Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΠΡΑΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟ - ΒΑΣΙΛΗ Π. ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ


ΠΡΑΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟ

Ο Υπέροχος Δεσπότης μας, πάντα στην πρωτοπορία !
        Ο Κ. Πελετίδης στο πλευρό της καινοπήμονος νεολαίας !                 

 ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Π. ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
          Το σύνολο των Πατρέων, το σύνολο των Αχαιών, το σύνολο των σκεπτόμενων ανθρώπων είμαστε όχι απλά ικανοποιημένοι, αλλά εντυπωσιασμένοι και ενθουσιασμένοι από την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη όσον αφορά την ΙΣΤΟΡΙΚΗ, πια, πορεία προς την Αθήνα. Την πορεία κατά της ανεργίας ! Την πορεία που καταδεικνύει το πάγιο και ουσιαστικό ενδιαφέρον των κομμουνιστών και των πρεσβευόντων, κυρίως, μια άλλη – διαφορετική πολιτική. Την πολιτική της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και της μη εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο !
          Σ’ αυτή την πολιτική στρατευμένος και ο γράφων δεν μπορώ να μη κάμω κάποιες σκέψεις που νομίζω πως θα πρέπει να τις κοινωνήσω με το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό της πόλης και της περιοχής μας …

          Κατ’ αρχήν, ο Κώστας Πελετίδης και όλες/όλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι τίμιοι αγωνιστές, με επαναστατικό φρόνημα. Άνθρωποι ανήσυχοι που δεν επιδιώκουν το βόλεμα. Νοιάζονται για το ευρύτερο καλό έτσι ώστε αυτό το καλό να επιμερίζεται και να αναγνωρίζεται ως ουσιαστικό στοιχείο σ’ όλα τα μέλη της κοινωνίας !  Μπορεί, για κάποιους, τούτο να φαντάζει φαιδρό ή και ουτοπικό. Είναι, όμως, γνήσιο στοιχείο του αληθινού ανθρωπισμού και, κυρίως, δεν είναι συμβατό με μια καθεστηκυΐα κατάσταση που εξυπηρετεί τους λίγους, τους παρτάκηδες, τους ατομιστές και τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους …
          Από την άλλη, πέρα από τη μαρξιστική προσέγγιση και διαλεχτική είμαστε υπέρμαχοι και του σωτήριου χριστιανοκοινωνικού μηνύματος. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ενταγμένο και το ευαγγελικό, ότι δύσκολα θα μπει ο πλούσιος στη Βασιλεία του Θεού !
          Έτσι, λοιπόν, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε μπροστά στο τεράστιο και σοβαρό κοινωνικό έργο που επιτελεί η Ι. Μητρόπολη Πατρών και προσωπικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος. Ανύστακτο το ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου για τα κοινωνικά προβλήματα, για τις καθημερινές ανάγκες του λαού μας, αφού οι κρατούντες – ελέω και της λυκοπαρέας της Ε.Ε. – τον έχουν εξουθενώσει στην κυριολεξία …
          Πραγματικά, ο Δεσπότης μας είναι ένας στοργικός πατέρας υψηλού πνευματικού διαμετρήματος ! Προσωπικά, δεν είχα σκοπό να γράψω το σημερινό άρθρο – εξάλλου δεν έχει ανάγκη συνηγορίας και επαίνων ο Σεβασμιώτατος από εμένα τον ελάχιστο – όμως, μ’ ενόχλησε και μ’ ενοχλεί πολύ, το ότι, αντί να τον επαινέσουμε όλοι μαζύ και να τον συγχαρούμε υιϊκά για την ΥΠΕΡΟΧΗ πράξη του να συνδράμει και να συμμετάσχει στην ιστορική πορεία κατά της ανεργίας, ωστόσο, βρέθηκαν κάποιοι μικρόνοες, στενοκέφαλοι ίσως και εμπαθείς να κριτικάρουν αρνητικά τον Σεβασμιώτατο …
          Φίλες και Φίλοι, δεν το … παίζω δάσκαλος ούτε αυθεντία μα κάποιες σκέψεις μου θέλω να τις θέσω – όπως συνηθίσαμε να λέμε – σε δημόσια διαβούλευση !
          Σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί, γνωρίζουμε την αξία και το μέγεθος του κοινωνικού χριστιανισμού ή χριστιανικού κοινωνισμού; Σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί πώς καθορίζουμε τη σχέση μας με πολιτικές δυνάμεις, πολιτικούς και φορείς που υπηρετούν καπιταλιστικές πολιτικές; Σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί πιστεύουμε ότι ο αστός πολιτικός μπορεί να είναι και καλός Χριστιανός;
          Φίλες και Φίλοι, γνωρίζουμε τι σημαίνει Θεολογία της Απελευθέρωσης κι ότι απελευθερωμένη κι επαναστατική Θεολογία, στην ουσία της, είναι η ίδια η Ορθοδοξία; Γνωρίζουμε, όπως έλεγε κι ο Μοσκώφ, ότι οι Καλόγεροι του Αγίου Όρους είναι ακραιφνείς επαναστάτες; Αλήθεια, μας έχει προβληματίσει ο επίσκοπος Μόρχαους του Τζακ Λόντον; Ποια, επίσης, είναι η άποψή μας για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ; Ειρήσθω εν παρόδω, αμέσως μετά τη δολοφονία του πάστορα, ο αγαπημένος ποιητής των Ρώσσων Ευγκένι Γεφτουσένκο συνέθεσε το παρακάτω ποίημα :
«Το μαύρο με τη λευκή σα χιόνι
καθαρή ψυχή    
 ήταν, με μαύρη ψυχή,
 λευκοί που σκότωσαν.
 Η είδηση,
 ίδιο το βόλι που τον σκότωσε,
με χτύπησε και μένα.
Η ίδια σφαίρα που τον σκότωσε
μέσα μου τον ανάστησε 
και μένα ξαναγέννησε
Μαύρο».
          Και ρωτώ, φίλες και φίλοι μου, σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί συμφωνούμε με τον Γεφτουσένκο;
          Φίλες και Φίλοι, ολόκληρες γεννιές ελλήνων έχουν γαλουχηθεί με τον αστοχριστιανισμό, όπως σοφά περιέγραφε ο πολύς Νικόλαος Ψαρουδάκης. Έτσι, ο καλός Χριστιανός πρέπει οπωσδήποτε να είναι …δεξιάς πολιτικής τοποθέτησης ! Αν, τυχόν, κάποιος χριστιανός είναι αριστερός, κομμουνιστής κ.λπ. τότε είναι …μίασμα ! Περιορίζουμε δηλ. τον Χριστό στα δικά μας προσωπικά και συμφεροντολογικά μέτρα. Κι όταν, λοιπόν, ένας επίσκοπος, ένας τίμιος Μητροπολίτης σαν τον Πατρών Χρυσόστομο έρχεται να κηρύξει την αυθεντικότητα της Ορθόδοξης Πίστης μας πέφτουν επάνω του τα τσακάλια του αστοχριστιανικού κατεστημένου να τον μειώσουν, να τον σπιλώσουν και να αμαυρώσουν την υπέροχη πράξη του. Μα, να γνωρίζουν πως η αλήθεια κι η αυθεντικότητα δεν κηλιδώνονται … Αξίζει παντός επαίνου ο Μητροπολίτης μας που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το ρόλο της Εκκλησίας μας δίχως να αφίσταται από τη δογματική της αλήθεια. Τολμά, ωστόσο, μια «Ατζιορναμέντο» (= προσαρμογή της εκκλησιαστικής παράδοσης στην εξέλιξη του κόσμου). Αξίζει παντός επαίνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, όταν δημόσια απεκάλεσε τον Κώστα Πελετίδη ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ !  Αξίζει παντός επαίνου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας – ο Άριστος των Αρίστων, κατά τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο – όταν συμπαρίσταται σε τολμηρές κινήσεις της δημοτικής αρχής Πατρέων και άλλων φορέων.                    
          Φίλες και Φίλοι, η ανεργία είναι εγκληματική πράξη. Δεν είναι απλά μισή ζωή αλλά κατά της ζωής ! Αλλοίμονο, αν δεν συμμετείχε ο Ποιμένας του λαού μας …
          Σεβασμιώτατε, Σας ευγνωμονούμε ! Σας ευχαριστούμε, γιατί τόσο ζωντανά μας παρουσιάζετε τον Ελευθερωτή Χριστό ! Τον Χριστό, που δεν θέλουμε καταχωνιασμένο σε αραχνιασμένα και σκονισμένα ιερά βιβλία, αλλά καθημερινό οδηγό στη ζωή μας ! Φαίνεται, όμως, κάποιοι περιορίζουν (αν είναι δυνατό να περιορισθεί ο Κύριος) τον Χριστό στους τοίχους των καθεδρικών ναών, στη μουσική και στις εικαστικές τέχνες. Ξεχνούν, όμως, ότι ο Χριστός είναι ΖΩΗ ! Και η ΖΩΗ είναι ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ κατά παντός κατεστημένου ! Επιβάλλεται να ανακαλύψουμε τον Χριστό εν ετέρα μορφή ! Και  να Τον «απελευθερώσουμε» και μέσα από  τις τέχνες που είναι φωταψίες του Θεού και μέσα από τη ζωή μας !
          Φίλες και Φίλοι, δεν υπερασπίζομαι συντροφικώ τω τρόπω τον Κώστα Πελετίδη πολύ δε περισσότερο τον Μητροπολίτη. Υπερασπίζομαι την ΑΛΗΘΕΙΑ ! Έφθασε η ώρα να πέσουν οι μάσκες. Κουραστήκαμε με τους κατ’ επίφασιν χριστιανούς. Θέλουμε τη ζωντάνια της Ορθοδοξίας, τη ζωντάνια ενός π. Ευσέβιου Ματθόπουλου, ενός π. Δανιήλ Παπαδημητράκη, ενός Νικόλαου Γκουρβέλου(+), ενός Ηλία Σκόνδρα, των κολλυβάδων ! Θέλουμε, ακόμη την πολιτική καθαρότητα ενός συστήματος που στα βασικά να αντανακλά τα χριστιανικά μας ΠΙΣΤΕΥΩ ! Ο Χριστός δεν ήλθε για να ελευθερώσει τον άνθρωπο από τις αμαρτίες του μόνο. Ήλθε να τον ελευθερώσει και από τις συνέπειες της αμαρτίας. Εξάλλου, ο προοδευτικός Ορθόδοξος είναι δίπλα στο εργατικό κίνημα, που έχει μια δική του, διαφορετική ιδεολογία στο 19ο αιώνα, μια δική του συμβολική, αλλά μοιράζεται ως βασικό σκοπό της ζωής του την απελευθέρωση του ανθρώπου, μέσα από την ερωτική στάση – πράξη, ως προς τον Άλλο, την πυρπόληση για τον Άλλο. Ο σκοπός, που δεν είναι τώρα πια έγκλειστος στο Λόγο αλλά είναι δυνατό να γίνεται επαναστατική πράξη,  μέσα από τους νόμους κίνησης της ύλης, μέσα από τους τρόπους και τις δυσκολίες της ιστορίας.
          Τέλος, όσο σοφό είναι για τον γνήσιο Ορθόδοξο Χριστιανό να συμβάλει στην πρωτοπορία του εργατικού κινήματος άλλο τόσο είναι πρωταρχικό καθήκον για ένα μαρξιστή – λενινιστή να γνωρίσει τον κόσμο και το φρέσκο, σα γάργαρο νερό, λόγω της Ορθοδοξίας. Είναι βέβαιο, ότι θα διαπιστωθούν κρυμμένα, κάτω από τα ιδεολογικά σχήματα και σύμβολα πολλά κοινά     σημεία !...                 


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα όσα λες. Μου έκανε εντύπωση ότι δεν ξέχασες τις πνευματικές προσωπικότητές που αναφέρεις προς το τέλος του άρθρου σου. Το ότι τους θυμάσαι είναι τιμητικό.

Ανώνυμος είπε...

Η πορεία έγινε. Θέσεις εργασίας δεν βλέπω σε μια πόλη που βουλιάζει στην φτώχεια από την παρατεινόμενη ανεργία.

Ανώνυμος είπε...

Χρειάζεται η συνεργασία Εκκλησίας και Δήμου για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην πόλη μας και τόσων άλλων θεμάτων.

Ανώνυμος είπε...

Η συνεργασία της τοπικής κοινωνίας μπορεί πολλά να προσφέρει. Μου άρεσαν τα όσα διάβασα και για την σύμνια εκκλησίας και δήμου για ζητήματα της καθημερινότητας.
Η εκκλησία πάντα ήταν κοντά στον εργαζόμενο λαό.
Να σας πω κ. Καυκόπουλε δεν είμαι αριστερός αλλά δεξιός. Συμφωνώ όμως με την ρεαλιστική σας σκέψη για την συνεργασία. Ο Ψαρουδάκης καλά τα έλεγε. Τον έβγαλε επικρατείας το ΠαΣοΚ τον κατέκριναν οι δεξιοί. Κατέβηκε με την δεξιά ως υποψήφιος αλλά ο αστοχριστιανισμός δεν τον έβαλε στην Βουλή.
Συμφωνώ πως θέλουμε τη ζωντάνια της Ορθοδοξίας, Θέλουμε, ακόμη την πολιτική καθαρότητα ενός συστήματος που στα βασικά να αντανακλά τα χριστιανικά μας ΠΙΣΤΕΥΩ!

Βασίλης Καυκόπουλος είπε...

Αγαπητοί φίλοι, ευχαριστώ που καταδεχθήκατε να διαβάσετε το άρθρο μου. Χαίρομαι που ο προβληματισμός μου είναι και δικός σας προβληματισμός. Είναι περισσότερα αυτά που μάς ενώνουν απ' ό, τι μάς χωρίζει. Μαζύ με τον Χριστό, ας αναστηθεί και ο λαός μας, όλοι εμείς δήλα δη!