Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Η ηφαιστειακή τέφρα το 472 στη Κωνσταντινούπολη" - Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος


Στο Συναξάρι της 6 Νοεμβρίου, μαζί με τους αγίους που γιορτάζουν εκείνη την ημέρα, αναφέρεται «Τη αυτή ημέρα μνήμη της μετά φιλανθρωπίας κατενεχθείσης κόνεως η της πεσούσης στάχτης, επί Λέοντος του μεγάλου».

Στους στίχους του Συναξαρίου γράφει «Μας απειλείς να μας κάψεις αλλ’ όμως δεν μας καις, αφού ανακάτεψες την οργή σου με την μακροθυμία σου, Λόγε Χριστέ». Και εξηγεί το κείμενο της 6ης Νοεμβρίου στο μηναίο: «Το 18ο έτος της αυτοκρατορίας του Λέοντος του Μεγάλου(δηλ. το 472 μ.Χ.) στις 5 Νοεμβρίου, στις μεσημεριανές ώρες, όλος ο ουρανός (της Κωνσταντινουπόλεως) γέμισε όχι με τα συνήθη μαύρα σύννεφα, αλλά με σύννεφα κόκκινα σαν φωτιά. Απόρησαν όλοι και φοβήθηκαν ότι θα πέσει φωτιά και φλόγες, που θα τους κατακαύσουν σαν τα Σόδομα. Έτρεξε ο λαός με κλάματα και θρήνους στις εκκλησίες.

Μα ο φιλάνθρωπος Θεός μετρίασε την τιμωρία του με την αγάπη του και το απόγευμα άρχισε να βρέχει μέχρι τα μεσάνυχτα. Η βροχή κατέβασε χώμα, σκόνη που ήταν μαύρη σαν στάχτη και σκέπασε τη γη και τα σπίτια, παραπάνω από μια ανδρική σπιθαμή. Στη γη έκαψε όλα τα φυτά και τα χόρτα. Δεν ήταν εύκολο να ξεκολλήσει αυτή η σκόνη με νερό και φανέρωσε έτσι την αγανάκτηση του Θεού στις αμαρτίες μας.



Τις επόμενες ημέρες έπεσαν πολλές και ραγδαίες βροχές και ξεπλύθηκε η σκόνη. Αυτός σημαίνει ότι οι αμαρτίες μας είναι σαν κόκκινη και μαύρη σκόνη πάνω μας που κατατρώει κάθε αρετή μας και χρειάζονται πολλά δάκρυα και πολύ μετάνοια για να ξεπλύνουμε την καυτερή στάχτη των αμαρτιών μας, ώστε να ξεφύγουμε την τιμωρία της κολάσεως που θα κάψει και τα σώματα και τις ψυχές μας και για να κερδίσουμε τη βασιλεία των ουρανών.

Αυτό λοιπόν το γεγονός, ένα ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο που ο χρονογράφος ιστορικός Προκόπιος και τα Συναξάρια το παρουσιάζουν με τόσο φοβερά χρώματα, έκαμαν το λαό να το ερμηνεύσει σαν οργή του Θεού για τις αμαρτίες των ανθρώπων. Μια δίκαιη οργή ήταν να πέση φωτιά και να κάψει τα πάντα, όμως τελικά η φιλανθρωπία του Θεού, η μακροθυμία του Χριστού και η αγάπη του μετέβαλε τη φωτιά σε ζεστή στάχτη που τελικά ξεπλύθηκε κι έφυγε.

Πρέπει να ήταν τόσο φοβερό το συμβάν που η Εκκλησία έκτοτε το γιόρταζε κάθε χρόνο. Και όρισε να διαβάζεται την Κυριακή από 30 Οκτωβρίου μέχρι 5 Νοεμβρίου αυτή η περικοπή του πλουσίου και του Λαζάρου που μιλάει για την άλλη ζωή, για να μετανοήσουμε, για το φοβερό πυρ της κολάσεως και την τιμωρία των αμαρτωλών. Από ένα δηλαδή ιστορικό, μετεωρολογικό γεγονός, η Εκκλησία υπενθυμίζει στους πιστούς την σωτηρία μας».

Ήταν η έκρηξη του Βεζούβιου στις 6 Νοεμβρίου 472 από την οποία τα σύννεφα μετέφεραν αυθημερόν τη ζεστή στάχτη ως την Κωνσταντινούπολη δημιουργώντας αυτό το φοβερό συμβάν που περιγράφεται στο Μηναίο του Νοεμβρίου, παραπέμποντας στη σχέση των πνευματικών νόμων με τους φυσικούς, έτσι όπως τους θέσπισε ο Θεός και τους διαχειρίζεται ο άνθρωπος
+ Ο Αλεξανδρουπόλεως ΑΝΘΙΜΟΣ

4 σχόλια:

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Μου άρεσε πολύ το κείμενο.
Και γω κάπως έτσι τα σκέφτομαι τα πράγματα, αλλά αν βγω και τα πω φωναχτά θα με πούνε τρελόγρια! :-(

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΑΧΤΗ ΚΑΙ ΧΑΟΣ ! ΤΟΥΣ ΞΕΦΤΙΛΙΣΕ ΟΛΟΥΣ...

«Εγώ είμαι Εκείνος, πού φέρνω την Ανατολή και στέλνω την ομίχλη…» ( προφητεία Αμώς Δ΄ 13 )

Αυτό, τό "τυχαίο" συμβάν τής τέφρας τού ηφαιστείου πού τίς μέρες αυτές άναυδοι παρακολουθούμε , έχει καί μιά άλλη πνευματική διάσταση πού λίγοι πιθανώς τώρα τήν αντιλαμβάνονται.

Δεκάδες αεροδρόμια παραμένουν κλειστά, καί εκατοντάδες αεροπλάνα βρίσκονται παρατημένα στίς πίστες.

Η από αέρος μετακίνηση σ΄ ολόκληρη σχεδόν τήν Ευρώπη σταμάτησε, καί εάν βρισκόμασταν σέ μέρες πολέμου τότε η έκβαση, η νίκη, καί η ήτα θα κρινότανε από ένα ηφαίστειο καί από μία ασήμαντη τέφρα !

Ποιός μπορούσε ποτέ να τό φανταστεί;

Είναι σημείο πρωτόγνωρο σέ μιά εποχή "επηρμένης οφρύος" κατά τόν λόγο τού ποιητή, καί "υψωμένων εγωϊστικά φρυδιών" ότι "η επιστήμη καί η τεχνολογία τά ξέρει όλα" καί ότι έχει αντίδοτο γιά κάθε πρόβλημα...

Η φράση πού ακούσθηκε σ΄ ένα forum ότι " Ο Θεός τούς ξεφτίλισε όλους" ασφαλώς καί δέν βρίσκεται μακράν τής αληθείας !

Μάς ξεφτίλισε, μάς ξετίναξε, καί μάς καθήλωσε στίς θέσεις μας κινώντας ένα καί μόνο ηφαίστειο καί σκορπίζοντας ανά τούς αιθέρες σκόνη καί τέφρα, καί αποδεικνύοντας για μιά ακόμη φορά τό πόσο ανίσχυρος είναι ο άνθρωπος απέναντι τών φυσικών φαινομένων.

Φαινόμενα πού συντηρεί καί κυβερνά ο Δημιουργός αδιατάρακτα ανά τούς αιώνες...
----------------

Ρέικιαβίκ

Ένα τεράστιο σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία εμποδίζει χιλιάδες πτήσεις

Χάος έχει προκληθεί στις πτήσεις από και προς πολλές χώρες της Ευρώπης εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία.

Εκτός από τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την Πέμπτη στις πτήσεις στα αεροδρόμια του Βερολίνου, του Αμβούργου, του Ανόβερου και της Βρέμης, αργά τη νύχτα καθηλώθηκαν αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ και αναμένονται ανάλογα προβλήματα στη Φρανκφούρτη, ενώ στο Λονδίνο αποφασίστηκε να παραταθεί μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής η καθήλωση των αεροσκαφών….

http://www.kivotoshelp.gr/Pages/neotera.htm

a

πηνελοπη είπε...

xριστος Ανεστη αδελφοι παρακαλω την αγαπη σας να σας μεταφερω καποιους λογους σημαντικους του Αββα Σερηνου πολυ σημαντικους :[ο Θεος οταν δηιουργησε τον ανθρωπο εβαλε εμφυτη μεσα στην καρδια του την γνωση του ενθεου νομου.Το θελημα του θεου ηταν να κρατησει ο ανθρωπος αυτη τη γνωση για παντα.Δημιουργησε τα παντα απο την αρχη τελεια.Δεν θα ηταν ποτε αναγκαιο να προστεθει κατι αν ολα τα πραγματα ειχαν ακολουθησει τις προδιαγραφες,με τις οποιες Εκεινος τα ειχε κατα την δημιουργια προικισει.Οταν ομως ,η εκλυση των ηθων και η συνηθεια της αμαρτιας,ανεστειλαν την λειτουργια του εμφυτου νομου....τοτε προστεθηκε η πειθαρχια του Μωσαικου νομου.Και οπως ειπε ο προφ.Ησαιας[ο θεος μας εδωσε τον νομο για βοηθεια]-Ησ 8,2Ο Αυτες οι διανοητικες [δαιμονιες] εφευρεσεις που λενε [Τι εκανε ο θεος σας και δημοσιευσε μεταγενεστερα εναν νομο,που πριν τον ειχε καλυμμενο απ τους ανθρωπους για αιωνες;Αν με τον καιρο βρηκε ενα καλυτερο σχεδιο,ειναι ολοφανερο οτι στην αρχη της δημιουργιας ειχε ιδεες,οχι και τοσο υψηλες ουτε και επιτυχημενες.Χρειαστηκε να ερθει η πειρα να τον διδαξει ,για να σχηματισει πιο ορθες αντιληψεις;και ετσι να τροποποιησει τις αρχικες Του προθεσεις;]Ειναι φοβερη βλασφημια να λεγονται τετοια λογια κατα της πανσοφιας και παγγνωσιας του Θεου.--------------Βλεπουμε λοιπον πως ο νομος ειναι εμφυτος στην ψυχη του ανθρωπου ...προσθεσε τον Μωσαικο επι πλεον και παλι ο ανθρωπος αμαρτανει...

Σαλογραια η Ευαν.Παναγοπούλου-Κουτσούκου είπε...

Εχω βρεθεί στην Ισλανδία.
Πραγματικά αυτοί ζούνε με τα Ηφαίστεια αγκαλίτσα, και το νερό στα ξενοδοχεία του Ρέϋκιαβικ μυρίζει θειάφι και αν λουστείς με αυτό, τριπλασιάζει τον όγκο στις τρίχες.
Κάποιοι είπαν ότι είναι μυστικό όπλο -η έκρηξη- των Αμερικάνων για να γονατίσουν τις εταιρείες της Ευρώπης.
Ο,τι και να ναι, ταπεινώνεται πράγματι, η επηρμένη οφρύς...όμως...
κατά την Αποκάλυψη ενώ οι άνθρωποι θα φτάσουν να μασάνε τις γλώσσες τους από τους πόνους, ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΝΟΟΥΝ.
ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ