Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος: Υπήρξα στόχος πολλών αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου


Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος: 
Υπήρξα στόχος πολλών 
αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου

Δήλωσε σε χαιρετισμό του υποδεχόμενος τον Μητροπολίτη Πατρών και πολυπληθή όμιλο προσκυνητών από την Πρωτεύουσα της Αχαΐας και αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, σε όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες, εξ αφορμής του Ουκρανικού.


«Διαβάζουν πολλά, τα διαβάζω και εγώ, δεν επηρεάζομαι, δεν συγχύζομαι. Το ξέρω ότι είναι πολλά εξ αυτών εναντίον μου, αλλά 27 χρόνια που είμαι με την χάρη του Θεού Πατριάρχης, διάβασα πολλά παρόμοια, υπήρξα στόχος πολλών αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Όταν ο άνθρωπος ενεργεί κατά συνείδηση και κάνει το χρέος του ό,τι θέλουν ας πουν και ό,τι θέλουν ας γράψουν»

* * *
Στο δικαίωμα και το χρέος του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ανακηρύξει Αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ουκρανίας αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος σήμερα, Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, στο Φανάρι, τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, ο οποίος συνοδεύει πολυμελή όμιλο προσκυνητών από την εκκλησιαστική Επαρχία του.
«Σε διάφορες φάσεις της ιστορίας, διαχρονικώς, όπως μαρτυρούν τα έγγραφα που έχουμε εις τα πατριαρχικά αρχεία, ζητούσαν (οι Ουκρανοί) την απεξάρτησή τους από την Εκκλησία της Ρωσίας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Ακόμα και η σημερινή Ιεραρχία της Ουκρανικής Εκκλησίας και ο Μητροπολίτης Ονούφριος, που είναι ο Μητροπολίτης Κιέβου, Πρόεδρος της τοπικής Ιεράς Συνόδου της Ουκρανίας, με την υπογραφή τους, μόλις έγινε ανεξάρτητο Κράτος η Ουκρανία, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ζήτησαν την ανεξαρτητοποίησίν των, την αποκοπήν τους από την Εκκλησίαν της Ρωσίας, δηλαδή την αυτοκεφαλία.
Έχουμε τις υπογραφές τους, τις δημοσιεύσαμε. Τώρα υφίστανται προφανώς μία μεγάλη πίεσιν από την Μόσχα και μερικοί κάνουν πίσω αλλά scripta manent. Οι υπογραφές τους υπάρχουν. Και είμαι βέβαιος ότι όταν το Πατριαρχείο μας προχωρήσει στην έκδοση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας όλοι θα ενταχθούν στην νέα Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν της πατρίδας των».
Ο Μητροπολίτης Πατρών ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο που ενημέρωσε τους προσκυνητές από την Επαρχία του γιατί, όπως σημείωσε, πολλές φορές οι πιστοί ακούν και διαβάζουν διάφορες πληροφορίες.
«Διαβάζουν πολλά, τα διαβάζω και εγώ, δεν επηρεάζομαι, δεν συγχύζομαι. Το ξέρω ότι είναι πολλά εξ αυτών εναντίον μου, αλλά 27 χρόνια που είμαι με την χάρη του Θεού Πατριάρχης, διάβασα πολλά παρόμοια, υπήρξα στόχος πολλών αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Όταν ο άνθρωπος ενεργεί κατά συνείδηση και κάνει το χρέος του ό,τι θέλουν ας πουν και ό,τι θέλουν ας γράψουν», απάντησε ο Παναγιώτατος.
Ο Ποιμενάρχης της Αχαϊκής Πρωτεύουσας εξέφρασε και πάλι την ευγνωμοσύνη του για την ευκαιρία, όπως τόνισε, να ακούσουν όλοι από τα χείλη του Πατριάρχη για ποιο λόγο το Πατριαρχείο αποφάσισε, καθώς έχει δικαίωμα και χρέος, να χορηγήσει το Αυτοκέφαλο στην Ουκρανία.
Προηγουμένως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο και τους προσκυνητές, ανέφερε πως ενθυμείται με συγκίνηση και δεν λησμονεί την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών και τις θερμές εκδηλώσεις σεβασμού και αγάπης του πιστού λαού της Αχαϊκής αυτής ιστορικής εκκλησιαστικής Επαρχίας προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  Ζήτησε δε από τον Μητροπολίτη Πατρών να μεταφέρει τις ευλογίες και τα ειλικρινή του αισθήματα πατρικής αγάπης προς τους πιστούς της Επαρχίας του, ευχόμενος ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος, ιδρυτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος μαρτύρησε στην πόλη των Πατρών, να προστατεύει και ενδυναμώνει άπαντες.
Ακολούθως ο Μητροπολίτης Πατρών, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ.Αρτέμιο, και κληρικούς της Επαρχίας του είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Παναγιώτατο, από τον οποίο και προσκλήθηκαν στο γεύμα.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντίθετα με εμένα τον αμαθή, κάποιοι σπουδαίοι κληρικοί-θεολόγοι εκ της πόλεως των Πατρών, έχοντας πλήρως κατανοήσει, προφανώς, την σημασία του Αυτοκεφάλου της Ουκρανίας, έχουν αναλάβει εργολαβικώς την υπεράσπιση του Μόσχας κ. Κυρίλλου, αρθρογραφώντας ως άμισθοι συνήγοροι.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εις τους αυτόκλητους κατήγορους της Θέσεως του Οικουμενικού Θρόνου απάντησε σεμνά και ευγενικά στην εκ Πατρών επίσκεψη.
Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα συνεχίστε την γραμμή της συνειδήσεώς σας για το καλό της Ορθοδόξου Εκκλησίας και μην ακούτε τους ελάχιστους που φωνασκούνε και κάνουν κρότο αλλά κενό.
Για μια ακόμα φορά το Φαναριώτικο ήθος έδωσε μαθήματα σε πολλούς.
Δεν γράφω ονοματεπώνυμο κ. Κωστόπουλε για να μην εκληφθεί ως γλείψιμο.

Ανώνυμος είπε...

Αυτός είναι ο Πατριάρχης. Τα προσωπικά κατά μέρους πρώτα και πάνω από όλα η ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Όλη του η ζωή προσφορά θυσιαστική στην ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Τους έχει γραμμένους αυτούς που του τα γράφουν. Ω ρε γλέντα που έκανα διαβάζοντας τις δηλώσεις του Βαρθολομαίου.

Ανώνυμος είπε...

Αχ αυτή η συνείδηση...
Και που να δεις η πωρωμένη. Να σε οδηγεί στην καταστροφή και συ να τρέχεις μετά μανίας.
Φύλαξέ μας Θεέ μου

Ανώνυμος είπε...

Και τα τρία σχόλια 5:54 μ.μ.6:04 μ.μ. 6:42 μ.μ., γλοιώδη υπερ του Βαρθολομαίου, ανάξια κάθε σχολιασμού και απρογείωτα!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά κάνει ο Πατριάρχης και δεν επηρεάζεται, ούτε συγχύζεται, από τα σχόλια και την κριτική που διαβάζει, για τις διάφορες ενέργειες του Φαναρίου. Ωστόσο, εκτός από τους ανθρώπινους σχολιαστές, υπάρχει και ο Μέγας Σχολιαστής εκεί Ψηλά. Αυτός τί να λέει άραγε ?

Ανώνυμος είπε...

Όσοι σπεύδετε να υποστηρίξετε τον Πατριάρχη προφανώς δεν έχετε ιδέα από γεωπολιτικά παιχνίδια και για ποιο λόγο ενώ τόσα χρόνια το είχε ζητήσει η Ουκρανία, δίνεται τώρα.

Η τυφλή υπακοή σας στον πατριάρχη δεν κάνει τίποτα περισσότερο απ το να σας τονώσει τον εγωισμό σας πως είστε πιο καλοί χριστιανοί απ'τους άλλους, πράγμα σύνηθες για το φαρισαισμο μεγάλου μέρους του των μαιμού χριστιανών εν έτει 2018.

π. Geras Imos είπε...

Δυστυχώς ορισμένοι θέλουν να χωρίζουν τους κληρικούς και τους χριατιανούς σε κλίκες τρέφοντας συμπάθεια μόνο για τπυς ομόσταυλούς τους. Δεν τους ενδιαφέρει να είναι φίλοι του Χριστού, της Αληθείας, των αγίων, της Ιεράς Παραδόσεως, των Ιερών Κανόνων... Κοιτάνε μόνο ποιος είναι φίλος του Οικ. Πατριαρχείου, ποιος είναι του Μόσχας, ποιος θα κολακέψει καλύτερα και ποιος δεν θα "γλείψει" για να τον κατηγορήσουν ως πράκτορα της "αντίπαλης" πλευράς. Και μέσα σε αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα άλλοι κοινωνούν, άλλοι λειτουργούν και άλλοι διακονούν των Αχράντων Μυστηρίων "έχοντας τη συνείδησή μας ήσυχη" έστω κι αν μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία έχουμε 4 Πατριαρχεία σε διακοπή κοινωνίας και δεκάδες σχίσματα. Απολογία όμως θα δώσουμε στον Κύριο, σε Αυτόν που έδωσε την Ιερά Παράδοση και τους Κανόνες, σε Αυτόν που μας βάφτισε, σε Αυτόν που μας πάντρεψε, σε Αυτόν που μας έδωσε την ιερωσύνη, σε Αυτόν που μας αγιάζει... Όχι στη συνείδηση του καθενός μας...

Ανώνυμος είπε...

Καλό θα ήταν να πάψουν οι φωνές και οι παρεμβάσεις όλων ημών. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το Οικουμενικό θα βρει την κατάλληλη λύση με τον Φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος. Να σταματήσουν οι διάφοροι εκκλησιαστικοί "Ρουβικώνες" τις αναίτιες επιθέσεις τους.

Ανώνυμος είπε...

Ο Άγιος Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος γνωρίζει τα Εκκλησιαστικά ζητήματα, διότι ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, χειρίστηκε και επίλυσε ακανθώδη ζητήματα, και έδωσε λύσεις. Οι δηλώσεις του εις το Οικουμενικό Πατριαρχείο παρουσία του Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου έχουν αξία. Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος έδωσε την απάντηση με τον σεμνή και σοφή του παρέμβαση.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς δεν γνωρίζω τον π. Γεράσιμο που συνεχώς σχολιάζει τα κείμενα που αναρτούνται στον παρόν ιστολόγιο δια το ουκρανικό θέμα το οποίο ως μη όφειλε πήρε τεράστιες διαστάσες.
Πιστεύω ότι ο Ποιμενάρχη σας σεβαστέ διάκονε έδωσε την απάντηση σε πολλές τοποθετήσεις σας μόλις χθες 27 Σεπτεμβρίου ε.ε. από την Καθέδρα του Οικουμενικού Θρόνου οπου και βρέθηκε.
Διερωτώμαι ποιός σας όρισε ανακριτή των ενεργειών του Οικουμενικού Πατριάρχου και συνήγορο του Μόσχας Κυρίλλου;
Διερωτώμαι και εν ακόμα, δεν έχει η Εκκλησία της Ελλάδος στην οποία και ανήκετε Σύνοδο για να "παρατηρήσει και να εισηγηθεί πανορθοδόξως την επαναφορά του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Κανονική τάξη";
Δεν πιστεύω ο καλός Θεός να χρειάζεται βοηθώ στην Κρίση...
Εύχεσθε!

Ανώνυμος είπε...

Οι εκ Πατρών διαφωνούντες Πατέρες ας ακούσουν τον Μητροπολίτη τους ο οποίος πάντα διακονεί στον χώρο της Εκκλησία μετά φόβου Θεού, συνέσεως, ορθοδοξίας και ορθοπραξίας.
Ο Μητροπολίτης Πατρών γνωρίζει την Εκκλησία της Ρωσίας και η άποψή του την οποία δημόσια διατύπωσε είναι Θέση θετική στις επιλογές της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.
Σεβάσμιοι εκ Πατρών Πατέρες «πείθεσθε τοις ηγουμένοις».
Αμήν.

π. Geras Imos είπε...

Πού εισηγήθηκα και πού παρατηρώ και ελέγχο προσωπικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη; Έγραψα ότι ο ίδιος ο Πατρ. θα μπορούσε με βάση τα παραπάνω να καλέσει τον Κιέβου να του πει "αδελφέ γιατί δεν τηρείς τον Τόμο". Αλλά το γιατί δεν συνομιλεί με τον κανονικό Μητροπολίτη και επιλέγει τον καθηρημένο και Σχισματικό, μόνο εμένα προβλημάτισε;

π. Geras Imos είπε...

Επίσης, πιστεύω οτι στη Δημοκρατία που ζούμε μπορούμε να διατυπώνουμε την άποψή μας. Το αν η άποψή μας δεν συμβαδίζει με τα όσα έχουν δικαιωμα να αποφασίζουν άλλοι δεν σημαίνει ότι κρίνουμε κανένα ούτε οτι είμαστε πράκτορες του Μόσχας ούτε ότι δεν σεβόμαστε. Ευχαριστώ όλους όσους μου πέταξαν λάσπη και με συκοφάντησαν. Από τα όσα έχω σχολιάσει δεν προκύπτει κάτι από όσα μου προσάπτουν.

Ανώνυμος είπε...

Διάκονε Γεράσιμε. Είμαι ένας συνταξιούχος που διαβάζω διάφορα ιστολόγια. Στον χώρο της Εκκλησίας –που ανήκω- έχω γνωρίσει τους ποιο κακούς ανθρώπους. Ψάχνουν την παραμικρή αφορμή για να παραποιήσουν τους λόγους των άλλων. Η ηλικία σας έχει την τόλμη, αλλά όχι την εμπειρία των κακόβουλων ανθρώπων. Προσέξτε, διότι στο τέλος θα σας αφήσουν ακάλυπτο αυτοί που σας υποστηρίζουν. Μου έχει τύχη να μου λένε προχώρα, και μετά να με πουλάνε. Σας τα γράφω αυτά, σαν να ήμουνα πατέρας σας. Σας τα γράφω, εγώ που συμφωνώ με την πολιτική του Φαναρίου. Σας τα γράφω όμως, γιατί δεν σας βλέπω ως εχθρό ή αντίπαλο αλλά ως αδελφό. Προσέξτε τους θρησκευτικούς ανθρώπους, είναι χειρότεροι του φαρισαϊσμού της εποχής του Σωτήρα Χριστού.
Κώστας

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Αυτα τα θεματα ειναι κατα την αποψη μου για πνευματικοτητες τυπου Οσιου Παισιου,Πορφυριου κ.α
Τι να πουμε εμεις οι απλοι λαικοι που μερικοι βιαζονται να μας βαλουν στο στοχαστρο,οταν γνωριζουμε πως Ο Κυριος ειναι η Κεφαλη μας και ποτε δεν θα μας απογοητευσει,εστω και αν η Ορθοδοξια κλυδωνιζεται αναμεσα σε ομαδες εκτος αληθειας εν μεσω συγχυσεων διαιρεσεων καταστρεπτικων και πως να αγωνισθη κανεις ειναι το ζητημα, σε αυτη την περιπτωση ,οταν προηγειται παντοτε ΤΟ ΔΟΓΜΑ κατ τον Ιερο Χρυσοστομο,,,,,,;;;;;;;
Η καθαροτητα του Δογματος, ηταν η εγνοια των αγιων Πατερων και συμφωνα με την ευαγγελικη εντολη ''δεν μπορουμε να κανουμε τιποτε εναντιον της αληθειας,αλλα χαριν αυτης'', καθως Ο Κυριος Ημων Ιησους Χριστος ανεθεσε την οικουμενη σε ολους τους Αποστολους.
Δεν μπορω να μη συμφωνησω με τα λογια του Χρυσοστομου ''Μη βαζεις την ομονοια,πανω απο την αληθεια''.Εχω την γνωμη ,πως η Εκκλησια μας εχει μπλεξει ασχημα μεσα στην πολιτικοθρησκευτικη αυτη παναιρεση του Οικουμενισμου,με αποτελεσμα να χαρακτηρισθουμε ως παραβατες της Πισεως εφοσον μετα των Λατινων λατινοφρωνουν οι ανωτεροι.
Και,
Το ερωτημα μου ειναι :
Υπαρχει εμμονη στην πλανη;;;;

Ο εχων την Νυμφη ειναι Ο Χριστος η ο Πα πας;;;

Φυλασσουμε οσα οι Αγιοι Πατερες εθεσπισαν;;;;

Θελουμε να παραμεινουμε Ορθοδοξοι κ οχι Οικουμενιστες;;;;

Η Εκκλησια μας υποτασσεται στον Χριστο;;

Δεν θελουμε να ομολογησουμε πως ο οικουμενισμος ειναι Παναιρεσις...
Παρ'ολα αυτα ,οι Ορθοδοξοι ελπιζουμε στον Χριστο .
Θυμηθηκα την προφητεια του Αγιου Ανδρεα δια Χριστον Σαλου....
''Εν ταις εσχατοις ημεραις αναστησει Κυριος Ο Θεος Βασιλεα πενιας και πορευεται εν δικαιοσυνη πολλη'' και του αγιου Ταρασιου ''και τοτε ξυπνησει αγιος Βασιλευς,το ονομα αυτου Ιωαννης''
Οσο για εμας;;;;''οι μη οντες της αληθειας ουδε της Του Χριστου Εκκλησιας εισι....τις γνησιοτης προς την Χριστου Εκκλησιαν παρα ο στυλος και το εδραι-ωμα της αληθειας''...Αγιος Γρηγοριος Παλαμας....
Η αιρεσις μαζι με τους αιρετικους και τους οπαδους τους ,διαρρησσει την προσωπικη σχεση με Τον χριστο και την ενοτητα με τους πιστους,λογω της απομακρυνσης απο την ορθη Πιστη.
Για ποια ενοτητα ομιλουμε;
Αγωνιζονταν οι αγιοι Αποστολοι ποιος θα ειχε τα πρωτεια η πως θα τα παραχωρουσε ο ενας στον αλλον;;;
Ολες οι κινησεις των Αποστολων και των αγιων Πατερων ειχαν ουσιαστικη Πατερικοτητα και οχι μονον το να θεολογουν Πατερικως....