Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Απεβίωσε ο καρδινάλιος Θωμάς Σπίτλικ (Τomáš Špidlik)


Σε ηλικία 90 ετών απεβίωσε στις 16 Απριλίου 2010 στη Ρώμη ο Τσέχος καρδινάλιος Θωμάς Σπίτλικ (Τomáš Špidlik) . Υπήρξε διεθνούς φήμης θεολόγος και βαθύς γνώστης των Πατέρων και της χριστιανικής πνευματικότητας της Ανατολικής Εκκλησίας. Επί σειρά δεκαετιών δίδαξε στο Ποντιφικό Ινστιτούτο Ανατολικών Εκκλησιών της Ρώμης, γνωστός και στους θεολογικούς κύκλους της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος. Γνώριζε 16 γλώσσες. Πολλοί Έλληνες, Ρώσοι και Σλάβοι Ορθόδοξοι θεολόγοι υπήρξαν μαθητές του και υπό τη διεύθυνσή του ανακηρύχθηκαν διδάκτορες. Εκτιμώντας τη συμβολή του στη Θεολογία της Ανατολικής Εκκλησίας, ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ στις 21 Οκτωβρίου 2003 τον ονόμασε Καρδινάλιο. Άφησε ένα πλουσιότατο επιστημονικό έργο αποτελούμενο από σημαντικά συγγράμματα και μονογραφίες σε διάφορες γλώσσες. Σύμφωνα με την L'Osservatore Romano, ο Καρδινάλιος Spidlik αφήνει πίσω του μια βιβλιογραφία πάνω από 600 άρθρα και 140 τόμους. Τον διέκρινε η ταπεινοφροσύνη, η απλότητα και η πατρική του καλοσύνη, αλλά και το πηγαίο χιούμορ τού χαρακτήρα του. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλει στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου χοροστατούντος του πάπα Βενεδίκτου 16ου. Ο Πάπας είπε: "Η ελπίδα και η χαρά του αναστημένου Χριστού είναι και η ελπίδα και η χαρά των φίλων του, χάρη στη δράση του Αγίου Πνεύματος. Fr. Spidlik απέδειξε αυτό τακτικά με τον τρόπο που έζησε, και η μαρτυρία του έγινε ακόμη πιο εύγλωττος με το πέρασμα των ετών, διότι, παρά την προχωρημένη ηλικία του και τα αναπόφευκτα προβλήματα υγείας, το πνεύμα του παραμένει φρέσκο και νεανικό. Τι είναι αυτό, αν όχι τη φιλία με την άνοδο Κυρίου;"
Αγάπησε την Ορθοδοξία όσο λίγοι και υπηρέτησε με συνέπεια, ειλικρίνεια και χαμόγελο το όραμα της ενότητας των Χριστιανών.

47 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι να ευχηθούμε σε έναν αιρετικό?
Οσο πιο ήπια να περάσει στην κόλαση?
Στον Αδη δυστυχώς δεν υπάρχει μετάνοια.
Εξω από την εκκλησία δεν υπάρχει σωτηρία.
Οπότε δυστυχώς ακόμα ένας άνθρωπος χάθηκε από τον παράδεισο.

Ανώνυμος είπε...

Από πού πηγάζει αυτή η βεβαιότητα την οποία εκφράζεις πως χάθηκε αυτός ο άνθρωπος από τον Παράδεισο;
Ποιος σου δίνει το δικαίωμα να ονομάζεις τους Καθολικούς ως αιρετικούς;
Επί των θεμάτων αυτών αποφαίνετε η Εκκλησία εν Συνόδω και όχι μεμονωμένα εκκλησιαστικά άτομα.
Ο Καρδινάλιος Θωμάς Σπίτλικ υπήρξε άνθρωπος της αγάπης. Βοήθησε εκατοντάδες Ορθοδόξους θεολόγους να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στην Ρώμη. Πολλά και τα διδακτορικά τα οποία καθοδήγησε και χορήγησε στην ασκητική γραμματεία.
Ο Αναστάσιος που έχει σχέσεις με την πρεσβυτέρα Ρώμη σίγουρα τον γνώριζε και δια αυτό τίμησε τον άνδρα με τα όσα παρέθεσε εδώ εις μνημόσυνο ευγνωμοσύνης.

Ανώνυμος είπε...

Να ένας ακόμα νούτσιος του Θεού επί της γης που το παίζει ως κριτής της οικουμένης και των ανθρωπίνων ψυχών. Που μπορώ να σε βρω φίλε για να μου δώσεις μερικές γνωματεύσεις σωτηρίας δικών μου ανθρώπων;

Ανώνυμος είπε...

H βεβαιότητα πηγάζει απο την μη μνημόνευση αιρετικών στην εκκλησία.
Πηγάζει από την ρήση Πατρός: Εξω από την εκκλησία δεν υπάρχει σωτηρία.
Πηγάζει από την βεβαίωση ότι όποιος είναι μέσα στο καράβι της εκκλησίας θα σωθεί.
Δυστυχώς πέθανε αμετανόητος.
Λες΅Τίμησε τον άνδρα!!!
Για όνομα του Θεού τιμούμε τους αιρετικούς???
Τιμούμε τους βλάσφημους ανθρώπους που υβρίζουν το όνομα της Αγίας Τριάδος?
Τιμούμε "Ιερείς" Αιρετικούς που ο Αγιος Κοσμάς έχει πει για τον Πάπα ότι πρέπει να τον καταριόμαστε ???
ΕΛΕΟΣ...
Συνέλθετε αδελφοί...
Κάνουμε μνημόσυνο σε έναν αιρετικό σε χριστιανικό blog?
Δεν φοβάστε τον ΘΕΟ?
Δεν υπολογίζετε χιλιάδες Αγίους που παρακινούν τους αιρετικούς να πετάξουν τις αιρετικές δοξασίες τους και να μπουν στην ασφαλή κιβωτό της Μιας, Αγίας,Καθολικής και Αποστολικής εκκλησίας???
Λες:"Ο Καρδινάλιος Θωμάς Σπίτλικ υπήρξε άνθρωπος της αγάπης. Βοήθησε εκατοντάδες Ορθοδόξους θεολόγους να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στην Ρώμη"
Τον εαυτό του τον βοήθησε ή τον άφησε στην πλάνη και στην αίρεση?
Τι σημαίνει ότι βοήθησε πολλούς
Ορθοδόξους να κάνουν Μεταπτυχιακά!!!
Για ανόητους ή για αιρετικούς μας νομίζει ο bloger???
Σας παρακαλώ σβήστε αυτή την υβριστική προς κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό ανάρτηση.
Μην παίζετε με αυτά τα πράγματα.
Μην προκαλείται το
Ορθόδοξο φρόνημα χιλιάδων ανθρώπων που σας παρακολουθούν.
Για όνομα του Θεού.
Καλός άνθρωπος ο Καρδινάλιος Θωμάς Σπίτλικ αλλά όχι Ορθόδοξος. Οχι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ.
Ας σας λυπηθεί ο Θεός για αυτό το ατόπημα. Γι'αυτό το έγκλημα.
Εύχομαι στον Αναστάσιο ο Θεός να του δίδει ημέρες ώστε να καταλάβει τό μεγάλο λάθος του.
Ο Θεός ας τον ελεήσει.
Ενιστάμενος Αντι-αναστασικός

Ανώνυμος είπε...

Άλλο και αυτό!!! «Ενιστάμενος Αντι-αναστασικός» επιτέλους να και κάτι το θετικό. Είμαι μαζί σου αδελφέ μου ακραιφνή Ορθόδοξε. Αν δεν μετανοήσει τώρα επί γης θα κάνει παρέα με πολλούς αιρετικούς στην κόλαση.

Ανώνυμος είπε...

H τελευταία παράγραφος μπορεί να κρύβει όλη την αλήθεια παιδιά.Επίσης τι θα πεί αντιΑναστασικός τι είναι ο άνθρωπος βουλευτής;η Δικηγόρος; Μην κρίνεται κατ οψιν.Εχει κάποιο λόγο που το έβαλε ίσως τον γνώριζε τον άνθρωπο.Μπορεί να ήταν και φίλοι.Δύσκολο είναι να έχεις φίλους άλλης θρησκείας;Δεν μιλάνε ετσι...

Ανώνυμος είπε...

δεν ξέρω γιατί δεν γύρισε με την ορθοδοξία αφου την αγάπησε όπως λέγει η τελευταία παράγραφος;

Ανώνυμος είπε...

εδω που τα λεμε δικιο εχει ο ενισταμενος.
δεν λεω λιγο τραβηγμενα όσα γραφει, αλλα δικιο εχει γενικα.
Παρουσιαζουμε τον αιρετικο ως καλο ανθρωπο?
Πρωτη φορα το ακουω.
Τιμουμε τους αιρετικους?
Και αυτο πρωτη φορα το ακουω.
Οποτε ολοι οι αγιοι που εγκαλουσαν τους ανθρωπους απο την πλανη και την αιρεση στην ορθοδοξια και την ορθοπραξια ηταν μαλλον πλανεμενοι.
Εμ, και αυτοι οι αγιοι δεν ηξεραν τι ελεγαν!!!
Μπραβο αναστασιε ...Δικιο εχεις.

penelope είπε...

Το έγραψαν οι εκκλησιαστικες ειδήσεις της ROMFEA.GR--

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω και με πόνεσε το μυαλό μου! Ήθελα να γράψω πολλά, αλλά θα κάνω μόνο μια ερώτηση. Όπως είπατε συνανώνυμοι των 5.30 και 6.00 εδω είναι ένα χριστιανικό blog. Εσείς τι δουλειά έχετε εδώ; Και κάτι τελευταίο. Ο Χριστός είπε αγαπάτε αλλήλους, όχι αγαπάτε χριστιανούς ορθόδοξους.

penelope είπε...

Αγάπησε ποιά ενότητα ;χριστιανών και παπικών;....

Αριμαθαίος είπε...

Αξιότιμε κ. Κωστόπουλε, μετά ειλικρινούς θλίψεως πληροφορήθηκα την προς Κύριον εκδημία του Fr. Spidlik.
Σημάδεψε με την παρουσία του το Ποντιφικό Ινστιτούτο Ανατολικών Εκκλησιών της Ρώμης. Όσοι τον γνώρισαν μόνο καλές κουβέντες μπορούν να πουν για τον ακάματο εργάτη της ασκητικής Ορθοδόξου Πατερικής γραμματείας. Έχω πλήθος επιστολών του, εις τις οποίες μου απαντούσε σε ερωτήματα τα οποία του έθετα. Ο μακαριστός Καθηγητής πάντα και εις όλους ανταποκρινόταν. Έφυγε ένας ειλικρινής φίλος της Ορθοδοξίας και των ελλήνων θεολόγων που κατέφευγαν για μεταπτυχιακά στην Ρώμη. Δεν θα αναφέρω ονόματα Ιεραρχών, διαπρεπών Θεολόγων που έλαβαν πολλά από την ευεργετική του διαδασκαλία.
Η παρουσία του Πάπα Βενεδίκτου στην κηδεία του λέει πολλά για την προσωπικότητα του Fr. Spidlik.
Γνωρίζω την γνωριμία την οποία και εσύ είχες με τον Fr. Spidlik και πιστεύω να είχες απολαύσει την αγάπη και την φιλοξενία του. Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία έγινε φτωχότερη με την απουσία του.
Είθε να απολαύσει τους καρπούς των κόπων του στην επουράνιο Βασιλεία του Αναστάντος Χριστού.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τόση άνανδρη επίθεση σε έναν κοιμηθέντα συνάνθρωπό μας; Από ότι διαπιστώνω η αγάπη περισσεύει από κάποιους σχολιαστές. Δίκιο είχε ο Γκάντι που έλεγε ότι θα είχε γίνει χριστιανός αν δεν γνώριζε την ζωή των σημερινών χριστιανών.

Ανώνυμος είπε...

Α!!! ρε Τάσο πως μας δουλεύεις και μας και αυτούς που δεν σε ξέρουν. Άρχισαν να γράφουν χωρίς κανένα λόγο. Σε πάω, σου λέω!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να ήταν αξιόλογος άνθρωπος. Μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι γνώριζε 16 γλώσσες. Τώρα σχετικά με τα όσα γράφουν κάποιοι θα τους έλεγα αλλοίμονο αν ο Χριστός ήλθε για να σώσει μόνο τους Ορθοδόξους. Σε τι θα διέφερε ο Χριστιανισμός από τον Μουσουλμανισμό ή και τους Χιλιαστές; Ο Χριστός θυσιάστηκε για όλους τους ανθρώπους και θέλει την σωτηρία όλων. Ευτυχώς που ο Τριαδικός Θεός δεν έχει τα μυαλά κάποιων από εδώ.

πηνελοπη είπε...

Xριστος Ανεστη και χαιρετε!Θα ηθελα να πω κατι πανω σε ολα αυτα που ειπαμε ολοι.Ο Ιωαννης στο Α,2-19 λεει''Εξ ημων εξηλθον,αλλ ουκ ησαν εξ ημων..''--προηλθαν δηλ απο εμας αλλα δεν ησαν απο εμας,διοτι αν ησαν απο εμας, θα ειχαν μεινει μαζι μας.Λοιπον,δεν αφισβητω τον Τομας οτι ηταν μεγαλη προσωπικοτητα--ουτε οτι δεν πρεπει να τον αγαπαμε και να προσευχομαστε για αυτον--ουτε επειδη το εγραψε η Romfea.gr ,επειδη ηταν φιλο-ορθοδοξος--ουτε γιατι βοηθησε στην θεολογια της Ανατολικης εκκλησιας--ουτε γιατι ηταν καλος ανθρωπος .Αλλο ομως να ειναι κανεις καλος ανθρωπος και αλλο καλος χριστιανος και αλλο παπικος.Τι ειναι αυτο που σε εμποδιζει να φυγεις απο την πλανη και να ερθεις εις την αληθεια;Ο Αγιος Γρηγοριος ο Παλαμας ελεγε: Ο χΡΙΣΤΙΑΝΟς,ΔΕΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ,ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ.ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.ΟΣΟΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.---Εμεις πρεπει να ειμαστε ενωμενοι και αγαπημενοι σαν χριστιανοι και αν καπου δεν τα βρισκουμε ,η αγαπη του θεου ας μας ενωνει---Δεν εχω να πω τιποτε αλλο ο Θεος ξερει τι θα κανει με τον καθε ανθρωπο ξεχωριστα αλλα επειδη πανω απο ολα θελει μια καρδια ειρηνικη πρεπει να ειμαστε ηρεμοι και μονιασμενοι και με ηρεμο τροπο να ομιλουμε.Διοτι και ο εχθρος αυτο θελει να διαταραξει την αγαπη των χριστιανων θα του κανουμε το χατηρι;αφου τον ιδιο στοχο δεν εχουμε ολοι;Να μπουμε στην βασιλεια των ουρανων;----με εκτιμηση πηνελοπη

Ανώνυμος είπε...

Το ότι ο αείμνηστος υπήρξε αιρετικός είναι πέραν πάσης αμφιβολίας.Και κακώς-κάκιστα κάποιος προλαλήσας μέμφεται κάποιον άλλο επειδή ονόμασε τον κοιμηθέντα αιρετικό.Όποιος δεν παραδέχεται ότι οι Ρωμαιοκαθολικοί είναι αιρετικοί διαπράττει σοβαρό δογματικό λάθος.Από και και πέρα όμως ουδείς μπορεί να υποκαταστήσει την κρίση του Θεού και να αποφανθεί για την καταδίκη του ή όχι!Με την ίδια λογική θα πρέπει τα εκατομμύρια των Ρωμαιοκαθολικών να κολασθούν!Μην ξεχνάμε δε ότι και ο Πασκάλ Ρωμαιοκαθολικός ήταν αλλά μάλλον τον τιμούμε πολλοί ορθόδοξοι όπως π.χ. ο μέγας πολέμιος του παπισμού αείμνηστος Φώτης Κόντογλου που έγραψε και σχετικό βιβλίο για τη μεγάλη αυτή φυσιογνωμία!Ας ευχηθούμε ο Θεός να αναπαύσει τον κοιμηθέντα καρδινάλιο εν σκηναίς δικαίων!

Ανώνυμος είπε...

Οι Ουρανοί είναι για όλους και όχι για μια μερίδα ανθρώπων.

Ανώνυμος είπε...

Ας είχαν την απλότητα και την μόρφωση του Καρδιναλίου Σπίτλικ και κάποιοι δικοί μας ορθόδοξοι Ιεράρχες και τι στον κόσμο.
Τι είναι αίρεση; Ποια απόφαση Οικουμενικής Συνόδου ονομάζει τους Ρωμαιοκαθολικούς ως αιρετικούς; Εγώ από όλους ακούω ότι είναι «σχισματικοί» έτσι του βλέπει και η ΕΠΙΣΙΜΗ Εκκλησία της Ελλάδος.
Δεν με ενδιαφέρουν οι προσωπικές απόψεις κάποιων έστω και κορυφαίων Ιεραρχών οι σπουδαίων Θεολόγων εμένα με νοιάζει τι λέει η ΕΚΚΛΗΣΙΑ αυτή ορθοτομεί την αλήθεια και όχι μεμονωμένα ή σύνολο προσώπων.

Ανώνυμος είπε...

Μερικές φορές δοξάζω τον Θεό που δεν είμαι σκληροπυρηνικός ενταγμένος μέσα σε καταστάσεις που αποφασίζουν ότι θέλουν και το επιβάλλουν, αλλά είμαι μέλος της Εκκλησίας που με έμαθε να συλλογάμε ελεύθερα με γνώμονα την Εκκλησία και όχι τους γκουρού των μοναστηριών, των ενοριών και των ομάδων.

Ανώνυμος είπε...

Ιστολόγε αν και δεν σε γνωρίζω σε συγχαίρω διότι τολμάς να γράφεις όλα όσα θέλεις. Πολύ καλά κάνεις γιατί ο χώρος είναι δικό σου και έχεις το δικαίωμα να προβάλεις αυτά που κάποιοι άλλοι για τον φόβο των «χριστιανών»(;) δεν θα τα έβαζαν.

Ανώνυμος είπε...

Θέλω εκ καρδίας να ευχηθώ περαστικά στους ακραιφνείς κριτάς της οικουμένης. Η ψυχολογική βεβαιότητά τους πως αποκλειστικά αυτοί και μόνο θα σωθούν είναι η τελευταία ελπίδα τους στην κατά τα άλλα άχαρη, σκληροπυρηνική ζωή τους. Στο θλιβερό βίο τους που αρρύει δύναμη από τη φράση ότι έξω από την εκκλησία δεν υπάρχει σωτηρία της οποία ατελώς και αιρετικώς κατανοούν και απολυτοποιούν.
Αν αυτή είναι η ορθόδοξη εκκλησία τότε μάτην Χριστός απέθανε. Μη γένοιτο.
Χριστός Ανέστη

πηνελοπη είπε...

Να προσθεσω και κατι ακομη πως δεν θα ειχε θεση η ιεραποστολη που γινεταιτοσα χρονια στην Αφρικη και αλλου--- αν δεν υποστηριζε την Αληθεια της ορθοδοξιας ,η οποια ειναι η ορθη-πιστη ,την οποια ολοι θα πρεπει να υπερασπιζομεθα--Πρωτα ερχεται η πιστη [Αγαπησεις τον θεον σου εξ ολης της ψυχης σου,εξ ολης της καρδιας σου,και εξ ολης της ισχυος σου]]και μετα η αγαπη του πλησιον[αγαπησεις τον πλησιον σου οσαν τον εαυτον σου].----πηνελοπη

Ανώνυμος είπε...

Τον χάρηκα αυτό τον διάλογο παρ’ όλες τις ακρότητες τις οποίες διαπίστωσα. Κάποιοι βέβαια έθεσαν μερικά ερωτήματα, οι υποστηρικτές δεν απάντησαν. Είναι εύκολες πάντα οι όποιες κραυγές δύσκολη η υποστήριξη τους. Το θέμα της σωτηρίας είναι πράγματι μεγάλο. Όμως και εγώ πιστεύω ότι ο Χριστός έχυσε το πανάγιο αίμα Του για κάθε άνθρωπο που ποθεί την σωτηρία μέσα από τον τρόπο που την βλέπει. Δεν θα σωθούν αυτοί που εγκατέλειψαν την Αλήθεια της Ορθοδοξίας. Αυτοί που ενώ είχαν βαπτιστεί έφυγαν από την Εκκλησία και παρέμειναν αμετανόητοι έξω από αυτή.

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινά προκαλεί θλίψη ο ισχυρισμός κάποιων ότι οι Ρωμαιοκαθολικοί δεν είναι αιρετικοί αλλά μόνο σχισματικοί.Κατ αρχήν το σχίσμα που παρατείνεται συνιστά αίρεση όπως είναι γνωστό και στους άκρω δακτύλω γευσαμένους του κανονικού δικαίου.Επίσης το φιλιόκβε που εισάγει τη διαρχία στην Αγία Τριάδα,το πρωτείο,το αλάθητο,το δόγμα της ασπίλου συλλήψεως,η λήψη μόνο άρτου στη θεία Ευχαριστία δεν συνιστούν αίρεση;΄Για το όνομα του Θεού δηλαδή!Είναι δυνατό να υποστηρίζεται σοβαρά από ορθόδοξους χριστιανούς ο ισχυρισμός ότι οι Ρωμαιοκαθολικοί δεν είναι αιρετικοί αλλά μόνο σχισματικοί;΄Τέτοια άμβλυνση του ορθοδόξου αισθητηρίου;Άπό κει και πέρα το εάν θα κολασθούν ή όχι οι Ρωμαιοκαθολικοί είναι απόφαση του δικαιοκρίτη Θεού ο οποίος ετάζει καρδίας και νεφρούς και είναι απροσωπόληπτος και που την κρίσιν πάσαν δέδωκεν τω υιώ και σε κανέναν άλλον από μας που αποφαινόμαστε με τόση ευκολία για το αιώνιο μέλλον του διπλανού μας ενώ πρωτίστως θα έπρεπε να κυττάμε την τύφλα μας!

ΠΗΝΕΛΟΠΗ είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΑΛΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟ.ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΥΓΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ --ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΜΕΤΡΑΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ----------------------------------------------

Ανώνυμος είπε...

Η αναρτηση αυτη κατ εμε πρεπει να χαρακτηριστει ως επίδειξη ματαιοπονίας.
Αλήθεια πώς μπορεί ένας άνθρωπος να παλεύει όλη του τη ζωή με το ψέμα και να καταβάλει τόσες προσπάθειες μελέτης, νοητικών λειτουργιών και σωματικούς κόπους γιατί; Για να μην ακουμπήσει τελικά ποτέ του αυτό που μια ζωή ψηλαφούσε να βρεί (χωρίς να το ξέρει),την Αλήθεια.
Πολλή τραγική προσωπικότητα.
Αυτό ωστόσο το παράδειγμα με παρακινεί να αναλογιστώ εγώ τί ζήλο δείχνω και πόσο έχω εκτιμήσει και μελετήσει την φωνή των Πατέρων; και πόσο έχω αφουγκραστεί τα ρήματα της αιωνίου ζωής που έχουν ειπωθεί απο το αλάνθαστο στόμα του Κυρίου και τόσων Αγίων;
Δεν ζω για να υπηρετήσω με συνέπεια το όραμα της ενότητας των Χριστιανών (πολύ κοντόφθαλμος και μονομερής στόχος), αλλά το όραμα και την αλήθεια της Αναστάσεως.

Χρωστήρ

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τόσος κόπος για σκέψεις και προσωπικές απόψεις ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον υποδέχεται ως Επίσκοπο Ρώμης και αδελφό. Τα ίδια είπε και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος όταν τον υποδέχθηκε στην Αθήνα. Όλα τα άλλα είναι για να περνά η ώρα.

Ανώνυμος είπε...

ΑΧ...ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΨΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ...!!!
ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΕΛΦΟΙ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΤΗ.Δεν χρειαζονται πολλα λογια.Απο την στιγμη που μιλανε οι Αγιοι της Εκκλησιας μας εμεις πρεπει να σωπαινουμε.ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΜΕΓΑΣ ΦΩΤΙΟΣ.Οτι και να λεμε εμεις περισσευει.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν γνωρίζω τι έγραψαν για τον Καρδινάλιο αυτό οι Άγιοι Μάρκος Ευγενικός, Κοσμάς ο Αιτωλός και Άγιος Φώτιος. Για να μου πεις σε παρακαλώ να μάθω.

Ανώνυμος είπε...

25 Απριλίου 2010 5:47 μ.μ αλήθεια λες τι έγραφαν οι Άγιοι για τους Αιρετικούς?
γι'αυτούς που βρίσκονται εκτός εκκλησίας δηλ. σωτηρίας?
Θεέ μου τι υποκρισία είναι αυτή?
γιατί μήπως η αίρεση δεν είναι ίδια και χειρότερη σε όλους τους αιώνες?
Δεν πρεσβεύουν τις ίδιες δοξασίες ένας αιρετικός "Επίσκοπος" των Ρ/Κ του τώρα με το τότε?
τι άλλαξε?
απλά αυξήθηκε η αίρεση.
Πέφτουν από λάθη σε λάθη.
διαβάστε σας παρακαλώ τα χιλιάδες συγγράμματα τόσων αγίων περί αιρέσεως και πλάνης...
Και αφήστε τις εξυπνάδες επιτέλους.
Με το πνεύμα δεν κατορθώνεται τίποτα. Γελοίοι καταντάτε.
Έξω από την εκκλησία δεν υπάρχει σωτηρία .Είτε είναι Ρ/Κ είτε είναι Αγγλικανοί είτε είναι Προτεστάντες.
Δεν είναι ορθόδοξοι.
Οι άγιοι μίλησαν: Δ εν θα σωθούν όσοι είναι εκτός κιβωτού. δηλ: Όσοι είναι εκτός της ΜΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.
Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια είτε μας αρέσει είτε όχι.
είτε είναι φίλοι μας είτε γνωστοί μας.
Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά τα μάτια σε τόσους και τόσους αγίους επειδή κάποιος αιρετικός είναι φίλος μας.
Σας παρακαλώ για όνομα του Θεού διαγράψτε αυτή την βλάσφημη ανάρτηση.
Μην παίζεται με αυτά που ασχολήθηκαν οι άγιοι.
Ο Θεός να σας συγχωρήσει για τον σκανδαλισμό που μας προσφέρετε εδώ στο κατά τα άλλα "Ορθόδοξο Μπλοκ".
Φτωχέ μου και δυστυχισμένε μου Κ. Αναστάσιε σας καθιστώ επισήμως υπεύθυνο για τον σκανδαλισμό εκατοντάδων συνανθρώπων μας.
Και σας καλώ να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προς διόρθωση των βλασφημιών σας.
Με τιμή και δόξα
Μάχιμος Χριστιανός.

Ανώνυμος είπε...

Μάχιμε χριστιανέ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις..ειλικρινά περαστικά.

Χωστήρ

Ανώνυμος είπε...

Ρε μάχιμε Χριστιανέ
μάθε και λίγη ορθογραφία, ματάκια μου
μάχιμος εκπαιδευτικός

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστώ Χρωστήρ.
Κάμω ότι είναι δυνατόν να ακούω τους αγίους της εκκλησίας μας.
Οπότε να πω περαστικά και σε αυτούς?

Ανώνυμος είπε...

http://ecclesianet.blogspot.com/2008/05/blog-post_06.html


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ...

ΝΑ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΓΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ ΕΔΩ...

ΝΑΙ ΜΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ...

ΚΟΙΤΑΧΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1:35..

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι σοβαρό. Οι αφορισμοί από όπου και αν προέρχονται δεν οικοδομούν. Ο Χριστός έχει αγάπη και είναι δίκαιος. Κάθε άνθρωπο που κάνει τον προσωπικό του αγώνα στο όνομά Του θα τον ευσπλαχνισθεί.

Ανώνυμος είπε...

Φωτιές άναψες εν Χριστώ αδελφέ Αναστάσιε. Κάπου το πας γυρεύοντας. Τέλος πάντων ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του αφιερωμένου σε Αυτόν κληρικού της Δυτικής Εκκλησίας. Και ας σωφρονίσει και φωτίσει αυτούς της Ανατολικής Εκκλησίας. Ώστε να υπάρχει ομόνοια, αγάπη και συνεργασία μεταξύ των Εκκλησιών Του έως ότου φθάσουν και στο ποθούμενο κοινό Ποτήρι της Αθανάτου Ζωής.
Υπογράφω ως «Χριστιανός» χωρίς περιττά προσδιοριστικά.

πηνελοπη είπε...

oπως και ναχει βγηκαν καποια συμπερασματα απο αυτη την αναρτηση και αυτα ειναι πως ο πιστος ορθοδοξος λαος ανησυχει δια την πιστιν του και σε καμια περιπτωση δεν θα ηθελε να ακολουθησει τις μεταδιδομενες πλανες..διοτι η αλλοιωση της πιστεως της ορθοδοξιας ποτε δεν εγινε ανεκτη απο την εκκλησια....

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε των 3:09 σου απάντησε ο Χωστήρ και όχι ο Χρωστήρ. Η γνώμη μου φέρει τη υπογραφή Χρωστήρ μέσα στο blog.

Χρωστήρ

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Αναστάσιε μπορέσατε να κάνετε τέτοιο πράγμα. Είναι δυνατόν; Εάν δεν κάνω λάθος δεν είστε οικουμενιστής και έχετε δημοσιεύσει αντιοικουμενιστικά άρθρα. Βέβαια δεν πρέπει να έχουμε μίσος απέναντι στους αιρετικούς αλλά στην αίρεση και οτιδήποτε απ' τους αιρετικούς δεν είναι κακό. Όπως ας πούμε μια δυτικού ρυθμού εικόνα ή ένα θρησκευτικό βιβλίο. Και μάλιστα ασχέτως εάν μερικοί λένε το αντίθετο ναι μεν δεν ξέρουμε που θα πάνε όμως ούτε λέει πάλι η Εκκλησία πως θα κολαστούν όλοι οι αιρετικοί (εκτός βέβαια των αιρεσιαρχών όπως ο πάπα).
Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για υψηλόβαθμο αιρετικό παπικό και μάλιστα του Βατικανού. Το οποίο σημαίνει ότι πρόκειται για άνθρωπο που εν γνώσει του έκανε ότι έκανε και μακάρι να έχω λάθος. Δεύτερον στο Βατικανό είναι προφανώς εκεί οι πιστοί του πάπα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να έχει συντελέσει σε πολλά αντίχριστα έργα του Βατικανού. Επίσης εσείς στο άρθρο αυτό αναφέρεστε για αυτόν λες και είναι καμιά μεγάλη μορφή. Κἀτι που θα μπορούσατε να κάνετε για αιρετικό όχι όμως και για υψηλόβαθμο. Και να λέτε ότι έχει βοηθήσει στην Ορθόδοξη Θεολογία κάτι αδύνατο εφόσον είναι παπικός και υψηλόβαθμος άρα και αποδεχόταν το υποτιθέμενο πρωτείο του πάπα.

Ανώνυμος είπε...

Αν αγάπησε την Ορθοδοξία όσο λίγοι γιατί δεν έγινε Ορθόδοξος; Είναι δυνατόν να δημοσιεύετε λόγια του αιρεσίαρχη πάπα; Είναι δυνατόν να το βράβευσε ο πάπας χάρη στη συμβολή του στην Ανατολική Εκκλησία αφού Ανατολική ονομάζεται συνήθως η Ορθόδοξη και μοναδική Εκκλησία του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού όπου πολύ την πολέμησαν και πολεμούν οι παπικοί; Πως είναι δυνατόν να δημοσιεύετε άρθρο επαινετικό για ένα καρδινάλιο όπου έχει ένα ανύπαρκτο βαθμό Ιεροσύνης επινοημένο από τους παπικούς οι οποίοι βέβαια δεν έχουν καν Ιεροσύνη;
Εύχομαι την μετάνοιά σας για αυτή την απαράδεκτη ανάρτηση.
Ο Θεός να φυλάει από άλλα τέτοια σε Ορθόδοξους χώρους στο διαδίκτυο.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά και ευλογημένα.
Αναστάσιε γιατί δεν απαντάτε;
Το ιστολόγιό σας αν επιτρέπετε είναι δημιουργημένο για ωφέλεια των πιστών ή για άλλο λόγο;
Αν για το πρώτο τότε προς τι η παρούσα ανάρτηση;

Αναστάσιος είπε...

Η απάντηση είναι στο κείμενο το οποίο έχω αναρτήσει.

Ανώνυμος είπε...

Αν αυτή είναι η απάντησή σας; Τότε λυπούμε πολύ διότι βρίσκεστε σε πλάνη και λυπούμε ακόμη διότι όπως διαπιστώνω από αυτά που διαβάζω στο ιστολόγιό σας έχετε και σχέσεις Ιεραποστολοικούς Συλλόγους και Ιεραποστικές Αδελφότητες. Είναι δυνατόν ένας Ορθόδοξος να ασχολείται με αιρετικούς; Υπάρχουν βέβαια και μερικές εξαιρέσεις όπου δεν είναι κακό να ασχολούμαστε μ' αυτούς όμως και πάλι πολύ προσεκτικά και σπανίως διότι υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται περί υψηλόβαθμου αιρετικού μάλιστα του βατικανού. Πάμπολες φορές ακούγονται πως παπικοί ''κληρικοί'' είναι παιδεραστές. Πόσο μάλλον οι καρδινάλιοι του βατικανού όπου είναι το δεξί χέρι του αιρεσιάρχη πάπα όπου σύμφωνα με τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό είναι ο ωευδοπορφήτης; Έλεος δηλαδή. Και με λυπεί ακόμη το γεγονός ότι θεωρείτε κάτι καλό που ότι ο εν λόγω καρδινάλιος υποδεχόνταν με ανοιχτές αγκάλες τους φοιτητές θεολόγους, διότι ακόμη και αν πάνε να σπουδάσουν σε πανεπιστήμιο που να διδάσκει Ορθόδοξη Θεολογία σίγουρα αντί αυτής διδάσκει οικουμενστική και νεοταξίτικη αερολογία. Μάλιστα δημοσιεύσατες και επικήδειους λόγους του αιρεσιάρχη πάπα για τον εν λόγω καρδινάλιο. Δεν είναι δυνατόν ένας καρδινάλιος του βατικανού δεξί χέρι του πάπα όπου ευθύνετε για χιλιάδες εγκλήματα να συνέβαλε στην Ορθόδοξη Θεολογία και να αγάπησε την Ορθοδοξία όσο λίγοι. Είναι δυνατόν αιρετικός να αγαπήσει την Ορθοδοξία; Ίσως τον Χριστό ναι, να συμβάλει στην Θεολογία ναι, μα όχι και να αγαπήσει την Ορθοδοξία πόσο μάλλον ένας καρδινάλιος του βατικανού;
Εάν έχετε την καλοσύνη απαντήστε μου.

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ. Εκτός αυτών των απαράδεκτων δημοσιεύετε και άρθρα επαινετικά προς τον Οικουμενι(στι)κό Πατριάρχη ο οποίος είπε τα εκής εξοφρενικά. Είπε πως οι Άγιοι Πατέρες όπου μιλούσαν σύμφωνα με την Εκκλησία είχαν τον φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος, -άκουσον άκουσον- έπεσαν θύματε του διαβόλου και πρέπει να προσευχόμαστε εμείς για αυτούς. Επίσης ο Πατριάρχης είναι παραβάτης ιερών κανόνων οι οποίοι ορίζουν πως με την παράβασή τους οι κληρικοί πρέπει να καθαιρούνται. Βέβαια από την στιγμή που δεν έχει καθαιρεθεί (κάτι που πρέπει να γίνει λίαν συντόμως όπως και σε πολλούς άλλους επισκόπους και κληρικούς) είναι ακόμη ο Πατριάρχης και πρέπει να σεβόμαστε το αξίωμά του. Μέχρι εκεί όμως. Είτε εν γνώσει είτε εν αγνοία του είναι όργανο του αντιχρίστου. Και είναι αδύνατον να μου το αρνηθείτε εάν είστε Χριστιανός Ορθόδοξος και γνωρίζετε καλά τους ιερούς κανόνες, τους Πατέρες της Εκκλησίας, την Αγία Γραφή και ιδιαίτερα την Αποκάλυψη στη συγκεκριμένη περίπτωση, και τους σύγχρονους Αγίου και γέροντες της Εκκλησίας. Εάν διαφωνείτε στα παραπάνω και επιθυμείτε να σας γράψω που λέει ότι Πατριάρχης είναι όργανο του αντιχρίστου πείτε. Βέβαια δε γράφετε πουθενά για τον Πατριάρχη αλλά για όλους τους ανθρώπους που κάνουν ότι κάνει ο Πατριάρχης.
Θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι παλαιοημερολογίτης ή οτιδήποτε σχετικό, διότι αυτή είναι το άλλο άκρο απ' τον οικουμενισμό.

Ανώνυμος είπε...

Πάλι δεν απαντάτε.
Όμως καταλαβαίνω πως είναι Χριστούγεννα και ο χρόνος σας είναι υπό πίεση.
Επειδή πιθανότατα μπορεί να μου πείτε πως αν θέλω να εκφράσω τη γνώμη μου να το κάνω επώνυμα θέλω να πω τα εξής.
Πρώτον, γνωρίζω πως ο το σωστό είναι ειδικά για έναν Ορθόδοξο Χριστιανό να γράφει επώνυμα όμως υπάρχουν προσωπικοί λόγοι που αυτό μου το καθιστούν δύσκολο.
Δεύτερον, ένας από τους λόγους είναι ότι το ονοματεπώνυμό μου είναι ίδιο με πολλών άλλων ανθρώπων λόγω συγγένειας.