Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Γιατί επί είκοσι χρόνια πρέπει να καταδιώκομαι και να καταδικάζομαι χωρίς να μου απαγγέλεται η κατηγορία και χωρίς να μου δίνεται το δικαίωμα απολογίας. - Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημος

"Επιτρέπω στον εαυτό μου να θεωρηθώ ως ο μεγαλύτερος εγκληματίας της Ελληνικής Πατρίδας. Δεν μπορώ όμως να κατανοήσω γιατί επί είκοσι χρόνια πρέπει να καταδιώκομαι και να καταδικάζομαι χωρίς να μου απαγγέλεται η κατηγορία και χωρίς να μου δίνεται το δικαίωμα απολογίας. Λυπάμαι δε βαθύτατα για το ότι ο τελευταίος διωγμός εκπορεύεται απ την επιθανάτια κλίνη ενός αρχιεπισκόπου, που θα έπρεπε να απλώνει το χέρι σε Ευλογία.
Η έκδοση διατάγματος αποτελεί σταλινική φίμωση της Δικαιοσύνης και προκλητική κατάλυση του Συντάγματος. Η έκδοσή του θα ρίξει σε μεγάλη περιπέτεια την Εκκλησία και θα διασύρει διεθνώς την Ελληνική Πολιτεία."
Δήλωση του Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος Νικοδήμου
μετά την έκδοση των επαίσχυντων Διαταγμάτων του Απριλίου 1994

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την απάντηση δεν την έλαβες. Το κακό ότι οι σταυρωτές σου έζησαν και ζουν επί της γης τρυφηλή ζωή. Στην άλλη ζωή…. Αλλοίμονο τους.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σου Αναστάσιε γιατί προέβαλλες το θέμα Νικοδήμου! Κάποια άλλα θρησκευτικά ιστολόγια ούτε που ανέφεραν το γεγονός της κοιμήσεώς του! Μόνο για γεροντάδες και οράματα ξέρουν να γράφουν!

Silver είπε...

Η άλλη όψη του νομίσματος που μερικοί "ξεχνούν":

1973 (Χρονικόν Σοβούσης Κρίσεως εν τη Εκκλησία της Ελλάδος).

Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτου:

Δυστυχώς ο κ. Ιερώνυμος ως Αρχιεπίσκοπος έχει πλέον αποθάνει εν τη συνειδήσει του Ορθοδόξου πληρώματος της Εκκλησίας και ουδέν εκ των κατά παραγγελίαν αποστελλομένων υπέρ αυτού τηλεγραφημάτων θα δυνηθή να τον στερεώση επί του αρχιεπισκοπικού θρόνου και να εξουδετερώση τας αλγεινάς εντυπώσεις των διαφόρων αντικανονικών ενεργειών του και πράξεων, ων κορυφαία υπήρξεν ο εξοστρακισμός όλων των ιερών Κανόνων εκ του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας.

Ο νεαρός Μητροπολίτης Αττικής (Νικόδημος) ομιλεί και περί του Αγίου Πνεύματος και μάλιστα με γλώσσαν ανάρμοστον λέγει, ότι το Άγιον Πνεύμα θα εκδιώξη τα παγανά (τους καλικαντζάρους). Αλλ΄ οι καλικάντζαροι εμφιλοχωρούν εις τας λόχμας της δειλίας, του καιροσκοπισμού, της προσωπολατρείας, της φατρίας. Δεν εμφιλοχωρούν εκεί όπου Ιεράρχαι είνε έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα χάριν των ιδεών. Οι Ιεράρχαι ούτοι ηγωνίσθησαν και αγωνίζονται και ο αριθμός αυτών διαρκώς αυξάνει και οι καλικάντζαροι αργά ή γρήγορα θα εκδιωχθούν και θα αποσυρθούν κατησχυμμένοι εις τας φωλεάς των…
(σελίς 53)


Είθε ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχήν του!

Ανώνυμος είπε...

Η κατάντια των θρησκευτικών ιστολογίων που "έθαψαν" το γεγονός της κοίμησης του μακαριστού Νικόδημου είναι το κάτι άλλο!
Ο Παπαχρήστου προς τιμήν του πρόβαλλε την εξόδιο ακολουθία του και παρέθεσε και απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξή του.
Τα άλλα μπλογκς(κάποια έγραψαν και προς τιμήν τους) που πλειοδοτούν σε αντιοικουμενισμό (και καλά κάνουν) και σε πατριωτισμό και προβάλλουν γνώμες γεροντάδων κ.τ.ο. μούγγα.
Δε βρήκαν να γράψουν λέξη για μια προσωπικότητα που τόσο αδικήθηκε αλλά και πρόσφερε με την ιεραποστολική του δράση και ειδικά με τα εκλεκτά του βιβλία, που ήταν σύμβολο αγώνα.
Ντροπή!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Silver αναφορικά με την άποψη του μακαριστού Φλωρίνης Αυγουστίνου για τον επίσης μακαριστό Ιερώνυμο Κοτσώνη παραθέτω απόσπασμα απ το υπ αριθμόν 464/Φεβρ. 1989 φύλλο του περιοδικού ΣΠΙΘΑ που πιστεύω ότι έχει να μας πει πολλά!
Ο Φλωρίνης Αυγουστίνος για τον Ιερώνυμο Κοτσώνη
"Τοιούτος υπήρξε και ο θάνατος ενός ΕΞΟΧΟΥ ΙΕΡΑΡΧΟΥ της Εκκλησίας, του αρχιεπισκόπου πρώην Αθηνών π.Ιερωνύμου Κοτσώνη , ο οποίος εκοιμήθη την παρελθούσαν Τρίτην και ενεταφιάσθη ως απλούς μοναχός άνευ πομπών εις την ιδιαιτέραν του πατρίδα , τα Υστέρνια Τήνου. Ο ομιλών ΔΙΕΦΩΝΗΣΑ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΜΕΤ ΑΥΤΟΥ. Τον εξετίμων, τον ηγάπων, αλλα΄κατά την έκφρασιν του αποστόλου Παύλου ως επίσκοπος αντέστην τω αρχιεπισκόπω Ιερωνύμω διαφωνήσας επί της ακολουθητέας γραμμής όσον αφορά εις την κάθαρσιν και εν γένει την ανανέωσιν των εν τη Εκκλησία που εγώ ηννόουν να γίνουν επί τη αδαμαντίνη βάσει των ιερών κανόνων και της ιεράς παραδόσεως.Ο Ιερώνυμος μετά ταύτα εις τινα συζήτησίν μας απαντών μου είπε: "Εγώ, καθηγητής του Κανονικού Δικαίου, να διώξω τους ιερούς Κανόνας; Φραστικώς μόνον ηναγκάσθην εκ του Συντάγματος ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΣ να δεχθώ την απάλειψιν των ιερών κανόνων. Αλλ εκείνοι, οι οποίοι με επολέμησαν εν ονόματι των ιερών κανόνων, υπέρ των οποίων εφαίνετο ότι κόπτονται, εδίωξαν πρακτικώς και ουσιωδώς τους ιερούς Κανόνας , διότι επί τη βάσει αντιχριστιανικών και αντικανονικών Συντακτικών Πράξεων εξεθρόνισαν δώδεκα τιμίους ιεράρχας"! Είναι δε προς τιμήν του ότι ενώ αι διαφωνίαι μας εχρονολογούντο και πρό της αναδείξεώς του εις αρχιεπίσκοπον, εν τούτοις ΔΕΝ ΕΜΝΗΣΙΚΑΚΙΣΕΝ, αλλ ως αρχιεπίσκοπος με επρότεινε δι απίσκοπον της ακριτικής περιφερείας Φλωρίνης.

Προ 4-5 ετών ήκουσα μίαν φωνήν εις το τηλέφωνον:

- Αυγουστίνε πώς είσαι;

-Ποιος είσθε, παρακαλώ; ηρώτησα.

-Ο Ιερώνυμος είμαι! Με δέχεσαι στη Φλώρινα;

-Σας δέχομαι ευχαρίστως, του απήντησα!

Ήλθε λοιπόν, εις Φλώριναν. Τον υπεδέχθην εις τον μητροπολιτικόν ναόν και ενώπιον πυκνού εκκλησιάσματος ΤΟΥ ΕΖΗΤΗΣΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗΝ διά την πικρίαν που του επροξένησα με τον έλεγχόν μου. Έκλαιεν αυτός, έκλαιον και εγώ. Ήτο μία από τας πλέον συγκινητικάς ημέρας της ζωής μου.

Προ τεσσάρων δε μηνών ο Ιερώνυμος, προαισθανόμενος το τέλος του, με καλεί και πάλιν εις το τηλέφωνον και μου λέγει:

-Αυγουστίνε, τι κάνεις; Θέλω να σου πω κάτι, να μην το θεωρήσεις υπερβολή! Αν με ρωτήσει κανείς, ποιο είναι το καλύτερον έργον που έπραξα εις τα επτά έτη που διώκησα την Εκκλησίαν θα απαντήσω: ΤΟ ΟΤΙ ΣΕ ΕΚΑΝΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ!...( Τα κεφαλαία και τα θαυμαστικά του γράφοντος).

Συνεκινήθην πολύ και του απήντησα:

-Όχι μακαριώτατε, εχειροτονήσατε άλλους που είναι ασυγκρίτως ανώτεροι από εμέ. Μην το λέγετε αυτό, δεν μου αρέσει...

Είχα σκοπόν να τον επισκεφθώ. Αλλ ήλθεν η ώρα και απήλθεν εκ του ματαίου τούτου κόσμου. Δυστυχώς δεν επρόλαβε να εκδώση ένα αξιόλογον βιβλίον , που εσχεδίαζε, με τίτλο "Τα λησμονημένα λόγια του Χριστού". Θα ήταν πολύ επίκαιρον εις μίαν εποχήν, καθ ην θεολόγοι, ιερείς, αρχιερείς ελησμονήσαμεν τα λόγια του Χριστού και τα εφαρμόζουν οι μικροί και αφανείς της γης, τα μωρά του κόσμου, ο ταπεινός και πιστός λαός μας. Έχει όμως μεταφράσει εκ του γερμανικού το σπουδαιότατον βιβλίον του Χόλζνερ "Ο Παύλος", το οποίον διαβάζω και κλαίω. Σπανίως θα εμφανισθεί τοιούτος αρχιεπίσκοπος ως ο Ιερώνυμος, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΔΕΝ ΕΦΑΝΗ ΕΙΣ ΟΛΗΝ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΙΝ, ΔΙΟΤΙ ΔΙΩΚΗΣΕΝ ΕΙΣ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΝ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΑΓΜΕΝΗΝ ΥΠΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΘΩΝ ΕΠΟΧΗΝ"
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Τραγέλαφος η κατάσταση. Δυστυχώς όποιος έχει μαχαίρι κόβει πεπόνι. Δυστυχώς όποιος ρασοφόρος έχει εξουσία, "...άει χωρίς σάλιο", αυτούς που δεν έχουν εξουσία. Κοινώς βράσε ρύζι. Κοινώς δε βρίσκουμε άκρη. Κοινώς, ο σώζων εαυτόν σωθείτω!

Ανώνυμος είπε...

Ο Δωδώνης Χρυσόστομος ασεβέστατα μίλησε για "αμετανόητο κοιμηθέντα Γκατζηρούλη". Επειδή ο μακαριστός Νικόδημος είχε αποκαλύψει το ποιόν του. Αν είχαμε σοβαρή εκκλησιαστική διοίκηση ο δεσπότης Πεντχάουζ θα είχε καθαιρεθεί από πολλού. Αλλά τον καλύπτουν συγκαλύπτοντας τα "κατορθώματά του" οι συνεπίσκοποί του ελέω "φιλάδελφου"!