Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΕΥΧΕΛΑΙΟ - Δ. Μαυρόπουλος


Το ευχέλαιο είναι μια πράξη της κοινότητας για την θεραπεία της φύσεως. Η φύση διακατέχεται από μια τάση ανταρσίας. Η ίδια η πτώση του ανθρώπου δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια ανταρσία της φύσεως, που ζητάει να αυτονομηθή. Αυτή η κίνηση της φύσεως να αυτονομείται απέναντι στην προσωπική κοινωνία, λειτουργεί συνεχώς. Η Εκκλησία αντιλαμβάνεται και την αρρώστια, την κάθε ασθένεια, ως σύμπτωμα αυτής της τάσης της φύσεως να αυτονομείται. Κάθε ασθένεια είναι μια υποταγή του ανθρώπου στο θέλημα της φύσεως. Προσπαθεί λοιπόν η Εκκλησία δια της προσευχής της ευχαριστιακής κοινότητας, και με το σύμβολο του αγιασμένου ελαίου, να υποδηλώσει την παρουσία ενός σώματος ευχαριστιακού, που μπορεί να αναιρέσει το ατομικό θέλημα της φύσεως. Και τούτο λοιπόν θεραπεύει το ευχέλαιο, κατά το ότι μας υπενθυμίζει ότι η μόνη δυνατότητα σωτηρίας μας είναι η συνεχής μέριμνά μας για κοινωνία με το ευχαριστιακό σώμα.
Δ. Μαυρόπουλος
Υάκινθος

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα περί ιερού Ευχελαίου ας τα διαβάσουν όλοι αυτοί οι κληρικοί και οι λαϊκοί που δίχως κάποιον ιδιαίτερο λόγο το πραγματοποιούν, οι μεν κληρικοί δια να λάβουν το «τυχηρό» οι δε λαϊκοί «δια το καλό». Αυτή η νοσηρά κατάσταση στον εκκλησιαστικό χώρο πρέπει να σταματήσει. Τα Μυστήρια είναι ΙΕΡΑ και απαιτούν σεβασμό από όλους.

Ανώνυμος είπε...

Ορθή τοποθέτηση έναντι του Ευχελαίου. Στην εποχή των πολλαπλών εκπτώσεως κάποιοι πρέπει να μας δείχνουν τον δρόμο της ουσίας.

Ανώνυμος είπε...

Στην ενορία μας ο ιερέας μας κάνει Ευχέλαιο κάθε βδομάδα. Πρέπει; Μερικές γυναίκες πάνε όπως λένε για να συχωρεθούν οι αμαρτίες του με την τελευταία ευχή και έτσι δεν έχουν ανάγκη να εξομολογηθούν. Είναι σωστό;

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο Μαυρόπουλος μας παρουσιάζει κάτι το διαφορετικό. Από τέτοι λόγο με ουσία έχει ανάγκη ο σύγχρονος μορφωμένος άνθρωπος και όχι από ηθικολογίες της απλότητας.