Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Ένα βίντεο που θα συζητηθεί - Ιερέας διακόπτει βάφτιση γιατί το παιδί δεν θέλει να βαφτισθεί

Το βίντεο ανέβηκε στις 25 Ιουνίου στο YouTube και το έχουν δει ήδη πάνω από 25.000 άνθρωποι. Πρωταγωνιστής ένας ιερέας, άγνωστο σε ποιό Ναό και μια οικογένεια που βαφτίζει την μικρή Λυδία.

Το παιδάκι είναι περίπου τριών ετών και είναι ανήσυχο όπως τα περισσότερα παιδάκια που βαφτίζονται. Γκρινιάζει και δεν κάθεται σε μια μεριά. Απόλυτα φυσιολογικό για μικρό παιδί. Όμως ο ιερέας ψυχανεμίζεται ότι το παιδί δεν θέλει να βαφτιστεί... Κι έτσι το ρωτάει: «Λυδία θέλεις να βαφτιστείς;» Το πιτσιρίκι απαντάει όχι. Το ξαναρωτάει. Και πάλι του λέει όχι. Και τότε εκείνος βγάζει το πετραχήλι και λεει στους γονείς. «Λυπάμαι δεν μπορεί να γίνει η βάπτιση, σας το είπα». Και αφού ξαναρωτάει το παιδί αποχωρεί αφήνοντας τους γονείς άναυδους. 
 Τις απορίες όλων μας επέλεξε να λύσει η νονά και θεία του παιδιού, η οποία με ένα σχόλιο στο βίντεο που ανέβασε στο YouTube  εξηγεί τι ακριβώς συνέβη. Όπως λέει μεταξύ άλλων το παιδί τελικά βαφτίστηκε αλλά από άλλον ιερέα.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΝΟΝΑΣ
«Θα ήθελα να κάνω μερικές διευκρινήσεις ως νονά και θεία του παιδιού. Για κάποιους οικογενειακούς λόγους, η μικρή δεν μπόρεσε να βαφτιστεί νωρίτερα. Όλοι είχαμε προετοιμάσει το παιδί για το μυστήριο με λόγια απλά που θα μπορούσε να καταννοήσει ένα 3χρονο παιδί. Η μικρή όμως τρόμαξε όπως θα μπορούσε να είχε συμβεί σε οποιοδήποτε παιδί.
Όσον αφορά το μυστήριο της βάφτισης και γενικά σε ό,τι αφορά τη ζωή ενός μικρού παιδιού, θεωρούμε πως όσο το παιδί είναι μικρό, αποφασίζουν γι αυτό οι γονείς. Όταν θα είναι σε θέση να κρίνει (και δεν εννοούμε στα 3 του χρόνια) θα αποφασίσει αυτό για τον εαυτό του. Να σας πω τελικά ότι το μυστήριο έγινε, με άλλον ιερέα, ο οποίος προσπάθησε να εφησυχάσει το παιδί και στο τέλος η μικρή ένιωθε τόσο άνετα που έβγαινε μαζί του και φωτογραφίες. Επίσης για να λυθεί η απορία ορισμένων για τη φράση του παπά "Σας το είπα" ... είναι γιατί μας είχε πει ότι αν δε θέλει να βαφτιστεί η μικρή δεν θα τη βαφτίσει. Θεωρεί πως ένα τρίχρονο κοριτσάκι έχει κρίση και άποψη.
Επίσης, για το αν είμαστε αυτά που μας χαρακτήρισαν κάποιοι στα σχόλια, θα έλεγα ότι θα ήταν προτιμότερο να μη κρίνουν πρόσωπα και καταστάσεις χωρίς να γνωρίζουν.
Τώρα, αν κάνουμε λάθος επειδή θέλουμε να διατηρούμε τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τη θρησκεία μας ... τότε χαρακτηρίστε μας όπως θέλετε.»
Πηγή: newsit.gr

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η νονά δίνει την απάντηση την οποία έπρεπε να γνωρίζει ο ιερέας.

Ανώνυμος είπε...

Σκέψου ένας γιατρό να ρώταγε. Παιδί μου θέλεις να ου κάνω ένεση να σωθείς; Και αν αυτό απαντούσε όχι. Τότε αυτός να έλεγε ότι δεν μπορεί να επέμβει. Το παιδί ας κινδυνεύσει.

Ανώνυμος είπε...

Από δω και πέρα όποιο παιδί κλαίει ή αντιδρά να μην το βαφτίζουν. Που είναι οι γέροντες στην ηλικία παπάδες, που δεν είχαν μόρφωση θεολογική, αλλά γνώριζαν από ποιμαντική.

Ανώνυμος είπε...

Αν το παιδί είχε βαπτισθεί και το πήγαιναν να κοινωνήσει και έκλαιγε όπως κάνουν μερικά παιδάκια τότε τι θα γινόταν;

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι αυτά; Για ανευθυνότητα του ιερέα την βλέπω για να μην πω παιδιαρίσματα.

Ανώνυμος είπε...

Ο ιερέας έχει δίκιο. Το παιδί είναι μεγαλωμένο δεν μπορεί να το βάπτιση με την αντίδραση της μικρής στην κατάδυση αργότερα.. να μάθουν να φέρνουν τα παιδιά νωρίτερα για βάπτιση. Το ίδιο θα έκανα και εγώ. Είναι Μυστήριο δεν είναι οτιδήποτε άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο λάθος του Ιερέα ήταν ο απόλυτος και γρήγορος χειρισμός του θέματος. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε αφού σταμάτησε την κατήχηση να πάρει το παιδάκι ιδιαιτέρως μαζί με τους γονείς για όση ώρα χρειαζόταν και να πείσει το παιδάκι να βαπτιστεί. όλα τα άλλα που του καταλογίζουν οι διάφοροι σχολιαστές και οι σχετιζόμενοι με το βάπτισμα τα θεωρώ υποκριτικά. Ας σκεφτούμε και το γεγονός, και γι' αυτό ας μιλήσουν και οι λεγόμενοι παιδοψυχολόγοι, το ψυχικό τραύμα που θα δημιουργούσε ο βίαιος εξαναγκασμός της τριπλής καταδύσεως στην κολυμβήθρα ενός νηπίου και πως αυτό στη συνέχεια θα είχε επακόλουθα στην περαιτέρω συμμετοχή του νηπίου στην όλη Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας, Θεία Κοινωνία κ.λ.π.
π.Ν.

Αναστάσιος είπε...

Προς: 27 Ιουνίου 2014 - 10:21 μ.μ

Δεν είναι στημένο.
Δες την συνέντευξη του ιερέα.
http://www.romfea.gr/epikairotita/25090-2014-06-27-11-15-01

Ανώνυμος είπε...

πρωτότυπη αντίδραση.. αλλά τη θεωρώ σωστή.. μπράβο στην πρωτοβουλία του ιερέα.. Συμφωνώ που είπε: πως... δε ρωτάει βρέφη, αλλά νήπια.. Και στο κάτω-κάτω ας είχαν μάθει οι γονείς το παιδί τους να είναι συνηθισμένο στο χώρο της Εκκλησίας..τότε το παιδάκι δε θα φοβόταν.. αλλά το πήγαν απροετοίμαστο.. το παιδί μιλάει..άρα κάποια στοιχειώδη αντίληψη την έχει.. δεν είναι κ βρέφος..!