Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Συνάντηση των Επιταφίων στο Αγρίνιο


 Στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου και μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, υπό τους πένθιμους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε και φέτος η συνάντηση των Επιταφίων των πέντε κεντρικών ενοριών της πόλεως.
Στη δέηση που τελέσθηκε προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος στο σύντομο μήνυμα του προς τους πιστούς, που κατέκλυσαν την πλατεία και τους γύρω δρόμους, τόνισε ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι ο Αναστάς Θεάνθρωπος. Είναι η αληθινή Ζωή και η Ανάσταση που «μπορεί να νικήση και τον θάνατο και την αμαρτία και τον διάβολο και τον αποστάτη κόσμο και να δώσει στον άνθρωπο ειρήνη, χαρά, πληρότητα, ζωή, αγιασμό και αιωνιότητα». Τέλος ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους πιστούς να κλείσουν τα αυτιά τους στις φωνές των «συγχρόνων μιμητών των Γραμματέων και των Φαρισαίων και όλων των συκοφαντών και των εχθρών του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Κυρίου».
Τα Εγκώμια απέδωσε θαυμάσια η παιδική χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου, υπό την διεύθυνση του κ. Παναγιώτη Μήτσου.
Παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιος Βαρεμένος, ο Δήμαρχος του Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας κ. Παυσανίας Παπαγεωργίου, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα. Χριστίνα Σταρακά, βουλευτές, πολιτευτές, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και λοιπών αρχών της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Ακολουθεί η προσφώνηση του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας
«Μόλις προηγουμένως όλοι μας, εμπρός στον Επιτάφιο της ενορίας μας ψάλλαμε και υμνήσαμε με πίστι, με δύναμι, με αγάπη τον Ταφέντα Κύριό μας. «Η Ζωή εν τάφω κατετέθης Χριστέ και αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσι την Σην».
Η ζωή! Ποιά είναι η ζωή; Αυτός ο ίδιος ο Χριστός! Αυτός ο δημιουργός, που έδωσε ύπαρξι, πνοή, ζωή, κίνησι σε όλη την υλική δημιουργία, σε όλα τα υπάρχοντα στη γη, ζώα και φυτά, πτηνά και στη θάλασσα.

«Αυτός είπε και εγεννήθησαν». Αυτός έδωσε τη ζωή στον άνθρωπο, όπως και τη δίνει συνεχώς. Αυτός διεκήρυξε: «εγώ ειμί η ζωή». Είναι η ζωή και ουδέποτε αποθνήσκει. Αυτός λοιπόν που είναι η ζωή, που είναι Θεός αληθινός, έγινε και άνθρωπος, έγινε ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός. Και ως Θεάνθρωπος προσέφερε τη θυσία του Σταυρού για τη σωτηρία όλων μας.
Επί του Σταυρού, εν μέσω πόνων φρικτών και αφορήτου οδύνης παρέδωσε το πνεύμα του και απέθανε ως άνθρωπος για να λυτρώση, να σώση όλους μας που είχαμε πεθάνει ένεκα της αμαρτίας. Απέθανε για να μας δώση πνευματική ζωή, την οποία είχαμε χάσει. Και νεκρός εκηδεύθη από τον Ευσχήμονα Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας και τον Νικόδημο και τέθηκε στο καινό μνημείο. Έτσι έγινε το θαυμαστό μυστήριο. «Η Ζωή εν τάφω κατετέθης Χριστέ».
Με τον θάνατό του, ως ανθρώπου και την ταφή του χάρηκαν όλοι οι εχθροί του, οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι και οι ομόφρονές τους. Πόνεσε η Παναγία μας σαν μητέρα. Πόνεσαν οι μαθητές του. Εξεπλάγησαν και οι Άγγελοι ακόμα όταν είδαν τον Κύριο να αποθνήσκει επί του Σταυρού, να ταπεινώνεται τόσο και να ενταφιάζεται.
Και ο άγιος υμνογράφος ερωτά: «Η ζωή πως θνήσκεις, πως και τάφω οικείς;». Ο ίδιος όμως ο υμνογράφος, βαθύς γνώστης του μεγάλου σκοπού του θανάτου και της ταφής του Χριστού μας προσθέτει: «του θανάτου το βασίλειον λύεις δε και του Άδου τους νεκρούς εξανιστάς».
Με τον θάνατό σου καταλύεις Κύριε την εξουσίαν του θανάτου. Ναι! Διότι αν ο Κύριος ως άνθρωπος ετέθη σωματικά στον τάφο, την ίδια στιγμή πορεύθηκε στον Άδη για να κηρύξη στους κεκοιμημένους μετάνοια και πίστι στη Θεότητά Του, για τη σωτηρία τους.
Ναι αγαπητοί, ο Χριστός μας τέθηκε μεν σωματικά στον τάφο, όμως με τη θεία του παλάμη έσπασε, συνέτριψε και κατακομμάτιασε τα κλειδιά του άδου και του θανάτου. Εκήρυξε αληθινή λύτρωσι. Ανέστη εκ νεκρών και χάρισε την Ανάστασι, την ζωή, την αφθαρσία στον κάθε άνθρωπο που θα πιστεύση και θα τον δεχθή ως λυτρωτή.
«Χριστός εγερθείς εκ νεκρών απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο». Και αναστάς εκ νεκρών και αναληφθείς εις τους ουρανούς ζη εις τους αιώνας και δίνει ζωή ο Κύριος και ζωοποιεί όλους όσοι τον πλησιάζουν και ζητούν την αληθινή ζωή από τον ζωοποιό Κύριο και Θεό μας Ιησού Χριστό.
Αν δεν είχε αναστηθή, αν δεν ήταν ζωή ο Κύριος, αν δεν είχε γεμίσει τους μαθητάς του με ζωοποιό δύναμι και με την θαυματουργική σοφία ποιός θα μπορούσε αυτούς τους φοβισμένους δραπέτας να τους συγκεντρώση και να τους δώση θάρρος, δύναμι και σοφία για να κηρύττουν τον Αναστάντα Κύριο με χαρά και ειρήνη; Αν δεν είχε ζωή ο Αναστάς Κύριος ποιός θα ενέπνεε τους μάρτυρας στους τόσους άθλους των μαρτυρίων τους;
Αγαπητοί, σήμερα Μεγάλη Παρασκευή ας το πιστέψουμε ακράδαντα μέσα μας και ας το διακηρύξουμε. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός είναι ο Αναστάς Θεάνθρωπος. Είναι η Ζωή, η Ανάστασις η οποία μόνη αυτή μπορεί να νικήση και τον θάνατο και την αμαρτία και τον διάβολο και τον αποστάτη κόσμο και να δώση στον άνθρωπο ειρήνη, χαρά, πληρότητα, ζωή, αγιασμό και αιωνιότητα. Δυστυχώς υπάρχουν και σήμερα μιμηταί των Γραμματέων και των Φαρισαίων. Ας κλείσουμε τα αυτιά της ψυχής μας στις φωνές των συκοφαντών και των εχθρών του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Κυριού μας.
Που είναι όσοι πολέμησαν τον Χριστό; Ο Χριστός ζη γιατί είναι η αιώνια ζωή. Μαζί του κι εμείς ας προχωρήσουμε, ας ζούμε, ας αγωνιζόμαστε δια να ζήσουμε αληθώς Ανάστασι και να ζούμε πάντα αναστημένοι».















Δεν υπάρχουν σχόλια: