Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Την Κυριακή 29 Ιουνίου 2014 τα Ι΄ Παύλεια στην Μεσσηνία

Την Κυριακή 29 Ιουνίου 2014 τα Ι΄ Παύλεια στην Μεσσηνία
Με γενικό θέμα «Η Πρώτη ¨Κοινωνία¨ Χριστιανισμού και Ελληνικής Φιλοσοφίας»

Συνεχίζοντας μία ωραία παράδοση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, διοργανώνονται για 10η χρονιά τα «Παύλεια» στην Μεσσηνία, την Κυριακή 29 Ιουνίου 2014 στις 18.00 το απόγευμα. Πρόκειται για μία πνευματική εκδήλωση  που πραγματοποιείται από την Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και τον καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Νιάρχο. Το Γενικό Θέμα των Ι΄ Παυλείων είναι «Η πρώτη ¨Κοινωνία¨  Χριστιανισμού και Ελληνικής Φιλοσοφίας » και χώρος διεξαγωγής των συνεδριών είναι το Αμφιθέατρο του Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας στον Άγιο Κωνσταντίνο του Δήμου Αρφαρών Μεσσηνίας (επί του 17ου χιλιομέτρου της Ε. Ο. Καλαμάτας-Αθηνών-Τηλ.  επικοινωνίας  210-7277550, 6946047672 και Fax 210-7248979).


Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 18.00 το απόγευμα με προσφωνήσεις των Καθηγητών Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Νιάρχου και Λεωνίδα Μπαρτζελιώτη, ενώ την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει ο Διαμαντής Μαυραγάνης, Καθ. Σχολής Ευελπίδων, Άρχων Πρωτοψάλτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μουσουργός με θέμα «Εμμελής εκφώνησις του λόγου του Απ. Παύλου εις τον Άρειον Πάγον ενώπιον των Αθηναίων Φιλοσόφων το έτος 52 μ. Χ.». Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες-εισηγήσεις από τους Συνέδρους. Ο  Καθηγητής Κωνσταντίνος Νιάρχος θα αναπτύξει το θέμα  «Άνθρωπος και Κόσμος: Οι Στωικοί και ο Απ. Παύλος», η Δέσποινα Α. Πόταρη, υπ. Δρ. φ. Πανεπιστημίου Οξφόρδης, το θέμα «Η Στωική Απάθεια», η Ελένη Χολέβα, Καθ. Φιλολογίας, το θέμα «Ηθικές και Επιστημονικές Προεκτάσεις της Προσωκρατικής Φιλοσοφίας», ο Γεώργιος Τσουκαλάς, υπ. Δρ. φ. Παν. Αθηνών το θέμα «Νους και Πνεύμα κατά τον Πλάτωνα και τον Παύλο», η Αναστασία Δημητρακοπούλου, Δρ. φ. Παν. Αθηνών το θέμα «Πάθη και Ηδονές κατά τους Επικουρείους», ο Γεώργιος Κουρκούτας, Καθ. Φιλολογίας, το θέμα «Ο Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός και ο Απόστολος Παύλος», ο Γεώργιος Κομιώτης, Καθ. Θεολογίας, Διευθυντής  Δ’ Γυμν. Πύργου και  Πρόεδρος ΠΕΘ Ηλείας, το θέμα «Η Ανάστασις ως το Θεμέλιο της Πίστεως» και ο Νικόλαος Ζαχαριάδης, Καθ. Θεολογίας, Συγγραφεύς  το θέμα «Πίστη και Επιστήμη».


Τα «Παύλεια» αποτελούν σημαντικό πνευματικό γεγονός της Μεσσηνίας, που πραγματοποιούνται επί σειρά ετών με αφορμή την εορτή των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και με συμμετοχή δεκάδων αξιόλογων Καθηγητών, Πνευματικών ανθρώπων, Φοιτητών  και Ερευνητών. Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, τα «Παύλεια» στοχεύουν στην περαιτέρω επιστημονική ανάδειξη της σύζευξης του Ελληνικού Πνεύματος με την Χριστιανική Διδασκαλία, καθοριστικό ρόλο για την οποία διαδραμάτισε με το έργο του ο Απόστολος Παύλος, προς τιμήν του οποίου είναι και η ονομασία των Συνεδρίων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: