Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ομιλία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Ο θρύλος της Σπάρτης από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα

  Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας που έχουν επιστημονική και ενημερωτική διάσταση προς τους πολίτες της περιοχής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 17 Ιανουαρίου 2015 στο ξενοδοχείο Ιόνιον στον Πύργο σχετική εκδήλωση με θέμα «Ο Θρύλο της Σπάρτης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».  Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας, τον οποίο προλόγισε εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων ο αρχαιολόγος κ. Χρήστος Μαντζάνας.
Η Σπάρτη, όπως ανέφερε ο ομιλητής, αποτελούσε πάντα στο πέρασμα των αιώνων μία πόλη που εκπροσωπούσε Αξίες που συνδέθηκαν με την ιστορική της πορεία. Αξίες όπως η φιλοπατρία, η αίσθηση του καθήκοντος,  η λιτότητα, η στρατιωτική οργάνωση, το πολεμικό και ηρωικό πνεύμα , η απέχθεια του πλούτου και της πολυτέλειας καθόρισαν την φυσιογνωμία του Λαού της από την Αρχαϊκή εποχή και μετά. Οι μεγάλες προσωπικότητες που οριοθέτησαν την ζωή και την ευνομία της Σπάρτης ήσαν ο νομοθέτης Λυκούργος και ο σοφός Χείλων, ενώ από τους πρώτους υμνητές της σπαρτιατικής Πολιτείας ήσαν οι Αθηναίοι μαθητές του (φιλολάκωνα φιλοσόφου) Σωκράτους, ο φιλόσοφος Πλάτων και ο ιστορικός Ξενοφών.

Παρότι δεν μίλησαν για αυτήν οι δικοί της άνθρωποι, οι επιτυχίες της σε τομείς όπως η Πολιτική και ο Πόλεμος την οδήγησαν στην σφαίρα του θρύλου, για αυτό και ασχολήθηκαν με αυτήν σπουδαία πνεύματα του Δυτικού Κόσμου. Μέχρι σήμερα πολλοί στοχαστές μελέτησαν την Σπάρτη, επισημαίνοντας και τα αρνητικά της, ενώ ακόμη και καθεστώτα δέχθηκαν επιδράσεις του πνεύματος της Πολιτείας-στρατοπέδου που για αιώνες κυριαρχούσε σε Πελοπόννησο και Ελλάδα. Δείγμα του θρύλου της αποτελούν ξένα έργα και ταινίες που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και προσφέρουν στους σύγχρονους πολίτες παγκοσμίως μία εικόνα της Σπάρτης της Ιστορίας και του Θρύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: