Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Οδοιπορικό - Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

Από την χειροτονία του π. Ζαχαρία
Χιλιάδες πιστών  παραβρέθηκαν στο διήμερο εορτασμό επί  τη  46η Επετείω από της Επανακομιδής της  Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Αγίου Ανδρέου  του Πρωτόκλητου. Τις θρησκευτικές  εκδηλώσεις λάμπρυναν με την παρουσία  τους οι Μητροπολίτες Άρτης κ. Ιγνάτιος,  Γλυφάδας κ. Παύλος, Ζιχνών και Νευροκοπίου  κ. Ιερόθεος,  Λαγκαδά κ. Ιωάννης και  βέβαια ο οικείος κ. Χρυσόστομος.

Ο φετινός εορτασμός   συνέπεσε με την ακριβή ημερομηνία της  επανακομιδής ενώ σε άλλες περιπτώσεις  εορτάζεται την τελευταία Κυριακή του  Σεπτεμβρίου.

Το Σάββατο, παραμονή  της εορτής, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία  Λειτουργία κατά την διάρκεια της οποίας  χειροτονήθηκε στον πρώτο βαθμό της  Ιερωσύνης ο μοναχός της Ιεράς Μονής  Αγίων Πάντων π. Ζαχαρίας. Οι ομιλίες  τόσο του νεοχειροτονηθέντος όσο και  του Σεβασμιωτάτου προκάλεσαν ρίγη  συγκινήσεως, αφού ο π. Ζαχαρίας έμεινε  ορφανός από μικρός και μεγάλωσε στη  «Φωλιά του Παιδιού», όπου την ευθύνη  έχει η συνταξιούχος πλέον δασκάλα κα  Παναγιώτα Λάζαρη. Εκεί μέσα στη μητρική  παρουσία της μεγάλωσαν εκατοντάδες  παιδιά που δεν είχαν οικογενειακή  φροντίδα βρίσκοντας αγάπη και φροντίδα.

Στο τέλος της Θείας  Λειτουργίας, σχηματίσθηκε πομπή και  τοποθετήθηκε η Τιμία Κάρα στο κέντρο  του περικαλλούς Ιερού Ναού προς  προσκύνησιν των πιστών.

Το απόγευμα της ιδίας  ημέρας τελέστηκε  Μέγας Αρχιερατικός  Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου  Λαγκαδά κ. Ιωάννου ο  οποίος εκήρυξε το  θείο λόγο. Παρόντες και συμπροσευχόμενοι  ήσαν οι Αρχιερείς Άρτης κ. Ιγνάτιος,  Ζιχνών κ. Ιερόθεος και Πατρών κ.  Χρυσόστομος.

Ανήμερα της εορτής του  Αρχιερατικού Συλλείτουργου προέστη ο  Άρτης κ. Ιγνάτιος, ενώ κήρυξε τον Θείο  Λόγο ο Πατρών κ. Χρυσόστομος. Χειροτονήθηκε  δε στον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης ο  π. Γεώργιος Μάντζιος.

Εν συνεχεία οι Αρχιερείς  μετέβησαν στα Τσουκαλέικα, όπου, υπό  καταρρακτώδη βροχή πραγματοποίησαν τη  θεμελίωση του νέου Ναού του Αγίου  Χαραλάμπους, αφού ο παλαιός καταστράφηκε  από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε  η λιτάνευσις της Τιμίας Κάρας με τον  καθιερωμένο Αγιασμό στην Ιχθυόσκαλα  εν όψει της νέας αλιευτικής περιόδου.  Η λιτάνευσις συνεχίστηκε δια θαλάσσης  με προορισμό τον λιμενοβραχίονα όπου  και αναπέμφθηκε ευχαριστήρια Δέηση,  Τέλος  η Κάρα του Πολιούχου ως Χαριτόβρυτος  θησαυρός τοποθετήθηκε σε στρατιωτικό  όχημα με τελική κατεύθυνση τον Ιερό Ναό  του Αγίου.

Η συμμετοχή τόσο του  κόσμου όσο και των κληρικών της Μητροπόλεως  υπήρξε πρωτόγνωρη.
Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

Από την χειροτονία του π. Ζαχαρία

Η Τιμία Καρά στο κέντρο του Ναού
Από τον Μεγάλο Εσπερινό του Σαββάτου
 Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο
Από την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και Τιμίας Κάρας του Αγίου
Από την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και Τιμίας Κάρας του Αγίου

Από την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και Τιμίας Κάρας του Αγίου

Από την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και Τιμίας Κάρας του Αγίου
Από την Ακολουθία του Αγιασμού - Θεμέλιο Λίθο  του Ιερού Ναού Αγ. Χαραλάμπους Τσουκαλεϊκων
Από την χειροτονία του π. Γεωργίου Μάντζιου
Από την χειροτονία του π. Γεωργίου Μάντζιου

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό δεν είναι οδοιπορικό…… είναι ένα εξαντλητικό διήμερο για τον δεσπότη τους κληρικούς και όλο τα προσωπικό. Χαρά στο κουράγιο τους!

Ανώνυμος είπε...

Για τον Ναό του Αγίου Χαραλάμπου ο Δεσπότης έδωσε μάχη με την γραφειοκρατία. Αφού κατάφερε να τον θεμελιώσει του αξίζουν συγχαρητήρια. Κατάφερε να νικήσει την Λερναία Ύδρα της ελληνικής γραφειοκρατίας. Το λέει η περδικούλα του. Να είναι καλά και πάντα να κερδίζει τις μάχες για το καλό της Εκκλησίας και του τόπου.

Ανώνυμος είπε...

Είναι ευλογία το να κτίζουν ναό. Η μεγαλύτερη όμως ευλογία είναι ότι ο Σεβασμιότατος Πατρών Χρυσόστομος χειροτονεί συνεχώς πολλούς και καλούς κληρικούς. Κάθε τόσο, σε κάθε Θεία Λειτουργία θα κάνη μοναχό, διάκο ή πρεσβύτερο. Ανανεώνει δυναμικά και ποιοτικό στο στελεχιακό δυναμικό της Μητρόπολις. Όταν σε άλλες μητροπόλεις ψάχνουν και δεν βρίσκουν να χειροτονήσουν στην Πάτρα ο Σεβασμιότατες εμπνέει και οδηγεί στην ιεροσύνη την νεότητα.

Ανώνυμος είπε...

Εαν μου επιτρεπει ο αγαπητος Αναστασιος,θα ηθελα να απαντησω στο σχολιο το πρωτο.Λεγοντας οτι ηταν ενα κουραστικο διημερο για τους ιερεις,τι να πουν και οι οικοδομοι που δουλευουν οκταωρο κατω απο αντιξοες συνθηκες?Ευχαριστω για την φιλοξενια.

Ανώνυμος είπε...

Για μένα που δεν ζω πλέον στην Πάτρα το οδοιπορικό αυτό μου έφερε πολλά στην μνήμη. Ο άγιος Ανδρέας μας ας προστατεύει πάντα όσους τον προσκυνούν και λοχι μόνο. Στις φωτογραφίες είδα και πρόσωπα γνωστών κληρικών που έχω καιρό να τους δω από κοντά. Αυτά τα οδοιπορικά για μας που είμαστε μακριά από την Πάτρα λένε πολλά.

Ανώνυμος είπε...

+ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ να λενε οσοι εχουν και υγεια και εργασια και μπορουν να διακονουν και να εργάζονται
και ολοι οι κοποι ολων θα αμοιφθουν πολλαπλασιως και πλουσιοπάροχα απο τον ΠΟΛΥΕΥΣΠΛΑΧΝΟ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ
ΚΑΙ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΙΑ ΕΠΙΣΗΣ....

ΟΣΟΙ ΚΟΥΡΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ
ΝΙΩΘΟΥΝ ΜΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΓΚΡΙΝΙΕΣ....

ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ'ΛΑΙΚΟΥΣ
ΡΑΣΟΦΟΡΟΥΣ. ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΟΥΣ
ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΥΣ,.ΑΜΗΝ...!!!!!!!!!!!!

ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ....