Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Αντίχριστος ανυψώθη εν Παλαιώ Φαλήρω, 2018 χρόνια μετά... - Σοφίας Καυκοπούλου


Χριστός ετέχθη, εν Βηθλεέμ τής Ιουδαίας!
Αντίχριστος ανυψώθη εν Παλαιώ Φαλήρω, 2018 χρόνια μετά...
τής Σοφίας Καυκοπούλου

Λίγο πριν τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, κ. Διονύσης Χατζηδάκης τοποθέτησε σε υψηλό σημείο ένα άγαλμα – τερατούργημα θα έλεγα επιεικώς! Πρόκειται για έργο τού γλύπτη κ. Κωστή Γεωργίου, την δαπάνη τού οποίου ανέλαβε εξ ολοκλήρου το ζεύγος Θανάση και Μαρίας Μαρτίνου. Το γλυπτό ονομάζεται PHYLAX (προτεκτοράτο είμαστε, γλώσσα δική μας δεν έχουμε…) και μόνο σε φύλακα δεν παραπέμπει! Η αποκρουστική μορφή του μάλλον τρομάζει τον θεατή, καθώς πρόκειται για ένα σώμα ανθρώπου με κεφάλι φιδιού και φτερά, σε χρώμα έντονο κόκκινο.

Τί να πρωτοσχολιάσουμε; Το αντιαισθητικό τού πράγματος; Θα μάς πουν ότι είναι υποκειμενική άποψη, ότι δεν έχουμε καλλιτεχνική παιδεία (!) κ.λπ. Αφ’ ενός η μορφή που αναπαριστάται, σε καμμία θρησκεία δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως φύλακας των ανθρώπων, ενώ κανένας νοήμων άνθρωπος με σώας τας φρένας, δεν μπορεί να βρει κάτι θελκτικό πάνω του. 
Ο δήμαρχος Π. Φαλήρου, δήλωσε πως ουδεμία σχέση έχει το άγαλμα με την θρησκεία, αλλά συμβολίζει τον φύλακα τής πόλης, σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογία. Δε μάς πείθει όμως. Το άφυλο (το τονίζω, γιατί οι άγγελοι τού Θεού είναι άφυλα όντα)  και φιδόμορφο εξάμβλωμα, τοποθετήθηκε στην είσοδο τού Π. Φαλήρου, ανάμεσα σε δύο εκκλησίες τής περιοχής, τον Ι. Ν. Αγ. Σκέπης και τον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου, επί τής παλαιάς λεωφόρου Ποσειδώνος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μνημεία με απόκοσμο ή δαιμονικό συμβολισμό στήνονται σε πλατείες και δημόσια κτήρια. Στο εξωτερικό έχουμε πλήθος τέτοιων περιπτώσεων, ενώ στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Αθήνα, υπάρχει και άλλο παρόμοιο έκτρωμα, στην πλατεία Καραϊσκάκη. Πρόκειται για μία πυραμίδα επάνω στην οποία έχει εκπέσει ένας μαύρος ‘’άγγελος’’, με ουρά (…) ο οποίος υποτίθεται ότι συμβολίζει τον Ίκαρο! Από την μυθολογία όμως γνωρίζουμε ότι ο Ίκαρος φόρεσε κέρινα φτερά και ο ήλιος τα έλιωσε, με αποτέλεσμα να πέσει στην θάλασσα, στην περιοχή τής Ικαρίας. Δεν έπεσε σε μία πυραμίδα, δεν είχε ουρά, ούτε ομοίαζε με τέρας!

Ο εφοπλιστής κ. Θ. Μαρτίνος και η αξιότιμη σύζυγός του, μπορούσαν –με όλο τον σεβασμό- να δαπανήσουν τα τίμια χρήματά τους σε μία πράξη αληθινής τέχνης, φιλανθρωπίας, φιλοζωίας, αγάπης τέλος πάντων, κι όχι στην ως άνω ασχημοσύνη
Φύλαξ πάσης τής Οικουμένης είναι ο Σταυρός! Άγγελοι, είναι οι άυλες οντότητες που δοξολογούν τον Θεό και βρίσκονται δίπλα μας για να μάς φυλάττουν και να μεσολαβούν στον Δημιουργό για εμάς. Πώς είναι δυνατόν οι Άγγελοι να προκαλούν την φρίκη, τον αποτροπιασμό, τον φόβο; Όλα αυτά τα άσχημα, απωθητικά συναισθήματα; Αν είναι έτσι οι Άγγελοι, πόσο πιο απωθητικός πρέπει να είναι ο Θεός; Ιδού μια λογική απορία. Μήπως λοιπόν, το ζητούμενο είναι να πάψουμε να πιστεύουμε σε Θεό; Μήπως –για να πάρω την αντίθετη οδό- πρέπει να συνηθίσουμε σε τέτοια φρικιαστικά θεάματα, γιατί ο ‘’θεός’’ τής Νέας Εποχής είναι ο Εωσφόρος;

Δεν έχουμε ανάγκη από φύλακες τέτοιου είδους. Ούτε από σκιάχτρα έχουν ανάγκη τα χωράφια (sic) τού Π. Φαλήρου. Στην Ελλάδα, με τις ρίζες, την ιστορία, την παράδοση, τις τέχνες και τον πολιτισμό, την θρησκεία και όλη την μεσογειακή ψυχοσύνθεση των ανθρώπων, ένας κόκκινος άγγελος με όψη ερπετού προκαλεί αηδία και ο τρόπος με τον οποίο επιβλήθηκε στους κατοίκους αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα φασισμού. Αίσχος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: