Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Τελευταίο αντίο στην Αργυρώ Φάρου

 Αποχαιρετισμός σε μια διαδρομή προσφοράς
Τελευταίο αντίο στην Αργυρώ Φάρου
Το απόγευμα του Σαββάτου 9 Ιουνίου 2018, στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος στα Βυτιναίικα Πύργου, τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία της Συνταγματάρχου Υγειονομικού ε.α. Αργυρώς Καββαθά-Φάρου, που απεβίωσε την Παρασκευή 8 Ιουνίου σε ηλικία 94 ετών. Η εκλιπούσα υπήρξε δραστήριο και δυναμικό στέλεχος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Νοσηλευτικό Σώμα 

 Οι εφημέριοι της περιοχής π. Δημήτριος Αναγνωστόπουλος και π. Γεώργιος Παζαράς τέλεσαν την Εξόδιο Ακολουθία, ενώ σύντομοι χαιρετισμοί απευθύνθηκαν για την ίδια ως αναφορά στην ζωή και την προσφορά της, αλλά και προς τον σύζυγό της κ. Κωνσταντίνο Φάρο.

Ο Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ Αντισυνταγματάρχης ΤΧ κ. Κωνσταντίνος Σμυρνής ανέγνωσε το Βιογραφικό Σημείωμα της εκλιπούσης, όπως αυτό συνετάχθη από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ενώ εκ μέρους των συναδέλφων της Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς  σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ.  Ηλείας κ. Γεώργιος Σταματόπουλος, Ταξίαρχος ε. α., που την ευχαρίστησε για την πολύχρονη αρωγή της προς τους ασθενείς και τραυματίες ενστόλους από όλες τις θέσεις που της έδωσε η Ελληνική Πολιτεία. Τέλος, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Νομού Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας σε σύντομη δική του ομιλία τόνισε την ανιδιοτελή συνδρομή στον τόπο και τους ανθρώπους του, μία κληρονομιά που πήρε από τους εκ Γορτυνίας προγόνους της, που ήλθαν στην Ηλεία και ίδρυσαν τα Βυτιναίικα, ενώ η συμβολή αυτής και του συζύγου της διεφάνη και στην δημιουργία του Μνημείου Πολέμου αλλά και του Μουσείου Κορεατικού Πολέμου, του μοναδικού στην Ελλάδα,  που ανέδειξε για μία ακόμη φορά την Ηλεία, καθώς εκατοντάδες πολίτες εντός και εκτός Ελλάδος το έχουν επισκεφθεί.
Δήλωνε παντού ¨παρούσα¨, όπου το καθήκον την καλούσε, έδινε το παρών και έδειξε ενδιαφέρον σε πολεμικές περιπέτειες, όπως αυτές της περιόδου 1946-1949, του Πολέμου της Κορέας και αυτού της Κύπρου του 1974, εκπρόσωποι των μαχών παρέστησαν στην εξόδιο αυτή ακολουθία.  

Το παρών πέραν των άλλων έδωσαν αντιπροσωπεία της ΣΕΤΤΗΛ με επικεφαλής τον Διοικητή κ. Κ. Σμυρνή και τον Υποδιοικητή κ. Σ. Αποστολόπουλο, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ. κ. Γ. Σταματόπουλος, ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας ηκ. Ζ. Υφαντής, ο Πρόεδρος των Πολεμιστών Κύπρου 1974 κ. Αθ. Δασκόπουλος, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Ηλείας κ. Γ.  Κουρκούτας, παλαίμαχοι του Πολέμου της Κορέας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γορτυνίων και τ. Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Ηλείας κ. Γ. Μπράμος, πολλοί Απόστρατοι  κ. ά.  Στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του ΓΕΣ ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, αλλά και οι σύνδεσμοι Αποστράτων Αξιωματικών και άλλοι.
Η πορεία της ζωής της
Η Αργυρώ Καββαθά-Φάρου του Τρύφωνος γεννήθηκε το 1925 στα Βυτιναίικα Ηλείας και εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων, από όπου απεφοίτησε το 1952 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Ήδη όμως είχε βοηθήσει στην νοσηλεία τραυματιών στρατευσίμων των πολεμικών επιχειρήσεων της περιόδου 1946-1949. Συνολικά σε τρεις πολεμικές περιόδους συμμετείχε και προσέφερε τις γνώσεις και την διάθεση προσφοράς στον πληγωμένο συνάνθρωπο και συμπολεμιστή, σε αυτές των Επιχειρήσεων 1946-1949, του Πολέμου της Κορέας την δεκαετία του 1950 και του Πολέμου της Κύπρου του 1974.
Υπηρέτησε σε διάφορες Μονάδες και Επιτελικά Γραφεία, ανάλογα με τον βαθμό της. Διοίκησε πολλές  Μονάδες ή Διευθύνσεις του Επιτελείου  από την θέση της Διευθυνούσης, όπως το 406 ΓΣΝ, το Νοσοκομείο Αναπήρων Πολέμου, το 401 ΓΣΝΑ, το 416 ΣΝ, το 251 ΓΝΑ και το 414 Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος. Στο πλαίσιο της σταδιοδρομίας της φοίτησε σε διάφορα Σχολεία και Σχολές του Σώματός της. Έλαβε μέρος ως μέλος του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας στα έτη 1953-1955, ενώ τιμήθηκε με Εύφημο Μνεία, με Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξεως, με  Αργυρό Σταυρό Βασιλικού Τάγματος της Ευποιίας, με Αναμνηστικό Μετάλλιο Εκστρατείας Κορέας και με Αναμνηστικό Μετάλλιο Αμερικής. Προήχθη μέχρι και τον βαθμό του Συνταγματάρχου Υγειονομικού.
Όπως ανέφερε στο σχετικό Βιογραφικό Σημείωμα το Γενικό Επιτελείο Στρατού, «ο Στρατός Ξηράς και οι συνάδελφοί της εκτιμώντας την προσφορά της Συνταγματάρχου (ΥΓ) ε. α. Φάρρου –Καβαθά Αργυρώς την αποχαιρετούν και εύχονται στους δικούς της ο Πανάγαθος Θεός να τους δώσει κουράγιο, υπομονή και παρηγοριά».


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπήρξε μία αληθινή εργάτις της Ορθοδόξου Πίστεως και της Ελλάδος.
Όσοι την γνώρισαν θα την θυμούνται με ευγνωμοσύνη.
Σε μία Ελλάδα που αλλάζει η αείμνηστη Αργυρώ Φάρου είναι ένας από τους τελευταίους φρουρούς των Ενόπλων Δυνάμεών μας.
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ.