Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

"...επί προφάσει τηρήσεως ή δήθεν προασπίσεως της γνησίας Ορθοδοξίας...."


"...επί προφάσει τηρήσεως 
ή δήθεν προασπίσεως 
της γνησίας Ορθοδοξίας...."

Δηλώνεται με αποφασιστικότητα στην παράγραφο 22 
του κειμένου της Ε' Προσυνοδικής Πανορθόδοξης Διάσκεψης:
"Η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί καταδικαστέαν πάσαν διάστασιν της ενότητος της Εκκλησίας, υπό ατόμων ή ομάδων, επί προφάσει τηρήσεως ή δήθεν προασπίσεως της γνησίας Ορθοδοξίας. Ως μαρτυρεί η όλη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας η διατήρησις της γνησίας Ορθοδόξου πίστεως διασφαλίζεται μόνον δια του συνοδικού συστήματος, το οποίον ανέκαθεν εν τη Εκκλησία απετέλει τον μόνον αρμόδιον και έσχατον κριτήν περί θεμάτων της πίστεως".

 Είναι ενδιαφέροντα όσα ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος παρατηρεί ακριβώς για αυτό το θέμα: "...Οι υπερσυντηρητικοί υποστηρίζουν ότι οι επαφές μας με τους ετεροδόξους απειλούν να αλλοτριώσουν το Ορθόδοξο φρόνημα και ήθος και ότι η συμμετοχή μας στην οικουμενική κίνηση -την οποία άκριτα χαρακτηρίζουν ως "παναίρεση"- είναι προδοσία της Ορθοδοξίας. Δεν δυσκολεύονται μάλιστα να βάλουν στους αντιφρονούντες ετικέτες, όπως " αιρετικοί", "οικουμενιστές" (άγνωστη λέξη στο ελληνικό λεξιλόγιο,που γνωρίζει από αιώνες μόνο το "οικουμένη", "οικουμενικός"). Πολλοί, όμως πιστεύουμε ότι είναι χρέος μας να συμμετέχουμε στους κοινούς προβληματισμούς προσφέροντας την Ορθόδοξη μαρτυρία.  Τη γραμμή αυτή έχουν υιοθετήσει από ετών οι Σύνοδοι των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.... Το βασικό ερώτημα είναι, ποιός τελικά αποφασίζει στην Ορθόδοξη Εκκλησία για το εκάστοτε πρακτέο και για το τί είναι αιρετικό; Ο Άλφα ή Βήτα ευσεβής μοναχός ή κληρικός; Διότι τάχα αυτός αυτεπάγγελτα "εκπροσωπεί" τον λαό, χωρίς μάλιστα να τον ρωτά; Μήπως έτσι κινδυνεύουμε να διολισθήσουμε σε έναν τύπο "πρεσβυτεριανής Ορθοδοξίας";
Αλλά ένα τέτοιο είδος δεν το γνωρίζει η Ορθόδοξη Παράδοση. Η Σύνοδος των επισκόπων έχει την ευθύνη να λαμβάνει αποφάσεις στα κρίσιμα θέματα και να καθορίζει την εκάστοτε Ορθόδοξη στάση. Προφανώς, υπάρχουν πολλά προβλήματα θεολογικά, εκκλησιολογικά, πρακτικά, τα οποία χωρίζουν τους χριστιανούς της Ευρώπης. Θα χρειασθεί ασφαλώς υπεύθυνη και συστηματική συζήτηση επί διαφόρων θεμάτων. Κανείς δε από όσους μετέχουμε στις διαχριστιανικές σχέσεις δεν είναι διατεθειμένος να αρνηθεί την Ορθόδοξη ταυτότητά του ή να κάνει συμβιβασμούς στην πίστη του προδίδοντας την Ορθόδοξη παράδοση. Άλλωστε, η ουσιαστική συμβολή μας δεν είναι ο συμβιβασμός ή η σιωπή, αλλά η σοβαρή κριτική σκέψη, η προσφορά του θησαυρού της Ορθόδοξης παραδόσεως και θεολογίας που συνδέει οργανικά το σήμερα με την αποστολική εποχή"


 (περ. ΘΕΟΛΟΓΙΑ, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2015, σελ.77).

25 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι δηλώσεις για τους Προκαθήμενους είναι για τα χαρτιά. Ο Αναστάσιος καλά τα λέει αλλά χρόνια ολόκληρα τουλάχιστον στην Ελλάδα μια μικρή ομάδα ανθρώπων το παίζουν οι άτλαντες του ορθόδοξου δόγματος.

Ανώνυμος είπε...

Πολλοί από αυτούς που αυτόκλητα θέλουν να την υπερασπιστούν την Ορθοδοξία, καταρρακώνουνε το κύρος της, και κολάζουν τους άλλους. Παλιό το σαράκι. Όλοι θέλουν να είναι σωτήρες. Το καλύτερο είναι, ότι αυτοί που μιλούν για την αλήθεια και καλούν τον κόσμο να υπακούσουν, οι ίδιοι δεν κάνουν υπακοή στην διοικούσα Εκκλησία. Δεν είμαστε για γέλια, η υπόθεση είναι περισσότερο τραγική και βέβαια όχι ιάσιμη.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει πληθωρισμός Μάρκων Ευγενικών σε παρατάξεις και ομάδες πολλές.

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια υπόβοσκε η αυτονόμηση των κατά τόπους ορθόδοξων εκκλησιών –για να μην πω και μητροπόλεων- τώρα παίρνουν την μορφή των προτεσταντών . Καθένας έχει το δικό του πιστεύω. Νιώθει την αυτάρκεια στην σύνοδο των υποτελών του. Η τσαρική εποχή των παντοκρατόρων πατριαρχών επέστρεψε. Όλα πλέον είναι συμβατικά. Χρειαζόταν η σύνοδος αυτή για να ξεγυμνωθούμε. Ο βασιλέας πλέον είναι γυμνός.

Ανώνυμος είπε...

Ας ενταθούν οι προσευχές μας να δοθούν λύσεις στα πολλά προβλήματα της Εκκλησίας στην ΄Σύνοδο που θα γίνει στην Κρήτη.
Αυτό που με στενοχωρεί ως Χριστιανό και Έλληνα δεν είναι η πολεμική των άλλων εκκλησιών εναντίον της Συνόδου στην οποία θα μετέχουν τα Ελληνορθόδοξα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξάνδρειας, και Αντιοχείας καθώς και οι Εκκλησίες Κύπρου και Ελλάδος. Αλλά ότι υπάρχουν δεσποτάδες και παπάδες καθώς και κινήσεις που πολεμούν την Σύνοδο.
Έθος των Ελλήνων να βγάζουν μόνοι τους τα μάτια τους.

Ανώνυμος είπε...

Την λέξη οικουμενιστής, την χρησιμοποιούν οι «ευλαβείς» χριστιανοί, ως συνήθη χαρακτηρισμό. Μου θυμίζει την εύηχο λέξη της νεολαίας, που προσφωνεί ο ένας τον άλλο, αλλά χωρίς να τον υποτιμά όπως εδώ η κατηγορία ή να μην ειπώ η βλασφημία «οικουμενιστής». Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος σπουδαίος Θεολόγος που γνωρίζει την Ελληνική δίδει απάντηση.

Ανώνυμος είπε...

Ποια Σύνοδος των Επισκόπων όταν υπάρχει ο Πειραιώς που πάει αντίθετα στην απόφαση της Συνόδου της Ιεραρχίας και στέλνει επιστολές σε ξένους Προκαθήμενους. Όταν υπάρχει ο Κυθήρων που πάει και αυτός από κοντά. Όταν υπάρχει ο Καλαβρύτων που σηκώνει λάβαρα επαναστατικά. Όταν υπάρχουν μοναστήρια που βγάζουν περιοδικά ενάντια στην Διοίκηση της Εκκλησίας και προσκαλούν τον πιστό λαό να σώσει την Ορθοδοξίας από τους οικουμενιστές Μητροπολίτες. Μας έχουν ζαλίσει. Πρέπει τελικά ο κάθε πιστός όταν ακούει κηρύγματα να διακόπτη να λέει την γνώμη του για να σωπάσουν οι φωστήρες της ορθοδοξίας να ξεμπουρίζουν τον πιστό λαό. Έτσι αντί για «"πρεσβυτεριανή Ορθοδοξία» θα γίνουμε «χάβρα ιουδαίων». Μετά από όλα αυτά άντε να τα μαζέψεις.
Εμείς ο θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας ας ξεσηκωθούμε εναντίων όλων αυτών -από δω ή από κει- που μας πρήξανε τώρα τόσα χρόνια. Κίνημα «Παραιτηθείτε» και μέσα στους ναούς να ξανακουστεί η φωνή του κόσμου που φώναζε στον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, όπως μας το τόνιζε και ο π. Αυγουστίνος ««Έξω κλήρον, νέον κλήρον, έξω κλήρον, νέον κλήρον!». Δηλαδή πάρε τη σκούπα και πέταξέ τους όλους αυτούς έξω και φέρε νέον κλήρον.»

Ανώνυμος είπε...

ἐγὼ ἐν αὐτοῖς καὶ σὺ ἐν ἐμοί, ἵνα ὦσι τετελειωμένοι εἰς ἕν, καὶ ἵνα γινώσκῃ ὁ κόσμος ὅτι σύ με ἀπέστειλας

Ανώνυμος είπε...

Συγχαίρω.
Καλό το κείμενο, άριστη η επιλογή της φωτογραφίας.

Ανώνυμος είπε...

Οι περισσότεροι που προασπίζονται την Ορθοδοξία δεν γνωρίζουν τίποτα περί δογμάτων. Απλά ακούν τους «φωτισμένους» γέροντες.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πειράζει παιδιά.... Μην λυπείσθε.... αν ήταν απ' το θεό, θα γινόταν η Σύνοδος...
Μάλλον καπρίτσιο του μεγάλου ήταν

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει τέτοιος φανατισμός που κανένας δεν ακούει κανένα. Όλοι οι καλοκάγαθοι χριστιανοί γινήκανε δογματολόγοι και εκκλησιολόγοι. Καθένας πίσω από το αγκωνάρι -γέροντα ή ομάδα- πιπιλίζει χωρίς σκέψη.

Ανώνυμος είπε...

Στο ιστολόγιο αυτό δημοσιεύεται κείμενο του μητ/τη Σιατίστης για την πανορθόδοξο. Ας το διαβάσουμε! Να δω τί απαντούν οι λογής-λογής επίσκοποι που τρίζουν τα δόντια τους και κάνουν αντισυνοδικές ημερίδες και γράφουν αντίστοιχα κείμενα, λίγες μόνο μέρες πριν την Σύνοδο, ενώ κατά τα γραφόμενα υπο του Σιατίστης η απόφαση για συμμετοχή στην Σύνοδο υπήρξε ομόφωνη,μετά την συζήτηση και τις τοποθετήσεις πολλών. Να θυμηθώ εδώ, τα όσα είπε ο Μεσσηνίας προσφάτως, στον 98,4, με αφορμή τα της Βουλγαρίας και Μόσχας, που δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό να καταλάβει κανείς το γιατί, εαν βεβαίως έχει απεγκλωβιστεί από την αντίληψη του σωτήρσ της Ορθοδοξίας και δεν χρησιμοποιεί τις αποσχιστικές τάσεις 20 ημέρες πριν την Σύνοδο, απλώς για να δικαιολογήσει τις ιδεαλιστικές εμμονές του. Είπε μεταξύ άλλων:"...άλλες προτάσεις για προσθήκες ή παραλείψεις ή παρατηρήσεις είχαν όλοι οι προκαθήμενοι στην Γενεύη τον Ιανουάριο 2016, αλλά όλοι συμφώνησαν και υπέγραψαν για την πραγματοποίηση της Πανορθόδοξης, και όλα αυτά θα συνεζητούντο στην Σύνοδο...".
Ακόμη ο ενδιαφερόμενος μπορεί να διαβάσει τα δύο τελευταία τεύχη της "ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ", που είναι αφιερωνένα στην πανορθόδοξη με σημαντικά θεολογικά κείμενα.
Στο εδώ ιστολόγιο αναρτύθηκε μια καταπληκτική εργασία του επισκόπου Αβύδου. Αξίζει τον κόπο κάποιος να την διαβάσει.
Και...οι δυό μελέτες των:..Δημ. Σατνιλοάε και Παν. Νέλλα,που είχαν γραφεί στην δεκαετία του 1970, εν όψει της Πανορθοδόξου και των προσυνοδικών διασκέψεων εκείνης της περιόδου, μας διδάσκουν πολλά όχι μόνο για το θεολογείν, αλλά κυρίως για το ήθος και το ύφος το εκκλησιαστικό, την αγωνία αλλά και τον σεβασμό προς τους θεσμούς της Εκκλησίας, χωρίς να φοβούνται να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, αλλά και χωρίς να οδηγούνται και να οδηγούν σε φατριασμούς και φανατισμούς.
Έρρωσθε!

Ανώνυμος είπε...

Πονούν οι αλήθειες του Αλβανίας σε όσους το παίζουν μεγαλοπαράγοντες και πεφωτισμένοι με την αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

"Χαρακτηριστική απόδειξις του συλλογισμού αυτού είναι το γεγονός ότι τα επίθετα φονταμενταλισταί η παραδοσιαρχικοί η ζηλωταί αποδίδονται εις την «μίαν πλευράν» ενώ είναι ηλίου φαεινότερον ότι αυτοί υπάρχουν οπουδήποτε, ιδιαιτέρως εις τας τάξεις εκείνων που εξαπολύουν αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Δεν είναι φονταμενταλιστής ο Σεβ. Περγάμου και οι ακόλουθοί του (η άλλοι Γιανναρικοί), όταν αρνούνται να δε­χθουν οποιαδήποτε κριτικήν είτε αυτή προέρχεται από τον Σεβ. Ναυπάκτου είτε από τον μαθητήν του π. Νικόλαον Λουδοβίκον; Δεν είναι φονταμενταλισταί, όταν «αναθεματίζουν» με αφορισμούς λ.χ. «είναι αδιάβαστοι», «δεν έχουν κατανοήσει το έργο του», «έχουν προσωπική εμπάθεια», «είναι φονταμενταλιστές», «έχουν θεολογική ανωριμότητα» «είναι υπερθρησκευόμενοι» κ.α. και δεν αντιμετωπίζουν με λογικά και θεολογικά επιχειρήματα τις όποιες ενστάσεις; Δεν υπάρχουν φονταμενταλισταί εις το Φανάρι αλλά και εις την Θεολογικήν Σχολήν της Θεσσαλονίκης (να σημειώσωμεν ότι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σεβ. Προύσης κ. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης διδάσκει τους φοιτητάς δια το πως ο φονταμενταλισμός κωλύει την ένωσιν και δια ποίον λόγον αι συμπροσευχαί δεν αντίκεινται εις την Ιεράν Παράδοσιν!) όταν μοναδικόν μέλημά τους είναι η ένωσις με τους Παπικούς και αδιαφορούν η εχθρεύονται τους Παλαιοημερολογίτας, όταν θα έπρεπε η μέριμνά τους να ξεκινά από τους εγγύς, ακριβώς επειδή οι πρώτοι είναι αιρετικοί ενώ οι δεύτεροι σχισματικοί; Κανείς δεν απαντά εις τα επιχειρήματα αλλά απλώς υπεκφεύγουν λέγοντες «πρόκειται δια μία μειονότητα συντηρητικών».
Από το τελευταίο φύλλο του Ορθοδόξου Τύπου

Ανώνυμος είπε...

Μόνο ο ορθόδοξος ρύπος θα μπορούσε να γράψει τέτοιες ανοησίες. Στο μενού του έχει μόνο την κατάκριση και την σπίλωση. Κτίζει μονίμως όχι στην αλήθεια αλλά στην λάσπη.
π. Νεόφυτος

Ανώνυμος είπε...

https://christianvivliografia.wordpress.com/2016/06/15/%cf%84%e1%bd%b8-%e1%bc%80%ce%ba%ce%ac%ce%b8%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bd%ce%b5%e1%bf%a6%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%e1%bf%a6-%ce%bf%e1%bc%b0%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc/
Περιοδικό ο Σωτήρ για το δαιμονικό πνεύμα του οικουμενισμού.

Ανώνυμος είπε...

http://trelogiannis.blogspot.gr/2016/06/blog-post_133.html
H καλύτερη απάντηση στον Αλβανίας από τον όσιο Ιουστίνο Πόποβιτς.

Ανώνυμος είπε...

Προς π.Νεόφυτο: αν έχετε τα κότσια τολμήστε να ανασκευάσετε τα όσα γράφει η υφ υμών υβρισθείσα εκκλησιαστική εφημερίδα αντί να πλειοδοτείτε σε χαρακτηρισμούς.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αλβανίας είναι "βαμμένος" οικουμενιστής. Συνεπώς τα όσα λέει έχουν μηδενική αξία.

Ανώνυμος είπε...

« Ἀπευθύνουμε ὕστατη ἔκκληση, ἔντονη καὶ ἔμπονη, πρὸς τοὺς ἁγίους Ἀρχιερεῖς ποὺ συμμετέχουν στὸ σῶμα τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Συνόδου, καὶ τοὺς ἱκετεύουμε νὰ μὴν παραβλέψουν τὶς συνεχιζόμενες καὶ διογκούμενες φωνὲς ἀγωνίας ἀπὸ τὴ βάση τοῦ Ὀρθοδόξου πληρώματος».
Τις εκκλήσεις αυτές 11,55 δεν τις κάνουν μέσα από τα έντυπά τους, αλλά δια προσωπικής αλληλογραφίας, προς τους Μητροπολίτες ως Αδελφότης Θεολόγων.
Τότε θα έπαιρναν και τις κατάλληλες απαντήσεις.
Όμως όλοι παίζουν την πολιτική του για τα μάτια του κόσμου.

Ανώνυμος είπε...

Χριστέ μου πως είναι δυνατόν μέσα στην Εκκλησία σου να έχεις τόσους ψυχοπαθείς που νιώθουν εκτόνωση με το να βρίζουν τους Επισκόπους και να τους μειώνουν.
Ναι! Νοσοκομείο είναι η Εκκλησία. Όχι όμως φρενοβλαβών.
Μίλησε ξεκάθαρα ο Άγιος Αλβανίας, και προσπαθούν οι ντοπαρισμένοι με τον φανατισμό της καθαρότητας, να τον αποδομήσουν με κραυγές τύπου «άρον άρων σταύρωσον αυτόν».

Ανώνυμος είπε...

Η σημερινή εκκλησιαστική ηγεσία είναι πνευματικοπαίδια του Αγίου Ιουστίνου 12,54. Όλοι η ηγέτιδα τάξη της Ιεραρχίας τον είχαν γέροντα. Αυτοί όλοι ερωτοτροπούν με τους παπικούς συνεχώς αι τώρα πήγαν και στην σύνοδο. Εκ των καρπών γνωρίζεις το δένδρο. Αυτή θα ήταν σήμερα η γραμμή του Αγίου. Ο Άγιος με όσα γνώριζε στην απομόνωση του μοναστηριού αυτά έλεγε. Σήμερα θα έλεγε αυτά που λένε οι μαθητές του. Η θεολογία και η εκκλησία δεν σταματά ανοίγουν νέους δρόμους συνεργασίας και σωτηρίας. Δεν μπορεί να παραμείνει στάσιμη.

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο αυτό εκ του περιοδικού Θεολογία το ανάρτησες πρώτος. Τώρα το έχουν πάρει όλοι οι «υπερασπιστές» της Ορθοδοξίας, οι «οικουμενοφάγοι» και κάνουν σχολιασμούς καταγέλαστους. Πρόσεξα πως κανένας δεν κάνει αναφορά στο ιστολόγιό σου. Αν και έχουν το ίδιο κομμάτι.
Κατακλέβουν και το παίζουν χριστιανοί εξυβρίζοντας έναν Αρχιεπίσκοπο με τεράστια προσφορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αφρικής και ως αναγεννητής της Εκκλησίας της Αλβανίας. Τον υβρίζουν οι άγευστοι ιεραποστολικού κόπου και επαγγελματίες λασπολόγοι.
Νίκων

Ανώνυμος είπε...

Προς Νίκωνα: αντί να γράφεις ΑΗΘΩΣ για ΔΗΘΕΝ "λασπολόγους", οχυρωμένος πίσω απ την ανωνυμία, φρόντισε αν έχεις τα κότσια να ανασκευάσεις τα όσα γράφουν οι "λασπολόγοι". Αλλά μάλλον δεν τα έχεις! Και αλληθωρίζεις στο ιεραποστολικό έργο του Αλβανίας ενώ το θέμα μας είναι η μειοδοσία της πίστεως από την πλευρά του.