Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Τριών ειδών άνθρωποι - Άγιος Άνθιμος ο εν Χίω


Καλότυχος εκείνος που γνωρίζει την κατάστασην του και ταπεινώνεται. Κακότυχος εκείνος που δε γνωρίζει και περιφανευέται. Η ανθρώπινη φύση υπόκειται σε πάθη στο φθόνο, μίσος, θυμό, ζηλοτυπία κι άλλα πάθη. Καλότυχος εκείνος που το κατάλαβε.
Αυτός ο άνθρωπος θα έχει καλές ημέρες,διότι εμείς δε πιστεύουμε στο ριζικό και στη τύχη όπως το λένε. Πως; Διότι πάντοτε ταπεινώνεται και όπως κι αν του έρθει το πράγμα εις το Θεόν το ρίχνει κι ότι κι αν ακούσει κι ότι κι αν δεί πάντοτε στο αγαθό και στο καλό το γυρίζει και αναπαύεται.
Αντιθέτως εκεινος που δε γνώρισε τη κατάσταση του είναι κακότυχος,διότι είναι περίφανος και ότι κι αν του συμβεί,ολα στο πονηρό τα παίρνει, αυτός ο άνθρωπος θα εχει κακές ημέρες διότι ποτέ του δεν αναπαύεται. Εξετάζει τα σφάλματα των άλλων, είναι έτοιμος να κατακρίνει να κατηγορήσει, κι όλα αυτά διότι δεν αισθάνεται την ασθένειαν του, αλλά νομίζει ότι εκείνος δεν σφάλλει.
Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι: σαρκικοί, ψυχικοί και πνευματικοί. Ο σαρκικός άνθρωπος ζητά την ανάπαυση, αγαπά τους επαίνους, δε θέλει να του κόψουν το θέλημα του, υπερασπίζεται τον εαυτό του και ζητεί όσα ειναι προς αναπαύση του. Ο ψυχικός πάλι δε θέλει να αδικήσει, αλλά ούτε και να τον αδικήσουν. Δε κατηγορεί αλλά δεν θέλει και να τον κατηγορήσουν, εαν του συμβεί μια αδικία δεν ομιλεί δε αλλά θλίβεται και λυπάται πως του το έκαναν. Ο πνευματικός αν αδικηθεί χαίρεται, αν του κόψουν το θέλημα του ευφραίνεται κι ότι κι αν του συμβεί θεωρεί τον εαυτό του υπαίτιο.
Άγιος Άνθιμος ο εν Χίω

Δεν υπάρχουν σχόλια: