Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Η ΕΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ, ΕΝΑΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΝΙΤΙΚΗ ΜΑΣΤΙΓΑ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ - Β. Χαραλάμπους

Η ΕΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ, ΕΝΑΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΝΙΤΙΚΗ ΜΑΣΤΙΓΑ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Του Β. Χαραλάμπους
Το πρόβλημα της Ουνίας στη Σλοβακία, είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που η δολιότητα των Παπικών ‘’κατάφερε’’ να υπάρχει ως μόνιμη αιτία, για αποκοπή Ορθοδόξων από τη Μία Αγία Εκκλησία.  Πολλά δεινά έχουν υποστεί οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί από τους ουνίτες στη Σλοβακία.  Η ονομασία της αιρετικής αυτής κοινότητας στη Σλοβακία που είναι ‘’Βυζαντινή Καθολική Εκκλησία στη Σλοβακία’’, αρκεί για αντιληφθεί κανείς την επικινδυνότητα της ουνιτικής δολιότητας στη χώρα αυτή.
Προσπάθησαν δολίως να παρουσιάσουν οι Παπικοί τους ουνίτες, ως κάτι το ενδιάμεσο ανάμεσα στους Ορθόδοξους και τους Παπικούς.  Οι ουνίτες χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο πίεσης, βίας, αλλά και δολιότητος, για να θέσουν αρκετοί Ορθόδοξοι εαυτούς εκτός Εκκλησίας.  «Γκραικολατίνους» τους αποκάλεσε ο Άγιος Μάρκος ο Εφέσου.  «Δούρειο ίππο» τους αποκάλεσε ο Άγιος Πορφύριος.  Ο Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄  τους ονόμασε «λύκους εν σχήματι προβάτων», στην εγκύκλιο του 1989/ 24 Μαρτίου1907.

Είναι χαρακτηριστική η διήγηση του π. Ιωάννη Ζόζουλακ, καθηγητή στην Ορθόδοξη  Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Πρέσοβ της Σλοβακίας, για τη συνάντηση που είχε με τον Άγιο Παΐσιο στο Άγιο Όρος*.  Ανέφερε ο π. Ιωάννης Ζόζουλακ στον  Άγιο Παΐσιο, τη μεγάλη δοκιμασία των Ορθοδόξων Χριστιανών στη Σλοβακία από τους ουνίτες και του περιέγραψε τις σκληρές επιθέσεις των παπικών εναντίον των Ορθοδόξων που έγιναν το έτος 1990.  Του ανέφερε ότι μπροστά στα μάτια του οι ουνίτες κτυπούσαν ένα Ορθόδοξο ιερέα και λίγο έλειψε να τον κτυπήσουν και αυτόν.  Του ανέφερε επίσης ότι οι ουνίτες πήραν με τη βία πολλούς ναούς και επί πλέον κατάφεραν στη Σλοβακική Βουλή να ψηφίσουν ένα φοβερό νόμο επί τη βάσει του οποίου πήραν τους υπόλοιπους Ναούς των Ορθοδόξων.  Ο Άγιος Παΐσιος τον παρηγόρησε λέγοντάς του «Μη φοβάσαι παιδί μου, ο Θεός σας αγαπά και είναι μαζί σας.  Θα σας βοηθήσει και η Εκκλησία σας θα πάει καλά.  Να κάνουμε κι εμείς καμιά προσευχούλα και θα δεις».
«Πρώτα οι ουνίτες μας πήραν το κτίριο της επισκοπής στο Πρέσοβ», αναφέρει ο π. Ιωάννης Ζόζουλακ σε διήγησή του  στο περιοδικό ‘’Ορθόδοξος Φιλόθεος μαρτυρία’’ (Έκδοσις- Ορθόδοξη Κυψέλη), «μετά το κτίριο της Ορθόδοξης Σχολής με το οικοτροφείο και επίσης 46 εκκλησίες.  Οι ουνίτες πήραν και την Επισκοπή από τον Ορθόδοξο Επίσκοπο Ιωάννη στην πόλη Μιχαλόβτσε, ο οποίος δεν μπορούσε να λειτουργήσει».  Επίσης αναφέρεται στο εν λόγω περιοδικό στην αρπαγή 90 Ναών Ορθοδόξων.  Είτε με τη βία, είτε με δολιότητα παρέσυραν στην Ουνία αρκετούς Ορθόδοξους.  Προς τούτο συνέβαλαν τα μέγιστα το Βατικανό και οι Ιησουίτες.   Μη λησμονούμε ότι η  Ουνία δημιουργήθηκε από Ιησουίτες, στην Πολωνία, με σκοπό τον εκλατινισμό των Ορθοδόξων της Πολωνίας και της Νοτιοδυτικής Ρωσσίας. 
Το πρώτο βήμα λοιπόν που πρέπει οι Ορθόδοξοι να κάνουμε, εάν θέλουμε να προστατέψουμε τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, αλλά και εάν αγαπούμε και τους ουνίτες, είναι η μη αναγνώριση εκκλησιαστικότητας στις αιρετικές ουνιτικές κοινότητες.

Είναι τούτο ακρότητα;  Αν προσμετρήσει πόσους Ορθοδόξους Χριστιανούς παρέσυραν στις εκτός Εκκλησίας ουνιτικές κοινότητές τους, είτε με βία είτε με δόλο, θα αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος της Ουνίας στη Σλοβακία.  Δεν πρέπει να περιμένομε δείγματα καλής θέλησης από τους Παπικούς στο οξύτατο πρόβλημα της Ουνίας.  Η εν αληθεία καλή θέληση εναπόκειται σε μας τους Ορθόδοξους, και θα αποδειχθεί ως τέτοια, μόνο με την μη αναγνώριση εκκλησιαστικότητας στις αιρετικές ουνιτικές κοινότητες.

*Από κέιμενο που δημοσιεύτηκε στο Βήμα Ορθοδοξίας, και που τιτλοφορείται ‘’Μια συνάντηση με τον Γέροντα Παΐσιο και τα αίσχη της Ουνίας’’ (4/5/2016), του π. Ιωάννη Ζόζουλακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: