρότυπα ζώης και βιώματος δεν απεχεις πολλη από τον Προτεσταντισμο με έναν καλο διάλογο μπορεί να τα βρείτε. Που ξέρεις ισως ειναι αφορμη να εκτιμησεις καλυτερα αυτά που πλουσιά μας έχει προσφέρει η Αγια Γραφη και η Πατερικη Παραδοση της οποίας το πνεύμα χαρακτηριζεται από αληθινή αγάπη και ελευθερία και αναθεωρήσεις τα γραφόμενά σου και την "Θεολογία" σου.
Μην εξαπταισαι... ειρήνη πάσι.

Χρωστήρ

Ανώνυμος είπε...

Είναι σημαντική πάντα η καταγραφή των ομιλιών από τέτοιες σημαντικές επισκέψεις. Η έκδοση του βιβλίου ήταν απαραίτητη και αναγκαία. Μπράβο στην Μητρόπολη για την πρωτοβουλία.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα το σχόλιο με την παραπομπή στο βίντεο. Την είδα την προβολή στην Συναγωγή και ενθουσιάστηκα με την παρουσία και την ομιλία του Βαρθολομαίου. Ήταν τέλειος.

Ανώνυμος είπε...

« Οίδα σου την θλίψιν και την πτωχείαν, αλλά πλούσιος εί, και την βλασφημίαν εκ των λεγόντων Ιουδαίους είναι εαυτούς και ούκ εισίν, αλλά συναγωγή του Σατανά…» ( Αποκάλυψη Ιωάννου Β΄9 )

------------------------

Όταν λοιπόν στην Αποκάλυψη ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ονομάζει την συναγωγή των Ιουδαίων ότι είναι «Συναγωγή του Σατανά», τότε αδελφοί μου πώς μπορούμε εμείς εδώ μέσα να λέμε:

«και λοιπόν τι έγινε πού πήγε ο Ορθόδοξος Χριστιανός Πατριάρχης στην Συναγωγή των Εβραίων;»

Αναρωτιέμαι λοιπόν και λέω:

«καλά, δεν ξέρουμε την πίστη μας ( όπως από τα γραφόμενα κάποιων αδελφών βλέπουμε), αλλά να επιμένουμε και να λέμε «και λοιπόν τι έγινε;» , ή « πέστε μου ποιό το αδίκημα;» , και άλλα παρόμοια γλυκανάλατα και μάλιστα Ορθόδοξοι υποτίθεται Χριστιανοί πού ξέρουν απ΄ έξω κι΄ ανακατωτά όλα τά λόγια των Αγίων «γεροντάδων» Παϊσίων, Ιακώβων, και Πορφυρίων, ( αλλά δυστυχώς δεν γνωρίζουν τα λόγια των Αγίων Αποστόλων…), έ, αυτό δείχνει ότι έχουμε επικίνδυνη άγνοια όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά την προβάλλουμε ως σωστή και στους αγνοούντες περί την πίστην, και τους παίρνουμε και στον λαιμό μας…

a- Αντιγραφέας

Ανώνυμος είπε...

( συνέχεια εκ τού α΄ μέρους γιατί τό google δεν μπορούσε να το ανεβάσει όλο μαζί στά σχόλια )
----------

"...Θεωρώ λοιπόν ότι καλό είναι πρίν εκφέρουμε θεολογικό λόγο έστω και σε απλή συζήτηση, να ξέρουμε ακριβώς τι λέει η Αγία Γραφή για το θέμα αυτό, τι λένε οί Άγιοι Απόστολοι, και τι λένε οί Ιεροί κανόνες.

Το λέω αυτό γιατί «αρχή πασών των κακιών είναι η άγνοια των Γραφών» σύμφωνα και με τα λόγια του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Θα έλθουν μέρες δύσκολες αδελφοί, και άς προσέχουμε τι λέμε.

Ο ερχόμενος Αντίχριστος θα υποστηριχθεί από τον Ψευδοπροφήτη ο οποίος θα είναι Ανώτατος Εκκλησιαστικός παράγοντας πού όμως θα παρασύρει τους Χριστιανούς να προσκυνήσουν τον Αντίχριστο ότι δήθεν είναι ο ερχόμενος Χριστός!

Τώρα, το ποιός θα είναι αυτός ο Εκκλησιαστικός πού θα έχει σχήμα αρνίου ( δηλαδή Χριστιανός ) αλλά θα μιλάει σαν δράκων και θα παραδώσει τους Χριστιανούς στον Αντίχριστο ( Αποκάλυψη ΙΓ΄11) έ, δεν λέμε ότι θα είναι τούτος ο Πάπας, ή αυτός ο Πατριάρχης, αλλά ότι αυτό θα το δείξει ο χρόνος…

Αυτά λένε οί Άγιες Γραφές αδελφοί, και μη λέμε ότι τα λένε αυτά οί Παλαιοημερολογίτες γιατί διαστρεβλώνετε η αλήθεια και αμαρτάνουμε κατάφωρα.

Δεν κρίνεται και δεν κατακρίνεται εδώ ο Πατριάρχης μας σάν πρόσωπο, ούτε λέμε «είναι έτσι, είναι αλλιώς, θα του κάνουμε, θα του φτιάξουμε…» όπως τον παίρνουνε σβάρνα οί ΓΟΧ και άλλοι αμαθείς και παρόμοιοι…

Την «δικαίαν κρίση κρίνετε» λέει ο Κύριος.

Εδώ κρίνεται λοιπόν η άστοχη ενέργεια επίσκεψης στην Συναγωγή των Εβραίων, πού είναι «Συναγωγή του Σατανά» κατά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη.

Κρίνεται η ενέργεια, όχι το πρόσωπο.

Να μάθουμε λοιπόν να διαχωρίζουμε τις καταστάσεις!

Ανώνυμος είπε...

( συνέχεια γ΄μέρους )

Έτσι ονομάζει ο Θεολόγος την Συναγωγή, εκτός αν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο του Αγίου Ιωάννη και ότι, «έ, δεν έγινε και τίποτα πού πήγε εκεί…» κάνοντας ισοπέδωση και απλοποίηση στα πάντα, αλλά και θεωρώντας τον εαυτό του και πιστό Χριστιανό!

Τώρα το Άγιο Όρος, πού όπως όλοι γνωρίζουμε είναι φάρος Ορθοδοξίας έχει φυσικό προϊστάμενο τον Παναγιότατο Πατριάρχη μας, και ως εκ τούτου πρέπει να του απευθύνει σωτήριο λόγο.

Η σιωπή σημαίνει αποδοχή, κι΄ έχει απέναντι του Κυρίου ευθύνη !

Εάν αύριο-μεθαύριο ό μη γένοιτο, κάνουν μια ένωση με τους Λατίνους οί «μεγάλοι Εκκλησιαστικοί» μια και δεν βλέπουν αντίσταση από πουθενά, στέλνοντας την μόλυνση της αίρεσης μέσα στην Ορθοδοξία, και ακυρώνοντας έτσι την σωτηρία χιλιάδων πιστών, τότε τι θα λέμε; «Έ, και πού βλέπεις το πρόβλημα;»

ή, το άλλο το αμίμητο, « ωραία τα είπε στην Συναγωγή ( του Σατανά, κατά τον λόγο του Ευαγγελιστή Ιωάννη ), και ενθουσιάστηκα με την παρουσία του ( ! )», δείχνει το πόσο θα ενθουσιαστούν κάποιοι «χριστιανοί» βλέποντας τον ερχόμενο Αντίχριστο.

Θα γελάνε και τ΄ αυτιά τους από την χαρά τους !


Με συγχωρείτε αδελφοί αν κάποιους πίκρανα, αλλά «έν συνειδήσει» έγραψα ότι έγραψα, και πάντα με το χέρι στην καρδιά μόνο για την αλήθεια.

Τώρα εάν έχετε βέλη στην φαρέτρα σας, τα περιμένω…

a- Αντιγραφέας